navi 24.03.2011 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2011 no wlasnie przy podlogowce i przy jej bezwaldnosci sterowniki pogodowe nie maja sensu. wg przepisow i PN uklad przy kotlach na paliwa stale musi byc otwarty zakonczony naczyniem wzbiorcczym. oczywiscie bedzie bojler 120l i zawor czterodrogowy itd. ale bojler musi chodzic niezaleznie i podlogowka tez Ponieważ ogrzewanie podłogowe ma dużą bezwładność to podłogówka musi dużo wcześniej zareagować na zmiany temp. na zewnątrz. Dlatego do ogrzewania podłogowego tylko pogodowe sterowanie. Jak masz zrobione ograniczenie temp. zasilania podłogówki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaciekKamila 24.03.2011 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2011 Ponieważ ogrzewanie podłogowe ma dużą bezwładność to podłogówka musi dużo wcześniej zareagować na zmiany temp. na zewnątrz. Dlatego do ogrzewania podłogowego tylko pogodowe sterowanie. Jak masz zrobione ograniczenie temp. zasilania podłogówki ? zaglebie temat sterownika pogodowego jak wrocer z pracy, co do ograniczenia zasilania podlogowki to powiem jak bedzie zrobione, na razie mam tylko piec w kotlowni i to w tajlach bo niechcial przejsc przez drzwi, zdjecia na w stopce ponizej (ktorej jak zwykle nie widac). ale temperaturą bedzie rzadzil zawor czterodrogowy a pompka sterownik z pieca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaciekKamila 24.03.2011 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2011 a sterowanie podlogowe musze montowac juz teraz czy pozniej tez idzie? idzie do kablami czy bezprzewodowo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 24.03.2011 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2011 Ot sterownik pogodowy wie na pare godzin (czas reakcji podlogowki) przed sterownikiem pokojowym ze zmienia sie temperatura na zewnatrz i odpowiednio szybciej reaguje Nie ma tak dobrze Pogodówka nie wie,że za parę godzin zmieni się temp.powietrza ale wie to od razu i steruje temp.wyjściową a sterownik pokojowy dowie się tego po fakcie jak się nagrzeje wnętrze a wtedy się robi za gorąco w pomieszczeniach i energia,którą zużyliśmy może uciec w powietrze przy przewietrzaniu wnętrz Ok,teraz doczytałem,że pogodówka wie o tem.powietrza przed pokojowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 24.03.2011 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2011 ale temperaturą bedzie rzadzil zawor czterodrogowy a pompka sterownik z pieca Ale na podstawie czego bedzie rzadzil - skas musi wiedziec jaka temp. podawac na podlogi (ta zalezy od temperatury wewnatrz w przypadku sterownika pokojowego lub od temperatury na zewnatrz w przypadku sterownika pogodowego). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 24.03.2011 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2011 Nie ma tak dobrze Pogodówka nie wie,że za parę godzin zmieni się temp.powietrza ale wie to od razu i steruje temp.wyjściową a sterownik pokojowy dowie się tego po fakcie jak się nagrzeje wnętrze a wtedy się robi za gorąco w pomieszczeniach i energia,którą zużyliśmy może uciec w powietrze przy przewietrzaniu wnętrz A co ja napisalem? Przeczytaj raz jeszcze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 24.03.2011 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2011 a sterowanie podlogowe musze montowac juz teraz czy pozniej tez idzie? idzie do kablami czy bezprzewodowo? Jakie sterowanie? Niczym nie sterujesz poza temperatura zasilania! A ta zalezy od ustawienia zaworu czterodrogowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 24.03.2011 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2011 Dlatego do ogrzewania podłogowego tylko pogodowe sterowanie. Tutaj się do końca nie zgodzę,w moim przypadku pogodówka nie sprawdzi się,ponieważ zależy mi na grzaniu tylko w II taryfie i akumulowanie ciepła w płycie na okres I taryfy i pogodówka by tylko szkodziła. Jeśli ktoś ma cenę paliwa stałą niezależnie od dnia i godziny to owszem Jakie sterowanie? Niczym nie sterujesz poza temperatura zasilania! A ta zalezy od ustawienia zaworu czterodrogowego. Zapewne chodziło o czujnik temp.podłogi i na tej podstawie regulowana by była temp.zasilania ale ja i tak bym zrobił tylko na czujniku temperatury pomieszczenia,chociaż podłogowy także bym zamontował i pobawił się nimi,który będzie łatwiejszy do regulacji. Z drugiej strony czujnik podłogowy tylko w jednym pomieszczeniu nie byłby miarodajny,trzeba by było w każdym obiegu takie coś montować ale to są koszty. Są sterowniki,które "uczą się " temperatury podłogi lub w pomieszczeniu i one w jakiś tam sposób mogą zastąpić pogodówkę. a sterowanie podlogowe musze montowac juz teraz czy pozniej tez idzie? idzie do kablami czy bezprzewodowo? Czujnik podłogowy montuje się przed wylewkami,z tego co wiem tylko kablami do sterownika a sterownik może być przewodowy lub bezprzewodowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
preem82 24.03.2011 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2011 ...co do jednej pompy na 2 rozdzielacze po 10 petel kazdy to jedna by mogla nie dac rady, gora by mogla byc niedogrzana, jednak rurek jest prawie 2km i roznica poziomow 3m eee tam my mamy jedną pompę 60-tke i jedzie na 2 biegu i spokojnie grzeje 2 kondygnacje, podłogówki 2 km a o ile dobrze kojarze to 2,2 km, musialbym przeliczyc. I niebyło problemu. pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lisek_77 24.03.2011 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2011 Mam tego pelno bo mam je nad oknem i do tego montownaa roleta a potem to ocieplone, termowizja pokazała ideał. A jakie masz pytanie? To jest izolacyjnei słabe no ale lepsze od czegokolwiek innego, jak to ocieplisz styro czy czymś to super. Pytanie czy to jedyny słuszny sposób montaż okien balkonowych ? (eliminuje ugięcie ramy, które zwłaszcza z wielopakietowymi szybami jest b. ciężkie) i eliminuje mostek cieplny ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
queene 24.03.2011 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2011 malmuc wyczyść skrzynkę albo pisz w moim dzienniku, tam CI odpowiedziałam bo masz full w skrzynce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewus1719503518 24.03.2011 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2011 Ja jeszcze nie rozgryzłam naszego sterowania a jest tego w pip, pogodówka na zewnątrz, wewnętrzny, każdy obieg podłogówki osobno i dodatkowo czujnik gdzie drewno na podłogówce.I jeszcze jakaś listwa steruje wszystkimi obiegami. Aż dziw , że to wszystko do kupy razem działa . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agreston 24.03.2011 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2011 Pytanie czy to jedyny słuszny sposób montaż okien balkonowych ? (eliminuje ugięcie ramy, które zwłaszcza z wielopakietowymi szybami jest b. ciężkie) i eliminuje mostek cieplny ? Czy jedyne słuszne to nie wiem, wszystko zależy od tego czy chcesz schować rolety, jakie dajesz itp. Dla mnie było idealne i eliminuje mostek w zasadzie w 100%. Nie wiem co masz na myśli z tym ugięciem, celem tej dostawki chyba to nie jest ale raczej nie rozumiem o co pytasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
navi 24.03.2011 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2011 navi - mam takie nastawy na sterowniku pokojowym, że w zupełności daje rade, nie ma skoków temperatury... mam nastawione w taniej taryfie 22,25C i w drogiej 22,0C. Sterownik włącza się w taniej, jak spadnie do 22,0 i w drogiej jak spadnie do 21,75. W momencie jak PC zacznie pracować, to temperatura nie spadnie na tyle, żeby było to odczuwalne jako dyskomfort. A podłogówka chłodnie wolno...i temperatura zmienia sie bardzo powoli...więc nie zgodzę się że do podłogówki tylko sterowanie pogodowe...ja mam pokojowe i jestem zadowolony. do mojego sterownika można dodatkowo podłączyć czujnik temperatury wody w podłogówce - ja tego nie mam, bo nie potrzebuje tego... Racja przy grzaniu prądem/PCi dla lepszego wykorzystania 2T sterowanie pokojowe będzie lepsze. Pogodówka by tu tylko mieszała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lisek_77 24.03.2011 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2011 Czy jedyne słuszne to nie wiem, wszystko zależy od tego czy chcesz schować rolety, jakie dajesz itp. Dla mnie było idealne i eliminuje mostek w zasadzie w 100%. Nie wiem co masz na myśli z tym ugięciem, celem tej dostawki chyba to nie jest ale raczej nie rozumiem o co pytasz. Mam na myśli ugięcie ramy od dołu. W tradycyjnym montażu bez poszerzenia (np. po włożeniu cegły jako podpórki okna), cały ciężar okna spoczywa punktowo na tej cegle (-ach). Potem są cyrki z regulacją okna, ciągłością izolacji w tym miejscu, itd. Poszerzenie od dołu okna balkonowego eliminuje ten problem, bo ciężar okna równomiernie rozkłada się na to całe poszerzenie. Przy okazji, był dzisiaj u mnie ten gościu od centralnego odkurzacza i teraz wiem co miałeś na myśli Facet jak wpadł w słowotok, to przez 10 minut nadawał jak szalony:lol2:. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewus1719503518 24.03.2011 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2011 I jeszcze pytanie, gdzie w okolicy ktoś robi te "oględziny" budynku kamerą termowizyjną ???????I ile taka bajka kosztuję - tak się zastanawiam przed tynkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tysia8207 24.03.2011 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2011 Witam.Szukam namiaru na tani piasek do podsypania garazu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
navi 24.03.2011 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2011 I jeszcze pytanie, gdzie w okolicy ktoś robi te "oględziny" budynku kamerą termowizyjną ??????? I ile taka bajka kosztuję - tak się zastanawiam przed tynkami. http://www.termeo.pl/index.php Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mea 24.03.2011 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2011 Maciek bedzie mial piec na paliwo stale wiec jemu 2T wogole sie nie przyda - co wiecej takie wygaszanie na pol dnia piecowi raczej dobrze nie zrobi Co do Twojej opcji - masz racje. Ja na to inaczej patrze bo ja mam pogodowke ZA buforem, a PC bede ogrzewal sam bufor do okreslonej temperatury (ktora w dzien bede podbijal). Im nizsza temp. na zewnatrz tym bede dobijal do wyzszej temperatury bufor w nocy. Nawet do 35-38stC kosztem troche nizszego COPu. Roznica w cenie taryfy powinna i tak dac na tym oszczednosci A pogodowka to zupelnie inny uklad ktorego zrodlem nie jest PC tylko bufor wiosna i wczesna jesienia bedziesz w tym ukladzie mial sytuacje taka ze w nocy nagrzeje ci sie bufor i pojdzie w gore cala temperatura!! a w dzien kiedy /mimo mrozow w nocy/ masz dosc wysoka temp na zewnatrz /rzedu 15st/ bedziesz mial za cieplo !! Maciek powiem z doswiadczenia mojego instalatora /ktory siedzi zarowno w kotlach jak i innych "zrodlach ciepla"/ najsensowniej sprawdzaja sie sterowniki pokojowe - my takie zakladamy i po temacie ... pogodowka ponoc przy kotlach na PS nie ma racji bytu ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agreston 24.03.2011 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2011 Mam na myśli ugięcie ramy od dołu. W tradycyjnym montażu bez poszerzenia (np. po włożeniu cegły jako podpórki okna), cały ciężar okna spoczywa punktowo na tej cegle (-ach). Potem są cyrki z regulacją okna, ciągłością izolacji w tym miejscu, itd. Poszerzenie od dołu okna balkonowego eliminuje ten problem, bo ciężar okna równomiernie rozkłada się na to całe poszerzenie. A ty to chcesz dać na dół? Po co? Podeprzesz czymś co 70cm mniej więcej, od zewnątrz do polowy zaizolujesz xpsem czy styro a od środka goście wcisną tam wylewkę pod spód. I jak to zaschnie to spocznie na wylewce, dla pewności można zamontować do ramy na dole kotwy i wtopić je w wylewkę. Na dole każdego okna i tak masz do ramy zamontowany dystans jaki pozwala ci tam bezpiecznie wsunąć parapet. Zapraszam do mnie na obejrzenie jakby co. Ja bym się stabilnosci okna nie obawiał jakoś bardzo ale masz racje to dość newralgiczne miejsce. Przy okazji, był dzisiaj u mnie ten gościu od centralnego odkurzacza i teraz wiem co miałeś na myśli Facet jak wpadł w słowotok, to przez 10 minut nadawał jak szalony:lol2:. No to już wiesz o czym mówiłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts