Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

RYBNIK !!!! chyba też tu budujecie

Recommended Posts

Juz po ptokach - mam jedno gniazdo na kondygnacji plus pare szufelek. Czy bedzie wygodnie to sie dopiero przekonam ale gniazdo wyszlo pieknie w centrum i spokojnie 9mb wszedzie dochodzi :) Mysle ze to najwazniejsza zaleta takiego odkurzacza - wkurza mnie przelaczanie kabla pradowego przy normalnym odkurzaczu :)

znajomy narzeka na rure 7m ;/ my calkowicie zrezygnowalismy z instalacji, kupilismy dobry odkurzacz a stary od razu wyladowal na budowie i tu sie sprawdza

• Odpowiedzi 34,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• mea

3735

• DagaAdam

3628

• queene

2053

• MaciekKamila

1087

Najaktywniejsi w wątku

A ja sie nie pochwalilem ale dzisiaj wywiercilem blisko 30 dolkow pod slupki ogrodzeniowe (ogradzam tyly dzialki siatka) i zalalismy 13 slupkow. Mysle ze jutro dolejemy pozostale 17. To zostanie jeszcze tylko z 70 tyle ze coraz dalej do nich (max 150m trzeba bedzie chodzic a teren cieeeeeezki brrrrr :) PADAM na pysk!

Gość Arturo72
A ja sie nie pochwalilem ale dzisiaj wywiercilem blisko 30 dolkow pod slupki ogrodzeniowe (ogradzam tyly dzialki siatka) i zalalismy 13 slupkow.!

Phi ! Ja w sobotę pyknąłem 40szt słupków ;)

http://images41.fotosik.pl/777/55b55dbb9384ca4b.jpg

P.S.

Dla potomnych,dołkownica jest najlepszą rzeczą do wiercenia dołków :)

Tak mówicie o tej berdze a ja nie w temacie.Czy nadaje się to jako kruszywo nie podciągające wody pod płytę fundamentową ?

W projekcie mam piasek z pospółką lub właśnie jakieś kruszywo.Będzie tego ok.75m3,ile ok.waży 1m3 bergi ?

mnie to odradzano pod płytę, że gazuje, że sie zbryla - generalnie na NIE

Phi ! Ja w sobotę pyknąłem 40szt słupków ;)

http://images41.fotosik.pl/777/55b55dbb9384ca4b.jpg

P.S.

Dla potomnych,dołkownica jest najlepszą rzeczą do wiercenia dołków :)

W takim terenie to bym ze 100 walnal. Ja mam spalinowa wiertnice, tyle ze teren to gory doly z gliniastymi skarpami i roznicami wysokosci rzedu 15mb ;> Wszystkie dolki 1m glebokie.

Gość Arturo72
mnie to odradzano pod płytę, że gazuje, że sie zbryla - generalnie na NIE

Ok,dzięki,czyli berga odpada.Widzę,że masz ławy fundamentowe,zrezygnowałaś z płyty ?

W takim terenie to bym ze 100 walnal. Ja mam spalinowa wiertnice, tyle ze teren to gory doly z gliniastymi skarpami i roznicami wysokosci rzedu 15mb ;> Wszystkie dolki 1m glebokie.

Spalinową to bym ze 150 pyknął(gł.50-60cm) ;)

Ja wszystkie reczną kręciłem,ale fakt,grunt miękki :)

Ale przeżycie niezłe,pierwsze wykopy na działce,dlatego adrenalina poszła w górę :)

generalnie jesli chodzi o berge /znaczy kamien bedacy odpadem powydobywczym wegla/ to po pierwsze - zalezy skad, po drugie - zalezy jaka!!

jak jest piaskowiec z łupkiem /jankowice, rydultowy chwalowice/ to bedzie ciagnal wode /porowaty/ ale nie bedzie sie lasowal!! /znaczy nie bedzie sie ciapral/ raczej bedzie twardy i swietnie nada sie pod droge dojazdowa :) grunt zeby to nie byla mala frakcja!! im wieksze kamole tym lepsze i tu dodam ze jak berga jest czarna to moze miec conieco wiecej wegla w sobie i ogolnie bedzie sie troche bardziej ciaprac niz np czerwona ... czerwona z racji ze wegiel sie wypalil bedzie twarda i tak jak Adam pisal - zdecydowanie najlepsza do utwardzenia ... od biedy moze byc nawet dekoracyjna /tu juz pozostawiam to pod indywidualna ocene i poczucie estetyki jak rowniez wykonanie :) widzialam np piekny podjazd z czerwonej bergi wykonczony granitowymi kraweznikami :)/

Gość Arturo72
Arturo nie wierzę :D

??

Za to,że podziękowałem czy,że jestem taki delikatny ? Jakoś taki raczej obyty jestem ;)

Za poradę,żeby budować np z ceramiki czy palić ekogroszkiem to podziękuję ale...z przekorą :)

W temacie kruszyw jestem zielony na maxa.

Gość Arturo72
hmmm...jeśli dobrze mi sie wydaje to mam płyte pod kuchnią i salonem

Taki chudziak...to też płyta :)

Ja nie mam tradycyjnych fundamentów ale mam płytę fundamentową pod caluśkim domem,zamiast ław fundamentowych,ławic czy jak to się tam nazywa :)

25cm żelbetu bezpośrednio na gruncie i na płycie mam już stawiane ściany zewnętrzne(bez ścian z bloczków fundamentowych)

Jako,że płyta będzie posadowiona powyżej granicy przemarzania,muszę wymienić 40cm gruntu rodzimego na niewysadzinowy i stąd dylemat co dawać.

Gość Arturo72
a po co te pale sadzisz w ziemi? bedziesz jakies rosliny na nich szczepil?

A po to,żeby ładnie wyglądało,siateczka i bedzie cacy,żeby żaden INB nie zarzucił mi,że działka nie ogrodzona na czas budowy,żeby zaznaczyć swoją własność :)

Taki chudziak...to też płyta :)

Ja nie mam tradycyjnych fundamentów ale mam płytę fundamentową pod caluśkim domem,zamiast ław fundamentowych,ławic czy jak to się tam nazywa :)

25cm żelbetu bezpośrednio na gruncie i na płycie mam już stawiane ściany zewnętrzne(bez ścian z bloczków fundamentowych)

Jako,że płyta będzie posadowiona powyżej granicy przemarzania,muszę wymienić 40cm gruntu rodzimego na niewysadzinowy i stąd dylemat co dawać.

u mnie z racji częściowego podpiwniczenia płyta jest jedynie na części niepodpiwniczonej - zbrojony po całości powierzchni beton, ale płyta położona na fundamentach schodkowych, cała przestrzeń pod spodem - znacznie wiecej niz 40cm, jest tego myślę jakies 150cm albo i wiecej... zasypana piaskiem (weszło tam ponad 200 ton :) ) , mam nadzieje ze to uchroni mi dom przed nierównym osiadaniem

Gość Arturo72
u mnie z racji częściowego podpiwniczenia płyta jest jedynie na części niepodpiwniczonej - zbrojony po całości powierzchni beton, ale płyta położona na fundamentach schodkowych, cała przestrzeń pod spodem - znacznie wiecej niz 40cm, jest tego myślę jakies 150cm albo i wiecej... zasypana piaskiem (weszło tam ponad 200 ton :) ) , mam nadzieje ze to uchroni mi dom przed nierównym osiadaniem

Łoj jaki skomplikowany fundament przez piwnicę.Spokojnie powinno ustać,wszak konstruktor musiał to wyliczyć a oni lubią zabezpieczać z nawiązką :) Rdzenie chyba także przy okazji.Ja mam rdzenie ale na szkody górnicze.