Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

RYBNIK !!!! chyba też tu budujecie

Recommended Posts

Kupilem TUJE - smaragdy tak jak chcialem - ostatecznie w szkolce (szkolce.. dobre sobie - to dla mnie hektary tudziez tony zielska :D LIMBA w rogoznej przed Zorami. Drzewka ladne piekne w doniczkach, stargowalem z 8 do 7,5 i zmiescilo sie za jednym razem 100 szt. (moze 130-140 by weszlo jakby wypchac wszystko). Polecam - mila obsluga i roslinki wygladaja pierwsza klasa! A mnie juz rece bola jak pomysle ze to mam zasadzic dzisiaj i jutro. Chyba odpale kopare i robienie dolkow potrwa pare minut zamiast godzin :D

• Odpowiedzi 34,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• mea

3735

• DagaAdam

3628

• queene

2053

• MaciekKamila

1087

Najaktywniejsi w wątku

Kto mnie przytuli, mam mega dół budowlany , słabo mi się robi już z tą budową

trza było se kupić jakies 100 m w szeregowcu i byłby spokój wrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr

Co do temperatur, u nas córka mnie zmusiła do spania w temp 17 stopni, powyżej 19 nie było spania

Pierwszą zimę spałam w polarowym dresie + kołdra + koce - jak chciałam się wyspać.

Teraz spox :)))

Ale w pokoju dziennym jakies 21 - 23 musi być :)))

Co do gazu no to Dzogurt - za darmo masz, my mieliśmy jakies 70 do licznika i płaciliśmy połowe tego co gazownia wyliczyła, ale rurka tylko dla nas - czyli nikt nie może się podłączyć, bo sąsiedzi nie chcieli gazu :(((

wybuduj dom i ogrzej prądem pokaż rachunki i wtedy dyskutuj

Zeby oplacilo sie grzac pradem w stosunku do PC to musi to byc miniaturowa stodola - taki domek dla chinczyka :p Mimo ze na ociepleniu nie sepilem (20cm styro, 30cm dach), wentylacje mam mechaniczna, to jednak wielkosc domu + wielkosc dachu potrzebuja swoich kWh. Wspoczynnik sezonowego zapotrzebowania na cieplo mam 42kWh*m2*rok czyli uwazam przyzwoity, to jednak prad nawet liczac W CALOSCI w II taryfie kosztowalby mnie te 4,5k pln. To ja wole placic 1,5k pln tym bardziej ze PC z dolnym zrodlem u mnie sie zamknie ponizej 20k pln wiec zwrot juz po 6 latach.

Kupilem TUJE - smaragdy tak jak chcialem - ostatecznie w szkolce (szkolce.. dobre sobie - to dla mnie hektary tudziez tony zielska :D LIMBA w rogoznej przed Zorami. Drzewka ladne piekne w doniczkach, stargowalem z 8 do 7,5 i zmiescilo sie za jednym razem 100 szt. (moze 130-140 by weszlo jakby wypchac wszystko). Polecam - mila obsluga i roslinki wygladaja pierwsza klasa! A mnie juz rece bola jak pomysle ze to mam zasadzic dzisiaj i jutro. Chyba odpale kopare i robienie dolkow potrwa pare minut zamiast godzin :D

Hehehe nasz czekają kilometry obsadzenia - aż mi słabo

Ale pytanie z innej beczki, jaką tę kopareczkę masz ?????? bo chciałabym kogoś zmyślnego do ukształtowania już terenu czyli jakieś logiczne skarpy pod taras i cała reszta.

kupiliśmy Geberity - powiedzcie jakim cudem bidetowy jest drozszy od WC...skoro nawet przycisku tam nie ma, jest pusty !

kanaliza zasypana...czekamy na przyłącze z wodociągów

robił ktoś badanie wody ze studni ? podobno w Rybniku kosztuje to ponad 300zl a w Czechach mniej niż połowę tej kwoty...

Ja stelaże wc kupiłem grohe, ale bidetowe najtańsze, w końcu to tylko trzy zespwane ze sobą kątowniki ;-)

Badanie wody ze studni ma sens wykonywac dopiero po stabilizacji źródła, czyli tak na prawdę po kilku tygodniach - miesiącach intensywnego użytkowania, wcześniejsze wyniki mogą być zafałszowane - oczywiście masz na myśli studnię głębinową ?

aha to znaczy ze sie zmienilo, co do kosztow tez tak mialem wyszczegolnione. Poki co gazociag bedzie sluzyl tylko mnie, ale obok sa dwie budowlane dzialeczki, a i sasiad nie bezposrednio przy mnie tez juz zdecydowal sie na gaz. Pewnie to tez byly jakies czynniki zmniejszajace koszty po stronie inwestora.

Mi też przy 100 m wyliczyli tylko opłatę przyłączeniową, ok. 1200 zł brutto.

Ale jak napisałeś wszystko zależy od tego, czy inwestycja jest dla nich perspektywiczna, znaczy czy są wokół sąsiedzi, u mnie sa.

kupiliśmy Geberity - powiedzcie jakim cudem bidetowy jest drozszy od WC...skoro nawet przycisku tam nie ma, jest pusty !

kanaliza zasypana...czekamy na przyłącze z wodociągów

robił ktoś badanie wody ze studni ? podobno w Rybniku kosztuje to ponad 300zl a w Czechach mniej niż połowę tej kwoty...

co do geberitow ... juz tez kupowalam i tk samo sie wsciekalam ... 418 za WC i 516 za bidetowy !! masakra jakas!!

co do wody ... sprawdz ceny w CLPB w jastrzebiu chyba maja najtaniej w okolicy!!

a ty bedziesz brala wode ze studni ??

Do celów gospodarczych tak bo nie moge sie na rasie podłączyc. Do picia mi przywożą wode w butlach i na tym zostane póki co. Ale z ciekawosci chce sprawdzic ta studnie bo sasiedzi maja dobra wode

troche nie lapie ... masz kanalizacje a nie masz przylacza wody ?? czy raczej chcesz miec taniej i masz studnie ??

tak czy owak wode zbadaj ... zadzwon do laboratorium ile chca za analize wody ... http://www.clpb.pl

U nas narodził się nowy plan... jak najszybciej wystartowac z budową i rownie szybko zamknac powód .... budowa systemem gosp. (pomocna rodzinka ma ograniczone zasoby czasowe :() dlatego chciałabym prosić Was o przyblizenie (okreslenie) jak cenowo liczą sobie murarze z m2 tak co bedzimy mogli przewidziec/zaplanować ewentualne dodatkowe koszta za pracę murarza.

Hehehe nasz czekają kilometry obsadzenia - aż mi słabo

Ale pytanie z innej beczki, jaką tę kopareczkę masz ?????? bo chciałabym kogoś zmyślnego do ukształtowania już terenu czyli jakieś logiczne skarpy pod taras i cała reszta.

Kopareczka mala - JCB 8014 dokladnie :p To zalezy czy masz duzo przewozenia ziemi z miejsca na miejsce. Jak tak to odpada - ona ma malutka lyzeczke i jest wolna (w sensie wolno jezdzi, bo ramionami macha szybciej od zwyklej kopary). Ona jest fajna jak chcesz wyrownac lekkie gorki pagorki, ulozyc jakas skarpke z gruntu ktory lezy powiedzmy do 5-8m, nie dalej. Jest lekka (no w miare - 1,5t) i na gasienicach gumowych, wiec nie zostawia za soba kolein jak duzy sprzet :)

U nas narodził się nowy plan... jak najszybciej wystartowac z budową i rownie szybko zamknac powód .... budowa systemem gosp. (pomocna rodzinka ma ograniczone zasoby czasowe :() dlatego chciałabym prosić Was o przyblizenie (okreslenie) jak cenowo liczą sobie murarze z m2 tak co bedzimy mogli przewidziec/zaplanować ewentualne dodatkowe koszta za pracę murarza.

nasz muraz bral za etap ... piwnica 6 tys a parter i poddasze 5

Byłam na działce :) zasadzona kilka dni temu jabłonka lekko się zazieleniła, porzeczka, malina tyż lekko coś się ruszyła a agrest zielony konkretnie tulipany idą w górę dokupiłam krokusy i wczoraj za całe 5 zł 20 bratków lekko trupy ale mam nadzieje, że się odkują w domu istna szklarnia w pojemniczkach aksamitki i inne kwiecie czeka na wyrośniecie i zasadzenie

Byłam na działce :) zasadzona kilka dni temu jabłonka lekko się zazieleniła, porzeczka, malina tyż lekko coś się ruszyła a agrest zielony konkretnie tulipany idą w górę dokupiłam krokusy i wczoraj za całe 5 zł 20 bratków lekko trupy ale mam nadzieje, że się odkują w domu istna szklarnia w pojemniczkach aksamitki i inne kwiecie czeka na wyrośniecie i zasadzenie

kurde ja to jestem minimalistycznie ogrodowa grunt to się nie narobic ;-) trawka skalniak na skarpie i zero kwiatkow ... max jakieś kwitnące krzewy

pozdrawiam z ogrodu ;-)

Kopareczka mala - JCB 8014 dokladnie :p To zalezy czy masz duzo przewozenia ziemi z miejsca na miejsce. Jak tak to odpada - ona ma malutka lyzeczke i jest wolna (w sensie wolno jezdzi, bo ramionami macha szybciej od zwyklej kopary). Ona jest fajna jak chcesz wyrownac lekkie gorki pagorki, ulozyc jakas skarpke z gruntu ktory lezy powiedzmy do 5-8m, nie dalej. Jest lekka (no w miare - 1,5t) i na gasienicach gumowych, wiec nie zostawia za soba kolein jak duzy sprzet :)

No o takim czymś myślałam, jak duża fadroma poprzesuwa te kilkadziesiąt ciężarówek ziemi

Chodzi mi o takie wygładzenie już potem, ukształtowanie właśnie skarp tak ładnie .

W stosownym czasie odezwę się :)))