Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

RYBNIK !!!! chyba też tu budujecie

Recommended Posts

• Odpowiedzi 34,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• mea

3735

• DagaAdam

3628

• queene

2053

• MaciekKamila

1087

Najaktywniejsi w wątku

Gość Arturo72
heh widze ze polubiłes mój cytat....udostępnie go na Fb żeby można było klikać "Lubię to" :D

co nie zmienia faktu ze dalej go podtrzymuję....

Wam też forum dziś nie bangla ?

U mnie forum także nie bangla...

...nie tylko Twój cytat polubiłem ;)

a obawiam sie ze w pol milionie sie nie zmieszcze ... mysle o calkowitym wykonczeniu domu !!

ale już teraz widzę, że jak się zmieszczę w pół bańki z całkowitym wykończeniem, to będzie mega sukces (dlatego od razu realistycznie zakładam dodatkową stówę) ;)

Czyli srednia 0,5 mln.zł jest,pełny relatywizmy ;)

Przy takiej kwocie jak to Adam pisał,1tys.zł zbitych szyb wrzuca się w koszty...bezstresowo :)

No chyba,że ktoś się liczy z każdym groszem ale 0,5 mln.zł i 1tys.zł ?

Gość Arturo72
niby tylko tysiak...ale na obecnym etapie ten tysiak to 2 stelaże z geberita...a to juz jest coś

A no widzisz,zależy jak kto patrzy ;)

Budując z BK zamiast ceramiki to takich geberitów mamy 20 ;).

Jeśli ktoś wybrał dom z 15 oknami zamiast np.8 to ma następne 20 geberitów do tyłu.

Stop drewniany to geberitów mamy następne 20...a to już jest coś.

Jak komuś nie zależy na oszczedzaniu to ma -62 geberity ale ma za to dom za 0,5mln.zł

itd.itp.możemy dojść do przynajmniej 100 geberitów na szybko

czyli wszystko zalezy od projektu,chęci oszczedzenia i kasy...

także 2 geberity to pestka :)

Oczywiście jest to stres ale dla ludzi budujących za dużą kasę ten stres na taką kasę powinien być mały.

Arturo72 ja tam nie wypisuje co ile mnie kosztuje bo po co , każdy ma jakieś swoje założenia,

ale zaglądanie komuś do portfela jest bardzo nieeleganckie,

ludzie budują domy za miliony , budują też własnym sumptem,

Twoje argumenty nic nie dają, przeliczenia też nie , a niesmak pozostaje.

Ja tam bym przytuliłam milionera nawet jakby mu szyby wybili, bo tu bardziej chodzi o dyskomfort psychiczny niż finansowy ( ale ten też jest ważny)

Mam wrażenie , że Ty po prostu lubisz być pod prąd - pytanie czy jest Ci z tym dobrze ?

Tak czy inaczej - Mea - przy kredycie wymagane jest przeciez ubezpieczenie. Nie wiem czy ono obejmuje wybicie szyb.. Na pewno musi byc od ognia, zalania woda i takich tam. Ja swojej umowy nawet nie czytalem wiec nie wiem czy obejmuje wandalizm (pewnie trzeba doplacic..). Najprosciej to by bylo wynajac paru karkow i odzyskac kase samemu. Tylko trzeba miec jakis trop kto to byl.. Na policje bym nie liczyl. Do mnie jak przyjechali na zgloszenie kiedys w nocy to stwierdzili ze nie moga nic sprawdzic bo nie sa wyposazeni w latarki (sluzba nocna!!!! :) :) :)

szynko mi wybili szyby w starym domu !!! tu niestety nie dali nam polisy na okna bo stwierdzili ze stare i sie nie oplaca!!

moze nie zbyt wyraznie to wczoraj napisalm ... ale to sie stalo w nocy w domu w ktorym mjieszkamy !! ja bylam sama z dzieckiem ...maz w pracy ... ogolnie nieciekawie !!

U nas narodził się nowy plan... jak najszybciej wystartowac z budową i rownie szybko zamknac powód .... budowa systemem gosp. (pomocna rodzinka ma ograniczone zasoby czasowe :() dlatego chciałabym prosić Was o przyblizenie (okreslenie) jak cenowo liczą sobie murarze z m2 tak co bedzimy mogli przewidziec/zaplanować ewentualne dodatkowe koszta za pracę murarza.

My zapłaciliśmy 5 k za wymurowanie piwnic ( w sumie 3600 kamieni) i w tym było również obrapowanie ścian

U mnie forum także nie bangla...

...nie tylko Twój cytat polubiłem ;)

Czyli srednia 0,5 mln.zł jest,pełny relatywizmy ;)

Przy takiej kwocie jak to Adam pisał,1tys.zł zbitych szyb wrzuca się w koszty...bezstresowo :)

No chyba,że ktoś się liczy z każdym groszem ale 0,5 mln.zł i 1tys.zł ?

Nie, lepiej siasc, plakac i tupac nozkami! Stalo sie, bywa. Rozpaczanie nad tym NIC nie zmieni. Jedyne co mozna zrobic to sprobowac dorwac tych, co to zrobili i odzyskac swoja kase. A wymiane szyb traktowac jak koszt.

Masz juz chociaz fundamenty wylane, ze tak piszesz o tych 250 tys ? Ja tez mialem w planach zmieszczenie sie w 250 tys pln a wyszlo ponad dwa razy tyle. Irytuja Twoje zlosliwe i kasliwe uwagi o czyms, przez co jeszcze nie przeszedles do konca. Jak przejdziesz przez ten etap i wykonczysz sie w 250 tys pln to bedziemy mogli dyskutowac. Narazie Twoje uwagi sa czysto teoretyczne. "Ukrytych" kosztow budowy jest mnostwo. A im dalej w wykonczeniowke tym bardziej potrafia zaskoczyc.

mea ja tez myslałam ze to na budowie sie stało....ale teraz sama ni ewiem co lepiej, jak bym byla w takiej sytuacji jak ty to chyba bym wolalam na budowie niz w domu, horror jakis

Arturo - nie wiem skąd wytrzasnąłes te ilosci geberitów, żaden z budujących tutaj nie jest milionerem bo taki to zleca firmie i ma wszystko w dupie...choc ja mu nie zazdroszcze....a my sobie pomagamy, doradzamy żeby było dobrze i tanio :) jesteśmy realistami z jakimś tam już doświadczeniem, jedni większym, inni mniejszym, jeśli ci nie odpowiada albo uważasz ze piszemy głupoty....to po co tu jesteś ? i tak wiesz wszystko najlepiej...

btw. - na jakim etapie budowy jesteś ?

A no widzisz,zależy jak kto patrzy ;)

Budując z BK zamiast ceramiki to takich geberitów mamy 20 ;).

Jeśli ktoś wybrał dom z 15 oknami zamiast np.8 to ma następne 20 geberitów do tyłu.

Stop drewniany to geberitów mamy następne 20...a to już jest coś.

Jak komuś nie zależy na oszczedzaniu to ma -62 geberity ale ma za to dom za 0,5mln.zł

itd.itp.możemy dojść do przynajmniej 100 geberitów na szybko

czyli wszystko zalezy od projektu,chęci oszczedzenia i kasy...

także 2 geberity to pestka :)

A mieszkajac w kartonie po telewizorze na dworcu PKP zamiast budowy domu mozesz sobie kupic 1000 geberitow!! Myslales o tym ? :D

Pewnie, ze da sie wybudowac dom nawet za 100 tys pln ale nie kazdy chce mieszkac w kurniku i ma troche wyzsze ambicje. A jak go na taki dom stac to czemu ma go sobie nie wybudowac? Ziejesz nienawiscia jak rasowy PISowiec i poglady czuje, ze masz zblizone.

Oczywiście jest to stres ale dla ludzi budujących za dużą kasę ten stres na taką kasę powinien być mały.

Bo Ty tak mowisz ? Ja mysle jednak ze Mea bardziej sie stresuje nie tym glupim tysiakiem tylko samym faktem ze ktos naruszyl jej wlasnosc i ze taka sytuacja sie powtorzy. To jest w tym najgorsze i cos o tym wiem. Dla mnie prawo wlasnosci jest SWIETE i za naruszanie tego prawa powinny grozic zdecydowanie wieksze konsekwencje niz teraz. Przenioslbym zywcem prawo z USA do nas odnosnie tych kwestii. Wchodzisz na moj teren (wyraznie oznaczony) bez pozwolenia ze zlymi zamiarami - musisz liczyc sie z tym ze ci leb odstrzele. Tych co rzucali ta kostka powinno sie zakopac do pasa w ziemi (sluze koparka;) i powinni zebrac na pysk dokladnie taka sama ilosc kostek. Wtedy moze byloby normalnie.

Arturo - nie wiem skąd wytrzasnąłes te ilosci geberitów, żaden z budujących tutaj nie jest milionerem bo taki to zleca firmie i ma wszystko w dupie...

A ja sie dziwie dlaczego wedlug niego dom za 500 tys to jakis burzuj musi stawiac.

Znam goscia (slabo) ktory ma dom z cala posiadloscia warty 60 mln pln (tak - 60 mln pln - jego kominek jest drozszy niz nasze wszystkie chaty wziete do kupy) - o tym domu swego czasu rozpisywaly sie wszystkie magazyny o architekturze. Od bramy wjazdowej do domu ma ponad 1km wewnetrznej "drozki". W srodku ladowisko dla helikopterow (bo jest fanem lotnictwa - ma tez kilka swoich malych samolotow) i takie tam.

TO jest droga chata. A nie taka za marne 500 tys pln :) Moj kumpel wybudowal chate i zmiesci sie w 250 tys pln ale to jest salon z kuchnia na dole (w sumie ~60-70 m2) i dwa pokoiki + lazienka na gorze, podobnej powierzchni. Dla mnie za mala.

Ze nie wspomne o ogrodzie - jak kupowalem w tej LIMBIE tuje to mialem okazje (w sumie pierwsza w zyciu) pochodzic i poogladac ceny tych zielonych krzaczorow i doznalem szoku - niektore roslinki wielkosci moich malych tujek kosztowaly po 500 pln !! No ale Arturo zaraz napisze ze mozna przeciez posadzic pokrzywy i tez bedzie zielono, a jak tanio !

A ja wam powiem tyle ciesze się, że Tu jestem dzięki temu wątkowi poznałam wspaniałych ludzi którzy mają ogromną wiedzę w temacie budowania i którzy służą nam dobrą radą. Wiem, że mogę tu przyjść prawie z każdym zapytaniem i zawsze uzyskam odpowiedź. Nie wiem o co tak naprawdę chodzi Arturo i mam wrażenie, że on w zupełnie inkszy sposób interpretuje wasze wypowiedzi :)