Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

RYBNIK !!!! chyba też tu budujecie

Recommended Posts

• Odpowiedzi 34,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• mea

3735

• DagaAdam

3628

• queene

2053

• MaciekKamila

1087

Najaktywniejsi w wątku

ja moge dodac tylko tyle że kabelek to zawsze kabelek ale wi-fi to juz tez nie to samo co kilka lat temu. Ja obecnie smigam na sieci pomiedzy domkami jednorodzinnymi, głowny dostawca sieci jest w jednym domku a my ciągniemy od niego. Dodam iz on ma tylko normalny router --> 2 antenki za murem, a my natomiast mamy Airlive G.DUO + panel 12 dbi i smiga bezproblemowo. Lapek + Wii i nawet kiedys PS3 bylo podłączane okazjonalnie, nie było żadnych problemow.

A jeśli chodzi o PS3 to mam dwóch kumpli którzy graja w CS-a i maja dwa różne routery, zabudowane w tym samym miejscu, dlatego że to zabudowa blizniacza i jeden z nich smiga od 2 lat tylko na wi-fi a ten drugi musial podpiac sie pod kabel bo gubił mu zasieg.

W CSie liczy sie tylko i wylacznie opoznienie czyli ping. No i trzeba miec jeszcze te parenascie/dziesiat kbit wolnego lacza. Technologia (wifi czy kabel) nie ma tu nic do rzeczy. Jezeli lacze da sie wysycic i ping jest niski to co niby innego przeszkadza w graniu online ? ;) Co do voipa - jakos moglem rozmawiac bez wiekszych klopotow po sieci (nawet z video) bedac w turcji czy egipcie, gdzie opoznienia miedzy rozmowcami byly rzedu 200-300ms i wiecej. Wiec w czym tu technologia wifi ma przeszkadzac?

W standardowym GSM masz opoznienia okolo 50ms, wiec dodatkowe 5-8ms opoznienia na wifi nic tu nie zmieni :) Wspolczesne access pointy maja zaawansowany QoS i priorytetyzuja chocby pakiety voipowe.

Proponuje zakonczyc temat bo to nie grupa o sieciach ;)

pozdr.

Adam, z własnych obserwacji nt. tej prognozy która podajesz, to 4-dniowa jest mało dokładna - zaczyna się rozjeżdzać...tylko 2 dniowa jest wiarygodna... w czwartek bedzie w najgorszym przypadku 0 stopni + ewentualnie śnieg lub deszcz

Ano - tak tez pisalem. Co bedzie w czwartek - najlepiej sprawdzic w srode! Sprawdzalnosc bedzie stuprocentowa :)

Mialem zamowiony beton na ktorys dzien, na strop. Rano - leje! Dzwoni Witek z bud-betu co robimy bo nie wiedza czy lac beton. Szybkie spojrzenie na meteo - przestanie padac i rozjasni sie do 2h. Mowie lejemy :p Zenek (ciesla) lekko przerazony namawia zeby jednak przelozyc ale sie uparlem bo to znowu pewnie pare dni opoznienia. Dokanczamy jakies drobne rzeczy na stropie (ja wkladam kawalki rur kanalizacyjnych na przepusty, Zenek podklada zbrojenie kamieniami), leje caly czas - my w plaszczach przeciwdeszczowych walczymy. Na horyzoncie pojawia sie szteter - dalej leje. Zaczynam sie denerwowac, bud-bet pociesza, ze lekki deszcz nie zaszkodzi ;) Przyjezdza pierwsza gruszka i zaczynamy lac - deszcz sie uspokaja. Strop wylany, witek gladzi i rowna listwa wibracyjna. I co? VOILA! Chmury sie rozstepuja, wychodzi slonce, deszcz przestaje padac :D

Dowody tego wydarzenia mozna jeszcze ogladac na moim stropie na poddaszu gdzie jeszcze nie mam wylewek - na 1/4 powierzchni widac odcisniete lekko krople deszczu, na reszcie juz nie (zawibrowane pare minut pozniej jak juz nie padalo) :D :D :D

No, taka cool story odemnie ;)

Witam. Proszę polecić mi dobrą firme do tynków wewnętrzych. Jakie lepsze gipsowe, czy cem-wap.? Ile kosztuje m2 wraz z materiałem?

Przed tynkowaniem chciałbym zainstalować rury do centralnego odkurzacza - zna ktoś jakąś firme, która położy same rury?

Do sprzedania mam wyciąg budowlany - cały, kompletny, zdjęcia na maila

Witam. Proszę polecić mi dobrą firme do tynków wewnętrzych. Jakie lepsze gipsowe, czy cem-wap.? Ile kosztuje m2 wraz z materiałem?

Namiary masz w watku o wykonawcach - na grupie rybnickiej. Co jest lepsze - nie ma jednoznacznej odpowiedzi - jeden woli bardziej czekolade, inny piwo ;)

Przed tynkowaniem chciałbym zainstalować rury do centralnego odkurzacza - zna ktoś jakąś firme, która położy same rury?

http://www.centralne-odkurzacze.rybnik.pl/

pozdr.

nie orientuje sie ktos z was jak wyglada sprawa z podatkiem od sprzedaży mieszkania ? zastanawiam sie czy przepuścić je przez biuro pośr. czy zacząć od prywatnego ogłoszenia, wiem ze to zależy od daty jego zakupu więc był to rok 2008 i jestem tam zameldowana ponad 12 mies a to chyba zwalnia od płacenia podatku, dodatkow jak chce przeznaczyc kwote ze sprzedaży za spłate kredytu to też zwalania, może to ktoś potwierdzić ?

O ile wiem to 5 lat po zakupie możęsz sprzedać bez konsekwencji, jeśli wczesniej płacisz podatek od różnicy chyba że... napiszesz oświadczenie że zdobyty kesz przeznaczasz na zakup innego mieszkania/domu więc chyba nie powinnaś płacić.

Polemizowanie z Toba na ten temat nie ma sensu, widze, ze znasz sie na kazdej dziedzinie zycia... Pracuje w branzy sieci i to nie w firmie pitu-pitu, wiec opinie z czym mam, a z czym nie mam doswiadczenia pozostawie bez komentarza.

Po to żeby nie było problemów z wifi powstały takie zabawki jak mikrotik. To systemowe rozwiazania jakie w kazdych warunkach zapewnią dostęp dobry ale kosztują wiecej jak router za 150zł. A pojedynczy routerek za 150zł częto ma zasięg dobry tylko że przy pełnym szyforwaniu i wlączonych wszelakich zabezpieczeniach zwyczajnie nie obsłuży na raz więcej jak 2 urzadzenia na wifi. Dodatkowo przy routerach z więcej jak jedną anteną coś co miało pomagać może w domu przeszkadzać - router propaguje sygnał każda anteną jaką ma i do komunikacji z urządzeniem wybiera tą z najsilniejszym, jak źle siadziesz to to może skakać a czasem takie przelączenie między antenami jest odczuwalne jako przerwa czy wręcz rozłączenie.

Po to żeby nie było problemów z wifi powstały takie zabawki jak mikrotik. To systemowe rozwiazania jakie w kazdych warunkach zapewnią dostęp dobry ale kosztują wiecej jak router za 150zł. A pojedynczy routerek za 150zł częto ma zasięg dobry tylko że przy pełnym szyforwaniu i wlączonych wszelakich zabezpieczeniach zwyczajnie nie obsłuży na raz więcej jak 2 urzadzenia na wifi. Dodatkowo przy routerach z więcej jak jedną anteną coś co miało pomagać może w domu przeszkadzać - router propaguje sygnał każda anteną jaką ma i do komunikacji z urządzeniem wybiera tą z najsilniejszym, jak źle siadziesz to to może skakać a czasem takie przelączenie między antenami jest odczuwalne jako przerwa czy wręcz rozłączenie.

Mikrotik w domu to IMHO troche armata na wrobla :) Bez problemu ten router:

http://pl.airlive.com/product/product_3.jsp?pdid=PD1225284850797

Obsluzy bezproblemowo nawet kilkanascie domowych urzadzen. Ma Qos, zarzadzanie pasmem, watchdog i jak widac - jedna antene (duzej mocy), wiec problem ktory opisujesz nie istnieje. Nie wiem co trzebaby odpalic jednoczesnie zeby zaklocic komfortowe korzystanie z domowych urzadzen. Wysylanie filmu z kompa do TV to max 2-4Mbit. Sciaganie w tym czasie czegos z sieci.. I tak nas ograniczy wyjscie w swiat - IMHO w domu lacze 10Mbit to juz luksus. Niech w tym czasie ktos slucha internetowego radia w Nce - ile to - 300-400kbps ? I niech ktos drukuje na drukarce z WiFi.. Nikt nikomu nic nie zakloci, dam sobie glowe obciac :)

Owszem - w firmach, instytucjach, gdzie mamy kilkadziesiat urzadzen podpietych do sieci i jej wykorzystanie jest znacznie wyzsze taki routerek sobie nie poradzi. Ale my tu przeciez piszemy o zastosowaniach domowych :)

Wiem że temat był już poruszany , ale dostałem wycene robocizny dachu 238 metrów kw. - dach dwuspadowy z lukarnia. Robocizna 87,00 za metr kwadratowy w to wchodzi więźba krycie, rynny obróbki blacharskie , podbitka,malowanie .Strasznie dużo tak mi sie wydaje. Czyżby ceny robocizny aż tak poszły w górę za sama robociznę zapłace 20 000. Co o tym myślicie

Wiem że temat był już poruszany , ale dostałem wycene robocizny dachu 238 metrów kw. - dach dwuspadowy z lukarnia. Robocizna 87,00 za metr kwadratowy w to wchodzi więźba krycie, rynny obróbki blacharskie , podbitka,malowanie .Strasznie dużo tak mi sie wydaje. Czyżby ceny robocizny aż tak poszły w górę za sama robociznę zapłace 20 000. Co o tym myślicie

myslimy ze chyba duzo, mnie w tamtym roku wyszlo 45zl, tyle ze dach 2-spadowy i tylko 2 okna dachowe

Hehe no dobra może i racja, no to dodaj te 20-30% czy tam ile podrożalo od października :-)

tylko od stycznia kable podrozaly o ponad 25% !!! i z tygodnia na tydzien ida ciagle w gore!!!

odsylam na watek z namiarami ... szkoda sie powtarzac ... tam jest 2-3 tynkarzy sensownych - wybor nalezy do ciebie!!

zajeq..abiscie drogo!! za moj dach /2 spady 203m2 4 okna i jeden komin z nadbitka malowana i szlifowana zaplacilam w sumie niecale 14 tys za robocizne!!!/ moj dekarz co prawda mowil ze ceny ostro poszly w gore ale mowil ze z 55 za m2 u niego cena skoczyla do 70 ... a gosc jest raczej wziety!!

a ja mam zrobiony komin :) pan Mirek sie postaral i wyglada super ... jak wrzuce fotki na serwer to dam wam znac ... ogolnie to mi sie podoba bo caly komin kosztowal mnie okolo 1000 ze wszystkim - mowie o okladaniu !! a jak policzylam ile by mnie wyszla polowkowa klinkierowka to prawie cena podchodzila pod 3k!!!!

a ja mam zrobiony komin :) pan Mirek sie postaral i wyglada super ... jak wrzuce fotki na serwer to dam wam znac ... ogolnie to mi sie podoba bo caly komin kosztowal mnie okolo 1000 ze wszystkim - mowie o okladaniu !! a jak policzylam ile by mnie wyszla polowkowa klinkierowka to prawie cena podchodzila pod 3k!!!!

Haaaa. Piwko dla mnie na nastepnym spotkaniu!! ;)

jedno dla ciebie za pomysl a drugie dla gellera za namiar na pana Mirka!!

dla mnie trzecie bo po prostu lubie :)

a ja mam od dzisiaj prad w gniazdkach i swiatlo w zarowkach :D procz tego od dzisiaj nasz dom jest w pelni chroniony, juz nie musze tachac elektronarzedzi za kazdym razem do auta i z powrotem, no i prawie skonczylem moje pierwsze kafelkowanie w zyciu, na wylewkach od p. Olszara w kotlowni, gdzie nie przyloze laty 2 metrowej wszedzie idealny poziom, tylko fugi zostaly