Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

RYBNIK !!!! chyba też tu budujecie

Recommended Posts

• Odpowiedzi 34,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• mea

3735

• DagaAdam

3628

• queene

2053

• MaciekKamila

1087

Najaktywniejsi w wątku

Akurat miałem tę samą kozę co Adam i kilka razy się przydała...bratu z kumplem nie chciało się jechać po robocie do domu i tylko w kozie napalili, rozłożyli styro i kimali w piwnicy :) mieli ciepło...

inna rzecz, że piwnica była już wtedy ocieplona :p

Bez ocieplenia dachu i styro na scianach raczej faktycznie ogrzac bedzie mozna tylko rece :-) Koza ma bodaj okolice 6,5kW. Gdyby Mea miala ocieplenie to spokojnie nagrzeje nia caly dom przy obecnej temperaturze :)

nawiązując do tematu - jest już nawet dyrektywa unijna na ten temat...więcej niż pewne że niedługo będzie obowiązywać i u nas...

http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2010:153:0013:0035%3aPL%3aPDF

Rozwala mnie ze to wszystko na poczet rzekomego globalnego ocieplenia, ktore jest czysta fikcja. Miliardy dolarow / euro i PLNow idzie na ograniczenie efektu wymyslonego w glowach urzednikow. Polecam film "globalny szwindel" na YT. Zreszta na discovery lecialo wiele ciekawych dokumentow obalajace ta teze. Korwin mysli podobnie i rowniez przez to ma u mnie glos na najblizszych wyborach ;-) ;)

koza Ci pomoze ale w ogrzaniu zmarznietych rak, bo w domku nie dzwignie ani stopnia

ja mam dwie i ta na parterze to faktycznie do "rąk", ale ta w piwnicy to powiem ze daje w palnik i to nieźle, raz tak nagrzałam ze rura aż poczerwieniała a ma ze 4 mb i zrobiło się cieplutko, tak ze lepiej ją mieć niż nie mieć

mea my na nieużytkowym poddaszu robimy sami (wyjątkowo :D ) a na skosach zrobi nam...p.Damian :)

a własnie dziś była jedna forumowiczka -pozdrawiam Aniu :) - u mnie oglądać tynki - podobno są tak fajne że nawet by ich nie wykańczali gładzią

Pozdrawiam również i bardzo dziekuję za możliwość złożenia wizyty:)

Tynki równiutkie.

Widziałam też gipsowe i zabudowę poddasza w wykonaniu P. Damiana- też super

Szukałem na forum coś na temat wykorzystania wody z działki, chodzi mi o to czy macie jakieś pomysły, w domu w którym teraz mieszkam mamy można powiedzieć 4 studnie, dom bliźniak.

1 na ogrodzie i 1 w domu tak to kiedyś babcia z bratem wybudowała i z nich korzystamy i tak w drugiej połowie domu.

Woda jest wykorzystywana do ogrodu i mycia samochodów. Kiedyś to było po hydroforze woda pitna ale się zmieniło :-) Teraz jest mały hydrofor ze zbiornikiem i woda ciągle dostępna do takich celów przemysłowych.

Dobra to tak po trochu opisu jak jest teraz a jak ja bym chciał u mnie w domu i opinie na ten temat.

Mam wokół domu zrobiony drenaż z tego drenażu woda wpada do studni zbiorczej, następnie płynie do takiego kolektora zbiorczego i z niego już do można powiedzieć kanalizy miejskiej.

Mój plan to na lini moja studnia a kolektor zbiorczy wkopanie do ziemi zbiornika na wode wlot do zbiornika a wykot po przelewie w kierunku kolektora (różnica poziomów ok 1m 80 cm na długości 35 metrów, spadek terenu w kierunku kanalizy wiec o cofniecie wody raczej nie ma się co bać.)

Na lini montaż hydroforu filtra i wykorzystanie wody do ogrodu a jak by się dało to do spłóczek, lub innych celów.

Co wy na to, to taki mój pomysł.