Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

RYBNIK !!!! chyba też tu budujecie

Recommended Posts

• Odpowiedzi 34,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• mea

3735

• DagaAdam

3628

• queene

2053

• MaciekKamila

1087

Najaktywniejsi w wątku

Ostrzezenie dla poczatkujacych PATRZCIE NA UMOWE W WODOCIAGACH mi to samo chcieli zrobic, a wczoraj znajomemu dali umowe na wode+kanalizacje (chociaz tak jak ja ma studzienke wodomierzowa i na razie nie zamierza sie podlaczac do kanalizy) i musialby 2 razy wiecej placic za wode (woda+kanalizacja) chociaz nie jest podpiety do kanalizy. DALEJ LUDZI ROBIA W PRETA

ja też nie lubię spać w takiej temperaturze, ale małe dzieci nie zostawiają mi wyboru....ciepłolubna żona też...;)

16,25 to ja mam akurat teraz w piwnicy :p to z kolei trochę za zimno dla mnie do spania...ale latem...kto wie, może łożko polowe postawie w piwnicy, to będzie bardzo przyjemne miejsce wtedy ;)

Heheh :) A ja slyszalem ze dzieci wlasnie nie moga byc w zbyt wysokiej temperaturze bo niezdrowo - hartowac trzeba za mlodu :-) Ale doswiadczenia w tej kwestii nie mam jeszcze zadnego (poza tym ze moj piesek tez woli chlodniej hehe ;)

my tez z tych "chlodnolubnych" a nasz corcia zwlaszcza!!! jak w sypialni jest ponad 22st to sie spac nie da!! raczej staramy sie utrzymywac w okolicy 20 ale wtedy tesciowej za zimno i marudzi !! no ale nam sie dobrze spi :) dobrze ze w domu bedziemy mieli na dole termostaty a na gorze zawory przy kaloryferach !!

Ostrzezenie dla poczatkujacych PATRZCIE NA UMOWE W WODOCIAGACH mi to samo chcieli zrobic, a wczoraj znajomemu dali umowe na wode+kanalizacje (chociaz tak jak ja ma studzienke wodomierzowa i na razie nie zamierza sie podlaczac do kanalizy) i musialby 2 razy wiecej placic za wode (woda+kanalizacja) chociaz nie jest podpiety do kanalizy. DALEJ LUDZI ROBIA W PRETA

Kurcze my właśnie podłączaliśmy wodę coś tam było podpisywane po wykonaniu wcinki. Buuuuu muszę to sprawdzić :p w przyszłym tygodniu wielki dzień wszystko jest OK.

Edit: No i jak powiedzmy już podpisaliśmy tak jak mówisz to jest po ptokach czy da się to odkręcić? No bo jakim prawem mam płacić za kanalizacje z której nie korzystam

Przedzwonilem do wszystkich podanych przez Was i znalezionych przezemnie szkolek i najsensowniejsza oferta wydaje sie z Zor - ze szkolki LIMBA. Tuje smaragdy 40-50cm - 7 pln, 45-60cm - 8 pln. Mysle ze na miejscu ta zlotowke jeszcze sie uda przy setce sztuk wynegocjowac :) W niektorych szkolkach ceny 10-15, a nawet 21 pln (na Czarneckiego w Wodzislawiu) - oszaleli ;)

Jeszcze nie dodzwonilem sie do http://www.e-iglaki.pl - na allegro maja tez ladne tuje tej wielkosci po 4-5 pln. Dodatkowo cos mi swita ze to moze miec cos wspolnego z moim kumplem z liceum :) :) Aha - za 3,9 ma jeszcze gosc z Krostoszowic (http://allegro.pl/tuja-smaragd-45cm-nasz-transport-gratis-thuja-i1520515161.html) ale raz ze sa mniejsze bo 35-45cm, a dwa ze dopiero jutro popoludniu do odbioru a ja mam dzisiaj dzien caly zaplanowany na sadzenie ;)

Maciek - (choc pewnie siedzisz w robocie teraz) - jak przewoziles te tuje? Zastanawiam sie czy setka tujek wejdzie mi do mojego autka (w srodku miejsca od cholery bo wybebeszylem wszystkie fotele, dywaniki etc, a same autko jest duze. Ale setka tujek to chyba calkiem spora gromadka :)

ktos szukał tujek - mam w rece gazetke z reala - jutro maja je za 50% czyli 5.99 zl za 80cm krzaczek

a ziemie ja łapię z ulicy że tak powiem :) jak widzę ze ciężarówka jedzie z ziemią to łapię ja na radio CB, zwykle można sie dogadac :) albo budowy jak widzę - to staje i pytam - ostatnio udało mi sie zgarnąć kilka wywrotek z pewnej budowy w okolicy, a na kwiecień mam już zamówiony czarnoziem, tez z wykopów, za grosze - a najlepiej to jeszcze powiesic tablice na budowie - przyjme piasek, ziemie - wiem, że auta jeźdżą i szukają żeby gdzieś najbliżej to zrzucić

edit: Adam razem pisaliśmy posty :) sprawdziłam te tuje - to odmiana Brabant, sprzedawane w donicach, nie wiem ile są warte takie z marketu ale cena widzę ze ok

ktos szukał tujek - mam w rece gazetke z reala - jutro maja je za 50% czyli 5.99 zl za 80cm krzaczek

Ale jakie - pewnie Brabanty ? One sa duzo tansze - normalnie za 3,2 pln krzaki metrowe :) Ja szukam Smaragdow - ladniejsze na zywoplot (nie trzeba tak czesto przycinac i po paru latach sie nie rozlaza - podobno ;)

Maciek - (choc pewnie siedzisz w robocie teraz) - jak przewoziles te tuje? Zastanawiam sie czy setka tujek wejdzie mi do mojego autka (w srodku miejsca od cholery bo wybebeszylem wszystkie fotele, dywaniki etc, a same autko jest duze. Ale setka tujek to chyba calkiem spora gromadka :)

jak dobrze pamietam zlozylem siedzenia ale mialem jeszcze astre 2 i chyba na 3 razy, w Twoim pewnie 150 wejdzie

edit: Adam razem pisaliśmy posty :) sprawdziłam te tuje - to odmiana Brabant, sprzedawane w donicach, nie wiem ile są warte takie z marketu ale cena widzę ze ok

Hehhehe o no nono. Tak myslalem - to sie az tak nie oplaca:

http://allegro.pl/tuja-brabant-80cm-gratis-nasz-transport-thuja-fv-i1515403616.html

Za pare groszy wiecej sa wlasnie juz metrowe :-)

Ale dzieki za info!

jak dobrze pamietam zlozylem siedzenia ale mialem jeszcze astre 2 i chyba na 3 razy, w Twoim pewnie 150 wejdzie

A miales je w donicach czy kopane ? Kurcze babka mowi ze doniczka ma 15-20cm srednicy, jak tak licze i kalkuluje to mi wychodzi tylko parenascie sztuk, albo ja cos zle licze albo ona cos popieprzyla ;)

edit: chyba ona cos musiala popierniczyc - na allegro jak widze te doniczki to one moga miec max 10cm srednicy. 20cm to juz wielka donica kurde jest :-) zeby tak samo nie bylo z wielkoscia tych tujek i 60cm sie skurczy do 30 :p

kupiliśmy Geberity - powiedzcie jakim cudem bidetowy jest drozszy od WC...skoro nawet przycisku tam nie ma, jest pusty !

kanaliza zasypana...czekamy na przyłącze z wodociągów

robił ktoś badanie wody ze studni ? podobno w Rybniku kosztuje to ponad 300zl a w Czechach mniej niż połowę tej kwoty...

Adam, zrobiłem podsumowanie okresu grzewczego (od 1.11.2010 - 1.04.2011)

zuzycie wg podlicznika PC (CO+CWU)

1T=1394,2 kwh = 38% = 761zł

2T=2275,3 kwh = 62% = 670zl

suma=3669,5 kwh = 1431zł

dodatkowo, na podliczniku nacykało mi 100kwh zanim zaprogramowałem sterownik, ale to już pomijam.

zużycie w 2T dla całego domu =54%

i niech ktoś powie że pompa ciepła się nie opłaca.

PC RULEZZZ!!!!

gdybym miał gaz w tzw. drodze, to pewnie miałbym dzisiaj gaz. Decyzja odnośnie PC było konsekwencją tego, że za przyłącze gazu(około 100mb) gazownia zażyczyła sobie ponad 10tys.

Interesuje mnie dlaczego gazownia zazyczyla sobie od ciebie 10tys za przylacze? Ja teraz przylaczam sie do sieci i jedyna oplata jaka ponioslem o 900 zl. instalacja do mojego plotu to jakies 250mb gazociagu. Gazownia wycenila to na 28 tys. Nic wiecej placic nie musze, poza przylaczem od plotu do domu, ale to normalne.

aha to znaczy ze sie zmienilo, co do kosztow tez tak mialem wyszczegolnione. Poki co gazociag bedzie sluzyl tylko mnie, ale obok sa dwie budowlane dzialeczki, a i sasiad nie bezposrednio przy mnie tez juz zdecydowal sie na gaz. Pewnie to tez byly jakies czynniki zmniejszajace koszty po stronie inwestora.