DagaAdam 15.03.2011 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2011 właśnie dlatego musze zdecydowac przed ogrzewaniem a powiedz mi bo gdzies to czytałam, czy po dłuższym nieużywaniu woda w syfonie nie wyschnie pod wpływem ogrzewania ? ktoś sie wypowiadał ze wysycha i po prostu śmierdzi Jak zrobisz rurki przy syfonie to mooooooooooooze, choc niezbyt mi sie w to chce wierzyc. Wez szklanke wody napelnij woda, postaw na podlodze i sprawdz po ilu dniach (czy tygodniach) caly wyparuje. Moj syfon ma mniejwiecej wielkosc szklanki. Pooozatym - przed wylewkami ja zostawilem klocek styropianu na zamontowanie odplywu - klocek mial szerokosc ~10cm. Po zrobieniu wylewek styropian wydlubalem i w to miejsce zmiescila sie rurka kanalizacyjna i caly syfon. Po osadzeniu odplywu - cala przestrzen wypelnilem pianka. Czyli caly syfon i rurka kanalizacyjna jest dokladnie odizolowana od cieplej posadzki. Najdluzej byl nieuzywany przez ~2 tygodnie i zadnego smrodu nie wyczulem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
queene 15.03.2011 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2011 no widzisz...i super dzięki za odp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaciekKamila 15.03.2011 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2011 właśnie dlatego musze zdecydowac przed ogrzewaniem a powiedz mi bo gdzies to czytałam, czy po dłuższym nieużywaniu woda w syfonie nie wyschnie pod wpływem ogrzewania ? ktoś sie wypowiadał ze wysycha i po prostu śmierdzi mysmy mineli speacjalnie podlogowka miejsce na kabine, woda potrafi wyparowac cala z kibla (ktory nie jest podgrzewany rurkami podlogowki) a tymbardziej z syfonu przysznicowego. u nas bedzie brodzik z kafelek a w srodku drzewo egzotyczne badza mata teakowa. wydaje mi sie, ze cieplo z betonu obok bedzie rowniez przenosic sie do podlogi kabiny prysznicowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ldark 15.03.2011 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2011 prosze o rade... macie jakieś namiary na firmy do WOD-KAN, będę miał niebawem projekt na przełożenie przyłącza wody, (juz prawie wykopane) potrzebuje kogoś z pieczątką pozdrawiam DL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 15.03.2011 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2011 mysmy mineli speacjalnie podlogowka miejsce na kabine, woda potrafi wyparowac cala z kibla (ktory nie jest podgrzewany rurkami podlogowki) a tymbardziej z syfonu przysznicowego. u nas bedzie brodzik z kafelek a w srodku drzewo egzotyczne badza mata teakowa. wydaje mi sie, ze cieplo z betonu obok bedzie rowniez przenosic sie do podlogi kabiny prysznicowej Nie ma szans zeby woda z kibla wyparowala Jezeli miales takie akcje to na 99% sa spowodowane zlym odpowietrzeniem kanalizy. Ktos z gory spuscil "cos", co przeszlo jak korek w dol powodujac podcisnienie w calej instalacji powyzej, a z powodu zlego (lub braku) odpowietrzenia - zassalo wode z wszystkich syfonow wyrownujac cisnienie. Wyparowanie wody z syfonu odplywu liniowego to MIT - potwierdzilem to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaciekKamila 15.03.2011 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2011 Nie ma szans zeby woda z kibla wyparowala Jezeli miales takie akcje to na 99% sa spowodowane zlym odpowietrzeniem kanalizy. Ktos z gory spuscil "cos", co przeszlo jak korek w dol powodujac podcisnienie w calej instalacji powyzej, a z powodu zlego (lub braku) odpowietrzenia - zassalo wode z wszystkich syfonow wyrownujac cisnienie. Wyparowanie wody z syfonu odplywu liniowego to MIT - potwierdzilem to niestety tym razem jestes w bledzie i nie masz racji! nie tlumacz wszystkiego w naukowy sposob i nie udowadniaj swojej wyzszosci w kazdej dziedzinie zycia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 15.03.2011 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2011 niestety tym razem jestes w bledzie i nie masz racji! Twierdzisz ze ~litr wody w nieogrzewanym syfonie kiblowym wyparowal w ciagu ilu dni ? Ciekawe ze za mlodu w moim podgrzewanym malutkim 20l akwarium dolewalem litr wody raz na 2-3 miesiace.. nie tlumacz wszystkiego w naukowy sposob Naukowy? Spytaj kazdego kiblarza czy szambonurka to Ci te wersje potwierdzi, a naukowca to oni widzieli conajwyzej w Kiepskich w Polsacie jak Ferdek odkryl taki talent w sobie Tzn. jakie wedlug Ciebie sa lepsze sposoby tlumaczenia - moze bedziemy zgadywac ? Ja tam wole opierac sie na faktach i prostej fizyce. i nie udowadniaj swojej wyzszosci w kazdej dziedzinie zycia Po pierwsze - nie udowadniam swojej wyzszosci ale jak slysze glupoty to je w miare swojej posiadanej wiedzy prostuje. A dwa - nie w kazdej dziedzinie zycia. Moje "koniki" to elektronika, informatyka, instalacje wszelkiego typu, automatyka, fizyka budowli. IMO dosc waskie dziedziny zycia. I tylko w tym zakresie udzielam odpowiedzi. Jak czegos nie wiem to sie nie udzielam. Chyba od tego jest forum hę ? Ale spoko - jak nie chcesz moich rad to ich nie bedziesz mial, łaski bez Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaciekKamila 15.03.2011 23:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2011 Twierdzisz ze ~litr wody w nieogrzewanym syfonie kiblowym wyparowal w ciagu ilu dni ? Ciekawe ze za mlodu w moim podgrzewanym malutkim 20l akwarium dolewalem litr wody raz na 2-3 miesiace.. Naukowy? Spytaj kazdego kiblarza czy szambonurka to Ci te wersje potwierdzi, a naukowca to oni widzieli conajwyzej w Kiepskich w Polsacie jak Ferdek odkryl taki talent w sobie Tzn. jakie wedlug Ciebie sa lepsze sposoby tlumaczenia - moze bedziemy zgadywac ? Ja tam wole opierac sie na faktach i prostej fizyce. Po pierwsze - nie udowadniam swojej wyzszosci ale jak slysze glupoty to je w miare swojej posiadanej wiedzy prostuje. A dwa - nie w kazdej dziedzinie zycia. Moje "koniki" to elektronika, informatyka, instalacje wszelkiego typu, automatyka, fizyka budowli. IMO dosc waskie dziedziny zycia. I tylko w tym zakresie udzielam odpowiedzi. Jak czegos nie wiem to sie nie udzielam. Chyba od tego jest forum hę ? Ale spoko - jak nie chcesz moich rad to ich nie bedziesz mial, łaski bez Twoje rybki pewnie szczesliwe, ze juz ich nie masz, ja mialem 120L i wode trzebabylo dolewac kilka razy w miesiacu a 1 raz w miesiacu byla cala do wymianany, corka miala zlota rybke w kilkulitrowej kuli i tez wode trzebabylo wymieniac co drugi dzien-po prostu zaczynala smierdziec! nie pytaj o moce pompek, filtrow czy o ilosce glonojadow w syfonie nie musi cala woda wyparowac, zeby woniało lecz tylko jej czesc. oczywiscie przy normalnym uzytkowaniu nie ma mozliwosci zeby do tego dzoszlo, ale po powrocie np. z 3 tygodniowych wakacji moze sie zdazyc. brat raz w miesiacu jezdzil do wroclawia pokazywac mieszkanie do sprzedazy i za kazdym razem syfon byl pusty! apartamentowiec wybudowany 3 lata temu i raczej nikt nie ma takich odchodow ktorych splyw wywolywalby podcisnienie sieci. nikt nie ma Ci za zle, ze sie udzielasz tylko wez wszystko bardziej lajtowo, odpusc czasami matematyke i fizyke i daj sobie powiedziec, ze wyjatek potwierdza regole! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 15.03.2011 23:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2011 Twoje rybki pewnie szczesliwe, ze juz ich nie masz, ja mialem 120L i wode trzebabylo dolewac kilka razy w miesiacu a 1 raz w miesiacu byla cala do wymianany, Blah. Tak sie sklada ze oprocz tego akwariumka mialem kilka innych, a w czasach podstawowki drugie tyle co kieszonkowego zarabialem na sprzedazy malych rybek do sklepu zoologicznego Mieczyki, gupiki - rodzilo sie tego u mnie od cholery. Wiec nie zarzucaj mi ze nie potrafilem sie zajac rybkami. Jezeli musiales wymieniac cala wode raz w miesiacu (czego rybki nie lubia) to raczej Ty nie miales pojecia o akwarystyce w syfonie nie musi cala woda wyparowac, zeby woniało lecz tylko jej czesc. oczywiscie przy normalnym uzytkowaniu nie ma mozliwosci zeby do tego dzoszlo, ale po powrocie np. z 3 tygodniowych wakacji moze sie zdazyc. brat raz w miesiacu jezdzil do wroclawia pokazywac mieszkanie do sprzedazy i za kazdym razem syfon byl pusty! apartamentowiec wybudowany 3 lata temu i raczej nikt nie ma takich odchodow ktorych splyw wywolywalby podcisnienie sieci. nikt nie ma Ci za zle, ze sie udzielasz tylko wez wszystko bardziej lajtowo, odpusc czasami matematyke i fizyke i daj sobie powiedziec, ze wyjatek potwierdza regole! Gdzie dowody ze winne bylo parowanie? To ze budynek 3 letni to tylko potwierdza moja teorie. Minimalizacja kosztow - na gorze pewnie dali tylko odpowietrznik (bo wyjscie przez dach + kominek duzo kosztuje) ktory sie zacial i wszystkim wysysa wode z syfonow. Klasyka instalacji kanalizacyjnej ktora zdarza sie czesciej niz Ci sie wydaje. http://www.google.pl/#sclient=psy&hl=pl&q=wysysa+wode+z+syfonu&aq=f&aqi=&aql=&oq=&pbx=1&fp=86ffe92e6750f296 Queene pyta czy istnieje problem z odparowywaniem wody w syfonie wiec jej odpowiadam jak jest w praktyce - jak zyje tak mi nigdy z zadnego syfonu woda nie wyparowala, a regularnie na wakacje jezdze. A Twoja opowiesc jakoby z zamknietego kibla o lustrze wody srednicy ~10cm w ciagu 3 tygodni miala wyparowac woda to czysty sajens fikszyn i naprawde nie trzeba tego w zaden sposob udowadniac (tak mi sie przynajmniej wydawalo). pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
queene 15.03.2011 23:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2011 heh zaleciało...testosteronem i "pod-ciśnienie" podniosło oby spłynęło przed snem....... z mocą wodospadu nie no nie mogę heheheh no pytam bo gdzies na forum przeczytałam o takim przypadku, pewnie było to w temacie pt. Czego w urządzaniu domu nie zrobilibyście ponownie? otóż tam ktoś wrzucił podłogówke pod prysznic no i śmierdziało...pewnie chciał żeby w stópki ciepło było, ja odkręcam prysznic na 10 sek przed wejściem i też mam ciepło ale że myslę o tym więc spytałam decyzję i tak podejmę sama natomiast kibelek i tak chce miec podwieszany, w końcu sedes od podłogówki sie nie podgrzeje..no chyba ze o czymś nie wiem ;D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 15.03.2011 23:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2011 otóż tam ktoś wrzucił podłogówke pod prysznic no i śmierdziało...pewnie chciał żeby w stópki ciepło było, ja odkręcam prysznic na 10 sek przed wejściem i też mam ciepło Syfon w odplywie liniowym jest stosunkowo maly - w zaleznosci jeszcze jaki model kupisz - sa tez takie calkowicie plaskie w ktorych nie miesci sie nawet pol szklanki wody. Wiec IMHO: 1. Kup odplyw z normalnym syfonem (one maja ok 10cm wysokosci, a nie 5cm i mniej) 2. Odizoluj (przynajmniej 2-3cm przestrzeni) syfon od grzejacej podlogi pianka najlepiej 3. Zostaw przynajmniej 10-15cm odstepu przy prowadzeniu rurek grzejnych z podlogowki od samego syfonu I na pewno nie bedzie nic smierdziec! natomiast kibelek i tak chce miec podwieszany, w końcu sedes od podłogówki sie nie podgrzeje..no chyba ze o czymś nie wiem ;D Podlogowka grzeje przez promieniowanie wiec ogrzewa wszystkie przedmioty w okolicy wiec troche tam grzeje Ide spac bo Maciek zas napisze ze zajezdzam naukowymi teoriami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
queene 15.03.2011 23:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2011 no coś zajeżdza ale nie wiem czy to teorie myślę o kabinie walk-in (sama sobie dałam szlaban na rozsuwane drzwi kabiny...nigdy więcej !!!!!) a one lepiej wyglądają bez brodzika, a w drugiej potrzebuje same drzwi wiec tez moze bez brodzika zobacze co mi sie spodoba w sklepie dobranoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 15.03.2011 23:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2011 no coś zajeżdza ale nie wiem czy to teorie myślę o kabinie walk-in (sama sobie dałam szlaban na rozsuwane drzwi kabiny...nigdy więcej !!!!!) a one lepiej wyglądają bez brodzika, a w drugiej potrzebuje same drzwi wiec tez moze bez brodzika zobacze co mi sie spodoba w sklepie Ja mam narazie "walk-in" bo nie ma kasy ani czasu zeby szukac i zamowic drzwi szklanych Ale spoko - mam taka dosc spora (z 1,5m na 1,2m) polwneke z prysznicem i w progu odplyw liniowy na cala dlugosc - od dluzszego czasu jej uzywamy i nie ma zadnego problemu z woda. Dlatego tez nas nie ciagnie jakos specjalnie do zamocowania tych drzwi. Jak kiedys bylem w Grecji to tam dopiero byly jaja w lazience - kratka odplywowa na srodku lazienki i prysznic w samym srodku sciany - kapiac sie lalo sie po totalnie wszystkim w lazience - po umywalce, kiblu etc - nie dochodzilem czy to taka tradycja tam czy co.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bdan 16.03.2011 05:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2011 Adam wrzuć zdjęcie, gdzie masz umieszczony ten odpływ; jakies Twoje praktyczne przemyślenia w której części brodzika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mea 16.03.2011 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2011 wiecie gdzie najlepiej umiejscowic talerz z tvsat ?? bo musimy pociagnac koncentryki i staramy sie okreslic gdzie je dac!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
queene 16.03.2011 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2011 ja chce taką 120x80 cm http://img0.burak.pl/img/2/7/a/c/novellini-kabina-walk-1-kabina-prysznicowa-typu-walk-in-170cm-lp.jpg a w drugiej tylko to: http://szybka.pl/sklep/images/drzwi_prysznicowe_torrenta_dwj.jpg myślałam o odpływie liniowym a co do prysznica w Grecji - ja korzystałam z podobnego w hotelach sieci Formula1 we Francji, tam to miało na celu dezynfekcje całęgo pomieszczenia, nawet jak korzystało sie tylko z WC to po wyjściu całe pomieszczenie było spłukiwane łącznie ze sprzętami w mojej łazience raczej chciałąbym tego uniknąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 16.03.2011 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2011 wiecie gdzie najlepiej umiejscowic talerz z tvsat ?? bo musimy pociagnac koncentryki i staramy sie okreslic gdzie je dac!! Satka "patrzyc" musi mniejwiecej na poludnie. Ustawiasz na poludnie i minimalnie korygujesz leciutko na zachod. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irb 16.03.2011 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2011 Cześć kochani Dawno nas tu nie było widzę, że w rankingach prowadzimy u nas dużo się działo papierologia, nerwówka i wkurw na maksa.... ale podsumowując w tym roku na 100% zaczynamy ... Adam jakiś czas temu podawał namiary na człowieka który robił komuś tu rury pod wodę a Ada kopał potrzebowałabym namiar na tego człowieka i prośba do Adama kopniesz nam to? plissssssssssssssssssssssssssssssssssss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 16.03.2011 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2011 Cześć kochani Dawno nas tu nie było widzę, że w rankingach prowadzimy u nas dużo się działo papierologia, nerwówka i wkurw na maksa.... ale podsumowując w tym roku na 100% zaczynamy ... Adam jakiś czas temu podawał namiary na człowieka który robił komuś tu rury pod wodę a Ada kopał potrzebowałabym namiar na tego człowieka i prośba do Adama kopniesz nam to? plissssssssssssssssssssssssssssssssssss Heheh a ile macie metrow tego ?? Przez najblizsze ~poltorej tygodnia maszynka pracuje, potem bedzie do dyspozycji na pare dni. Potem jedzie na orlika i znowu bedzie z dwa miesiace zajeta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mea 16.03.2011 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2011 Satka "patrzyc" musi mniejwiecej na poludnie. Ustawiasz na poludnie i minimalnie korygujesz leciutko na zachod. zerknij na moj front domu i powiedz czy twoim zdaniem mozna by umiescic satke na ganku ?? maksymalnie jak sie da na wschodniej stronie ganku ?? http://foto3.m.onet.pl/_m/8ad9c086d3ffa7129718f21088e3fcd3,10,19,0.jpg czy lepiej dac ja gdzies na zachodnia strone ?? tyle ze przy tarasie !! http://foto1.m.onet.pl/_m/32d60052b5b1252d0f0fb2091f119305,10,19,0.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts