Apacz 84 11.04.2011 04:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2011 agucha77 zgadzam się z Maciek&Kamila jeśli wykonawca miał wykonać przyłącze zgodnie z warunkami technicznymi wydanymi przez miasto i jeśli tam pisało o przywróceniu stanu drogi to bierz wykonawcę za "dupę" na przyłącze masz 2 lata gwarancji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irb 11.04.2011 06:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2011 Mam pytanie do nowo zaczynających no i tych już co pobudowani ile brali od was fachmeny za zrobienie ław ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mea 11.04.2011 06:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2011 Mam pytanie do nowo zaczynających no i tych już co pobudowani ile brali od was fachmeny za zrobienie ław ? szalowanie lawy 1400 zbrojenie 700 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lisek_77 11.04.2011 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2011 Interesuje mnie Wasza opinia w kwestii izolacji poziomej ław fundamentowych. Zaprojektowane mam ławy szerokości 70cm. Uparłem się na system ICOPAL i po obejrzeniu ich filmu instruktażowego zacząłem sie zastanawiać nad taką oto kwestią. Film ukazuje że papą zgrzewalną przykrywa się całą szerokość ław. Jeżeli rolka tej papy ma szerokość 100 cm to nie trzeba być geniuszem by stwierdzić że stosując się do ich zaleceń z każdej rolki jako odpad będzie zostawało około 1/3. W tym miejscu moje pytanie , co myślicie o tym by na ławy dawać paski papy szerokości 50 cm, wówczas w teorii nie było by żadnych odpadów, co skutkowało by zamówieniem o 1/2 mniejszej ilości rolek. Ścianka fundamentowa będzie szerokości 24 cm więc to i tak z powodzeniem powinno wystarczyć. Być może są jakieś wytyczne mówiące o tym że należy przykrywać ławy na całej szerokości. Napiszcie, jak to wyglądało u Was. Z każdej strony musi wystawać co najmniej 10-15 cm papy do szczelnego połączenia z izolacją pionową wewnątrz domu i na zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agusia_x 11.04.2011 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2011 Agusia a ta krokiew to już była przymocowana,bo gdyby tak to chyba bałabym się takich fachowców zostawić dalej. No właśnie nie, bo to był początek więźby no i nikt się nie spodziewał takiej wichury w nocy. Kolejna noc była jeszcze gorsza pod względem wiatru, ale dachu już nic nie ruszyło. Tak wogóle to ekipa super. Więźba 215 m2 zrobiona w 3 dni. Zostały im tylko krokwie poza murami, ale to dokończą w środę lub w czwartek, bo bali się chodzić po murach przy tym wietrze. Ekipę mogę polecić. Naprawdę szybko, sprawnie, słownie, bez zbędnego gadania i obijania się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaciekKamila 11.04.2011 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2011 No właśnie nie, bo to był początek więźby no i nikt się nie spodziewał takiej wichury w nocy. Kolejna noc była jeszcze gorsza pod względem wiatru, ale dachu już nic nie ruszyło. Tak wogóle to ekipa super. Więźba 215 m2 zrobiona w 3 dni. Zostały im tylko krokwie poza murami, ale to dokończą w środę lub w czwartek, bo bali się chodzić po murach przy tym wietrze. Ekipę mogę polecić. Naprawdę szybko, sprawnie, słownie, bez zbędnego gadania i obijania się. u mnie ponad 300m2 w 2,5 dnia, czterech ciesli, tyle,ze nie zrobili nabitki czego zaluje do dzis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 11.04.2011 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2011 moim zdaniem izolacja ław to nie miejsce na oszczędzanie , lepiej połóż z zapasem, nie wiem jaki jest sens izolacji skoro będzie położona tylko na 3/4 ławy Ale to jest izolacja pozioma, ma tylko za zadanie izolowac mur od lawy. Lawa i tak "zmoknie" - po bokach / od dolu wiec nie ma sensu rozkladac jej na calej szerokosci lawy, a tylko w miejscu styku z murem. Marzar - ta papa musi byc wyciagnieta od wewnatrz na przynajmniej 20-30cm, tak zeby polaczyc sie (z zakladem) z izolacja pod posadzka. Czyli liczysz grubosc pustaka i dodajesz 20-30cm. Jezeli budujesz mur 2W i masz grubosc pustaka rzedu 25-30cm, to taka rolka 100cm papy bedzie idealna do przeciecia na pol (po 50cm - 25cm pod pustak i 25cm wystawione w srodku). Ale jak pisalem wczesniej - wszystko zalezy od rodzaju gruntu. Jak masz piasek i sucho to proponuje gruba folie fundamentowa (grubosci ~1mm), a jak masz gline i bardzo wysoko wody gruntowe to juz inksza inkszosc i tu porzadna izolacja moze kosztowac dobrych parenascie (a w ekstremalnych warunkach to nawet i paredziesiat) tys pln Ja dalem folie i jestem b. zadowolony - do tej pory w piwnicy w progach ona sobie lezy (4 lata) niczym nie oslonieta - mozesz sobie wyobrazic co przeszla (i co dalej przechodzi) przez cala budowe - jezdzenie taczkami, deptanie przez kolejne ekipy wylewkarzy, tynkarzy i nic! Oczywiscie ma w wielu miejscach "bable" bo pod nia dostalo sie mnostwo roznego rodzaju kamieni, zwiru i piasku ale nigdzie nie ma pekniecia, ani przetarcia. Ale najlepiej to spytac kierbuda lub spojrzec w projekt (jezeli byly wczesniej robione badania geologiczne gruntu i projektant sie do nich dostosowal Ja mialem wszedzie grube poklady gliny. Ale wykopalem taka wielka dziure (wysokie piwnice) ze dokopalem sie do piasku. Ulewy, nie ulewy - wszystko wsiakalo w tempie blyskawicznym. Wiec sensu stosowania jakichs drogich i wymyslnych izolacji nie bylo zadnego! Lawa pomalowana 2 x dysperbitem + folia fundamentowa + drenaz opaskowy dookola spelnily swoje zadanie perfekt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 11.04.2011 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2011 eee, to nie jest tak zle u mnie, wezme tarcze diamentowa i tylko minimalnie przejade i bedzie bajka. co do mialu z jankowic to sie okazalo, ze nie jest taki zly, sypie z popielnika prosto do zasobnika i tez sie pali jeden opal ktory pali sie 2x Jezeli robil Ci to Olszar to dzwon do niego - maja maszyne do szlifowania wylewek, sasiadowi costam lekko poprawiali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 11.04.2011 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2011 Mam pytanie do nowo zaczynających no i tych już co pobudowani ile brali od was fachmeny za zrobienie ław ? Sam robilem wiec 0 pln ale bierz Zenka przezemnie polecanego - numer jak sie nie dokopiesz to u mnie na priv - sprawdzony przez niejednego tutaj i chyba wszyscy bez wyjatku go chwala i podziwiaja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bdan 11.04.2011 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2011 Jezeli robil Ci to Olszar to dzwon do niego - maja maszyne do szlifowania wylewek, sasiadowi costam lekko poprawiali Ręce opadają, kazdy fachowiec to "Jajko niespodzianka". Kogo do wylewek, żeby mozna spokojnie spać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ldark 11.04.2011 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2011 Witajcie Czy ktoś ma namiary na koparkę w dzielnicy Golejów?, potrzebuje dosłownie na chwilę - zasypać do poziomu ław dziekuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 11.04.2011 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2011 Ręce opadają, kazdy fachowiec to "Jajko niespodzianka". Kogo do wylewek, żeby mozna spokojnie spać? Ja mialem Olszara poltorej roku temu i chwale sobie pod niebiosa Wszystko zrobione "igielka". Ale widac, ze zalezy to od ekipy ktora robi (ma na pewno przynajmniej dwie). U sasiada juz byla ekipa ktora sobie lubila wypic w trakcie roboty (jeden tak sie nawalil ze spal w aucie caly dzien) i potem robote papraja. Nie mam jeszcze wylewek na poddaszu (80m2) i sam sie zastanawiam kogo by tu teraz do tego wziasc... Ryzykowac i Olszara, czy ryzykowac i kogos wogole nieznanego.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sero0 11.04.2011 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2011 Elo Jak braliście stal na budowę to według wykazu w całości i potem cięcie i gięcie na budowie. Czy może już gotową według rzutów, pociętą i przygotowaną do ułożenia na np. fundamentach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agusia_x 11.04.2011 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2011 To wszystko zależy od kasy i czasu. My kupowaliśmy stal w prętach i wszystko było gięte i cięte na budowie. Ale był tu ktoś kto chyba kupował już pogiętą. Nie wiem jaka jest wtedy różnica w cenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GabrysiaBP 11.04.2011 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2011 My do wylewek polecamy pana Adama z Lubaru.Koparkę znam z Ochojca,jak chcesz to pisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ldark 11.04.2011 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2011 My do wylewek polecamy pana Adama z Lubaru. Koparkę znam z Ochojca,jak chcesz to pisz. tak, bardzo chetnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sero0 11.04.2011 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2011 A gdzie braliście stal na budowe ? i czy jest tam możliwość pocięcia na wymiar? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agusia_x 11.04.2011 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2011 Raz miałam z Presti, a reszta z Lubaru. I z tego co wiem to właśnie Lubar tnie na wymiar, bo mają swoją zbrojarnię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
queene 11.04.2011 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2011 A gdzie braliście stal na budowe ? i czy jest tam możliwość pocięcia na wymiar? GS Samopomoc na Kolejowej, tną na wymiar brałam tez od nich dwuteowniki na wymiar, mają swój dźwig Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irb 11.04.2011 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2011 dzięki za namiar gueene Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts