Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

RYBNIK !!!! chyba też tu budujecie

Recommended Posts

dla mnie trzecie bo po prostu lubie :)

w pierwszej chwili przeczytalam "dla mnie trzecie bo Cie po prostu lubie :)"

nasze i swoje elektronarzedzia nie jedna noc juz na otwartej budowie spedzily .. .ale ciesze sie ze jutro okna przyjada to po malu zabierzemy sie za instalacje!!!

• Odpowiedzi 34,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• mea

3735

• DagaAdam

3628

• queene

2053

• MaciekKamila

1087

Najaktywniejsi w wątku

dla mnie trzecie bo po prostu lubie :)

a ja mam od dzisiaj prad w gniazdkach i swiatlo w zarowkach :D procz tego od dzisiaj nasz dom jest w pelni chroniony, juz nie musze tachac elektronarzedzi za kazdym razem do auta i z powrotem, no i prawie skonczylem moje pierwsze kafelkowanie w zyciu, na wylewkach od p. Olszara w kotlowni, gdzie nie przyloze laty 2 metrowej wszedzie idealny poziom, tylko fugi zostaly

Hyhy - jakim grzebieniem smarowales? Ja na jego wylewkach smaruje grzebieniem 2mm - klej ma 1mm i tez wszystko idealnie rowne :-)

kupilem kiedys z czyms na allegro od jednego goscia, grzebien kosztowal cale 3zl za 8mm, wiec sie oplacalo <lol>

Szkoda kleeejuuuu!!! Z prostymi wylewkami takim grzebieniem mozesz sobie tylko problemow narobic :-) Grzebien cieniutki i plytki dobijasz nie patrzac wogole na plaszczyzne - zawsze bedzie rowna ;-)

Do scian bym sie bal o taka cienka warstwe kleju ale na zoli sie trzyma jak pieron :)

Szkoda kleeejuuuu!!! Z prostymi wylewkami takim grzebieniem mozesz sobie tylko problemow narobic :-) Grzebien cieniutki i plytki dobijasz nie patrzac wogole na plaszczyzne - zawsze bedzie rowna ;-)

Do scian bym sie bal o taka cienka warstwe kleju ale na zoli sie trzyma jak pieron :)

ale'm sie kapnal za pozno ;/ ale juz wiem ze, holik z kuchnia tez sam wykachluje

ciagniesz po 2 kable centryczne z podworka tam gdzie maja byc telewizory, oczywiscie 2 kable a pozniej na trojnikach

O jakich trojnikach piszesz ?? Satka cyfrowa to nie analog - nie da sie sygnalu rozdzielic trojnikiem - wymagany jest multiswitch.

Mea -> jezeli nie jestes maniaczka satki to od anteny do miejsca gdzie bedzie multiswitch (i z ktorego beda sie rozchodzily kable do pozostalych TV) ciagniesz dwa koncentryki. Na wszelki wypadek poloz sobie jednak cztery do konwertera quatro. Z miejsca gdzie bedzie multiswitch (czyli taki switch sygnalu satelitarnego) ciagniesz po jednym lub dwa koncentryku do miejsca gdzie beda telewizory. Tu tez polecam dwa - tunery tanieja, te z PVRem i dwoma glowicami to juz standard. Jezeli chcesz miec mozliwosc nagrywania przy jednoczesnym ogladaniu innego kanalu to musisz pociagnac DWA koncentryki pod kazdy TV. Ewentualnie do salonu dwa, a do pozostalych pokoi po jednym. Jak tam wolisz :)

Jezeli chcesz dodatkowo zawiesic antenke do telewizji naziemnej (bo np. masz Nke i z naziemnej bedziesz ogladac Polsat) to jeszcze jeden koncentryk do multiswitcha od miejsca gdzie bedzie wisiala antenka (multiswitche maja dodatkowe wejscia na anteny naziemne :) Ja sobie jeszcze strzelilem antene radiowa - ale te wpinasz przez zwrotnice juz na dachu i radiowa + naziemna leci jednym kablem do multiswitcha :)

Tu masz fajny schemat sensownej domowej instalacji:

http://images.dipol.com.pl/img/schemat007.gif

Z tym ze zamiast dwoch konwerterow quatro - uzyj jednego, wtedy multiswitch bedzie tez inny (5 wejsc + np. 8 czy wiecej wyjsc).

pozdr.

szynka a co z UTP do kazdego dekodera ?? na schemacie z sieci jaki znalazlam mam napisane ze od splitera do kazdego dekodera musze jeszcze pociagnac LAN !

http://www.atv.net.pl/jpg/split/schquad.jpg

Ano, musisz. Jezeli kupisz splitter przewodowy. Jezeli jestes w stanie wydac kolo 7-8 stowek to mozesz kupic takie bezprzewodowe cacko:

http://allegro.pl/splitter-clone-bezprzewodowy-4-karty-c-tnk-i1501420325.html

Zaleta jest tez taka ze te wszystkie przewodowe splittery w wiekszosci sa poprostu brzydkie - niektore wygladaja jakby wogole nie mialy obudowy :) Np:

http://nicramsat.strefa.pl/n_kt.gif

Tuner z taka karta i kabelkiem z przodu bedzie wygladal zalosnie!! :) A wszystkie tunery jakie mialem mialy wejscia na karty z przodu!

Jezeli zdecydujesz sie na rozwiazanie kablowe to proponuje obok multiswitcha polozyc splitter i od tego miejsca do kazdego TV po LANiku.

Nie zapomnij tez o przynajmniej dwoch lub trzech dodatkowych kablach LANowych do salonu pod RTV! Jeden do telewizora, drugi do tunera sat, trzeci do tunera kina domowego. Chyba ze jeden LAN i jakis maly switch, jak bedzie gdzie schowac ;)

Wiem że temat był już poruszany , ale dostałem wycene robocizny dachu 238 metrów kw. - dach dwuspadowy z lukarnia. Robocizna 87,00 za metr kwadratowy w to wchodzi więźba krycie, rynny obróbki blacharskie , podbitka,malowanie .Strasznie dużo tak mi sie wydaje. Czyżby ceny robocizny aż tak poszły w górę za sama robociznę zapłace 20 000. Co o tym myślicie

Jak dla mnie bardzo dużo. Mam prawie identyczny dach, tylko 200 m2. I za kompletny dach płacę 60 zł/m2. Dach będzie się robił w maju, a może wcześniej jak się uda. No chyba że ceny robocizny naprawdę poszły aż tak do góry, bo moja jest dogadana jeszcze w zeszłym roku.

Jak dla mnie bardzo dużo. Mam prawie identyczny dach, tylko 200 m2. I za kompletny dach płacę 60 zł/m2. Dach będzie się robił w maju, a może wcześniej jak się uda. No chyba że ceny robocizny naprawdę poszły aż tak do góry, bo moja jest dogadana jeszcze w zeszłym roku.

Czy Twoja ekipa do dachu jest sprawdzona?Daj mi namiar , mam bardzo podobny dach do Twojego.Jeśli ktoś był zadowolony z robocizny dachu to proszę o namiary