Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

RYBNIK !!!! chyba też tu budujecie

Recommended Posts

Nie liczysz włączników i wyłączników do lamp.Na schodach potrzebujesz ich 2 ( u góry i na dole). W każdym pokoju do lampy i kinkietów.Część wyłączników idąc po domu dubluje się, by ciagle nie wracać i wyłączać. Musi byc to zgrane i wygodne ( np. w wiatrołapie zaświecasz, w hallu gasisz itp.).

W kuchni 8 gniazdek to chyba mało -okap, płyta, piekarnik, mikrofala,lodówka, czajnik, ekspres do kawy to już 7 - zostaje jedno robocze -chyba mało...Tyle samo masz gniazdek w kuchni ile w kotłowni.Dobry elektryk podpowie Ci wszystko - przecież - to jest na jego korzyść :wink:

• Odpowiedzi 34,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• mea

3735

• DagaAdam

3628

• queene

2053

• MaciekKamila

1087

Najaktywniejsi w wątku

w kuchni za mało.....chyba, że kuchnia tylko gazowa :roll:

piekarnik+płyta ceramiczna, zmywarka, lodówka to stałe punkty, na pozostałe

sprzęty wystarczą te 4 podwójne, a jak zrobisz np. podświetlenie mebli,

jakieś halogeny to następny wyłącznik,

a instalacje, tel, komputerowa, antenowa to będzie ktoś inny robił :roll:

nad resztą nie myślałem :oops: 8) :wink:

Witam Nasza

Instalacja elektryczna wyszla nam stosunkowo tanio poniewaz mąz ze szwagrem zrobili ja sami, pod nadzorem ojca elektryka. Aktualnie mamy instalatora wod kan i co. jest bardzo dokladny i szybki, czyli jak narazie jest ok. Za instalacje wodna z cyrkulacja, kanalizacje oraz c.o. w tym 70 mkw podlogówki z podłączeniem pieca, bojlera, oraz kaloryferow zarzyczył sobie 2700zl za robocizne.

wode i kanalize mamy juz gotową teraz jeszcze c.o.

Planujemy parter wytynkowac tynkiem gipsowym, jakie macie doswiadczenia z tego typu tynkiem. Czy moze zna ktos z was ekipe trudniącą sie maszynowym tynkiem gipsowym z gory dziekuje za kontakt :)

Prondowy - a jo potrzebuja listwa z większa ilościa gniazdek (tak ze 4 w lini.. - (pod akwarium mi potrzebne) ale montowano do jednej puszki - jes taki coś kajś dostympne ???

To może jo się wypowiym na tymat wody i co.

Za woda standardowo bierze się 40-60 zł za punkt za co 60-120 za punkt - wszystko zalez od lokalizacji - bynajmniej na podkarpciu tak jest. podejrzywom że u Was to samo - Rybnik inno cyna - a np Radlin tysz inno.

Powiym że zarówno prond, woda kanaliza i c.o. robiłem se som :)

Sebo8877

Prondowy - a jo potrzebuja listwa z większa ilościa gniazdek (tak ze 4 w lini.. - (pod akwarium mi potrzebne) ale montowano do jednej puszki - jes taki coś kajś dostympne ???Sebo8877

Nie do końca kumkam. Chodzi o to żeby pod tynkiem była jedna puszka a z tego zasilane np 4 gniazda podtynkowe? Tak to chyba tylko w Erze. Som takie lajstwy ale natynkowe hermetyczne. Prosza ściślej.

Akwarysta....nie liczę włączników i wyłaczników bo mnie oświecono na forum że lampa + wyłącznik to jeden punkt, tak jak kinkiet + wyłącznik :roll: . Tak, że licząc lampę -to w tym juz powinien być wyłącznik....mam nadzieję :lol: . Faktycznie w kuchni macie rację...więcej trza....no i w holu gdzie będa moje ukochane ryby też muszę mieć więcej ....tak ze trzy podwójne na samo akwarium.

Zaraz zadzwonię do elektryka to się coś więcej dowiem....w każdym razie i tak myśle, że w 100 punktach się zmieszczę na pewno (licząc tak jak napisałam czyli punkt to lampa + włącznik).

Prondowy - a jo potrzebuja listwa z większa ilościa gniazdek (tak ze 4 w lini.. - (pod akwarium mi potrzebne) ale montowano do jednej puszki - jes taki coś kajś dostympne ???Sebo8877

Nie do końca kumkam. Chodzi o to żeby pod tynkiem była jedna puszka a z tego zasilane np 4 gniazda podtynkowe? Tak to chyba tylko w Erze. Som takie lajstwy ale natynkowe hermetyczne. Prosza ściślej.

Dobra dowom łopatologicznie :)

Momy 1 (słownie jedna) puszka pod podójne gniazdko :)

rozumisz ni:0

Do tego mo byc podłonczone ni podwójne ale listawa np min poczwórno (nie chcha łaczyć przedłużacza) i dodatkowo chciołbych żeby było to podłączone tak jak te podwójne gniazdko w siakijś ramce abo jak.

kumiesz teraz??

sebo8877

rozmawiałam z elektrykiem.... wstępnie ( tylko po wiadomości ile pow.użytk ma dom-więcej nic mu nie mówiłam :lol: ) dał cenę ok.2000 za robociznę, materiał mamy kupić sami....on powie co i jak.... to chyba niedużo.....czytałam na innych wątkach.....biorą dużo więcej chyba :roll: ....acha, i już zarezerwował dla mnie skrzynkę na prowizorkę na marzec :wink: ....konkretny gość :D acha,a za skrzynke prowizorkę z podłaczneiem chce 400-450zł ...

co wy na ta kwotę?

kumiesz teraz??

sebo8877

Coś jakby. Wszystko byłoby fajnie gdyby nie to, że gniazda podtynkowe nie są płaskie od spodku ;-). Dowierć koronką trzy dziury, dokup 3 puszki "ramkowe" połącz to równolegle i zamontuj gniazda z jakiegoś systemu ramkowego. Dobrze zrozumiołek? Jo sie uczył yno 19 lot bez tóż nie ma żech za bystry.

A tak se myśla - jakby wyrżnyć bez płytka dziura tym do wyrzybania dziur w płytkach a potym we ścianie jechac koronkom bez udaru??

Dioboł (tak sie na to u mnie godalo) tam mi sie nie bydzie podobać :-?

Zesrała sie biyda i płacze - zawsze jakiś dylematy...

sebo8877

Ja też mam teraz na złodziejce cały osprzęt do akwa....jest tego sporo..... filtr zewnetrzny, filtr wewnętrzny, grzałaka, kurtyna powietrzna, oświetlenie....to juz jest 5 gniazdek.....jak robię jeszcze do tego z małego akwa kwarantannę (czasami się zdarza) to jest jeszcze dodatkowo 3 gniazda (oświetlenie, grzałka i filtr)...... ludziska....ostatnio se policzyłam ile mnie to miesięcznie prądu kosztuje....massssakra..... ale co zrobić....jak sie takie hobby wybrało to tera trza cierpieć :wink:

mój T. właśnie mówił mi żeby jednak zrobić w holu do akwa jedno podwójne gniazdo i dać listwę którą można schować w szafce pod akwa ....bo jak kiedyś bedziemy chcieli to akwa przestawić to ze ściany będa straszyły takie 3 gniazdka koło siebie....to też by tak nie teges wygladało :roll: ....czyli bardzo podobny pomysł do pomysłu piejarka :D

Podpowiadam super rozwiązanie gratis: zostawić jedno gniazdo a kupić sobie listwę typu "do kompa" z wyłącznikiem i przykręcić ją z tyłu akwarium (do podstawy. Fajne nie ?

Ta fajnie tylko weź i wleź za te akwarium jak zza niego musisz wyciagnyć filter kubełkowy - trza go wyłonczyć ze zadku..

Jo mom podłączone mieć wszystko z boku a szpargały za akwarium...

A moji akwarium miejsca nie powinno zmienic bo mo wymurowany postument :)

A z prondym se rada dom :) jakby nie było

sebo8877

No , to faktycznie masz sebuś uciążliwe to....ja mam na dole otwieraną szafke w której mam filtr kubełkowy i inne duperele i tam też listwę schowam ...schylę się tylko i nie ma problemu. Ale z tym postumentem to faktycznie problem jest :roll: . Zapodałbyś jakies zdjątka bo ciekawa jestem jak to sobie wymysliłeś z tym postumentem :roll: .