bdan 22.02.2011 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2011 A czy to takie wazne? I jeden i drugi to promil tego co mamy ponizej posadzki (styro) Jestem w stanie wydac 10 pln wiecej na sezon za wyzsze straty, a miec znacznie cichsze i trwalsze panele Mam poki co ze 100m2 z tym podkladem, rurki tam sa srednio co 15cm i w najwieksze mrozy wystarcza puszczanie w podlogi 32stC (a nie mam jeszcze posadzek i ogrzewania na gorze - jak dorobie to mysle ze zejde do 30stC - wiec podklad sie sprawdza znakomicie (a na parterze mam tylko 5cm styro No tak juz mam, że lubię wiedzieć. Jakos tak byłam przekonana, że zaraz tu te współczynniki podasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 22.02.2011 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2011 No tak juz mam, że lubię wiedzieć. Jakos tak byłam przekonana, że zaraz tu te współczynniki podasz Heheh No dobra - arbiton podaje odrazu opor cieplny konkretnego podkladu: http://szyna.civ.pl/arbiton.jpg Pianomat podaje wspolczynnik przewodzenia ciepla materialu, czyli poprostu lambde materialu jako 0,04W/mK (czyli podobnie jak zwykly styro). Czyli zeby obliczyc opor cieplny dzielimy grubosc materialu (3mm) przez lambde i wychodzi nam -> 0,075m2K/W. XPS Thermo arbitona dedykowany na podlogowke ma 0,06 czyli minimalnie lepiej. Ale to sa tak male roznice, ze nie warto sie wglebiac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bdan 22.02.2011 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2011 Adam ja sie na tym nie znam i tak się zastanawiam, czy pomiedzy styropianem różnica 0,038 - 0,031 = 0,007 coś zminia i ile na przeliczenie na kasę (oczywiście na kase do wydania to masakrycznie); więc jeżeli trzecie miejsce po przecinku na ścianie cos znaczy to róznica 0,015 blisko ogrzewania tez może coś znaczy. Mąż mi zawsze mówi, coś Ty takie małe dziurki, przerwy jakies 3 cm przezywasz - i ja mu zawsze - a widziałes to zdjęcie kamera termowizyjna, jak szpileczki od kołków takie chude było widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 22.02.2011 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2011 Moge jeszcze dodac ze opor 0,075 to U = 13,3, czyli przy roznicy temperatur np. 27<>21 = 6stC ten podklad przepusci 80W/m2. Wystarczy na ogrzanie kazdego domu. Mi w najbardziej "ekstremalnym" pomieszczeniu wyszlo 55W/m2, a srednio to 30-40W/m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 22.02.2011 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2011 Adam ja sie na tym nie znam i tak się zastanawiam, czy pomiedzy styropianem różnica 0,038 - 0,031 = 0,007 coś zminia i ile na przeliczenie na kasę (oczywiście na kase do wydania to masakrycznie); więc jeżeli trzecie miejsce po przecinku na ścianie cos znaczy to róznica 0,015 blisko ogrzewania tez może coś znaczy. Mąż mi zawsze mówi, coś Ty takie małe dziurki, przerwy jakies 3 cm przezywasz - i ja mu zawsze - a widziałes to zdjęcie kamera termowizyjna, jak szpileczki od kołków takie chude było widać. To proste do obliczenia Jak duza masz elewacje - ile tego styro? Zalozmy 200m2. 0,038 i 0,031 to dopiero lambda materialu - jak grubo bedziesz ocieplac? Zalozmy 20cm. Wtedy wspolczynnik przenikania ciepla (U) dla 0,038 wynosi 0,19, a dla 0,031 - 0,155. Czyli roznica U = 0,035. Roznica U 0,035 oznacza ni mniej ni wiecej, ze przy roznicy jednego stopnia C na kazdym m2 co godzine bedzie Ci uciekac 0,035W. Jezeli sezon trwa pol roku (4320 godzin), jego srednia temperatura to ok 3stC i masz 200m2 elewacji to w calym sezonie ucieknie Ci przez zastosowanie gorszego styropianu 4320 * 18 (roznica miedzy tym co masz w domu - 21stC, a tym co srednio na zewnatrz - 3stC) * 200 * 0,035 = 544320Wh czyli 544kWh. Ty chyba bedziesz grzala gazem? Gaz srednio kosztuje 0,22 pln / kWh czyli rocznie wydasz wiecej 120 pln na ogrzewanie przy gorszym styro pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 22.02.2011 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2011 Ty chyba bedziesz grzala gazem? Gaz srednio kosztuje 0,22 pln / kWh czyli rocznie wydasz wiecej 120 pln na ogrzewanie przy gorszym styro Roznice beda rosnac liniowo w stosunku do grubosci ocieplenia (10cm styro = 240 pln roznicy w oplatach). A mostki przy ociepleniu sa mega wazne - trzeba pilnowac zeby kazda szparka miedzy plytami byla dokladnie zapianowana. Powiedzialbym ze to nawet wazniejsze niz jakosc uzytego styropianu.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaciekKamila 22.02.2011 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2011 Te ceny na tynki gipsowe i cw to chyba stare, bo jakoś mega tanio ? tynkowane bylo w listopadzie 2011, wylewki styczen tego roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaciekKamila 22.02.2011 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2011 ma ktoś doświadczenia ze współpracy z HADEX-em? wszystkie wyceny materialow mieli duzo gorsze od budozbytu ale tam mialem troche pochytane, a jak ze wspolpraca to nie wiem bo nic nie kupilsmy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaciekKamila 22.02.2011 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2011 jak tak szukam opisow pianomaty, wszedzie zachwalaja jego bardzo dobre właściwości izolacji cieplnej?! to gorzej dla podlogowki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
geller 22.02.2011 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2011 chyba sie mi dwa razy kliknelo ... a bede drazyc temat struktonitu - macie kogos kto to potrafi zrobic ??? kurcze wyszlo mi to bardzo korzystnie cenowo w por z klinkierka!!! ja mam gdzieś namiary na mojego dekarza, dodam wieczorem kontakt do naszego topiku z fachowcami. W dzienniku mam chyba nawet zdjęcie brudnego komina. struktonit wychodził chyba 2zł/szt. a na metr zapotrzebowanie 39szt/m2. najdroższe były listwy zewnętrzne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
geller 22.02.2011 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2011 w Hadexie (w Jastrzębiu Boryni) kupowałem większość materiałów dachowych ale tylko dlatego, że miałem znajomego PH z Moniera a musiałem brać przez hurtownie.Z zasady to w wycenach nie dają wysokich rabatów. Osobiście trzeba się stawić i najlepiej z kierownikiem negocjować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 22.02.2011 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2011 jak tak szukam opisow pianomaty, wszedzie zachwalaja jego bardzo dobre właściwości izolacji cieplnej?! to gorzej dla podlogowki Pianomat jest w kilku wersjach - 3mm to najchudsza i spokojnie mozna uzywac na podlogowce Najgrubsze to chyba 12mm. pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lisek_77 22.02.2011 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2011 tynkowane bylo w listopadzie 2011, wylewki styczen tego roku Teraz też tak ma? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewus1719503518 22.02.2011 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2011 Dajcie namiary na dobrego fachowca od tynków zewnętrznych (wełna + tynk) system chyba sto-ispo - jeszcze myślę nad materiałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaciekKamila 22.02.2011 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2011 Teraz też tak ma? nie mam pojecia, pytaj tych u ktorych aktualnie siedzi co do ocieplenia zew, jest na allegro jakas firma z gor co bierze tylko 25zl za robocizne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosia samosia 22.02.2011 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2011 już przeczytałam na rybnik.pl nawet komenta dałam pod tekstem, jestem zdziwiona ze przy takich mrozach oni zalewali beton a pogoda - od piatku coraz cieplej, next week tylko dodatnie temperatury wiec ja zaczynam z tynkami od piatku Gosia - jak twoje tynki, masz jeszcze tą nagrzewnice ? o 8 rano było u mnie -13st.C Tynki maja się dobrze..grzejemy troche nagrzewnicą własnie....mam nadzieje że co miało sie związać sie zwiazało i nic im nie zaszkodzi... Przy poprzednich mrozach ściany w środku miały +5 więc może będzie ok Nagrzewnica nam szwankuje:(..tzn grzeje ale i kopci,sposobu na nia nie ma...jakby ja na zewnątrz wystawił to zadymiłoby chyba całą wieś...ech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oko_81 22.02.2011 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2011 Sprzedam kabinę prysznicową Cersanit Iryda Kabina kwadratowa Iryda 80x80x185 dwudrzwiowa szkło grafitowe Cena to za 850 zł Cena katalogowa takiej kabiny 2500zł Jedynie co jest odpakowana w celu sprawdzenia czy wszysko ok . http://images45.fotosik.pl/655/ccaf237c21a007ddm.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bdan 22.02.2011 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2011 Roznice beda rosnac liniowo w stosunku do grubosci ocieplenia (10cm styro = 240 pln roznicy w oplatach). A mostki przy ociepleniu sa mega wazne - trzeba pilnowac zeby kazda szparka miedzy plytami byla dokladnie zapianowana. Powiedzialbym ze to nawet wazniejsze niz jakosc uzytego styropianu.. Czyli z jednej strony to bez sensu robic tym grafitowym. A Adrian na dzień dzisiejszy do swojego grafitowego dołozyłby jeszcze 5 cm - przy w miarę tanim ogrzewaniu. Gdzieś mam policzone jaka to różnica w cenie, ale na pewno spora. wymysliłam sobie, że część mieszkalną na wysokość 3 m ocieplę szarym, a część kolankową na nieużytkowym poddaszu, czyli ok. 50 cm oraz nieogrzewany garaż zwykłym styropianem. Widzisz jakies wady takiego rozwiązania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agatkaz83 22.02.2011 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2011 Witam, bardzo proszę o opinię na temat okien Grzomby z Rybnika. Oni pracują na Schuco. A tak w ogóle jakie okna polecacie? Oknoplast? Jakąś inną firmę?Proszę o poradę. Z góry dzięki:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bdan 22.02.2011 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2011 JAk ja sprawdzałam okna to u Grzomby wycena była bardzo wysoka. Sporo osób ma okna z Oknoplastu. Ja akurat mam okna Jezierskiego - wycena w porównaniu z Oknoplastem jak zamawiałam była o 2 tys. niższa niz w Oknoplaście i dlatego wzięliśmy Jezierskiego. Jednak na chwilę obecną Jezierskiego polecać Ci nie będę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts