Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

RYBNIK !!!! chyba też tu budujecie

Recommended Posts

• Odpowiedzi 34,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• mea

3735

• DagaAdam

3628

• queene

2053

• MaciekKamila

1087

Najaktywniejsi w wątku

jak juz jestesmy w tym iejscu to powiedz mi jaki multiswich jest dobry i czemu nie ma multiswicha z multispliterem!!!!

edit ...

zaczyna mi sie mielic w glowie ... chyba powinnam polozyc sie spac !!

Multiswitch dzieli tylko sygnal satelitarny (antene). Splitter dzieli uprawnienia (karte) - to zupelnie dwa rozne urzadzenia :)

A dobry multiswitch to TERRA. Ja mam dokladnie taki:

http://allegro.pl/multiswitch-5-8-terra-aktywna-naziemna-profesional-i1491105236.html

Ma 8 wyjsc. Czyli obsluzy np. 4 tunery z funkcja nagrywania (po dwa kable do tunera).

sluchajcie mam pytanko ... mam te listwy do wykonczenia folii kubelkowej - czym je przybijac do styro ??

dzogurt widzialam ze ty takie masz ... czym to robiles ?? i jak ??

Sa specjalne kolki do styropianu np takie:

http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTWDUpqaQs0zlaAeI3tfsKWfYzKyzS4rDK4gWwN4fakZN167JJ8

Popytaj w hurtowniach :)

Multiswitch dzieli tylko sygnal satelitarny (antene). Splitter dzieli uprawnienia (karte) - to zupelnie dwa rozne urzadzenia :)

A dobry multiswitch to TERRA. Ja mam dokladnie taki:

To oznacza, ze jezeli chce z jednego abonamentu (karty) podzielic sygnal na rozne TV i ogladac na nich rozne programy to mam uzyc Splitter?

To oznacza, ze jezeli chce z jednego abonamentu (karty) podzielic sygnal na rozne TV i ogladac na nich rozne programy to mam uzyc Splitter?

Tak. Splitterem dzielisz uprawnienia karty. Ale to dziala tylko dla cyfry (nie wiem czy dla polsatu tez) - i chyba dla TNK. Dla Nki niestety nie :( Oczywiscie kazdy TV musi miec osobny tuner :)

Jeszcze nie jestem pewien, na razie orientuję się w rynku, chciałbym kupić takie 2 większę, chyba iglaki, bo zielone cały rok i wspaniałego sąsiada nie będę widział ;)

mozesz w szkolkach popytac ... ja mam goscia w wodziu ktory czasem ma takie drzewka wieksze ale one sie ciezko przyjmuja!! lepiej kupic takie 1,0 czy 1,3 i ladnie urosnie za chwilke!!

Jeszcze nie jestem pewien, na razie orientuję się w rynku, chciałbym kupić takie 2 większę, chyba iglaki, bo zielone cały rok i wspaniałego sąsiada nie będę widział ;)

Postaw pergole czy jakas wysoka siatke i wpusc na to np. bluszcz pospolity - jest zimozielony. A poki urosnie (0,5-1m / rok) i sie zagesci mozesz puscic jakies jednoroczne szybkorosnace pnacze. Sa takie co zapierniczaja po 2-3m na miesiac i trzeba je potem co tydzien przycinac bo chca zdobyc swiat :D

Ja bede wpuszczal bluszcz na moje prawie cale frontowe ogrodzenie panelowe, z tylu na siatke rowniez. Jakies prawie 400mb brrr :D

Postaw pergole czy jakas wysoka siatke i wpusc na to np. bluszcz pospolity - jest zimozielony. A poki urosnie (0,5-1m / rok) i sie zagesci mozesz puscic jakies jednoroczne szybkorosnace pnacze. Sa takie co zapierniczaja po 2-3m na miesiac i trzeba je potem co tydzien przycinac bo chca zdobyc swiat :D

Ja bede wpuszczal bluszcz na moje prawie cale frontowe ogrodzenie panelowe, z tylu na siatke rowniez. Jakies prawie 400mb brrr :D

to zapraszam po bluszcza do mnie ... ja mam scianke w ogrodzie teraz obrosnieta i bede go wycinac i wsadzac przy siatce na budowie !! rosnie rewelacyjnie!! a co jakis czas wpuszcze takiego winobluszcza "zdobywce swiata" co jesienia jest czerwony /tez mam go w ogrodzie i bede wycinac korzenie i przenosic na dzialke wiosna/ !! przepieknie wyglada jako urozmaicenie tej monotonnej zieleni pospolitusa :)

my jestesmy na etapie zastanawiania sie ... liniowy bardziej mi sie podoba ale brodzik jest niestety praktyczniejszy !!

W czym ? Wiecznie cieknie na laczeniach i silikon plesnia zachodzi na krawedziach ;) Z kafelek myjesz raz na tydzien przy okazji mycia podlog (bo to zreszta nic innego jak podloga). Uzywam od prawie poltorej roku i jest dalej jak nowy - tylko dobra fuge trzeba uzyc (ja mam mapei anty-wszystko (znaczy antybakteryjne, wirusowe, grzybowe i tak dalej ;D Latwiej sie wchodzi i wychodzi, no a przede wszystkim jest podgrzewany w zimie - pelen wypas !!

to zapraszam po bluszcza do mnie ... ja mam scianke w ogrodzie teraz obrosnieta i bede go wycinac i wsadzac przy siatce na budowie !! rosnie rewelacyjnie!! a co jakis czas wpuszcze takiego winobluszcza "zdobywce swiata" co jesienia jest czerwony /tez mam go w ogrodzie i bede wycinac korzenie i przenosic na dzialke wiosna/ !! przepieknie wyglada jako urozmaicenie tej monotonnej zieleni pospolitusa :)

Obawiam sie ze musialbym Ci zabrac tego bluszcza w calosci zeby mi na calosc wystarczylo ;) Bluszcz jest dosyc tani - bede kupowal sadzonki takie juz 40-50cm, podobno wlasnie "start" jest najwolniejszy i jak juz osiagnie te 50-100cm to potem leci jak z kopyta :)

Ja tez mam zamiar urozmaicic gdzieniegdzie innymi pnaczami ta zielen. Narazie jestem na etapie przegladania encyklopedii z 16 tys gatunkami roslin brrrrr :-) Ale gatunkow zimozielonych jest bardzo malo. Praktycznie tylko ten bluszcz jest najsensowniejszy...

Obawiam sie ze musialbym Ci zabrac tego bluszcza w calosci zeby mi na calosc wystarczylo ;) Bluszcz jest dosyc tani - bede kupowal sadzonki takie juz 40-50cm, podobno wlasnie "start" jest najwolniejszy i jak juz osiagnie te 50-100cm to potem leci jak z kopyta :)

Ja tez mam zamiar urozmaicic gdzieniegdzie innymi pnaczami ta zielen. Narazie jestem na etapie przegladania encyklopedii z 16 tys gatunkami roslin brrrrr :-) Ale gatunkow zimozielonych jest bardzo malo. Praktycznie tylko ten bluszcz jest najsensowniejszy...

spoko luz ... ja tne swoj i obsadzam wschodnia siatke :) musze tylko poczekac az sie pan sasiad do kanalizacji podlaczy bo sq..syn wylewa tam scieki i w bagnie niec nie urosnie!!!

a taka mialam kiedys altanke !! dolem widac tego zimozielonego pospolitego a te jasniejsze liscie to winobluszcz ten co jesienia czerwienieje ... moze znajde zdjecia z czerwonym to tez zapodam :)

IMG_4857.JPG

edit ...

nie znalazlam ..

Tylko i wylacznie odplyw liniowy i "brodzik" z kafelek!! I *koniecznie* ogrzewany :)

właśnie dlatego musze zdecydowac przed ogrzewaniem

a powiedz mi bo gdzies to czytałam, czy po dłuższym nieużywaniu woda w syfonie nie wyschnie pod wpływem ogrzewania ? ktoś sie wypowiadał ze wysycha i po prostu śmierdzi

spoko luz ... ja tne swoj i obsadzam wschodnia siatke :) musze tylko poczekac az sie pan sasiad do kanalizacji podlaczy bo sq..syn wylewa tam scieki i w bagnie niec nie urosnie!!!

Wierzba energetyczna. Rosnie mega szybko (3m rocznie) i doskonale na sciekach - obsadza sie nim zreszta POSie drenazowe - wyciagaja caly ten syf :-) Ja wierzbe bede zadzil w moim lasku ZA ogrodzeniem. Sadzi sie fajnie bo to twarde pedy dlugosci 20cm - ot wbijasz w ziemie i rosnie.. Obsadze to co 20-30cm i juz po roku robi sie z tego maly busz. Po 3-4 latach plot nie to przejscia :) Z tym ze usunac sie tego pozniej NIE DA bo na jednej obcietej galazce wyrasta kilka nowych wiec trzeba uwazac.. ;)