Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

RYBNIK !!!! chyba też tu budujecie

Recommended Posts

• Odpowiedzi 34,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• mea

3735

• DagaAdam

3628

• queene

2053

• MaciekKamila

1087

Najaktywniejsi w wątku

Mea ja mam Leona na kablu i bardzo fajnie smiga chyba nikt nie dostarcza lepszego w rybniku (awarie raz na ruski rok).BTW a nie mogliscie od razu miec taryfy docelowej mi tam jeszcze trawsko roslo a juz mialem docelowa taryfe (ale cicho sza bo to chyba nielegalne ;) tak samo zreszta jak pozyczanie wody czy pradu od sasiada)

a masz moze tez TV z leona ?? bo mnie by full pakiet interesowal z telewizja i telefonem!!

No właśnie nie jest to oczywiste nie umie znaleźć tego postu ale pisał coś o przepływach laminarnych w gładkich i turbulentnych w karbowanych rurach.

Porównał te sztywne gładkie do organ w kościele i że wystarczy zadzior w tej rurze czy coś i może gwizdnąć.

Gdyby łatwiej gwizdały rury karbowane to pewnie takie by robili instrumenty, a jednak wszystkie tego typu są gładkie i sztywne.

Wtedy te instrumenty by swiszczaly bez ladu i skladu - dlatego robia gladkie, bo dzwieki wydobywaja sie bez szumow :) Ta teoria jest o kant d**y IMHO ;)

niestety nie ogladam tv i mam 5 programow na krzyz :) (ale nie wiem jak teraz ale ten telefon to mieli koszmarnie drogo)

nie wychodzi zle

teraz w vectrze za 130 zl mam tv /podstawowy pakiet ktoremu nic nie brakuje - złoty/ internet 1 mega i telefon z 60 min !!

w leonie za tv telefon i 4 mega internetu jest po 160 !!

Ale tv to oni chyba oferuja tylko na okablowanych osiedlach co ? Bo nie wierze, ze to po wifi smiga :)

pozdr.

u mnie na ulicy jest kabel na moim slupie i kablowo bym sie podpinala wiec licze ze moze uda sie z telewizja to polaczyc!!

wlasnie jutro tam chce pojechac zeby sie dogadac czym i jak to pociagnac od slupa zeby wejsciowy kabelek pod tynkiem pociagnac az do szafki RTV :)

4 strony napisaliście od rana ?? łooooooooo matkoooo....ja dziś zaliczyłam centra z wyposażeniem wnętrz - sanimexy opexy i inne różne takie, głowa mnie boli ale kilka rzeczy wybranych.....tylko czemu nie wolno robic zdjęć w sklepach - głupota jakaś....więc mam tylko kilka zrobionych z ukrycia...wrzuce wieczorem do dziennika, wrażenia też troche później...

nie wychodzi zle

teraz w vectrze za 130 zl mam tv /podstawowy pakiet ktoremu nic nie brakuje - złoty/ internet 1 mega i telefon z 60 min !!

w leonie za tv telefon i 4 mega internetu jest po 160 !!

to chyba drogo! wszystko osobno mozna kupic taniej niz w tych ''niby pakietach'' tymbardziej, ze telefony w domu macie conajmniej 2

Wtedy te instrumenty by swiszczaly bez ladu i skladu - dlatego robia gladkie, bo dzwieki wydobywaja sie bez szumow :) Ta teoria jest o kant d**y IMHO ;)

... znalazłem Adam_mk pisał tak :

"Bywasz w kościele?

Obejrzyj kiedy organy. To takie sztywne rurki różnej długości.

Takie właśnie planujesz. Wystarczy byle zadziorek, coś zawibruje a rezonans dokona reszty.

To nie tyle problem tarcia co sztywności ściany i lepkości powietrza.

Warstwy powietrza ślizgają się po sobie i tak to powietrze płynie.

Opory są małe jak mało muszą się ślizgać, bo rura gruba. Chropowatość ścianki ma znaczenie przy bardzo cienkich rurkach a takich bym unikał ze stu powodów.

A jakby tak dać im jaki brzęczący wiatraczek?

Muzyka na całego!

Wtedy zaczyna się zabawa w tłumiki dźwięku..."

szynka powiedz mi czy skretki do lanu do instlacji to musze jakies markowe kupic czy obojetnie ?? bo sa skretki na allegro za 0,44 a w meskonie ponad zlocisza!! ok 1,2 za metr !!

1,2 pzesada ale poniżęj 0,6 to nie są kable miedziane tylko miedziowane, łamią się na potęge. Kupuj tak w okolicach 200zł za rolkę 305m.

... znalazłem Adam_mk pisał tak :

"Bywasz w kościele?

Obejrzyj kiedy organy. To takie sztywne rurki różnej długości.

Takie właśnie planujesz. Wystarczy byle zadziorek, coś zawibruje a rezonans dokona reszty.

To czemu organy maja gladkie rury a nie karbowane ? Przez te setki lat nikt tego nie odkryl ? ;) Flety, saksofony, a nawet gitary czy kontrabasy tez sa w srodku gladziutkie i oplywowe. Inny przyklad - co w instalacji CO powoduje halas -> babelki powietrza ktore sie ocieraja o scianki (szczegolnie przy zmianach kierunkow - na kolankach). Dlaczego cichsze sa rury z gladkiego wewnatrz PP, a nie np. szorstkiej stali ? :) Sztywnosc oczywiscie ma znaczenie - im sztywniejsza rura tym halas bedzie sie lepiej przenosic. Ale zrodlem tego halasu jest zawsze ocierajace sie o scianki powietrze. Czyli - najglosniejsza i najbardziej przenoszaca dzwieki bedzie sztywna rura karbowana, a najcichsza i najmniej przenoszaca dzwieki - elastyczna rura gladka.

Adiqq ma cicho bo mimo, ze ma sztywne kanaly ktore chetnie przenosza dzwieki, to ma cicho - bo przekroje ma sluszne, wiec predkosci powietrza w srodku male. Czyli nie ma zrodla halasu. Wiec rury nie maja czego przenosic dalej :)

To nie tyle problem tarcia co sztywności ściany i lepkości powietrza.

Warstwy powietrza ślizgają się po sobie i tak to powietrze płynie.

Opory są małe jak mało muszą się ślizgać, bo rura gruba. Chropowatość ścianki ma znaczenie przy bardzo cienkich rurkach a takich bym unikał ze stu powodów.

A jakby tak dać im jaki brzęczący wiatraczek?

Muzyka na całego!

Wtedy zaczyna się zabawa w tłumiki dźwięku..."

Oczywiscie Adam_mk ma tu racje. Ale ja pisze dokladnie to samo :) Mozesz nawet uzyc karbowanych maksymalnie rur - byle duzych srednic! Powietrze bedzie wolno przelatywac, wiec halas nie bedzie generowany.

to chyba drogo! wszystko osobno mozna kupic taniej niz w tych ''niby pakietach'' tymbardziej, ze telefony w domu macie conajmniej 2

tu jest polemika gdyz ja uwazam ze telefon stacjonarny to przezytek ery PRLu ... kazdy ma swoja komorke i wszystko gro i bucy !! ale tesciowa i maz kwicza ze "sa osoby ktore maja do nas/nich kontakt tylko stacjonarny i ONI CHCA" wiec postanowilam tej kwestii nie roztrzasac ... jak sie tesciowa raczy dokladac do abonamentu to ja sie poswiece i bede jej te 60 minut wygadywac - dam rade jak zwykle :) za taki tel trzeba realnie zaplacic kolo 50 zl

internet kablowy /ok 4mega/ to niestety kwota rzedu kolejnych 50 !!

telewizja za to to juz konkretniejszy kaliber bo za taki pakiet jak tam daja w podstawie trzeba w cyfrze/polsacie czy Nce zaplacic kolo kolejnych 60-80zl !! przy tym ciezko tam z multiroomami a ja tu juz mam opcje na min 2 tv /potrzebuje kolejne 2 ale tam juz tv na karte odpalimy !!/

wiec te 160 wcale nei wychodzi drogo ... tanio tez nie zwlaszcza za z tych 50 moznaby bezkarnie zrezygnowac ale co mi tam ... w ogolnym rozrachunku i tak sie to straci !!

1,2 pzesada ale poniżęj 0,6 to nie są kable miedziane tylko miedziowane, łamią się na potęge. Kupuj tak w okolicach 200zł za rolkę 305m.

oj urwales sie ze swiatecznej choinki kiedy miedz byla w rozsadnej cenie ...

najgorsze ze jak patrze na kable UTP na allegro to malo ktory pisze czy jest miedziany czy miedziowany !!! a najczesciej tu tez wprowadzaja w blad !!!

postanowilismy na tej taniej skretce puscic sterowanie do rolet a do lanu kupic jakis konkrecik ... nie jest tego wiele wiec damy rade :)

tu jest polemika gdyz ja uwazam ze telefon stacjonarny to przezytek ery PRLu ... kazdy ma swoja komorke i wszystko gro i bucy !! ale tesciowa i maz kwicza ze "sa osoby ktore maja do nas/nich kontakt tylko stacjonarny i ONI CHCA" wiec postanowilam tej kwestii nie roztrzasac ... jak sie tesciowa raczy dokladac do abonamentu to ja sie poswiece i bede jej te 60 minut wygadywac - dam rade jak zwykle :) za taki tel trzeba realnie zaplacic kolo 50 zl

Orange "stacjonarny" (w praktyce komorka ograniczona do jednego BTSa) 20 pln / mc. W tym masz ilestam minut gratis. Mozesz przeniesc obecny numer z TPSA na to.

Szczegoly: http://www.orange.pl/kid,4000377267,id,4000433417,title,Orange-strefa,article.html - abonament 20 pln brutto, 60 min gratis

pozdr.

telewizja za to to juz konkretniejszy kaliber bo za taki pakiet jak tam daja w podstawie trzeba w cyfrze/polsacie czy Nce zaplacic kolo kolejnych 60-80zl !! przy tym ciezko tam z multiroomami a ja tu juz mam opcje na min 2 tv /potrzebuje kolejne 2 ale tam juz tv na karte odpalimy !!/

Nka teraz ma oferte za 48 pln wszystkie kanaly. Ale Nki nie rozdzielisz. Wiec proponuje CYFRE+ kompakt HD za 55 albo optimum za 64 pln i do tego splitter:

http://allegro.pl/listing.php/search?string=cyfra+split*&sourceid=Mozilla-search

I do kazdego dodatkowego TV jakis tani tunerek tego typu:

http://allegro.pl/linbox-f16-tuner-cyfra-tnk-usb-kab-euro-kurier-i1503011147.html

Masz odrazu za 140 pln odtwarzacze mp3 i video - z pendrive, innych dyskow, a nawet opcje PVR (nagrywanie) po wlozeniu pena do USB :)

pozdr.

@Daga&Adam

Ty napisałeś że karbowana rura będzie głośna.

Ponieważ nie znam w przeciwieństwie do takiej innej alternatywy niż sztywna gładka wiec napisałem, że nie masz racji.

Dla mnie te wszystkie flexy nie są gładkie, czyli są powiedzmy karbowane w porównaniu do tych sztywnych-gładkich.

Organy flety itd są właśnie po to gładkie i sztywne żeby były głośno i czysto rezonowały to chyba oczywiste i o tym cały czas pisałem.

Bo przecież szum powietrza przy niskich prędkościach nie będzie uciążliwym hałasem.

Myślałem że też masz zrobioną wentylację jak Adiqq i porównujesz ją do swojej.

Jeżeli chodzi o rurki ze stali i PP to wg mojej subiektywnej oceny nie zauważam różnicy w hałasie.

Po prostu nie zrozumieliśmy się. :)

internet kablowy /ok 4mega/ to niestety kwota rzedu kolejnych 50 !!

wiec te 160 wcale nei wychodzi drogo ... tanio tez nie zwlaszcza za z tych 50 moznaby bezkarnie zrezygnowac ale co mi tam ... w ogolnym rozrachunku i tak sie to straci !!

oj urwales sie ze swiatecznej choinki kiedy miedz byla w rozsadnej cenie ...

najgorsze ze jak patrze na kable UTP na allegro to malo ktory pisze czy jest miedziany czy miedziowany !!! a najczesciej tu tez wprowadzaja w blad !!!

postanowilismy na tej taniej skretce puscic sterowanie do rolet a do lanu kupic jakis konkrecik ... nie jest tego wiele wiec damy rade :)

w ''n'' tez masz opcje drugiego tunera chyba za 10zl i 48 za wszystkie pakiety w sumie ile tych kanalow czlowiek oglada? ma 1000 kanalow a uzywa gora 5ciu. w plusie zona za 55zl zona ma 90 minut+ w dodatkowym pakiecie za 10zl 480 minut do wszystkich sieci. co do skretek to wystarczy dobry router i net bezprzewodowy w calym domu + 300m wokol niego.