Ewus1719503518 05.03.2011 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2011 uffffffffff od 17:30 "kwalifikowałam" faktury do zwrotu VAT Teraz jeszcze to wklepać do programu i na bieżąco, potem wydrukować , oddać i czekać na kasiurkę )) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mea 05.03.2011 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2011 uffffffffff od 17:30 "kwalifikowałam" faktury do zwrotu VAT Teraz jeszcze to wklepać do programu i na bieżąco, potem wydrukować , oddać i czekać na kasiurkę )) szacun ... ja nawet nie przymierzam sie zeby to sama robic!! dam 100 i laska mi to policzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aro_32 06.03.2011 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2011 Znaczy obiegowki zwykle? Wilo star RS albo zwykly grundfos UPS 25-40! A czemu az dwie? Miales liczona ta podlogowke czy waliles na oko? Jaki masz najdluzszy obwod i jakie srednice ? Ja mam poki co piwnice + poddasze ok 1,5km i opor rzedu 11kPa czyli ta jedna 25-40 jest za duza (40kPa) - chodzi w wiekszosci wypadkow na I biegu i zuzywa 25W Instalator też mi mówi o 2 pompkach osobno na poddasze i na parter. Zastanawiam się czy nie wystarczy jedna, w tej chwili mam w domu 1 pompkę która chodzi na 1 biegu i pcha od piwnicy przez parter i piętro, ale zwykłe ogrzewanie a nie podłogowe. Przy tym 1 biegu temp. grzejników na piętrze jest nieco mniejsza, ale daje radę. Przy 2 biegu (używam przy mrozach poniżej -8st. C) jest już prawie identycznie, a przy 3 którego nie używam leci wszędzie tak samo. Na liczenie w programie specjalnie nie mam czasu bo to kobyła, a problem wydaje się w miarę prosty. Jak liczyć ten opór? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mea 06.03.2011 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2011 ja daje jedna pompke ale bedzie tylko porter i gorna lazienka podlaczone do podlogowki ... druga pompka bedzie pchala na gorne grzejniki ... kurde powiedzcie mi co mam z tymi grzejnikami pod oknami dachowymi zrobic ?? instalowac je czy olac temat ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 06.03.2011 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2011 zasypywalam piaskiem ale dolem byla glina ... dokladnie to dziadki lawe fundamentowa wkopywali w gline ... i na to przyszedl piasek ... kurka moze w tym miejscu trzeba bylo wybrac ta gline calkiem ?? Problem jest wtedy jak beton lezy na glinie w strefie przemarzania czyli realnie na glebokosci 30-40cm i plycej (teoretycznie to okolo 80-90cm). Lawy na pewno masz zasypane na taka wysokosc wiec im nic nie grozi. Dziwne tylko ze chudziaka podnioslo skoro byl na piasku! Musialo pod nim byc bajoro!! Jaki masz poziom wod gruntowych ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 06.03.2011 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2011 Instalator też mi mówi o 2 pompkach osobno na poddasze i na parter. Zastanawiam się czy nie wystarczy jedna, w tej chwili mam w domu 1 pompkę która chodzi na 1 biegu i pcha od piwnicy przez parter i piętro, ale zwykłe ogrzewanie a nie podłogowe. Przy tym 1 biegu temp. grzejników na piętrze jest nieco mniejsza, ale daje radę. Przy 2 biegu (używam przy mrozach poniżej -8st. C) jest już prawie identycznie, a przy 3 którego nie używam leci wszędzie tak samo. Na liczenie w programie specjalnie nie mam czasu bo to kobyła, a problem wydaje się w miarę prosty. Jak liczyć ten opór? Nigdy grzejnikow nie liczylem - ale jak je masz podpiete - nie czasem jeden za drugim? Czy na rozdzielaczach kazdy osobno? Grzejniki daja chyba calkiem spore opory IMHO najprostsza wersja to jedna pompka, trzy skrzynki rozdzielaczowe (piwnica / parter / pietro) i regulujemy wszystko tak jakby to byla jedna kondygnacja - czyli poprostu na rotametrach. Wieksze jaja bedziesz miala Mea przy regulacji Twojej instalacji - temat regulacji temperatur gdzie na dole jest podlogowka a na gorze kalafiory to temat rzeka na forach instalacyjnych Jak wszedzie jest podlogowka to temat jest znaaaacznie prostszy. Bo ona sie rzeczywiscie sama reguluje. A z grzejnikami trzeba sporo kombinowac Nie wiem czemu nie chcesz podlogowki na gorze - bedziesz bardzo zalowac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
preem82 06.03.2011 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2011 hej my tez mamy ponad 2 km podłogówki, wszystko zasila jedna pompka grundfos 25-60 na 2 biegu, zamontowana z ukladem mieszajacym w piwnicy a najdłuższa pętla ma 125 m, kilka jest po 100 m a reszta po około 70 -80 m i spokojnie hasa. A osobna pompka na grzejniki łazienkowe i jeden PURMO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netmar 06.03.2011 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2011 Hej widzę ze juz wiekszosc z Was ma za sobą temat ogrzewania dlatego liczę na Waszą podpowiedz..... w Leroy Merlin pojawiła się oferta co do rurek http://www.leroymerlin.pl/produkty/rura-wielowarstwowa-pex-16-mm,1277732570,1298536556.html jak myslicie warte zakupu czy to raczej jakis bubel?? Dodam iż jako taka mamy juz zakupione rurki ok. 600 m lecz teraz zastanawiamy sie nad dokupieniem tak co na caly dom juz bedzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 06.03.2011 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2011 Hej widzę ze juz wiekszosc z Was ma za sobą temat ogrzewania dlatego liczę na Waszą podpowiedz..... w Leroy Merlin pojawiła się oferta co do rurek http://www.leroymerlin.pl/produkty/rura-wielowarstwowa-pex-16-mm,1277732570,1298536556.html jak myslicie warte zakupu czy to raczej jakis bubel?? Dodam iż jako taka mamy juz zakupione rurki ok. 600 m lecz teraz zastanawiamy sie nad dokupieniem tak co na caly dom juz bedzie. Chinszczyzna w najczystszej postaci. Moze bedzie OK, moze nie bedzie OK - lubisz ryzyko to kupuj A sam leroy to jak widac pelen "profeski" sklep - blad nawet w samej nazwie - nie ma czegos takiego jak rura wielowarstwowa PEX. PEX to sieciowany PE - material jednolity. Jezeli juz to rura wielowarstwowa pex-al-pex (czy tam pex-al-pe jak w tym wypadku). Polecam Ci rury WAVIN np tu: http://allegro.pl/rura-pex-alupex-16mm-200mb-wavin-kurier-24h-i1477236957.html Czy gdziekolwiek indziej na allegro w cenie ok 2,3-2,5 pln / mb. Ta rura zapewne tez produkowana jest w chinach jednak ma kontrole jakosci i sygnuje to porzadna firma, ktora daje dluga gwarancje. Sam mam wszedzie Wavina i spie spokojnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jimi34 06.03.2011 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2011 witam ,mam pytanie odnosnie blachodachowki czy jet mozliwy zwrot vat pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaciekKamila 06.03.2011 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2011 Hej widzę ze juz wiekszosc z Was ma za sobą temat ogrzewania dlatego liczę na Waszą podpowiedz..... w Leroy Merlin pojawiła się oferta co do rurek http://www.leroymerlin.pl/produkty/rura-wielowarstwowa-pex-16-mm,1277732570,1298536556.html jak myslicie warte zakupu czy to raczej jakis bubel?? Dodam iż jako taka mamy juz zakupione rurki ok. 600 m lecz teraz zastanawiamy sie nad dokupieniem tak co na caly dom juz bedzie. ;/ doloz zlotowke i kupo porzadne rury, byle jakie byle wyprodukowane w europie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mea 06.03.2011 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2011 ja bede robic wlasnie na vavinach ... i kanalize i wode Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaciekKamila 06.03.2011 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2011 co do pompki to faktycznie kupie na razie 1 (mysle nad ta http://allegro.pl/wilo-stratos-pico-25-1-6-pompa-energooszczedna-1-i1452740265.html albo ta http://allegro.pl/grundfos-pompa-c-o-alpha-2-25-60-klasa-a-kurier-i1474587934.html) a jak bedzie potrzeba to sie dolozy druga a do bojlera potrzebuje pompke? nie mam drugiej rurki do obiegu cieplej wody a bojler bedzie wisial 0,5m nat kotlem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mea 06.03.2011 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2011 co do pompki to faktycznie kupie na razie 1 (mysle nad ta http://allegro.pl/wilo-stratos-pico-25-1-6-pompa-energooszczedna-1-i1452740265.html albo ta http://allegro.pl/grundfos-pompa-c-o-alpha-2-25-60-klasa-a-kurier-i1474587934.html) a jak bedzie potrzeba to sie dolozy druga a do bojlera potrzebuje pompke? nie mam drugiej rurki do obiegu cieplej wody a bojler bedzie wisial 0,5m nat kotlem. jk nie robisz cyrkulacji to chyba nie ... a czemu nie robisz cyrkulacji ?? a widzieliscie gdzies pompki do cyrkulacji co maj zuzycie 3w ?? tak mi goscie od wentylacji mowili ze przy co takie montuja ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaciekKamila 06.03.2011 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2011 jk nie robisz cyrkulacji to chyba nie ... a czemu nie robisz cyrkulacji ?? a widzieliscie gdzies pompki do cyrkulacji co maj zuzycie 3w ?? tak mi goscie od wentylacji mowili ze przy co takie montuja ... nie robie cyrkulacji bo to co pompka zuzyje pradu caly czas krecac to wole wylac 2 litry wody zanim dojdzien ciepla woda z bojlera do najdalszego kranu. 3W tak pisze w opisie pompki ale w trybie nocnym, nie wiem jak to sie ma faktycznie ale reklamuja sie jako najbardziej ekonomiczna pompka na rynku procz tego mozna plynnie regulowac moca a nie tylko 3 biegi jak w standarcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netmar 06.03.2011 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2011 mam jeszcze jedno pytanie...kładąc podłogówkę jakie odległości stosujecie między rurkami? ile wychodzi metrów bieżących rurki na 1m2 podłogi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 06.03.2011 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2011 mam jeszcze jedno pytanie...kładąc podłogówkę jakie odległości stosujecie między rurkami? ile wychodzi metrów bieżących rurki na 1m2 podłogi? Rozstaw rurek zależy od zapotrzebowania na ciepło każdego pomieszczenia z osobna,zależy również od tego co będziesz miał na podłodze. Nie daj sobie wmówić panu Frankowi,że co 10cm czy 15cm w całym domu będzie dobrze Na stronie np.Purmo pobierz sobie poradnik i czytaj : http://www.purmo.com/pl/pobierz-pliki/poradniki.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaciekKamila 06.03.2011 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2011 mam jeszcze jedno pytanie...kładąc podłogówkę jakie odległości stosujecie między rurkami? ile wychodzi metrów bieżących rurki na 1m2 podłogi? mysmy dali na parterze miedzy 7,5 a 10cm na pietrze co 15cm bez zadnego liczenia, gesciej niz 7,5 robiloby sie ciezko a jak sie okarze za gesto to sie przykreci na zaworach. na 1m2 idzie okolo 10mb rurki w rozstawie co 10 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 06.03.2011 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2011 mysmy dali na parterze miedzy 7,5 a 10cm na pietrze co 15cm bez zadnego liczenia, gesciej niz 7,5 robiloby sie ciezko a jak sie okarze za gesto to sie przykreci na zaworach. na 1m2 idzie okolo 10mb rurki w rozstawie co 10 cm Mi wstępnie rozstaw wychodzi od 20-30cm. http://images39.fotosik.pl/685/80cd357115dc9979.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariuszkotula 06.03.2011 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2011 nie robie cyrkulacji bo to co pompka zuzyje pradu caly czas krecac to wole wylac 2 litry wody zanim dojdzien ciepla woda z bojlera do najdalszego kranu. 3W tak pisze w opisie pompki ale w trybie nocnym, nie wiem jak to sie ma faktycznie ale reklamuja sie jako najbardziej ekonomiczna pompka na rynku procz tego mozna plynnie regulowac moca a nie tylko 3 biegi jak w standarcie Kurcze kurcze jak macie możliwośc jeszcze zrobienia cyrkulacji cwu to błagam was róbcie to koniecznie, koniecznie ,koniecznie nie popełniajcie tego błędużeby nie zrobic. Cyrkulacja ma wtedy sens gdy wody nie grzejemy prądem jak grzejemy prądem to staje się to drogie ze względu na straty ciepła. co do pompki w najgorszym przypadku gdy piec będzie prostym piecem nz węgiel zasypowym to sterowniki nie posiadają możliwości sterowania cyrkulacją wtedy pompka o mocy 15W jest załączona na stałe i za cały miesiąc kosztuje prąd do niej 5,5zł!!! to najgorszy przypadek natomiast jak mamy piec z podajnikiem wtedy sterownik posiada funkcję nastawy co ile minut ma się załączyc pompa wtedy może średnio to zużycie wynieś nawet 3W. czyli 1 zł na miesiąc . Jak macie piec na węgiel to błagam was róbcie cyrkulację koniecznie!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts