queene 05.04.2011 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2011 Ok poszukam dzieki. Adi w skarbowym bylam 23.12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mea 05.04.2011 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2011 Czy ktoś z was zabudował u siebie okna z przeszkleniem kątowo selektywnym??? bo właśnie zastanawiam się nad tym.... i chętnie poznam opinie:] a co to takiego ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mea 05.04.2011 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2011 ja byłem niecały miesiąc później...pozostaje mi jeszcze poczekać a nie wiecie czy ta dziewczyna jeszcze rozlicza faktury czy nie ?? a i nie chwalilam sie ... dostalam numer domu !! bede miala gronowa 9Ł !!! porazka maksymalna!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 05.04.2011 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2011 a nie wiecie czy ta dziewczyna jeszcze rozlicza faktury czy nie ?? a i nie chwalilam sie ... dostalam numer domu !! bede miala gronowa 9Ł !!! porazka maksymalna!! Łał Nie no - dziwnie jakos, przeciez nigdzie nawet literki Ł na dom nie kupisz!! Ja sie balem ze bede mial "J" jak jot, na szczescie po mojej stronie ulicy zaczeli inna numeracje i mam ladne 15 C A jaka nazwe mam - LESZKA ha ha edit: a w sumie to dasz ze styroduru ladnie dociac, pomalujesz / otynkujesz i bedzie piekne "Ł" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 05.04.2011 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2011 ktoś kiedyś pisał, że wg prawa unijnego, nie można dawać na nr liter z polskimi znakami...tzn mozna tylko międzynarodowe... To byla chyba wlasnie Mea. Bedzie dym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Apacz 84 05.04.2011 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2011 a co to takiego ?? zapodam ci linka bo i tak bym się nie umiał wygadać:] http://www.oknoserwis.pl/art,80,,szklo,czytelnia.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 05.04.2011 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2011 zapodam ci linka bo i tak bym się nie umiał wygadać:] http://www.oknoserwis.pl/art,80,,szklo,czytelnia.html Fajne to, nie widzialem wczesniej. Tylko ile kosztuje !? Pewnie majatek Aha - no i sens ich stosowania ma tylko od strony poludniowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Apacz 84 05.04.2011 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2011 Wisz Adam ja mam dużo właśnie powierzchni przeszklonych i straty ciepła będą dość wielkie:] z tego co się zorientowałem to dolicza się wkładkę kontową.... a ceny są różne.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 05.04.2011 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2011 Wisz Adam ja mam dużo właśnie powierzchni przeszklonych i straty ciepła będą dość wielkie:] z tego co się zorientowałem to dolicza się wkładkę kontową.... a ceny są różne.... Hm. Tylko jakas wkladke? Nie widac jej ? Nie ogranicza to widocznosci od srodka ? Obawialbym sie ze w "taniej wersji" dostaniesz cos w stylu aluminiowych zaluzji A to ze masz duzo powierzchni przeszklonych to b. dobrze - byle od strony poludnia. Jedyny zysk z tych okien bedziesz mial w lato, bo nie beda wpuszczaly tyle ciepla do srodka. I tylko o to bym sie martwil. Bo w zimie to straty zrownaja sie z zyskami od slonca. U mnie przynajmniej sie zrownuja wedlug obliczen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Apacz 84 05.04.2011 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2011 hm... może i masz rację dlatego zapytałem czy ktoś ma u siebie takowy gadżet :] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 05.04.2011 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2011 hm... może i masz rację dlatego zapytałem czy ktoś ma u siebie takowy gadżet :] Ja przypuszczam ze ten gadzet w wersji porzadnej bedzie kosztowal ze dwa, albo trzy razy tyle co normalne porzadne okna, w koncu adresowany jest do budynkow pasywnych a tam wszystko jest piekielnie drogie, najczesciej niewspolmiernie do uzyskiwanych korzysci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mea 05.04.2011 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2011 To byla chyba wlasnie Mea. Bedzie dym bedzie dym !! wlasciwie troche dymu juz bylo !! pani naczelnik, prezydent smigielski ... napisze oficjalne pismo ze prosze o numeracje zgodna z prawem unijnym bo niby dlaczego ja mam byc wyjatkiem!! chcialam zeby mi dali niepokolei czyli N ale pani naczelnik uparla sie ze ma byc Ł ktore nawiase mowiac tez jest niepokolei /albo ja znam jakis wypaczony alfabet bo bo od kiedy Ł w alfabecie wystepuje przed L ??? / Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 05.04.2011 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2011 bedzie dym !! wlasciwie troche dymu juz bylo !! pani naczelnik, prezydent smigielski ... napisze oficjalne pismo ze prosze o numeracje zgodna z prawem unijnym bo niby dlaczego ja mam byc wyjatkiem!! chcialam zeby mi dali niepokolei czyli N ale pani naczelnik uparla sie ze ma byc Ł ktore nawiase mowiac tez jest niepokolei /albo ja znam jakis wypaczony alfabet bo bo od kiedy Ł w alfabecie wystepuje przed L ??? / Tak sobie na szybko wygooglalem i sprawe numeracji reguluje rozporzadzenie ministra infrastruktury z dn. 28 pazdziernika 2004, najwazniejsze w tym to: § 5. 1. Jeżeli na nieruchomości oprócz budynku przylegającego do ulicy znajduje się jeden lub większa liczba budynków położonych w głębi nieruchomości, wówczas budynki te oznacza się numerem porządkowym, który ma cała nieruchomość, z dodatkowym oznaczeniem kolejnymi wielkimi literami alfabetu łacińskiego, z wyłączeniem liter właściwych wyłącznie językowi polskiemu. Jest jedno wylaczenie ale tylko dla budynkow z pomieszczeniami nieprzeznaczonymi na pobyt ludzi, wiec Cie to nie dotyczy. Pani naczelnik chyba powinna sie podac do dymisji skoro nawet taki laik jak ja potrafi w 2 minuty znalezc odpowiedz na cos, co pani powinna miec w glowie! edit: tak sobie mysle ze wedlug tego rozporzadzenia to wogole kazdy dom powinien miec tylko nowy numer, a literke tylko jezeli na tej samej nieruchomosci wybudujemy drugi dom. Lub jezeli podzielimy nieruchomosc - wtedy obok numerka nadaje sie tez literke. W calym rozporzadzeniu fraza "liter*" wystepuje tylko dwa razy - za kazdym razem wyraznie zaznaczone, ze wylacza sie litery wlasciwe naszemu jezykowi.. Trzebaby poszukac w prawie rybnickim odnosnie MPZP - moze tam jest cos wiecej o numeracji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mea 05.04.2011 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2011 ja też mam niepokolei, bo najbliższy numer mojego domu to 18, następny to chyba dopiero 32 lub 34...podejrzewam, że niektóre numery są "zarezerwowane" do działek które są po drodze... heh, Adam ma rację, za taką nieznajomość prawa to ktoś powinien ostro oberwać w UM... juz ja sie zatroszcze o to zeby pani naczelnik miala co robic poprawiajac swoje bledy ! wlasnie wlasciwym jest rezerwowanie numerow dla kolejnych dzialek zeby nie bylo wlasie takich bykow jak u mnie teraz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irb 05.04.2011 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2011 To ja nie budowlanie zagadam dziś mam labe zabrałam się za ozdoby wielkanocne jedno jajko machłam w 4 h Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 05.04.2011 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2011 To ja nie budowlanie zagadam dziś mam labe zabrałam się za ozdoby wielkanocne jedno jajko machłam w 4 h Kurde juz jajca malujesz!? Ja sie przygotowuje pomalu do robienia ogrodzenia na tylach, od jutra chyba jedziemy z koksem. Bedzie lekka makabra bo mam z 220mb siatki do zalozenia w trudnym terenie - nie da sie dojechac taczka ani zadnym innym zmechanizowanym sprzetem. Musze zabetonowac ~80-90 slupkow. Juz pal licho te otwory (mam wiertnice spalinowa - choc w tym terenie nawet ona bedzie trudna w obsludze (sporo drzew wiec i korzeni). Ale noszenie tego betonu!! Otwory fi 150 glebokie na 80cm to z 1,6m3 betonu * 2,5 = ok 4 tony do przeniesienia w wiaderkach na srednia odleglosc ~80mb po gorach i dolinach Dwa wiaderka - max po 20kg na wiaderko = 100 kursow tam i spowrotem = 16km (!) z 40kg obciazeniem po ciezkim terenie Pudzian needed!! Myslalem czy nie wypozyczyc miksokreta i zalac to wszystko takim lekko-zwirkowym betonem - miksokrety spokojnie na odleglosc ~100-150mb pompuja, tylko nie wiem kto w okolicy wypozycza takie maszyny - w wypozyczalniach brak A nikt z wylewkarzy nie pozyczy bo to dla nich dzien w plecy czyli kupa kasy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katu 05.04.2011 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2011 w temacie niedoinformowanych urzędnikówna granicy działki mamy studzienkę sąsiada, oczywiście po drugiej stronie działki mamy swojąprzy okazji składania papierów o warunki zrzutu ścieków, zasygnalizowaliśmy w wodociągach o zaistniałej sytuacji, prosząc o przesunięcie nieszczęsnej studzienki na plac sasiada, gdzie jej miejsce, co pani skwitowała krótkim - nie ma takiej możliwościno jak kurna nie ma, pytam się urzędniczki, przecież jak sąsiad kiedyś zechce się budować to zmusicie go do wpięcia się do kanalizy i wtedy on będzie potrzebował naszej zgody no tak, ale nie da się po dwóch takich rozmowach mam ochotę odnaleźć sąsiada i powiedzieć mu, żeby sobie sam to załatwił, bo dość mam kopania się z koniemsą jakieś argumenty docierające do tępych urzedasów ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mea 05.04.2011 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2011 To ja nie budowlanie zagadam dziś mam labe zabrałam się za ozdoby wielkanocne jedno jajko machłam w 4 h oo widze ze ktos tu narzeka na nadmiar czasu wolnego !! moze cie wynajme do ukladania kabli ?? tak btw twoi goscie od wody wybitnie nie byli zainteresowani robieniem przylacza u mnie!! kombinowal jak kon pod gore zeby tego nie robic !! w koncu podal zaporowa cenie i olalam temat ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaciekKamila 05.04.2011 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2011 dostaliśmy zwrot ze skarbówki....przed terminem.... potrzebuje kogoś z uprawnieniami do podpisania oświadczenia o prawidłowym wykonaniu wykopu kanalizy, ktoś z uprawnieniami instalatorsko-kanalizacyjnymi ? jest coś takiego ? pfffffff wczoraj pisalas a ja nie sprawdzilem, ale tez dostalismy wczoraj zwrot gotowy doklanie 4 miesiace bo jakos kolo Barborki skladalismy wniosek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaciekKamila 05.04.2011 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2011 Łał Nie no - dziwnie jakos, przeciez nigdzie nawet literki Ł na dom nie kupisz!! Ja sie balem ze bede mial "J" jak jot, na szczescie po mojej stronie ulicy zaczeli inna numeracje i mam ladne 15 C A jaka nazwe mam - LESZKA ha ha edit: a w sumie to dasz ze styroduru ladnie dociac, pomalujesz / otynkujesz i bedzie piekne "Ł" u nas dali nazwe Biasowicka, wszystkim przez telefon trzeba powtarzac 3x ;/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts