queene 02.03.2011 23:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2011 myslę zeby tutaj przenieść sie z watkiem o sprzątaniu lub nie-sprzątaniu coby nie zasmiecać dziennika mei a wszystko zaczęło sie od lamp z bąbelkami Adam na pewno kurzy sie przez psa - ja mam sznaucera miniature na 55m2 i jak tylko odrośnie mu sierśc to "koty" latają w rogach posadzki...doprowadza mnie to do pasji chociaz nie jestem maniaczką sprzątania, poza tym jak się otrzepie - jak to pies - a robi to kilka razy dziennie - to też wzbija kurz ja też lubię minimalizm - ale ten trend lubi szkło, chrom, połysk - a to wszystko wymaga czyszczenia dlatego ja sobie tego szkła w domu nie odpuszczę kosztem wyczyszczenia go raz na kwartał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 02.03.2011 23:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2011 Adam na pewno kurzy sie przez psa - ja mam sznaucera miniature na 55m2 i jak tylko odrośnie mu sierśc to "koty" latają w rogach posadzki...doprowadza mnie to do pasji chociaz nie jestem maniaczką sprzątania, poza tym jak się otrzepie - jak to pies - a robi to kilka razy dziennie - to też wzbija kurz No ja sie ostatnio wkurzylem i wieksza czesc poddasza wyodkurzalem, zrobilem mega dokladne odkurzanko parteru, sprzatanie i mycie calego domu. Siersciucha wykapalem z szamponem pod prysznicem. I dupa - jeszcze tego samego wieczoru pelno pylu na podlodze, stole, kominku, rogowce. Futrzak ma w sumie lekko ponad rok wiec dopiero mu zlazi szczenieca siersc ja też lubię minimalizm - ale ten trend lubi szkło, chrom, połysk - a to wszystko wymaga czyszczenia dlatego ja sobie tego szkła w domu nie odpuszczę kosztem wyczyszczenia go raz na kwartał Uh raz na kwartal to by bylo cudnie. U mnie wszystko trzeba myc codziennie !! Lamp oczywiscie tak czesto nie myje bo sa wysoko i kurzu nie widac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 02.03.2011 23:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2011 W lato sie przekonam czyja to wina jak Gauss pomieszka troche na zewnatrz. Narazie nie mam jeszcze skonczonego calego ogrodzenia i siedzi caly czas w domu. A jego pancia tak jak nie lubiala psow, tak teraz predzej mi kaze mieszkac na dworze niz jemu!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
queene 02.03.2011 23:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2011 wychodzi na to że słowo "wykańczanie domu" ma kilka znaczeń...byle wykończyć go zanim on wykończy nas dlatego ja chciałabym wprowadzić sie do już kompletnie wykonczonego domu wewnątrz...łącznie z poskładanymi meblami...czy sie uda...wątpię najwyżej otworze na oścież drzwi tarasowe i wejściowe...może sam sie kurz wywieje ...i tym optymistycznym akcentem....mówię dobranoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 03.03.2011 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2011 powiedzcie mi kiedy sie montuje rekuperator ?? w ktorym etapie prac ?? bo musze napisac kiedy przewiduje montaz reku a nie mam pojecia!! Instalacje reku, przed elektryką i hydrauliką Sam reku po wykończeniu (po zabudowie K-G). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basiab67 03.03.2011 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2011 wychodzi na to że słowo "wykańczanie domu" ma kilka znaczeń...byle wykończyć go zanim on wykończy nas dlatego ja chciałabym wprowadzić sie do już kompletnie wykonczonego domu wewnątrz...łącznie z poskładanymi meblami...czy sie uda...wątpię najwyżej otworze na oścież drzwi tarasowe i wejściowe...może sam sie kurz wywieje ...i tym optymistycznym akcentem....mówię dobranoc Też mi się tak marzyło:D:D:D i nawet powiedziałam że jeżeli meble nie będą na swoim miejscu to mnie też tam nie będzie, a skończyło się tym, że wprowadziliśmy się do wykończonego domu, ale nie całkiem umeblowanego (bez salonu i sypialni). Minęły 3 miesiące salon juz prawie umeblowany, a na sypialnię "nie ma widoków" i to nie z powodu braku kasy, ale wiecznie coś nie pasuje (jak szafę uda się upchnąć to łózko za małe albo do d....y:mad:, tak więć życzę powodzenia :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewus1719503518 03.03.2011 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2011 wychodzi na to że słowo "wykańczanie domu" ma kilka znaczeń...byle wykończyć go zanim on wykończy nas dlatego ja chciałabym wprowadzić sie do już kompletnie wykonczonego domu wewnątrz...łącznie z poskładanymi meblami...czy sie uda...wątpię najwyżej otworze na oścież drzwi tarasowe i wejściowe...może sam sie kurz wywieje ...i tym optymistycznym akcentem....mówię dobranoc O tak ma, kilka a nawet dużo więcej wrrrrrrrrrrrr Właśnie nakładamy 3 cm tynku gipsowego bo kaseta do drzwi suwanych musi być pionowo i wyszło co wyszło, czyli dalej nie kończąca się historia. Za to dolna łazienka nabiera kształtów I też mam ambicje wprowadzić się dopiero jak będzie trawa zasiana - co wyjdzie to zobaczymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaciekKamila 03.03.2011 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2011 szukam fajnego szkla hartowanego do kuchni miedzy szafki, znajde gdzies fajnie w okolicy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
preem82 03.03.2011 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2011 szukam fajnego szkla hartowanego do kuchni miedzy szafki, znajde gdzies fajnie w okolicy? zobacz na allegro, parę ludków tam sprzedaje szkło, a juz na pewno w press-glass Tychy dostaniesz jakie tylko chcesz. Duża fabryka szkła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
preem82 03.03.2011 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2011 a tak wogole jak moge ci doradzic to zamiast np. 8mm szkła daj sobie laminat 4#4. Bardziej bezpieczne. Aczkolwiek to zalezy jaką chcesz dać grubość bo jesli np. tylko 4mm to niema szans na laminat. Najmniejszy laminat to 3#3 mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
preem82 03.03.2011 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2011 aha, dodam jeszcze ze jak wybierzesz laminat to mozna sobie dać kolorową folię PVB, wygląd super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariuszkotula 03.03.2011 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2011 ma pytanie co do ocieplenia poddasza: czy bedzie duza wada jak bede dawal welne miedzy krokwie w kawalkach cietych po szerokosci niz po dlugosci? chodzi o to, ze mam krokwie miejscami co 60cm i 80cm. zeby bylo dobrze musialbbym wycinac welne po 62cm i 82cm, wiec zostawalyby nijakie apfale z rolki szerokiej na 120cm. mysle zrobic kawallki 62cmx120cm n-razy tylko w tedy miedzy krowkiami wyjdami np. 3 laczenia zamiast jedenego w calosci! mysle, ze zrozumiale napisalem ;P a co się ma stac? trzeba dokładnie łączyc warstwy ale obowiązkowo dac potem wełnę min 5cm w przestrzeni pomiędzy profilami a krokwiami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewus1719503518 03.03.2011 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2011 Dobra,, no to mam problem na jakieś 2 tygodnie albo wcale,gdzie można nabyć płyty ze steatytu - może ktoś się orientuje ??? Daga&Adam może Ty, wiedzę masz ogromną - nie obiło Ci się o uszka ??? Mea Ty geologiem jesteś - gdzie to znaleźć (oprócz Finlandii oczywiście) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewus1719503518 03.03.2011 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2011 szukam fajnego szkla hartowanego do kuchni miedzy szafki, znajde gdzies fajnie w okolicy? Ja biorę od szklarza , ale nie wiem co chcesz ) Komraus Michał. Zakład szklarski 44-217 Rybnik, Zebrzydowicka 166 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariuszkotula 03.03.2011 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2011 szukam fajnego szkla hartowanego do kuchni miedzy szafki, znajde gdzies fajnie w okolicy? Musicie pamiętać o tym że jak dacie szkło to nie założycie gniazd 230v i wtedy trzeba kombinować gdzie indziej je założyć gdzieś obok. Jak dasz blat to tak to wygląda że idzie wyciąć w tym blacie dziurkę na gniazdo no i pięknie to wygląda a jaka funkcjonalność Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 03.03.2011 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2011 Dobra,, no to mam problem na jakieś 2 tygodnie albo wcale, gdzie można nabyć płyty ze steatytu - może ktoś się orientuje ??? Daga&Adam może Ty, wiedzę masz ogromną - nie obiło Ci się o uszka ??? Bedzie chyba b. ciezko Ci to znalezc u nas! Moze pytac wsrod producentow elektrycznych piecow akumulacyjnych ? Choc nie mam zielonego pojecia gdzie tu taki producent najblizej by byl. A czemu akurat steatyt? Chcesz miec duza akumulacje w kominku ? Moze wystarcza cegly szamotowe ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewus1719503518 03.03.2011 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2011 Bedzie chyba b. ciezko Ci to znalezc u nas! Moze pytac wsrod producentow elektrycznych piecow akumulacyjnych ? Choc nie mam zielonego pojecia gdzie tu taki producent najblizej by byl. A czemu akurat steatyt? Chcesz miec duza akumulacje w kominku ? Moze wystarcza cegly szamotowe ? No wymyśliłam sobie właśnie , że taka akumulacja byłaby super ), może alternatywnie cegły magnezytowe czy jak im tam. Znalazłam w W-wie , ale robia tylko całe obudowy dla mnie to koszt rzędu 30 tysi - za dużo. Ja chcę sama sobie z tych płyt zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 03.03.2011 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2011 No wymyśliłam sobie właśnie , że taka akumulacja byłaby super ), może alternatywnie cegły magnezytowe czy jak im tam. Znalazłam w W-wie , ale robia tylko całe obudowy dla mnie to koszt rzędu 30 tysi - za dużo. Ja chcę sama sobie z tych płyt zrobić. To chyba za duza egzotyka jak na nasze warunki Szamotka bedzie tez dlugo trzymac cieplo i mozna ja kupic za grosze np. rozbiorkowa. Nie wiem jeszcze jaki masz projekt kominka ale z szamotki mozna wymurowac szkielet, a oblozyc to potem czymkolwiek. Bedzie dlugo trzymac cieplo Zamiast 30k wolalbym juz wypas kominek z plaszczem za 10k pln + normalna obudowe, ktory bedzie to cieplo przenosil w kilkanascie ton wylewki (podlogowka) - akumulacja i komfort beda jeszcze lepsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewus1719503518 03.03.2011 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2011 To chyba za duza egzotyka jak na nasze warunki Szamotka bedzie tez dlugo trzymac cieplo i mozna ja kupic za grosze np. rozbiorkowa. Nie wiem jeszcze jaki masz projekt kominka ale z szamotki mozna wymurowac szkielet, a oblozyc to potem czymkolwiek. Bedzie dlugo trzymac cieplo Zamiast 30k wolalbym juz wypas kominek z plaszczem za 10k pln + normalna obudowe, ktory bedzie to cieplo przenosil w kilkanascie ton wylewki (podlogowka) - akumulacja i komfort beda jeszcze lepsze W sumie racja, ale mnie sie nie chce w nocy latać dokładac do kominka ))) Muszę się z tym przespać . Dzięki Adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 03.03.2011 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2011 W sumie racja, ale mnie sie nie chce w nocy latać dokładac do kominka ))) Muszę się z tym przespać . Dzięki Adam No to dodatkowo bufor. Wszystko wyjdzie na pewno duuuuzo taniej niz te plyty (jezeli mialyby kosztowac 30k Choc sama wylewka sporo juz akumuluje, bufor jednak pomaga. <kalkulator mode on> Ja mam bufor 1000l (koszt ok 2k pln) - zakladajac ze uzytkowa temperatura to 28stC, a bufor mozemy nagrzac do 90stC (wiecej nie ma co ryzykowac) to mozemy w nim zakumulowac ok. 90kWh. To duzo - jezeli bedziesz miala dobrze ocieplony dom to w najwieksze mrozy bedzie zuzywal te 7-8kW / h czyli sam bufor wystarczy na 10-12h grzania (jezeli non stop bedzie -20stC). Przez wiekszosc zimy przy temperaturach rzedu -5 do 0stC wystarczy na 24-48h. Do tego akumulacja podlogowki drugie tyle. W takich temperaturach jak sa teraz (0-5stC) ja hajcuje w kominku raz na 3-4 dni <kalkulator mode off> No i cieplo rozprowadzane jest rownomiernie po calym domu. Koszt porzadnego kominka z jakiejs gornej polki z plaszczem, cala instalacja i buforem to szacuje kolo 15k pln. Obudowa... to juz zalezy - moja mnie kosztowala 2k pln, jak wyglada to kiedys wklejalem - mi sie podoba pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts