Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

RYBNIK !!!! chyba też tu budujecie

Recommended Posts

troche nie lapie ... masz kanalizacje a nie masz przylacza wody ?? czy raczej chcesz miec taniej i masz studnie ??

tak czy owak wode zbadaj ... zadzwon do laboratorium ile chca za analize wody ... http://www.clpb.pl

dokładnie tak - mam kanalize a wody niet, tzn jest w drodze głównej ale fi rury za małe i za stara instalacja zebysmy sie podłączyli...ale mają robić z tym porządek...kiedyś

dlatego bedzie ze studni póki co i chcę ją zbadac, ja do picia juz teraz używam mineralnej z butli więc to nie problem ale chciałabym wiedzieć jaka jest w tej studni (teraz mam z 8 kręgów 0,60cm) czy da rade do celów gosp. czy myślec dalej

• Odpowiedzi 34,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• mea

3735

• DagaAdam

3628

• queene

2053

• MaciekKamila

1087

Najaktywniejsi w wątku

Byłam na działce :) zasadzona kilka dni temu jabłonka lekko się zazieleniła, porzeczka, malina tyż lekko coś się ruszyła a agrest zielony konkretnie tulipany idą w górę dokupiłam krokusy i wczoraj za całe 5 zł 20 bratków lekko trupy ale mam nadzieje, że się odkują w domu istna szklarnia w pojemniczkach aksamitki i inne kwiecie czeka na wyrośniecie i zasadzenie

A ja zasadzilem dzisiaj 76 tuj na 46 metrach - 4h ze szwagrem z przerwa na piwko :) W tym dokladnie polowa (38 tuj) na paskudnie stromej skarpie na ktorej spedzilismy 3h. Potem na plaskim szlo jak po masle - 38szt. w 1h :-) Nie jest zle, te z doniczki sadzi sie tasmowo! Nawet nie angazowalem koparki, a spalinowa wiertnica tez szlo wolniej niz zwykla sztychowka.

To czas na drugiego browarka po robocie :D

A ja zasadzilem dzisiaj 76 tuj na 46 metrach - 4h ze szwagrem z przerwa na piwko :) W tym dokladnie polowa (38 tuj) na paskudnie stromej skarpie na ktorej spedzilismy 3h. Potem na plaskim szlo jak po masle - 38szt. w 1h :-) Nie jest zle, te z doniczki sadzi sie tasmowo! Nawet nie angazowalem koparki, a spalinowa wiertnica tez szlo wolniej niz zwykla sztychowka.

To czas na drugiego browarka po robocie :D

no wlasnie, ze idzie fajnie tylko trzeba duzo wody wlac dokazdego wykopanego otworu przed wsadzeniem drzewka, ja moje ~200 posadzilem w 2 dni sam, co do transportu ostawia sie stosy z doniczek i sie mieszcza. nie wiem czemu niektore tuje urosly juz prawie 2m a nie ktore maja dopiero metr?! wszystkie sadzone brabanty mialy podobne gabaryty, z tej samej hodowli, sadzone w tym samym czasie i na tej samej glebie :> wiec o co cho?

no wlasnie, ze idzie fajnie tylko trzeba duzo wody wlac dokazdego wykopanego otworu przed wsadzeniem drzewka, ja moje ~200 posadzilem w 2 dni sam, co do transportu ostawia sie stosy z doniczek i sie mieszcza. nie wiem czemu niektore tuje urosly juz prawie 2m a nie ktore maja dopiero metr?! wszystkie sadzone brabanty mialy podobne gabaryty, z tej samej hodowli, sadzone w tym samym czasie i na tej samej glebie :> wiec o co cho?

Mi powiedzieli ze mam nic nie podlewac! Te z doniczek niby nie trzeba. Wogole poki nie przyjdzie susza mam ich nie podlewac - grunt mam rzeczywiscie b. wilgotny jeszcze po zimie :)

2m !? Ło w morde - brabanty rzeczywiscie ponoc b. szybko rosna. Kiedy je sadziles i jakie byly wysokie ze tak smignely do gory ?? Czytalem ze brabanty trzeba przynajmniej dwa razy do roku ciac (z bokow i z gory) inaczej zaczynaja zyc swoim zyciem i brzydko wygladac + snieg je potrafi zlamac. Smaragdy raz do roku. Ale wolniej rosna :)

ktos niedawno pytal co mnie tak goni z budowa ... dzis mam na to jasna i prosta odpowiedz "kostka brukowa wrzucona w okno dzis w nocy" sqrwysyny szly na dyskoteke i mieli fajna zabawe - rzucanie w okna kostka brukowa ... 4 okna do szklenia ... zero spania i 3 razy wzywana policja /w nocy chyba sie tu do tego okna jeszcze dobierali !!

ktos niedawno pytal co mnie tak goni z budowa ... dzis mam na to jasna i prosta odpowiedz "kostka brukowa wrzucona w okno dzis w nocy" sqrwysyny szly na dyskoteke i mieli fajna zabawe - rzucanie w okna kostka brukowa ... 4 okna do szklenia ... zero spania i 3 razy wzywana policja /w nocy chyba sie tu do tego okna jeszcze dobierali !!

Mea no jakaś czarna seria, złapali chociaż skórkowańców ?????

Przytulic mogę chyba tylko.

Pati - mi się wydaje że cena trochę za wysoka..to tak z moich obserwacji rynku nieruchomości w Rybniku :)

(kilka mieszkań kupionych,sprzedanych,wynajmowanych itp)

ale jak nie masz noża na gardle to pewnie że można poczekać...

ogłoszenie w Nowinach na pewno zwiększy ilość telefonów, ale czy coś pomoże..spróbować warto

wiesz co do tej pory nikt nie narzekał na cenę, ludzie zdają sobie sprawę że na Nowinach czy Kilińskiego mogliby kupić taniej takie mieszkanie, przed nami mieszkanie stało puste pół roku i czekało...na nas :)

poza tym moja cena jest oczywiscie do negocjacji :p

Fuck :/ Wspolczuje.. Sprawdz czy ubezpieczenie Wam tego nie obejmuje.

A ja myslalem ze u mnie przy osiedlu tylko tak niespokojnie. Mi tylko deski ukradli. Zlapalismy jednego i wezwalismy policje - ma sprawe w sadzie. I od tego czasu troche spokoju jest - omijaja nasz dom z daleka :)

psychika to jest takie wredne narzedzie ... nic dzis wlasciwie nie zrobilam a zmeczona jestem jakbym conajmniej probowala uciagnac pociag z weglem !! do tego w piatek mi wyskoczylo kolano i mam tak spuchniete ze ledwo chodze !! dzis juz wiem gdzie jest szklarz w rybniku /do dzis nie wiedzialam/ przy okazji dopytalam ile kosztuja szklane poleczki takie jak bede potrzebowac do moich "bajeranckich poleczek na dvd" :) i pod lustra ... po dzisiejszym dniu wiem juz co to znaczy cierpliwosc i opanowanie ... wiem co to znaczy znalezc sie w "oparach absurdu" wszystko to za sprawa naszych boskich funkcjonariuszy policji i tworcow prawa ... dzien pelen wrazen!!

psychika to jest takie wredne narzedzie ... nic dzis wlasciwie nie zrobilam a zmeczona jestem jakbym conajmniej probowala uciagnac pociag z weglem !!

Podstawa to sie nie przejmowac i na wszystko patrzec z boku :) Traktuj to jak koszt budowy i tyle - latwiej przelkniesz ;) Nauczylem sie tego przy dzialalnosci od wielu lat.. Mandaty, odsetki, jakies dziwne kary z US i ZUS i tym podobne - to poprostu koszt - bez niego nie byloby przychodu wiec i zysku. Widocznie bez kosztu oszklenia zniszczonych okien nie byloby postawionego domu ;) Taki kolejny etap tylko nieprzewidziany w kosztorysie :-)

heh, gdyby to było takie proste...

Proste moze nie jest ale da sie nauczyc i przyzwyczaic :-) Za wszystkie "nadplacone" pieniadze w ciagu ostatnich 10-ciu lat moglbym spokojnie kupic nowy samochod kosztujacy paredziesiat tysiakow. Ale gdyby nie ten koszt, to prawdopodobnie nie mialbym dzisiaj np. domu ;) Fakt, w dzialalnosci to troche inaczej wyglada... Ale da sie przyzwyczaic. Jak mi buchli z auta w centrum Katowic nowa pilarke za 1,5k pln i przy okazji wyrabali szybe za 1k pln tez zbyt szczesliwy nie bylem ale coz.. To byl koszt pracy w Katowicach :-) Koszty trzeba zawsze szacowac wyzej, wtedy nie ma rozczarowan!

Tak czy inaczej - Mea - przy kredycie wymagane jest przeciez ubezpieczenie. Nie wiem czy ono obejmuje wybicie szyb.. Na pewno musi byc od ognia, zalania woda i takich tam. Ja swojej umowy nawet nie czytalem wiec nie wiem czy obejmuje wandalizm (pewnie trzeba doplacic..). Najprosciej to by bylo wynajac paru karkow i odzyskac kase samemu. Tylko trzeba miec jakis trop kto to byl.. Na policje bym nie liczyl. Do mnie jak przyjechali na zgloszenie kiedys w nocy to stwierdzili ze nie moga nic sprawdzic bo nie sa wyposazeni w latarki (sluzba nocna!!!! :) :) :)

Gość Arturo72
Za wszystkie "nadplacone" pieniadze w ciagu ostatnich 10-ciu lat moglbym spokojnie kupic nowy samochod kosztujacy paredziesiat tysiakow. Ale gdyby nie ten koszt, to prawdopodobnie nie mialbym dzisiaj np. domu ;) Fakt, w dzialalnosci to troche inaczej wyglada...

No to se na biednych ludziach ładną kasę robicie a potem nie dziwota,że 0,5mln zł,to pestka za dom (jak zresztą większość tutaj tak uważa);)

Arturo - jak sam widzisz - średnio dom na tym forum przynajmniej wychodzi pół miliona jak w pysk strzelił :) ..

A tu "tylko" cztery szyby zbite za 1tys.zł...