queene 24.02.2011 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2011 a dlaczego w ogóle robicie to przed wylewkami ? ma to jakies znaczenie ? Gabrysiu dobrze wiedzieć nie interesowałam sie cenami, byłam tylko poszukać inspiracji i zobaczyc co nieco na żywo...........dziś dostałam zamówione z pewnej firmy próbki płytek, po 3 sztuki z dwóch rodzajów....niby zapakowane w piankę tą od paneli, kazda osobno....a wszystkie były połamane chyba boje sie kupować przez net.......... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 24.02.2011 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2011 a dlaczego w ogóle robicie to przed wylewkami ? ma to jakies znaczenie ? Gabrysiu dobrze wiedzieć nie interesowałam sie cenami, byłam tylko poszukać inspiracji i zobaczyc co nieco na żywo...........dziś dostałam zamówione z pewnej firmy próbki płytek, po 3 sztuki z dwóch rodzajów....niby zapakowane w piankę tą od paneli, kazda osobno....a wszystkie były połamane chyba boje sie kupować przez net.......... Zamawialem kafle do kuchni (45x45) przez neta - byly 40% tansze niz w okolicznych sklepach - przyszly w calosci, zadna nie peknieta - ciezkie gabaryty zwykle wysylaja ROBENem na paletach - raczej pewne. Jak to szlo pojedynczo poczta to mialo prawo sie zniszczyc (w miare lekka paczka = rzucanko w sortowni). 200-300kg paleta raczej nikt nie rzuci ;d Przez neta zamawialem tez wszystkie geberity, muszle, umywalki, a nawet lustra. Wszystko OK! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mea 24.02.2011 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2011 szczerze mowiac ja sobie daruje projekty w salonach i tez wiekszosc jesli nie wszystko bede kupowala netem ... jedyne co to Biawara bojlerek /kwestia tylko ktory 150l czy 300l/ kupie u faby geberity i pewnie kilka drobiazgow tez ... z innej beczkiczy mozecie cos powiedziec o tej firmie ?? ostatnio mi polecali ta PC do cwuhttp://allegro.pl/ulrich-pompa-ciepla-woda-powietrze-0-85-3-5kw-hit-i1475659914.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 24.02.2011 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2011 z innej beczki czy mozecie cos powiedziec o tej firmie ?? ostatnio mi polecali ta PC do cwu http://allegro.pl/ulrich-pompa-ciepla-woda-powietrze-0-85-3-5kw-hit-i1475659914.html Parę razy obiło mi się o uszy Ulrich ale ja bym wybrał jednak tą: http://allegro.pl/hewalex-powietrzna-pompa-ciepla-do-cwu-wymiennik-i1456867826.html Ze względu na to,że Hewalex-owej można w prostszy sposób podnieść COP w zimie np.z powietrza wyrzucanego z reku,itd,w dodatku może nam jako tako chłodzić w lato a w Urlich-owej skazani jesteśmy tylko i wyłącznie na warunki zewnętrzne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
queene 24.02.2011 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2011 200-300kg paleta raczej nikt nie rzuci ;d Przez neta zamawialem tez wszystkie geberity, muszle, umywalki, a nawet lustra. Wszystko OK! pewnie racja...jeszcze zobacze co i jak a projektu łazienki tez nie bede robić...juz mam go w głowie od dawna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 24.02.2011 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2011 A chocby taki ze jak braknie tego medium (pradu, wegla, oleju, gazu) to mamy te 2-3 dni wiecej na wykombinowanie awaryjnego zrodla ciepla - dom sie poprostu wychladza wolniej. Akumulacja to zaleta nie tylko w przypadku grzania pradem. No jeśli tylko po to by było viperolo-wskie kombinacje typu "styropian 10cm, 30cm podsypki piaskowej, chudy beton 10cm" to gratuluje pomysłu na komplikacyjne i drogie wykonanie fundamentów zamiast np.poczciwego kominka (drewna to raczej na 2-3 dni jesteśmy w stanie zorganizować ) No ale jak ktoś lubi komplikacje i ma za dużo kasy to oczywiście wszystko można,nawet 60cm podsypki piaskowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 24.02.2011 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2011 No jeśli tylko po to by było viperolo-wskie kombinacje typu "styropian 10cm, 30cm podsypki piaskowej, chudy beton 10cm" to gratuluje pomysłu na komplikacyjne i drogie wykonanie fundamentów zamiast np.poczciwego kominka (drewna to raczej na 2-3 dni jesteśmy w stanie zorganizować ) No ale jak ktoś lubi komplikacje i ma za dużo kasy to oczywiście wszystko można,nawet 60cm podsypki piaskowej Eh, nic nie zrozumiales Akumulacja to przede wszystkim wygoda niepalenia codziennie i komfort rowniez w lato! A tymczasem Discovery juz w drodze do ISS, ahhh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 24.02.2011 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2011 Eh, nic nie zrozumiales Akumulacja to przede wszystkim wygoda niepalenia codziennie i komfort rowniez w lato! Oczywiście,że rozumiem czym jest akumulacja i co nam daje ale czy jest warta w dla posiadacza pieców węglowych ?(bo jedynie tutaj oprócz prądu może mieć zastosowanie) Toż to jest jak profanacja budowli,piec węglowy i fundament akumulacyjny... Podobnie jak PCi i pasywniak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 24.02.2011 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2011 Oczywiście,że rozumiem czym jest akumulacja i co nam daje ale czy jest warta w dla posiadacza pieców węglowych ?(bo jedynie tutaj oprócz prądu może mieć zastosowanie) Toż to jest jak profanacja budowli,piec węglowy i fundament akumulacyjny... Podobnie jak PCi i pasywniak Akumulacja wygladza piki wartosci temperatury w srodku domu - splaszcza znacznie czubki sinusoidy temperatur. To w domu uzytkowanym calorocznie wielka zaleta, niezaleznie od zrodla ogrzewania - w lato mamy chlodniej, w zime cieplej. W przypadku weglowcow to tez zaleta - jak Ci sie zatnie taki podajnik to nim wygasisz piec i dokonasz naprawy, bez duzej akumulacji w domu zrobi sie chlodno. Wiec - jak dla mnie stopien akumulacyjnosci domu nie zalezy zupelnie od zrodla ogrzewania. Profanacja? Przesadzasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 24.02.2011 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2011 Profanacja? Przesadzasz Oczywiście,że przesadzam,ja lubię przesadzać Ale tutaj była mowa jedynie o fundamencie akumulacyjnym i podłogówce. Co do ścian akumulujących ciepło jak najbardziej jestem za w każdym przypadku ale fundament akumulacyjny nie koniecznie w każdym przypadku jest zasadny. Chociaż płyta fundamentowa z zalaną podłogówką potrafi być tańsza w większości przypadków od normalnych ław fundamentowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
viperolo 24.02.2011 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2011 No jeśli tylko po to by było viperolo-wskie kombinacje typu "styropian 10cm, 30cm podsypki piaskowej, chudy beton 10cm" to gratuluje pomysłu na komplikacyjne i drogie wykonanie fundamentów zamiast np.poczciwego kominka (drewna to raczej na 2-3 dni jesteśmy w stanie zorganizować ) No ale jak ktoś lubi komplikacje i ma za dużo kasy to oczywiście wszystko można,nawet 60cm podsypki piaskowej jakie komplikacje, jakie drogie wykonanie o czym Ty wogóle piszesz to jest poprostu trochę inne ułożenie warstw jak przy "popularnej" podłogówce, jakbyś czytał uważnie i poszperał na forum to byś wiedział o co pytałem i o co chodzi, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
viperolo 24.02.2011 22:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2011 . Chociaż płyta fundamentowa z zalaną podłogówką potrafi być tańsza w większości przypadków od normalnych ław fundamentowych ciekawe skąd to Ci wyszło że w większości przypadków? wszystko zaczyna się od warunków gruntowych, jeżeli są korzystne to płyta jest atrakcyjną alternatywą dla ław,ale przy złych warunkach gruntowych to już nie jest tak różowo,sam koszt wymiany gruntu może powalic niejednego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 24.02.2011 23:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2011 ciekawe skąd to Ci wyszło że w większości przypadków? wszystko zaczyna się od warunków gruntowych, jeżeli są korzystne to płyta jest atrakcyjną alternatywą dla ław,ale przy złych warunkach gruntowych to już nie jest tak różowo,sam koszt wymiany gruntu może powalic niejednego Powiedziałbym,że odwrotnie,akurat jestem na tym etapie.Zależy od kumatego projektanta,pierwszy ze względu na warunki gruntowe(wysadzinowe) kazał wymieniać mi grunt do gł.1,5m,drugi chciał zaprojektować mi płytę jak dla schronu atomowego(30cm betonu),dopiero z trzecim się udało (nie do końca),skończyło się na 50cm wymiany gruntu+25cm płyty(III kat.szkód górniczych). To i tak wg wstępnej analizy taniej niż skomplikowane ławy krzyżowe. jakie komplikacje, jakie drogie wykonanie o czym Ty wogóle piszesz to jest poprostu trochę inne ułożenie warstw jak przy "popularnej" podłogówce, , Rzuć ten temat projektantowi to się dowiesz czy jest to "trochę inne ułożenie warstw jak przy podłogówce" Poniżej moja warjacja nt "trochę innych fundamentów": http://images38.fotosik.pl/654/52170bf8c53796af.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mea 25.02.2011 03:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2011 i kazdy zdrowo myslacy projektant powie "daruj sobie" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katu 25.02.2011 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2011 w temacie, wyposażenie łazienek, szczerze polecam hurtownię cermar z jejkowicbardzo duzy wybór w rozsądnych cenach, które przy większych zamówieniach można negocjować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 25.02.2011 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2011 i kazdy zdrowo myslacy projektant powie "daruj sobie" Owszem,każdy projektant nie mający pojęcia o projektowaniu powie "daruj sobie",przykład wyżej, ale ktoś,kto zna się na rzeczy stwierdzi,że dobrze zaprojektowana płyta fundamentowa jest najlepszym sposobem na posadowienie domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mea 25.02.2011 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2011 Owszem,każdy projektant nie mający pojęcia o projektowaniu powie "daruj sobie",przykład wyżej, ale ktoś,kto zna się na rzeczy stwierdzi,że dobrze zaprojektowana płyta fundamentowa jest najlepszym sposobem na posadowienie domu. jaki ty jestes nielogicznie niereformowalny to az glowa peka!!! wlasnie siedzi za moimi plecami projktant "praktyk" ktor y mowi cyt "posadawianie budynku na plycie fundamentowej ma sens tylko i wylacznie przy makabrycznej niestabilnosci podloza ... w innym wypadku to tylko potworna strata kasy :)" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzogurt 25.02.2011 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2011 moze u Arturo72 przebiegaja styki plyt tektonicznych, tudziesz ma dzialke na kopalnianych chaldach to moze byc niestabilnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justus67 25.02.2011 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2011 JA mam dom na 30 cm podsypce , 10 cm chudziak i 30 cm płycie i uwierzcie mi różnica w kosztach jest potężna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mea 25.02.2011 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2011 Mea - pozwolę się nie zgodzić...jak ktoś chce mieć idealnie docieplony dom od gruntu, to płyta fundamentowa jest najlepszym rozwiązaniem i tutaj rozumiem doskonale Arturo.... na temat kosztów nie będę się wypowiadać, bo ich nie znam (jaka różnica w kosztach dla tradycyjnych fundamentów a jaka dla płyty) - ale weź pod uwagę, że on będzie budować na szkodach i część kasy odda mu kopalnia.....W przypadku domu silnie ukierunkowanego na energooszczędność płyta ma sens nie moge juz zapytac o szczegoly ale jak sie nie trudno domyslic plyta to koszt porownywalny ze stropem !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts