Ewelinka 18.01.2007 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2007 A ja nie będę miała alarmu, ani żaluzji antywłamaniowych ani innych takich bajerów....bo będę miała babcię która zamieszka z nami w pokoju na parterze . A tak w ogóle to wczoraj oblałam egzamin na prawko i mam doła jak cholera ....następny termin dopiero na początku marca . wiwat BABCIA lacha nie przejmuj się w końcu Ci sie uda, poza tym w zimie się kiepsko jeździ bo szyby ciągle brudne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
baphomet1984 18.01.2007 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2007 Dragolka nie przejmuj sie egzaminem niech twoj facet cie wszedzie wozi bo jak bedziesz miala prawko to bedzie chcial zebys z kazdej imprezy ty prowadzila:P a co do BABCI to jest lepszy pomysl dwa czy male pieski np wiczarze albo cus takiego moje ulubione psiakiwymiarem sie nadaja ale zlodzieja to by tylko zalizaly bo takie juz sa nowofunlandy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 18.01.2007 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2007 ....mamy dwa w jednym...babcia do kochania i na postrach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EDZIA 18.01.2007 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2007 A tak w ogóle to wczoraj oblałam egzamin na prawko i mam doła jak cholera ....następny termin dopiero na początku marca . Daggulka spoko -ja chyba zdawałam z 5 razy, więc wszystko przed Tobą W której knajpie w końcu wyladowałaś w niedzielę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamles 18.01.2007 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2007 A tak w ogóle to wczoraj oblałam egzamin na prawko i mam doła jak cholera ....następny termin dopiero na początku marca . Daggulka spoko -ja chyba zdawałam z 5 razy, więc wszystko przed Tobą W której knajpie w końcu wyladowałaś w niedzielę w Blaszoku a przed następnym egzaminem to se łyknij kilicha na rozluźnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 18.01.2007 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2007 Jasssne...jakbym se łykła kielicha iby mnie wywonioł....to bym dopiero miała . Edziu....daliśmy se spokój z knajpami ino wzięliśmy dziewczyny i pojechaliśmy do Pawłowic na ten duży basen....co prawda nie umywa się do aquaparku w Tarnowskich Górach.....ale i tak było fajnie....popływalimy se , była też sauna, masaż wodny, dżakuzi (cholera nie wiem jak sie to pisze więc niech już bedzie jak sie czyta ). Fajnie było . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piejar 19.01.2007 05:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2007 A tak w ogóle to wczoraj oblałam egzamin na prawko i mam doła jak cholera ....następny termin dopiero na początku marca . Lacha ( ) jak chcesz to podrzucę Ci telefon do gościa który nauczył jeździć moją małżowinkę. Ona zdała chyba za szóstym razem więc tejkitizy. Też lubimy basen w Pawłowicach. Mamy po drodze jak wracamy z nart. Faktycznie do Tarnowskich Gór to się nie umywa ale jest też znacznie tańszy. Szczęśliwie w Radlinie otwarli basen po remoncie to będę miał na miejscu. Jest zjeżdżalnia a jaccuzzi (może tak ? ) dołożyli niedawno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 19.01.2007 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2007 Piejarku.... bardzo Ci dziękuję....ja mam naprawdę konkretnego instruktora który w zasadzie jeździć mnie nauczył- dobrze czuję się za kierownicą....ino jak przychodzi co do czego to tak tak się stresuję że jasssna cholera mnie bierze....podejrzewam że nawet uderzeniowa dawka relanium by nie pomogła przed egzaminem . Ale w nocy piździło ... nie mogłam spać....oczy mam teraz na zapałki....kafka już na biureczku . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 20.01.2007 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2007 Jezzzzu, cóż tu takie pustki.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 20.01.2007 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2007 Dobra, mówiliście kiedyś coby pytać...to zapytam....a co mi tam . Stoje przed wyborem elektryka -myślałam że to dopiero w lato mnie czeka, ale muszę już teraz bo musi jakis tam świstek do energetyki podpisać( chyba zgoda na prąd w taryfie budowlanej czy cuś takiego). I pytanka do naszego prondowego....do Was tez jeśli macie w tym zakresie jakieś doświadczenie. 1.Obliczalismy z T. ostatnio ile punktów nam trzeba ....i wyszło nam na oko jakies 60 ....i zszokowałam się bo jak zaczęłam czytac to ludziska maja po 100,200 i więcej. Więc: ile wy macie, kochani? 2 Jaka cena byłaby dobra (taka uśredniona ) za punkt ....bez materiału powiedzmy....sama robicizna. I czy doliczają elektrycy coś extra za taką rzecz jak przeciągnięcie kabla od skrzynki do domu (jakieś 10 metrów). 3. Byłam ostatnio w wattenfall i rozmawiałam o warunkach przyłaczy. I miło mnie zaskoczyli, bo powiedzieli że płacę tylko za kilowaty (wyjdzie tego jakieś niecałe dwa kafle), a za skrzynkę postawioną na mojej dziełce, podłączenie jej , przeciągnięcie do niej kabla nic nie płacę choć na warunkach pisze że orientacyjny koszt to 1200zł. Więc zgłupiałam....jak to jest u nas? Faktycznie płacę tylko za kilowaty a resztę oni robią na własny koszt? 4.I jeszcze od spraw wodno-kanalizacyjnych . Dokładnie takie samo pytanko-ile za punkt i czy płacę coś extra za przeiągnięcie rury do domu. Ło matko, ale wyszło tych pytań . Ale sami kazaliście pytać jakbym coś nie wiedziała. No i jeszcze dziś muszę zadzwonić do elektryka (mam namiary od sąsiada) , więc muszę znać fakty coby się targować . Liczę na Was, kochani-Smoczyca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malmuc 20.01.2007 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2007 srednio ludziskla bulą ok.6-10 tyś za instalacje prondowom właśnie szukam i tyle nie dam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akwarysta 20.01.2007 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2007 Z tego co wiem, za punkt elektryczny płaci się ok. 30 zł. Policz sobie jeszcze raz te punkty, bo 60 to bardzo, bardzo mało......My w salonie z jadalnią mamy ...25 (u nas robocizna jest "rodzinna", dlatego ponosi nas fantazja ).W kuchni też jest ok 25 ( a my nie mamy sufitów podwiesznaych, które mogą byc źródłem większej ilości punktów).Wszystko to lampy - w tym trochę kinkietów bocznych, gniazdka, kontakty, wejścia TV, internet ( te 2 ostatnie są w każdym pokoju).Tak się wydaje, ale jest tego trochę.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akwarysta 20.01.2007 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2007 Ostatnio kolega mówił, że jego elektryk bierze za całość 13 tys (robocizna i materiał).Dom ok. 160 mkw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
selimm 20.01.2007 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2007 srednio ludziskla bulą ok.6-10 tyś za instalacje prondowom właśnie szukam i tyle nie dam nie daj ! ja płacillem chyba 7 tys. z robotą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiewióra1976 20.01.2007 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2007 Poproszę wszystkich o udanie się do mojego Dziennika i pilną odpowiedź, czy takie murowanie porothermów jest do przyjęcia... Na pierwszy rzut oka mam wrażenie, że ciaproki to robiły, a może nie powinnam się tak wgapiac w zdjęcia Malmuca... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
selimm 20.01.2007 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2007 dałem odpowiedz poziomica i sprawdzanie a na to i tak przyjdzie -styropian i tynk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiewióra1976 20.01.2007 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2007 Dzięki!!! Czekam na pozostałych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akwarysta 20.01.2007 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2007 Moim zdaniem weź i sprawdź jak radzą Panowie. Pamiętaj - styropian przykryje zaprawę, którą ściągali kielnią. Nie ma ekip doskonałych. Najlepiej byłoby budowć samemu. Ale czy najtaniej?My też długo nie mogliśmy przełknąć faktu, że zaprawa podlega grawitacji i że jak zaczynają lać z gruszy beton i w połowie zaczyna lać - nie da się cofnąć czasu, tylko trzeba dokończyć szybciutko - nawet kosztem wyglądu ściany. Efekt - mamy białe zacieki... ale kto będzie o nich pamiętać za rok.Strop i dom po wichurze mają się dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piejar 21.01.2007 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2007 Moja instalacja kosztował ok 6300 - same materiały. Wszystko zrobiłem sobie sam. Obawiam się, że gdybym miał zapłacić za całą tą robotę to mogłoby to sięgnąć 5 tys. Razem z elektryką układałem sobie kable antenowe, komputerowe, alarmowe oraz zasilanie awaryjne. Z ilością gniazdek to zdrowo poszalałem - gniazdek i wyłączników mam 120 ale chałupa jest spora. Przyznam szczerze że nie wiem co to jest ten "punkt". Zawodowo nie zajmuję się wykonywaniem instalacji elektrycznych. Jeżeli chodzi o koszty przyłącza to faktycznie nieźle z tym Vatenfallem (przynajmniej narazie). Ja zapłaciłem za całość 1800 (linia, słup, skrzynka). Jeżeli chodzi o "taryfę budowlaną" to chyba chodzi Ci o podłączenie "prowizorki" i zgłoszenie tego do ZE. Faktycznie powinna to robić osoba z zaświadczeniem kwalifikacyjnym (należy wpisać nr). Z wodociągaczami (tymi z Wodzisławia) już nie było tak fajnie. Organizacyjnie są daleko w tyle za Vatenfallem. Wodociągi ciągną rurę od magistrali do budyknu (o ile jest) lub do studzienki. Płacisz za wszystko co oni robią. W sumie ta woda wyszła chyba drożej niż porzyłącze prądowe. Oczywiście wskazane jest przekazanie tego co zrobiłaś i za co zapłaciłaś na własność wodociągaczy. Jak nie chcesz to się z nimi boksuj . Trzeba uważać na sytuacje kiedy wodociągi próbują rozbudowywać sieć Twoim kosztem. O to można się sądzić. Powinnaś płacić tylko za swoją gałązkę. Magistrale mają robić oni. Mnie chcieli trochę wrobić ale daliśmy sobie rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 21.01.2007 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2007 No właśnie z wodociągami mamy wielki problem.....cofnęli nam warunki. Teraz zostało nam tylko podpięcie się do sąsiada z boku który jeszcze nie ma przyłącza, bo na razie wojują z wodociągami właśnie.....no i oczywiście koszty mamy ponieść my czyli sąsiedzi robiący to przyłącze....szczerze mówiąc to nie jestem w temacie za bardzo, bo to sąsiadka się tym zajmuje....dowiem się czegoś więcej pod koniec tygodnia.....potrafią życie człowiekowi umilić.... . Z innej beczki....skoro nasz Piejarek jakiś czas temu odmówił forumowym koleżankom i mnie zrobienia elktryki ....więc zmuszona byłam poszukać kogoś innego i jutro będę dzwonić do gościa z polecenia i się dowiem co i jak ....to znaczy co i ile . Jeśli chodzi o "punkty" to liczę : - w pokojach u góry w każdym z nich : po 4 kontakty (na każdej ścianie jeden podwójny)+ żyrandol, czyli już jest 25 punktów - w łazience górnej 4 kontakty + żyrandol + 2 kinkiety czyli 7 punktów - w korytarzu na górze żyrandol i 2 gniazdka czyli 3 punkty - na schodach wewnętrznych 3 kinkiety czyli 3 punkty - w kuchni i jadalni 4 gniazdka podwójne + 2 żyrandole czyli 6 punktów - w salonie 4 gniazdka podwójne + żyrandol+ 2 kinkiety czyli 7 punktów - w dolnej łazience 4 gniazdka +żyrandol + 2 kinkiety 7 punktów - w dolnym korytarzu 3 podwójne gniazdka + żyrandol czyli 4 punkty - w pokoju na dole 4 podwójne gniazdlka + żyrandol czyli 5 punktów - w wiatrołapie dwa podwójne gniazdka +żyrandol czyli 3 punkty - w kotłowni 4 podwójne gniazdka + żyrandol czyli 5 punktów - w garażu 4 podwójne gniazdka + 2 żyrandole czyli 6 punktów - na dworze nad gankiem lampa + dzwonek czyli 2 punkty - na dworze nad tarasem lampa czyli 1 punkt - na domofon na zewnątrz i wewnątrz - 3 punkty razem 87 punktów Jeśli czegoś nie dodałam to proszę o poprawkę. Ciekawe co mi jutro gościu elektryk powie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts