queene 06.04.2011 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2011 Łoj jaki skomplikowany fundament przez piwnicę.Spokojnie powinno ustać,wszak konstruktor musiał to wyliczyć a oni lubią zabezpieczać z nawiązką Rdzenie chyba także przy okazji.Ja mam rdzenie ale na szkody górnicze. ja niby szkód nie powinnam mieć...ale się zabezpieczyłam na wszelki wypadek a domu bez piwnicy sobie nie wyobrażam choć zgodzę się ze piwnica podraża koszt domu o jakieś 30% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irb 07.04.2011 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2011 Jak obliczyć potrzebną stal na ławy fundamentowe że się tak zapytam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 07.04.2011 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2011 Jak obliczyć potrzebną stal na ławy fundamentowe że się tak zapytam Rodzaj zbrojenia,rozstaw i rodzaj wiązania ławy powinnaś mieć w projekcie,z tego można sobie obliczyć ilość potrzebnych prętów a masę 1mb np.fi 12 odczytać sobie z neta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzogurt 07.04.2011 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2011 Ilosc stali powinna byc podana w tabeli w projekcie. Nie wiem tylko czy to na caly dom w sumie jest podane czy na kazdy etap oddzielnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Apacz 84 07.04.2011 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2011 Ø 8 = 0,395 kg Ø 10 = 0,617 kg Ø 12 = 0,888 kg Ø 14 = 1,21 kg a tu masz ile 1mb waży jakiej stali... przeważnie dostawcy podają w tona-ch :] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irb 07.04.2011 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2011 Kurcze dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamscool 07.04.2011 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2011 Jeżeli nie masz podane ani w kg ani w mb to musisz zsam obliczyć długość wszystkich ław, czyli każdą ławę dodajesz, do tego ok 10 % doliczyć zakładek i pomnożyć x 4 pręty.np 75 mb ław + ok 10% = 83mb x 4 szt pręta = 332mb podzielisz przezdługość pręta czyli przeważnie 12 metrów = 28 sztuk pręta 12 metrowego, ale to bez odpadu racxzej wiec spokojnie dodac kilka sztuk. i jezeli masz te 332 metry możesz podzielic przez wagę pręta i to wyjdzie w kg. np. : 332m x Ø 12 = 0,888 kg = 298kg czyli 0,3 tony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaciekKamila 07.04.2011 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2011 Rodzaj zbrojenia,rozstaw i rodzaj wiązania ławy powinnaś mieć w projekcie,z tego można sobie obliczyć ilość potrzebnych prętów a masę 1mb np.fi 12 odczytać sobie z neta. ja podawalem w skladzie ilosc pretow w potrzebnych metrach a oni to przywoza w odcinkach po 12m. u nas w projekcie nie bylo zestawienia ani stali ani wiezby ale murarze i ciesle sami to sobie liczyli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lisek_77 07.04.2011 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2011 Jak rozwiązaliście oświetlenie w piwnicy na korytarzu i w garażu? Montowaliście czujniki ruchu, czy normalne wyłączniki schodowe/krzyżowe? Jakie lampy dawaliście - świetlówki, czy zwykłe klosze z żarówkami? Ot, jeden z dziesiątek dylematów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewus1719503518 07.04.2011 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2011 Jak rozwiązaliście oświetlenie w piwnicy na korytarzu i w garażu? Montowaliście czujniki ruchu, czy normalne wyłączniki schodowe/krzyżowe? Jakie lampy dawaliście - świetlówki, czy zwykłe klosze z żarówkami? Ot, jeden z dziesiątek dylematów My garaż i kotłownia przełączniki jak piszesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamscool 07.04.2011 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2011 Nie wiem jak u was ale w Orzeszu i okolicach przechodzi właśnie jakiś mini huragan wieje strasznie a na DK 81 wysokość łazisk górnych przewody z prądem pozrywane od wiatru. Właśnie pojechał ode mnie murarz z ekipą, byli zobaczyć jak strop schnie i powiedzieli, że stemple mogę wyciagąć. Więc od jutra zaczynam.Aha dzwoniłem do gościa od którego kupowałem stryrodur to m3 teraz Basfa i DOWChemicala za 395zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 07.04.2011 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2011 Nie wiem jak u was ale w Orzeszu i okolicach przechodzi właśnie jakiś mini huragan wieje strasznie a na DK 81 wysokość łazisk górnych przewody z prądem pozrywane od wiatru. Wieje jak cholera - skonczylem szybciej szkolenie z psem przez ten wiatr - w okolicy Pstraznej / Rydultow - tyle ze tam same otwarte pola, by nas normalnie wywialo! U mnie w Wodzislawiu wieje jakby mniej, mam nadzieje ze mi slupkow swiezo zabetonowanych nie pokrzywilo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 07.04.2011 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2011 Jak rozwiązaliście oświetlenie w piwnicy na korytarzu i w garażu? Montowaliście czujniki ruchu, czy normalne wyłączniki schodowe/krzyżowe? Jakie lampy dawaliście - świetlówki, czy zwykłe klosze z żarówkami? Ot, jeden z dziesiątek dylematów Proponuje Ci zamontowanie opraw świetlówkowych liniowych 1x36W lub 2x36W. Oprawy zamontuj na bocznych ścianach, weź pod uwagę ruch bramy i pozycję otwarte. Typ i ilość świetlówek wynika z tego, czy masz pasję majsterkowicza, czy nie masz. Jeśli garaż ma służyć do garażowania to wystarczą 2 lampy po bokach po 1 świetlówce. Jeśli lubisz coś pogrzebać przy aucie, kosiarce, wypić browara z kumplami w gatażu to zamontuj mocniejsze światło (2x36W). Sterowanie lamp czujnikiem ruchu, ustawionym tak aby obejmował drzwi i bramę. Podstawa to świetlówki z elektronicznym zapłonem, inaczej mryganie lamp zwłaszcza zimą wykończy cię psychicznie. Alternatywą jest zasilanie świetlówek z wyłącznika, a dodatkowo 1 lampa halogenowa 60-100W sterowana czujnikiem ruchu. To sterowanie czujnikiem ruchu docenisz jak zaczniesz korzystać z garażu. Przy kupnie świetlówek zwróć uwagę na: - hasło 1, 3 i 5-pasmowe. Wystarczą 3-pasmowe. - barwę światła. Do mnie bardziej przemawia ciepło biała barwa światła. - producenta. OSRAM, PHILIPS pociągną o wiele dłużej niż firmy Pitu-Pitu Sp.Z.o.o. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
queene 07.04.2011 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2011 gdzie zaopatrujecie sie w armature/meble łazienkowe ? ja z armatury chce zostać przy GROHE a meble chyba znowu IKEA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewus1719503518 07.04.2011 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2011 gdzie zaopatrujecie sie w armature/meble łazienkowe ? ja z armatury chce zostać przy GROHE a meble chyba znowu IKEA Ja gdziekolwiek, byleby do mnie "zagadało", bo na razie porażka na całym froncie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
viperolo 07.04.2011 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2011 no to domek wytyczony, po spotkaniu z kierbudem nawet ok,tylko problem wynikł z głebokością posadowienia wg projektu po adaptacji oczywiście ma byc metr,a kierbud twierdzi że trzeba wybrac do 1,6 metra bo od 1 metra do 1.5 m jest glina pylasta z domieszką żwiru i że na tym nie można położyc ław, na mój chłopski rozum to nie ma sensu ,bo nic z tym gruntem nie będzie wyrabiac przecież nie przemarznie tak głęboko a twarda to glina jak kamień. mea prośba byś się wypowiedziała od strony geologicznej jutro będzie walka na argumenty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaciekKamila 07.04.2011 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2011 no to domek wytyczony, po spotkaniu z kierbudem nawet ok,tylko problem wynikł z głebokością posadowienia wg projektu po adaptacji oczywiście ma byc metr,a kierbud twierdzi że trzeba wybrac do 1,6 metra bo od 1 metra do 1.5 m jest glina pylasta z domieszką żwiru i że na tym nie można położyc ław, na mój chłopski rozum to nie ma sensu ,bo nic z tym gruntem nie będzie wyrabiac przecież nie przemarznie tak głęboko a twarda to glina jak kamień. mea prośba byś się wypowiedziała od strony geologicznej jutro będzie walka na argumenty Ty sie mozesz uprzec a on moze nie podpisac odbioru! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaciekKamila 07.04.2011 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2011 Jak rozwiązaliście oświetlenie w piwnicy na korytarzu i w garażu? Montowaliście czujniki ruchu, czy normalne wyłączniki schodowe/krzyżowe? Jakie lampy dawaliście - świetlówki, czy zwykłe klosze z żarówkami? Ot, jeden z dziesiątek dylematów w garazu oswietlenie bedzie polaczone i wspoldzialalo z brama garazowa z wylacznikiem czasowym, tzn przy otwieraniu bramy pojdzie sygnal na czasowke i kilka minut bedzie sie swiecilo, procz tego bedzie normalne dzialalo z wylacznika na sztywno, czujnika ruchu chcyba juz nie trzeba. na klatce schodowej bedzie problem bo wylaczniki schodowe maja tylko 1 linie a beda 2 rodzaje oswietlenia tzn normalna "lampa" i swiatlowodowe gwiazdki, ma to byc rozwiazane jakim wylacznikiem bimetalowym (chyba) tzn wcisniecie 1x zapala sie lampa, 2x gwiazdki a 3x zgaszenie czy cos w tym stylu. czujnik ruchu chyba bedzie w kotlowni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mea 07.04.2011 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2011 gdzie zaopatrujecie sie w armature/meble łazienkowe ? ja z armatury chce zostać przy GROHE a meble chyba znowu IKEA ja w meble lazienkowe zaopatrze sie pewnie u stolarza!! dzis mu pokazalam opcje mebelkow w kompie o powiedzial ze z fajnymi frontami w tysiaku sie zamkne ... za tyle to nawet pseudomebli w praktikerze nie kupie!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irb 07.04.2011 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2011 Ale wieje ja pierdziu :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts