geller 24.03.2011 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2011 geller jak postepy prac ?? u nas sa kable na poddaszu /gniazdka/ ... kurka myslalam ze bedzie sie to szybciej robilo a tu kazde gniazdo zajmuje w cholere czasu !! dokładnie, ja jeszcze nie wyszedłem z piwnicy. Może przez to, że wiercenie, kucie w bloczkach betonowych zajmuje więcej czasu. Poza tym na budowie jestem jedynie 3 godziny po pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mea 24.03.2011 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2011 no a u nas praca na dobre sie rozkreca !! od dzis w akcji hydraulicy /kuuuucia maja tyyyyyle ze hej!!/ od jutra kucie zaczynaja wentylatory ... montaz w sobote jutro tez zakopywac sie bedzie kabelek do pradu ... tak zwana JAZDA BEZ TRZYMANKI !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mea 24.03.2011 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2011 dokładnie, ja jeszcze nie wyszedłem z piwnicy. Może przez to, że wiercenie, kucie w bloczkach betonowych zajmuje więcej czasu. Poza tym na budowie jestem jedynie 3 godziny po pracy. my piwnice zostawilismy na koniec bo wiekszosc /okolo polowy/ instalacji tam bedzie natynkowa!! wlasnie dlatego ze wklowanie sie w betoniki to masakryczna masakra!!! no i nie ma bramy garazowej wiec bedzie to na szarym koncu robione!! no i dzis mamy wszystko na poddaszu zrobione /zostalo rozciagniecie kilku nitek 4x1,5 i bajery lano-satelito-roletowe czyli wlasciwie raz tyle!!!/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewus1719503518 24.03.2011 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2011 http://www.termeo.pl/index.php Dziękuję bardzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mea 24.03.2011 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2011 ewa mam nadzieje ze wyjezdzilas sie na tych nartach za mnie tez !! ja juz tesknie za jezdzeniem a niepredko mi sie uda !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaciekKamila 24.03.2011 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2011 Tutaj się do końca nie zgodzę,w moim przypadku pogodówka nie sprawdzi się,ponieważ zależy mi na grzaniu tylko w II taryfie i akumulowanie ciepła w płycie na okres I taryfy i pogodówka by tylko szkodziła. Jeśli ktoś ma cenę paliwa stałą niezależnie od dnia i godziny to owszem Zapewne chodziło o czujnik temp.podłogi i na tej podstawie regulowana by była temp.zasilania ale ja i tak bym zrobił tylko na czujniku temperatury pomieszczenia,chociaż podłogowy także bym zamontował i pobawił się nimi,który będzie łatwiejszy do regulacji. Z drugiej strony czujnik podłogowy tylko w jednym pomieszczeniu nie byłby miarodajny,trzeba by było w każdym obiegu takie coś montować ale to są koszty. Są sterowniki,które "uczą się " temperatury podłogi lub w pomieszczeniu i one w jakiś tam sposób mogą zastąpić pogodówkę. Czujnik podłogowy montuje się przed wylewkami,z tego co wiem tylko kablami do sterownika a sterownik może być przewodowy lub bezprzewodowy. mialem napisac sterowanie pogodowe a wyszlo podlogowe ;/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewus1719503518 24.03.2011 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2011 ewa mam nadzieje ze wyjezdzilas sie na tych nartach za mnie tez !! ja juz tesknie za jezdzeniem a niepredko mi sie uda !! Nawet mi nie wspominaj ( Cały tydzień mgła + deszcz i do tego +15 stopni - ponoć najgorszy pogodowo tydzień od 30 lat Szkoda gadać i choróbsko się przypałętało . Jeszcze tak w życiu nie mieliśmy. Ja trzymam za szybką regenerację Twojego kolanka, będziesz śmigać szybciej niż myślisz ). Dajcie namiary na brukarza co ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaciekKamila 24.03.2011 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2011 wiosna i wczesna jesienia bedziesz w tym ukladzie mial sytuacje taka ze w nocy nagrzeje ci sie bufor i pojdzie w gore cala temperatura!! a w dzien kiedy /mimo mrozow w nocy/ masz dosc wysoka temp na zewnatrz /rzedu 15st/ bedziesz mial za cieplo !! Maciek powiem z doswiadczenia mojego instalatora /ktory siedzi zarowno w kotlach jak i innych "zrodlach ciepla"/ najsensowniej sprawdzaja sie sterowniki pokojowe - my takie zakladamy i po temacie ... pogodowka ponoc przy kotlach na PS nie ma racji bytu ... mielismy namieszkaniu bezprzewodowy czujnik temperatury ze sterowaniem pieca gazowego i go wywalilismy po pierwszej zimie. mianowicie jak dochodzil do ustawionych 21*C bylo za goraco, jak spadal do temperatury przy ktorej sie mial z powrotem zalaczac czyli 19,5 na czujniku bylo odczuwalne zimno w domu, wiec na okraglo bylo raz za zimno raz za goraco. wywalilismy go i teraz mamy stala temperature na piecu i tylko tym sterujemy- zuzycie gazu praktycznie taie samo. jest jeden problem bo tu mamy grzejniki ktore dosyc szybko reaguja a w domu beda podlogowki ktore reaguja troche wolniej, przypuszczam, ze pierwszy rok bedzie ciagla prob dojscia do czegos optymalnego i pewnie przetestujemy i sterowanie pokojowe i pogodowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaciekKamila 24.03.2011 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2011 troche sie dzisiaj wyjasnilo, pojdzie 1 pompa na c.o. a druga damy wspomagania c.w.u., pewnie pojdzie na pierwszym biegu 9W, kupilem 2 sztuki http://allegro.pl/leszno-pompa-lfp-efekta-25-40-energooszczedna-9w-i1484597906.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
queene 24.03.2011 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2011 my dziś finalnie ustaliliśmy "elektrykę", wymysliłam jeszcze kilka punktów i modyfikacji, wszystko podliczyliśmy doszły jeszcze bednarka wokół domu i instalacja odgromowa ja sobie projektuje wieczorami łazienki....kolejne wersje powstają, może coś z tego będzie gdzie kupić grzejniki łazienkowe ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mea 24.03.2011 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2011 sluchajcie .. .roazwazamy kwestie instalowania na poddaszu oprawek halogenowych /z zarowkami halogenowymi albo z diodami/ i teraz pytanie mam ... co z welna w warstwie stelaza plyt ?? chyba przy takich oprawkach nie mozna wkladac !! poza tym kable ciagnac w welnie ?? pewnie macie jakies proste rozwiazana tej kwestii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mea 24.03.2011 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2011 gdzie kupić grzejniki łazienkowe ? a to zalezy jak bardzo chcesz poszalec/powymyslac ale ja chyba kupie na allegro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mea 24.03.2011 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2011 Nawet mi nie wspominaj ( Cały tydzień mgła + deszcz i do tego +15 stopni - ponoć najgorszy pogodowo tydzień od 30 lat Szkoda gadać i choróbsko się przypałętało . Jeszcze tak w życiu nie mieliśmy. Ja trzymam za szybką regenerację Twojego kolanka, będziesz śmigać szybciej niż myślisz ). Dajcie namiary na brukarza co ???? o bidulo !!! no to nie zazdroszcze ... byc w dolomitach i tak trafic to trzeba miec pecha !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 24.03.2011 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2011 I jeszcze pytanie, gdzie w okolicy ktoś robi te "oględziny" budynku kamerą termowizyjną ??????? I ile taka bajka kosztuję - tak się zastanawiam przed tynkami. Tylko do takiej inspekcji wskazane sa niskie temp. na zewnatrz, a chata mocno nagrzana! Inaczej nici z wynikow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 24.03.2011 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2011 wiosna i wczesna jesienia bedziesz w tym ukladzie mial sytuacje taka ze w nocy nagrzeje ci sie bufor i pojdzie w gore cala temperatura!! Bufor moze miec i 90stC, a w domu moze byc zimno Pogodowka steruje zaworem trojdrogowym ZA buforem. Taka sytuacja bedzie dokladnie miala miejsce w przypadku sterownika pokojowego. Pogodowka w razie jak rano na dworze zacznie robic sie coraz cieplej rano - zacznie obnizac temperature w instalacji. Pokojowka zacznie obnizac dopiero jak w pokoju zacznie sie robic za cieplo (a jak wylaczy - to jeszcze pare godzin podloga bedzie grzala). Wlasnie wtedy nastapi przegrzanie Generalnie moj bufor nic tu nie wnosi (on jest tylko akumulatorem ciepla z ktorego podlogowka korzysta lub nie) - wazny jest rodzaj sterowania. Pogodowka nadaje sie najbardziej do podlogowki (bo reaguje szybciej na zmiany temperatur na zewnatrz), a pokojowka jak dla mnie nie nadaje sie do niczego - bo przy kaloryferach to bym wolal miec standardowe zawory termostatyczne przy kazdym kaloryferze. pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 24.03.2011 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2011 my piwnice zostawilismy na koniec bo wiekszosc /okolo polowy/ instalacji tam bedzie natynkowa!! wlasnie dlatego ze wklowanie sie w betoniki to masakryczna masakra!!! no i nie ma bramy garazowej wiec bedzie to na szarym koncu robione!! A czym wiercicie pod puszki? Taka koronka fi60 z widia tak? Dobra mlotowiertarka, wlaczony udar i idzie jak ta lala! Po co robic natynkowo jak mozna ladnie schowac!! Te pare/nascie puszek da sie wywiercic w godzine, dwie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 24.03.2011 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2011 sluchajcie .. .roazwazamy kwestie instalowania na poddaszu oprawek halogenowych /z zarowkami halogenowymi albo z diodami/ i teraz pytanie mam ... co z welna w warstwie stelaza plyt ?? chyba przy takich oprawkach nie mozna wkladac !! Welnie sie nic nie stanie bo to kamien - sama welna wytrzymuje ponad 1000stC Kleje ktorymi wlokna sa posklejane troche mniej ale te 250-300stC powinno wytrzymac spokojnie Problemem jest cieplo. Diodowe tego problemu nie maja (ale swiatla daja tyle co nic), a halogenowe sie grzeja mocno.. Patent stosowany przez wielu to ceramiczna doniczka polozona dnem w strone zewnetrza dachu (opierajaca sie na plycie). Tak zeby powstala przestrzen te 10-12cm ktore wymaga wiekszosc halogenek poza tym kable ciagnac w welnie ?? pewnie macie jakies proste rozwiazana tej kwestii Kable przy krokwiach i innych elementach latwopalnych musisz ciagnac w specjalnym peszlu niepalnym - w kazdej hurtowni kupisz (jest nieprzezroczysty). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agreston 24.03.2011 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2011 Tylko do takiej inspekcji wskazane sa niskie temp. na zewnatrz, a chata mocno nagrzana! Inaczej nici z wynikow Niekoniecznie. facet mówił że 10 stopni różnicy pomiędzy środkiem a zewnetrzem jest ok. Ja robiłem mając nagrzane tylko kozą. Upoluj teraz jakiś zimny dzien i już, w sódku oby bylo stabilnie te 10-15 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mea 24.03.2011 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2011 A czym wiercicie pod puszki? Taka koronka fi60 z widia tak? Dobra mlotowiertarka, wlaczony udar i idzie jak ta lala! Po co robic natynkowo jak mozna ladnie schowac!! Te pare/nascie puszek da sie wywiercic w godzine, dwie wiercimy taka koronka na mlotowiertarce ... i z racji ze zostawiamy to na koniec bedzie to zalezalo od mariusza czy sie zdecyduje wiercic i ukladac pod tynkiem czy pusci gora mnie to wsio ryba ... ja rzadze kuchnia i salonem - maz kochany za swoje krolestwo uwaza garaz i nie bede sie mu wtracac /tego samego oczekuje w temacie kuchni :)/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 24.03.2011 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2011 wiercimy taka koronka na mlotowiertarce ... i z racji ze zostawiamy to na koniec bedzie to zalezalo od mariusza czy sie zdecyduje wiercic i ukladac pod tynkiem czy pusci gora mnie to wsio ryba ... ja rzadze kuchnia i salonem - maz kochany za swoje krolestwo uwaza garaz i nie bede sie mu wtracac /tego samego oczekuje w temacie kuchni :)/ Nono, tylko niech udar wlaczy!!!! Niektorzy wierca bez udaru bo sie boja ze widie pourywaja a bez udaru to idzie 3 x wolniej Ja oblecialem kilkadziesiat dziur w sumie z udarem i przezylo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts