Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

RYBNIK !!!! chyba też tu budujecie

Recommended Posts

ma pytanie co do ocieplenia poddasza: czy bedzie duza wada jak bede dawal welne miedzy krokwie w kawalkach cietych po szerokosci niz po dlugosci? chodzi o to, ze mam krokwie miejscami co 60cm i 80cm. zeby bylo dobrze musialbbym wycinac welne po 62cm i 82cm, wiec zostawalyby nijakie apfale z rolki szerokiej na 120cm. mysle zrobic kawallki 62cmx120cm n-razy tylko w tedy miedzy krowkiami wyjdami np. 3 laczenia zamiast jedenego w calosci! mysle, ze zrozumiale napisalem ;P

• Odpowiedzi 34,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• mea

3735

• DagaAdam

3628

• queene

2053

• MaciekKamila

1087

Najaktywniejsi w wątku

A nie chcesz go lepiej oblozyc struktonitem ? Fajnie wyglada, nie odpada, fugi nie zmieniaja koloru (bo ich nie ma) etc. I chyba taniej :)

A wyglada np. tak:

http://www.on-line.pl/dom/30_03_2007_2.jpg

Sa tez wersje prostokatne.

Nawet fajnie ten struktonit wygląda:) my właśnie mamy komin systemowy z Plewy i przykleiłem na niego kafelki (super klejem) ale jakoś nie do końca wieże w to że nie odpadną:( Miałem nawet pomysła aby obłożyć go fajnie blachą nierdzewną... to by było:)

Może jednak skuje te płytki i dam ten struktonit.

ma pytanie co do ocieplenia poddasza: czy bedzie duza wada jak bede dawal welne miedzy krokwie w kawalkach cietych po szerokosci niz po dlugosci? chodzi o to, ze mam krokwie miejscami co 60cm i 80cm. zeby bylo dobrze musialbbym wycinac welne po 62cm i 82cm, wiec zostawalyby nijakie apfale z rolki szerokiej na 120cm. mysle zrobic kawallki 62cmx120cm n-razy tylko w tedy miedzy krowkiami wyjdami np. 3 laczenia zamiast jedenego w calosci! mysle, ze zrozumiale napisalem ;P

gdybyś budował dom pasywny to pewnie byłaby katastrofa przyprawiająca o palpitacje serca niektóych ;-)

jak drugą warstwe przypilnujesz zeby łaczenia nie wyszly w tych samych miejscach to tragedia sie nie stanie...ja bym tak zrobiła

a wlasnie jak mam krokwie co 60 to dajesz 62 wełny ? dobrze wiedziec choc myslałam ze bardziej da sie ja scisnąć

Co do elewacji: ja widziałam na Świerklańskiej taki szary z elementami czerwonymi - brama i rolety. Dla mnie rewelacja.

Chcieliśmy początkowo szary, ale mamy dom dość wysoki (musieliśmy go wynieść wysoko ze względu na teren) i stwierdziłam, że raczej taki kolor nie będzie mu służył. Zatem kolor elewacji nadal do końca nie ustalony :/. Skłaniamy się ku żółtemu, ale bardzo jasnemu, choć wiem, że to popularne (i wstawki szare). Zobaczy się:)

a wlasnie jak mam krokwie co 60 to dajesz 62 wełny ? dobrze wiedziec choc myslałam ze bardziej da sie ja scisnąć

welna nie powinna byc scisnieta tylko szczelnie wypelniac przestrzen, dzisiaj przyjechala do mnie welna z profilami, kupilem tez zolta folie paroszczelna, choc teraz mysle czy nie lepiej i taniej byloby dac zwykla czarna folie budowlana, tez jest szczelna i mocna.

prawie zdecydowalem ze naszym kotlem bedzie zywiec carbon plus 28kw i chyba go wyzaliczkujemy bo od marca podono maja isc ceny do gory. procz tego jutro podpisujemy umowe na instalacje alarmowa z firma solid, 6 czujek, 2 klawiatury i reszta z montazem 1450zl+ 40zl netto miesiecznej oplaty interwencyjnej :) coraz wiecej sprzetu na budowie wiec chcemy sie zabezpieczyc.

iw sobote dostalismy fakture za tynki ;d odliczajac koszty materialu od calosci wyszlo okolo 14,50 zl za metr samej robocizny, w tedy szlo znalezc oferty 11zl/m2 tynkowania bez materialu, wiadomo, ze tynkarze maja troche lepsze ceny w hurtowniach ale tak czy siak szlo zaoszczedzic grubo ponad 2000zl na calosci

Na to i tak przyjdzie druga warstwa - i te powinienes juz ukladac w poprzek. Ja sobie przygotowalem caly stelaz KG w rozstawie co ok 40cm (patrzac na osie profili). Czyli miedzy profilami mialem ok. 37cm. Na druga warstwe kupilem isovera w rolce, szerokosci 120cm. Pocialem go (jeszcze przed odpakowaniem) na trzy kawalki 40cm i te pakowalem idealnie miedzy profile wzdluz.

Moim zdaniem to najlepsze wyjscie, inaczej zostanie Ci pelno odpadow! Yyy apfali :p hehe

Nawet fajnie ten struktonit wygląda:) my właśnie mamy komin systemowy z Plewy i przykleiłem na niego kafelki (super klejem) ale jakoś nie do końca wieże w to że nie odpadną:( Miałem nawet pomysła aby obłożyć go fajnie blachą nierdzewną... to by było:)

Może jednak skuje te płytki i dam ten struktonit.

Teraz to juz po ptokach - jak odpadnie to se poprawisz ;D

mnie sie ten domek spodobal :)

http://foto3.m.onet.pl/_m/c9226d42e13131e418402e1c23d6b6bb,10,19,0.jpg

O nieeeeeee. A teraz sobie wyobraz co Ci maz zrobi jak kolor nie wyjdzie taki jak we wzorniku i wyjdzie Ci np. takie cos:

http://i2.pinger.pl/pgr214/ecfd5d3b0010f3504a27c1b1/z5080170X.jpg

:D :D

Dla mnie za duze ryzyko ;D

...choc ja chcialem np. dachowke zielona :) tyle ze zielony roben kosztowal dokladnie 2 x wiecej niz grafitowy.. Troche szkoda - chatka z dokladnie ta dachowka jest w Radlinie jak sie jedzie na Rydultowy ta malo uczeszczana droga. Wybudowal to basista z Łez i juz tam chyba mieszka :)

potrzebny mi namiar na kogos kto mi oblozy komin plytka klinkierowa /zamiast cegly/ ale na "prawie zrobionym dachu"

myslicie ze znajde takiego magika ??

Bedziesz plakac kazdy porzadny murarz ci to powie hmm na prawie zrobionym dachu :) oj ciezko bedzie rusztowanie postawic chyba ze masz krotkie kominy