Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

RYBNIK !!!! chyba też tu budujecie

Recommended Posts

w garazu oswietlenie bedzie polaczone i wspoldzialalo z brama garazowa z wylacznikiem czasowym, tzn przy otwieraniu bramy pojdzie sygnal na czasowke i kilka minut bedzie sie swiecilo, procz tego bedzie normalne dzialalo z wylacznika na sztywno, czujnika ruchu chcyba juz nie trzeba. na klatce schodowej bedzie problem bo wylaczniki schodowe maja tylko 1 linie a beda 2 rodzaje oswietlenia tzn normalna "lampa" i swiatlowodowe gwiazdki, ma to byc rozwiazane jakim wylacznikiem bimetalowym (chyba) tzn wcisniecie 1x zapala sie lampa, 2x gwiazdki a 3x zgaszenie czy cos w tym stylu. czujnik ruchu chyba bedzie w kotlowni

cos nei halo bo my robimy podwojne schodowe !! i na moj maly rozumek beda dzialac ok !!

a co do oswietlenia schodow ... ja w domu schody bede miala podswietlone po pierwsze diodami /kilka diodek pod stopniami na przemian srodkiem i po bokach/ i te diody beda podlaczone na stale do zegara ... beda sie zapalaly o okreslonej godzinie i gasily tez samoczynnie !! dla mnie ma to znaczenie zeby w nocy cos sie na schodach swiecilo zeby np schodzac w nocy do kuchni sie nie pozabijac!! poza tym to rozswietla przedpokoje zupelnie wystarczajaco a nie je duzej ilosci pradu :)

oprocz tego beda kinkiety na polpietrze /zastanawiam sie czy to wystarczy czy dolozyc pod skosem jeszcze jakis maly plafon ??/

• Odpowiedzi 34,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• mea

3735

• DagaAdam

3628

• queene

2053

• MaciekKamila

1087

Najaktywniejsi w wątku

no to domek wytyczony,

po spotkaniu z kierbudem nawet ok,tylko problem wynikł z głebokością posadowienia wg projektu po adaptacji oczywiście ma byc metr,a kierbud twierdzi że trzeba wybrac do 1,6 metra bo od 1 metra do 1.5 m jest glina pylasta z domieszką żwiru i że na tym nie można położyc ław, na mój chłopski rozum to nie ma sensu ,bo nic z tym gruntem nie będzie wyrabiac przecież nie przemarznie tak głęboko a twarda to glina jak kamień.

mea prośba byś się wypowiedziała od strony geologicznej

jutro będzie walka na argumenty

zapomnij o argumentach onlline ... nie powiem nic o glinie ktorej nei zobacze na zywca!! glina to strasznie zdradzieckie g..no ... moze byc taka jak u mnie ze jest jednolita, silnie zailona i stabilna /niestraszne byly jej ulewy, mrozy itd ... / a wystarczy ze jest troche zapiaszczona albo tak jak piszesz z dodatkiem zwiru i mimo tego ze pierwotna /nienaruszona/ jest stabilna to jak dostanie wody to poplynie w cholere !! widzisz moj kierbud zgodzil sie nawet na zmniejszenie law fundamentowych /pierwotnie byly 70 a mamy ostatecznie 50/ bo mu wyoslilam ze ta glina uniesie wszystko !! ale wystarczylo przejsc 200m i jak sasiad budowal garaz to mial gline zapiaszczona i lipa straszna!! przy kopaniu glina twarda a przyszedl deszcz i mu wszystkie skarpy odplynely !!

lisek co do oswietlenia w piwnicy i garazu ...

1. schody do piwnicy - wylacznik schodowy i takie male polplafony /2x29,90 za sztuke :) praktiker/ a na polpietrze taki sam caly plafon /39,90/ ide na latwizne :) wszystkei zalanczane razem ... ma byc szybko jasno i za jednym szlagiem wylaczone :)

2. kotlownia i wszystkie piwnice ... bez kombinowania - lampa wylacznik ...

3. garaz ... krolestwo meza!! 4 swietlowki /narazie upiera sie przy oprawach rastrowych ale mnie si enie podobaja i mam jakies wrazenie ze nie nadaja sie do niskich pomieszczen!!/ nad stolem warsztatowym mocny kinkiet i dwa halogeny z czujnikiem ruchu !! powinno starczyc :)

wkleiłam nowe fotki, lepiej późno niż później ;)

co do oświetlenia - czujki ruchu i ściemniacze na trasie sypialnia korytarz łazienka kuchnia :) chyba że wymyślę sobie scenę świetlną pt. "jest noc i chce mi sie siku albo pić".. ;)

a piwnica - najzwyklejsze jak sie da

garaż - j.w.

przed garażem czujki

schodów brak

teoretycznie...bo praktycznie to musze sprawdzić możliwości systemu :)

Proponuje Ci zamontowanie opraw świetlówkowych liniowych 1x36W lub 2x36W.

Oprawy zamontuj na bocznych ścianach, weź pod uwagę ruch bramy i pozycję otwarte.

Typ i ilość świetlówek wynika z tego, czy masz pasję majsterkowicza, czy nie masz.

Jeśli garaż ma służyć do garażowania to wystarczą 2 lampy po bokach po 1 świetlówce.

Jeśli lubisz coś pogrzebać przy aucie, kosiarce, wypić browara z kumplami w gatażu to zamontuj mocniejsze światło (2x36W).

Sterowanie lamp czujnikiem ruchu, ustawionym tak aby obejmował drzwi i bramę.

Podstawa to świetlówki z elektronicznym zapłonem, inaczej mryganie lamp zwłaszcza zimą wykończy cię psychicznie.

Alternatywą jest zasilanie świetlówek z wyłącznika, a dodatkowo 1 lampa halogenowa 60-100W sterowana czujnikiem ruchu.

To sterowanie czujnikiem ruchu docenisz jak zaczniesz korzystać z garażu.

Przy kupnie świetlówek zwróć uwagę na:

- hasło 1, 3 i 5-pasmowe. Wystarczą 3-pasmowe.

- barwę światła. Do mnie bardziej przemawia ciepło biała barwa światła.

- producenta. OSRAM, PHILIPS pociągną o wiele dłużej niż firmy Pitu-Pitu Sp.Z.o.o.

Dzięki za wyczerpująca odpowiedź ;), właśnie w tym kierunku myślałem - czujki ruchu + świetlówki z elektronicznym zapłonem na korytarzu w piwnicy i garażu.

w garazu oswietlenie bedzie polaczone i wspoldzialalo z brama garazowa z wylacznikiem czasowym, tzn przy otwieraniu bramy pojdzie sygnal na czasowke i kilka minut bedzie sie swiecilo, procz tego bedzie normalne dzialalo z wylacznika na sztywno, czujnika ruchu chcyba juz nie trzeba. na klatce schodowej bedzie problem bo wylaczniki schodowe maja tylko 1 linie a beda 2 rodzaje oswietlenia tzn normalna "lampa" i swiatlowodowe gwiazdki, ma to byc rozwiazane jakim wylacznikiem bimetalowym (chyba) tzn wcisniecie 1x zapala sie lampa, 2x gwiazdki a 3x zgaszenie czy cos w tym stylu. czujnik ruchu chyba bedzie w kotlowni

Ten bajer z bramą zintegrowaną fajny pomysł, jak to zrobiłeś?

gdzie zaopatrujecie sie w armature/meble łazienkowe ? ja z armatury chce zostać przy GROHE a meble chyba znowu IKEA :)

Ja też pozostaję przy Grohe, wg mnie super firma, Eurostyl w Hermesie sprzedaje na allegro w super cenach, weź ich poszukaj, ja kupowałem tam stelaże wc grohe i pewnie resztę tez u nich kupię - oczwyiście porównam ich z najlepszą ceną na allegro i za tyle będę chciał wziąć.

Ja też pozostaję przy Grohe, wg mnie super firma, Eurostyl w Hermesie sprzedaje na allegro w super cenach, weź ich poszukaj, ja kupowałem tam stelaże wc grohe i pewnie resztę tez u nich kupię.

kupowałam u nich kabine prysznicowa...poszukam na allegro

jesli chodzi o wannę to jestem sfokusowana na poolspa :) ktoś tu pisał że ma.... ??

Jak nie robisz takiego sterowania jak ja a chcesz zrealizować sporo fajnych funkcji to dziś producenci akcesoriów elektrycznych mają proste rozwiązania pozwalające robić calkiem fajną automatykę. Zobacz Zamel seria EXta, F&F Pabianice robi tez czy Hager - wszystko w fajnej cenie. Przyjrzyj się sterownikom rolet a to co piszesz to bistabilne przekaźniki, F&F ma nawet serie tzw. hotelowe bistabilne i rozbudowane wersje do cudowania bez sterownika przemysłowego :-)

ja wiem? tesciu to robi, wiem, ze naped hormanna ma z tylu wyjscia do podpiecia kilku rzeczy, skretka internetowa, jakis wylacznik czasowy w skrzynce rozdzielczej, procz tego sterowanie z holiku wylacznikami zaluzjowymi obiema bramami. mam nadzieje, ze bedzie wszystko dzialac.

Monika masz racje z tymi podwojnymi schodowymi oczywiscie sa, tyle, ze musisz miec jedna zyle wiecej, ja juz nie chce kuc tynkow, a moze wykuje

Wlasnie kupilem 1000 sadzonek wierzby energetycznej odmiany "gigant" - bede sadzil na tylach przed ogrodzeniem z siatki, jako dodatkowe zabezpieczenie przed wandalami i "drugi plot". Z przodu (acz bardzo gleboko w terenie) tez troche posadze zeby mi zakryla brzydki widok od strony garazow. Ta odmiana ponoc ma przyrosty 4,5m na rok, sprawdze :D

kurczaki...

jeszcze dobrze nie zacząłem a już posypała mi się firma...

Parę rzeczy się skomplikowało, nie ma się co załamywać tylko trzeba walczyć dalej

Mam pytanie w jaki sposób mam wyliczyć ilość drewna potrzebnego do budowy (szalunki, itp.) nie chciałbym przesadzić z zamówieniem a z drugiej strony nie chciałbym zamówić za mało. Wierzę że będziecie w stanie mi pomóc.

kurczaki...

jeszcze dobrze nie zacząłem a już posypała mi się firma...

Parę rzeczy się skomplikowało, nie ma się co załamywać tylko trzeba walczyć dalej

Mam pytanie w jaki sposób mam wyliczyć ilość drewna potrzebnego do budowy (szalunki, itp.) nie chciałbym przesadzić z zamówieniem a z drugiej strony nie chciałbym zamówić za mało. Wierzę że będziecie w stanie mi pomóc.

na fundamenty poszlo mi chyba 3 kubiki, wymiary domu 16,5x13,4m lawy wysokosci 40cm, na strop prawie 10m3, wiec od razu kup wiecej, po co 2x wozic.

policzy prostym wzorem na obietosc, powierzrzchnie sttropu x grubosc deski 2,6 lub 3,2 cm

Jak nie robisz takiego sterowania jak ja a chcesz zrealizować sporo fajnych funkcji to dziś producenci akcesoriów elektrycznych mają proste rozwiązania pozwalające robić calkiem fajną automatykę. Zobacz Zamel seria EXta, F&F Pabianice robi tez czy Hager - wszystko w fajnej cenie. Przyjrzyj się sterownikom rolet a to co piszesz to bistabilne przekaźniki, F&F ma nawet serie tzw. hotelowe bistabilne i rozbudowane wersje do cudowania bez sterownika przemysłowego :-)

W sobotę mam koparkę i wziąłem od tego gościa co mi dałeś namiary na szybko 40 ton tej lepszej ziemi ogrodowej (290 zł za 10 ton), mam ją wysypaną przed domem, jak chcesz to podejdź, wg mnie bardzo dobra.

Dodatkowo zamówiłem jeszcze u niego 40 ton trochę gorszej w cenie 210 zł za 10 ton pod spód, w sobotę rano to przywozi, podejdź zobacz. :-)

Ludzie.....strop mi się wali na głowę :jawdrop::jawdrop::jawdrop::jawdrop:

No może przesadziłam, ale tylko trochę. Dziś przyjeżdżamy na budowę a tu w salonie z dwóch pustaków terrivy odpadły spody. Co o tym myśleć?? Strach się bać czy więcej nie poleci. Co może być tego przyczyną i co dalej?

Odnośnie wczorajszej wichury to my też odczuliśmy jej skutki. Wczoraj zaczęli nam robić więźbę. Na moim wygwizdowie musiało nieźle wczoraj wiać, bo przewróciło jedną krokiew. Dobrze, że oparła się na innej, bo w przeciwnym razie poleciałaby na ścianę szczytową i mogło być nie wesoło. Fachmani dziś nie mogli uwierzyć jak to zobaczyli. Dziś i jutro walczą dalej. Mam nadzieję, że ich nie zwieje z tego dachu.

Ludzie.....strop mi się wali na głowę :jawdrop::jawdrop::jawdrop::jawdrop:

No może przesadziłam, ale tylko trochę. Dziś przyjeżdżamy na budowę a tu w salonie z dwóch pustaków terrivy odpadły spody. Co o tym myśleć?? Strach się bać czy więcej nie poleci. Co może być tego przyczyną i co dalej?

Odnośnie wczorajszej wichury to my też odczuliśmy jej skutki. Wczoraj zaczęli nam robić więźbę. Na moim wygwizdowie musiało nieźle wczoraj wiać, bo przewróciło jedną krokiew. Dobrze, że oparła się na innej, bo w przeciwnym razie poleciałaby na ścianę szczytową i mogło być nie wesoło. Fachmani dziś nie mogli uwierzyć jak to zobaczyli. Dziś i jutro walczą dalej. Mam nadzieję, że ich nie zwieje z tego dachu.

Agusia_X czekamy na zdjęcia :)

No tak u nas też wiało wczoraj strasznie, chłopaki poubierani walczyli z foliowaniem dachu - mówili, że jak rozłożyli folie to mieli jeden wielki żagiel:)

Tak więc dach się "kryje", dachówka już czeka na placu... Dzisiaj mają stawiać się kominy "nad" dachem - robimy je całe z klinkieru. A na wtorek mają dojechać okna dachowe :)

Wieczorkiem zaktualizuję dziennik.