Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

RYBNIK !!!! chyba też tu budujecie

Recommended Posts

A czy to takie wazne? I jeden i drugi to promil tego co mamy ponizej posadzki (styro) :) Jestem w stanie wydac 10 pln wiecej na sezon za wyzsze straty, a miec znacznie cichsze i trwalsze panele ;)

Mam poki co ze 100m2 z tym podkladem, rurki tam sa srednio co 15cm i w najwieksze mrozy wystarcza puszczanie w podlogi 32stC (a nie mam jeszcze posadzek i ogrzewania na gorze - jak dorobie to mysle ze zejde do 30stC - wiec podklad sie sprawdza znakomicie (a na parterze mam tylko 5cm styro :)

No tak juz mam, że lubię wiedzieć.

Jakos tak byłam przekonana, że zaraz tu te współczynniki podasz :D

• Odpowiedzi 34,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• mea

3735

• DagaAdam

3628

• queene

2053

• MaciekKamila

1087

Najaktywniejsi w wątku

No tak juz mam, że lubię wiedzieć.

Jakos tak byłam przekonana, że zaraz tu te współczynniki podasz :D

Heheh :p

No dobra - arbiton podaje odrazu opor cieplny konkretnego podkladu:

http://szyna.civ.pl/arbiton.jpg

Pianomat podaje wspolczynnik przewodzenia ciepla materialu, czyli poprostu lambde materialu jako 0,04W/mK (czyli podobnie jak zwykly styro). Czyli zeby obliczyc opor cieplny dzielimy grubosc materialu (3mm) przez lambde i wychodzi nam -> 0,075m2K/W.

XPS Thermo arbitona dedykowany na podlogowke ma 0,06 czyli minimalnie lepiej. Ale to sa tak male roznice, ze nie warto sie wglebiac :p

Adam ja sie na tym nie znam i tak się zastanawiam, czy pomiedzy styropianem różnica 0,038 - 0,031 = 0,007 coś zminia i ile na przeliczenie na kasę (oczywiście na kase do wydania to masakrycznie); więc jeżeli trzecie miejsce po przecinku na ścianie cos znaczy to róznica 0,015 blisko ogrzewania tez może coś znaczy. Mąż mi zawsze mówi, coś Ty takie małe dziurki, przerwy jakies 3 cm przezywasz - i ja mu zawsze - a widziałes to zdjęcie kamera termowizyjna, jak szpileczki od kołków takie chude było widać.

Adam ja sie na tym nie znam i tak się zastanawiam, czy pomiedzy styropianem różnica 0,038 - 0,031 = 0,007 coś zminia i ile na przeliczenie na kasę (oczywiście na kase do wydania to masakrycznie); więc jeżeli trzecie miejsce po przecinku na ścianie cos znaczy to róznica 0,015 blisko ogrzewania tez może coś znaczy. Mąż mi zawsze mówi, coś Ty takie małe dziurki, przerwy jakies 3 cm przezywasz - i ja mu zawsze - a widziałes to zdjęcie kamera termowizyjna, jak szpileczki od kołków takie chude było widać.

To proste do obliczenia ;) Jak duza masz elewacje - ile tego styro?

Zalozmy 200m2. 0,038 i 0,031 to dopiero lambda materialu - jak grubo bedziesz ocieplac? Zalozmy 20cm. Wtedy wspolczynnik przenikania ciepla (U) dla 0,038 wynosi 0,19, a dla 0,031 - 0,155. Czyli roznica U = 0,035.

Roznica U 0,035 oznacza ni mniej ni wiecej, ze przy roznicy jednego stopnia C na kazdym m2 co godzine bedzie Ci uciekac 0,035W. Jezeli sezon trwa pol roku (4320 godzin), jego srednia temperatura to ok 3stC i masz 200m2 elewacji to w calym sezonie ucieknie Ci przez zastosowanie gorszego styropianu 4320 * 18 (roznica miedzy tym co masz w domu - 21stC, a tym co srednio na zewnatrz - 3stC) * 200 * 0,035 = 544320Wh czyli 544kWh. Ty chyba bedziesz grzala gazem? Gaz srednio kosztuje 0,22 pln / kWh czyli rocznie wydasz wiecej 120 pln na ogrzewanie przy gorszym styro :)

pozdr.

Ty chyba bedziesz grzala gazem? Gaz srednio kosztuje 0,22 pln / kWh czyli rocznie wydasz wiecej 120 pln na ogrzewanie przy gorszym styro :)

Roznice beda rosnac liniowo w stosunku do grubosci ocieplenia (10cm styro = 240 pln roznicy w oplatach). A mostki przy ociepleniu sa mega wazne - trzeba pilnowac zeby kazda szparka miedzy plytami byla dokladnie zapianowana. Powiedzialbym ze to nawet wazniejsze niz jakosc uzytego styropianu..

chyba sie mi dwa razy kliknelo ...

a bede drazyc temat struktonitu - macie kogos kto to potrafi zrobic ???

kurcze wyszlo mi to bardzo korzystnie cenowo w por z klinkierka!!!

ja mam gdzieś namiary na mojego dekarza, dodam wieczorem kontakt do naszego topiku z fachowcami.

W dzienniku mam chyba nawet zdjęcie brudnego komina.

struktonit wychodził chyba 2zł/szt. a na metr zapotrzebowanie 39szt/m2.

najdroższe były listwy zewnętrzne.

już przeczytałam na rybnik.pl :) nawet komenta dałam pod tekstem, jestem zdziwiona ze przy takich mrozach oni zalewali beton

a pogoda - od piatku coraz cieplej, next week tylko dodatnie temperatury wiec ja zaczynam z tynkami od piatku

Gosia - jak twoje tynki, masz jeszcze tą nagrzewnice ? o 8 rano było u mnie -13st.C

Tynki maja się dobrze..grzejemy troche nagrzewnicą własnie....mam nadzieje że co miało sie związać sie zwiazało i nic im nie zaszkodzi...

Przy poprzednich mrozach ściany w środku miały +5 więc może będzie ok

Nagrzewnica nam szwankuje:(..tzn grzeje ale i kopci,sposobu na nia nie ma...jakby ja na zewnątrz wystawił to zadymiłoby chyba całą wieś...ech

Roznice beda rosnac liniowo w stosunku do grubosci ocieplenia (10cm styro = 240 pln roznicy w oplatach). A mostki przy ociepleniu sa mega wazne - trzeba pilnowac zeby kazda szparka miedzy plytami byla dokladnie zapianowana. Powiedzialbym ze to nawet wazniejsze niz jakosc uzytego styropianu..

Czyli z jednej strony to bez sensu robic tym grafitowym. A Adrian na dzień dzisiejszy do swojego grafitowego dołozyłby jeszcze 5 cm - przy w miarę tanim ogrzewaniu. Gdzieś mam policzone jaka to różnica w cenie, ale na pewno spora. wymysliłam sobie, że część mieszkalną na wysokość 3 m ocieplę szarym, a część kolankową na nieużytkowym poddaszu, czyli ok. 50 cm oraz nieogrzewany garaż zwykłym styropianem. Widzisz jakies wady takiego rozwiązania?

JAk ja sprawdzałam okna to u Grzomby wycena była bardzo wysoka. Sporo osób ma okna z Oknoplastu. Ja akurat mam okna Jezierskiego - wycena w porównaniu z Oknoplastem jak zamawiałam była o 2 tys. niższa niz w Oknoplaście i dlatego wzięliśmy Jezierskiego.

Jednak na chwilę obecną Jezierskiego polecać Ci nie będę.