Gość Arturo72 12.04.2011 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2011 Arturo można gdzies zobaczyć twój projekt ? http://www.horyzont.com/projekt-domu/pokaz/mila/0/215 Za dużo okien też nie dobrze,bo trzeba roletami blokować słońce,żeby było komfortowo a to dodatkowy koszt,przez okna wychodzi nam zdecydowanie więcej ciepła niż przez ściany. Ja mam powierzchnię przeszkleń 17m2. Jakaś norma na ilość światła w pomieszczeniu jest ale w temacie jestem słaby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaciekKamila 12.04.2011 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2011 http://www.horyzont.com/projekt-domu/pokaz/mila/0/215 Za dużo okien też nie dobrze,bo trzeba roletami blokować słońce,żeby było komfortowo a to dodatkowy koszt,przez okna wychodzi nam zdecydowanie więcej ciepła niż przez ściany. Ja mam powierzchnię przeszkleń 17m2. Jakaś norma na ilość światła w pomieszczeniu jest ale w temacie jestem słaby. mnie sie podoba, moglby byc ciut wiekszy ale ogolnie ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 12.04.2011 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2011 mnie sie podoba, moglby byc ciut wiekszy ale ogolnie ok Dzięki Gdyby była większa kasiorka,byłby zapewne ciut większy,chociaż nie wybrzydzam dla 2+1,ale mimo to kąt dachu zrobilem na 30st. i w przyszlości poddasze jest możliwe do adaptacji,miejsce na schody w stropie będzie zrobione i zarezerwowane,na poddaszu jest do wykorzystania jakieś 40m2.Także nie jest źle,pomieścimy się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
queene 12.04.2011 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2011 http://www.horyzont.com/projekt-domu/pokaz/mila/0/215 Za dużo okien też nie dobrze,bo trzeba roletami blokować słońce,żeby było komfortowo a to dodatkowy koszt,przez okna wychodzi nam zdecydowanie więcej ciepła niż przez ściany. Ja mam powierzchnię przeszkleń 17m2. Jakaś norma na ilość światła w pomieszczeniu jest ale w temacie jestem słaby. ładna ta parterówka jedno ale.....jak kucharz z kuchni bedzie latał z rosołem do salonu to lepiej żeby nikt z łazienki nie wychodził ogólnie ok, czekam na fotorelację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 12.04.2011 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2011 ładna ta parterówka jedno ale.....jak kucharz z kuchni bedzie latał z rosołem do salonu to lepiej żeby nikt z łazienki nie wychodził ogólnie ok, czekam na fotorelację queene-to było przewidziane,ponizej rzut po adaptacji,nawet i barek znalazł się przy salonie http://images40.fotosik.pl/782/8cbefe81dc61e2b5.jpg Od września planuję rozpocząć fotorelację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
queene 12.04.2011 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2011 much better chociaż ja wole kuchnie od frontu ale to twoj dom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nowy 1 13.04.2011 05:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2011 dlatego to nasze jedyne okno z 2-ma szybami, ale okno , ktore ma Monika maja tescie i kiedys tez w miare dobrze chodzilo, dzisiaj niestety trzeba energicznie szarpnac ;/ zeby nie bylo, ze chwale tylko swoje, znajomy w podobnym czasie bral identyczne okno jak my i tez w oknoplascie, naprawiali je juz 3 razy i chyba bedzie wymiana calego okna ;] No to które mniej awaryjne suwanka czy uchylno przesuwane.Mnie wydawało się że zwykła suwanka lepsza i bezpieczniejsza przynajmniej dla dzieci nie muszą szarpać tylko przsuwać. A ma ktoś w salonie zwykłe otwierane do środka np 3 x 1 metr chodzi mi o zdjęcia bo wydaje mi się że po otwarciu zajmują duuużo miejsca. A ja to okno mam na środku ściany ta że po otwarciu nie opierałoby się na żadnej ścianie i myślę ż przeszkadzałoby raczej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mea 13.04.2011 06:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2011 queene-to było przewidziane,ponizej rzut po adaptacji,nawet i barek znalazł się przy salonie http://images40.fotosik.pl/782/8cbefe81dc61e2b5.jpg Od września planuję rozpocząć fotorelację potwierdzam domek jest ladny ale ... jak juz tak celujesz w dom energooszczedny to ten projekt ma jedna spora wade !!! za duzo zalaman scian zewnetrznych !!! domy energooszczedne sa energooszczedne glownie z uwagi na zwarta zabudowe !! 4 katy i nic poza tym !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mea 13.04.2011 06:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2011 No to które mniej awaryjne suwanka czy uchylno przesuwane.Mnie wydawało się że zwykła suwanka lepsza i bezpieczniejsza przynajmniej dla dzieci nie muszą szarpać tylko przsuwać. A ma ktoś w salonie zwykłe otwierane do środka np 3 x 1 metr chodzi mi o zdjęcia bo wydaje mi się że po otwarciu zajmują duuużo miejsca. A ja to okno mam na środku ściany ta że po otwarciu nie opierałoby się na żadnej ścianie i myślę ż przeszkadzałoby raczej roznica pomiedzy nimi jest glownie w wygladzie ... taka suwanka jak ma maciek ma niski prog i szyby w 2 plaszczyznach ... moja ma wysoki prog ale po zamknieciu jest jedna plaszczyzna szyby ... no i cena zasadniczo nizsza!! co do otwieranych okien ... metr salonu to duzo ... przynajmniej w takim ustawieniu jak ja planowalam ... no i metrowe duze otwierane okna to klopot bo beda opadac !! mi w oknoplascie polecali otwierane max 90 a i te sa delikatnie mowiac "problemogenne" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 13.04.2011 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2011 http://www.horyzont.com/projekt-domu/pokaz/mila/0/215 Juz Ci to ktos wytknal: "Stan z wykończeniami: 259413 zł netto" Oburzyles sie ze wszystko policzyles i wyjdzie mniej. A w kolejnym watku jak ktos spytal czy kosztorosy przy projektach sa realne to odpisales, ze ni cholery sie w tym budzecie nie zmiesci Ja Ci zycze, zebys wybudowal, ale jak nie masz odlozonej ani zlotowki wiecej niz 250 tys to lepiej juz kombinuj kredyt Samo ogrodzenie, ktore chcesz miec (te z zoltej klinkierki) to lekko liczac 20-30k pln za sam front Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 13.04.2011 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2011 No to które mniej awaryjne suwanka czy uchylno przesuwane.Mnie wydawało się że zwykła suwanka lepsza i bezpieczniejsza przynajmniej dla dzieci nie muszą szarpać tylko przsuwać. A ma ktoś w salonie zwykłe otwierane do środka np 3 x 1 metr chodzi mi o zdjęcia bo wydaje mi się że po otwarciu zajmują duuużo miejsca. A ja to okno mam na środku ściany ta że po otwarciu nie opierałoby się na żadnej ścianie i myślę ż przeszkadzałoby raczej Jezeli lepsze = latwiejsze w obsludze to "zwykla" (defacto drozsza) suwanka. Ale z nimi sa wieczne problemy - swego czasu duzo wymienilem zdan z Jareko (forumowy guru od okien) i konkluzja byla prosta - takie suwanki sa przeznaczone wylacznie do np. wyjscia na ogrod zimowy. Nie nadaja sie w naszej strefie klimatycznej jako wyjscie na zewnatrz (otwarty taras) bo ich uszczelnienie jest znacznie gorsze i z czasem (a czas ten wynosi niekiedy pare tygodni) od zamontowania poprostu staja sie nieszczelne. Na forum wielokrotnie ogladalem fotki z nawianego przez szpary piasku, a nawet sniegu Regulacja minimum dwa-trzy razy w roku. Okno uchylno-przesuwne ma okucia podobne do zwyklych okien - zamkniecie klamki mocno je dociska do ramy i nie ma mowy o zadnych szparach. Mozliwe, ze obecne suwanki maja jakies nowe mechanizmy docisku - nie interesuje sie tym od ~2 lat, choc w tym czasie wiele sie zmienilo (m.in. mozna juz u wiekszosci producentow kupic bez problemu profile do szyb dwukomorowych - jak ja kupowalem okna to robili jeszcze wielkie oczy (podobnie jak na styropian grubosci 20cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 13.04.2011 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2011 potwierdzam domek jest ladny ale ... jak juz tak celujesz w dom energooszczedny to ten projekt ma jedna spora wade !!! za duzo zalaman scian zewnetrznych !!! domy energooszczedne sa energooszczedne glownie z uwagi na zwarta zabudowe !! 4 katy i nic poza tym !! Juz kiedys mu to persfadowalem - ten dom nie ma kompletnie nic wspolnego z domem energooszczednym. Dom energooszczedny = przede wszystkim prawidlowy rozklad pomieszczen wedlug stron swiata. Polnoc = najzimniejsze (np. garaz), potem strefa buforowa (np. wiatrolap), a na koniec od poludnia najcieplejsze - salon, pokoje. On tu ma kompletny miszmasz - dwa pokoje od polnocy - graniczace oba z wiatrolapem, a jeden z garazem, kuchnia od poludnia (wspolczuje kucharzowi) graniczaca z zimnym garazem. Kibelek (ktory normalnie powinien byc najcieplejszym pomieszczeniem) tez graniczy z garazem. O ile uklad mi sie tez podoba (ale maaaaalllyyyyy!) to pod wzgledem energooszczednosci ten uklad moze stanowic wzor jak tego NIE ROBIC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 13.04.2011 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2011 Arturo - powiedz jeszcze co chcesz miec na podlogach (jakie wykonczenie) ? Ciekawi mnie bardzo Twoje podejscie odnosnie braku wylewek (podkreslasz to czesto jako wielka zalete i oszczednosc) - ktory wykonawca wykona Ci plyte fundamentowa ~140m2 z betonu rowna co do mm. na calej powierzchni ? IMO wylewek nie unikniesz. Jak nie "normalny" jastrych to przynajmniej jakis cienki samopoziom (pare k pln pojdzie przy tej powierzchni - chyba taniej bedzie wziasc miksokreta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 13.04.2011 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2011 Juz Ci to ktos wytknal: "Stan z wykończeniami: 259413 zł netto" Oburzyles sie ze wszystko policzyles i wyjdzie mniej. A w kolejnym watku jak ktos spytal czy kosztorosy przy projektach sa realne to odpisales, ze ni cholery sie w tym budzecie nie zmiesci Ja Ci zycze, zebys wybudowal, ale jak nie masz odlozonej ani zlotowki wiecej niz 250 tys to lepiej juz kombinuj kredyt Samo ogrodzenie, ktore chcesz miec (te z zoltej klinkierki) to lekko liczac 20-30k pln za sam front Głównie bazuje na kredycie Jeśli chodzi o ogrodzenie to jestem zmuszony szukać tańszych rozwiązań np. http://www.kbcogrodzenia.com/SLUPKI_A_LA_KLINKIER-64.html To nie będzie dużo kosztowało a efekt podobny,ja mam tylko 23m od frontu Arturo - powiedz jeszcze co chcesz miec na podlogach (jakie wykonczenie) ? Ciekawi mnie bardzo Twoje podejscie odnosnie braku wylewek (podkreslasz to czesto jako wielka zalete i oszczednosc) - ktory wykonawca wykona Ci plyte fundamentowa ~140m2 z betonu rowna co do mm. na calej powierzchni ? IMO wylewek nie unikniesz. Jak nie "normalny" jastrych to przynajmniej jakis cienki samopoziom (pare k pln pojdzie przy tej powierzchni - chyba taniej bedzie wziasc miksokreta Na podłogach w sypialniach i salonie panele,reszta kafle. Poniżej cytat od gościa,który miał wylewaną płytę: Odchyłki od poziomu nie przekraczają 3mm, ale mam chyba ze 4 jakby "kałuże" (średnicy 30-50cm) gdzie odchyłka wynosi 5mm. Płyta jest szlifowana zacieraczkami do betonu tzw."helikopterami", On tu ma kompletny miszmasz - dwa pokoje od polnocy - graniczace oba z wiatrolapem, a jeden z garazem, kuchnia od poludnia (wspolczuje kucharzowi) graniczaca z zimnym garazem. Kibelek (ktory normalnie powinien byc najcieplejszym pomieszczeniem) tez graniczy z garazem. Kuchnia,salon,sypialnia jest od wschodu,łazienka od południa,dwa pokoje od zachodu,od północy mam tylko garaż. chociaż ja wole kuchnie od frontu ale to twoj dom Żona też by wolała ale poszliśmy na kompromis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irb 13.04.2011 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2011 Ja też trzymam kciuki za wybudowanie w tej kwocie ale jakoś nie widzę tego .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewus1719503518 13.04.2011 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2011 Arturo - powiedz jeszcze co chcesz miec na podlogach (jakie wykonczenie) ? Ciekawi mnie bardzo Twoje podejscie odnosnie braku wylewek (podkreslasz to czesto jako wielka zalete i oszczednosc) - ktory wykonawca wykona Ci plyte fundamentowa ~140m2 z betonu rowna co do mm. na calej powierzchni ? IMO wylewek nie unikniesz. Jak nie "normalny" jastrych to przynajmniej jakis cienki samopoziom (pare k pln pojdzie przy tej powierzchni - chyba taniej bedzie wziasc miksokreta Adam, no da się taka płyte wylać i jeszcze ładnie zatrzeć na wysoki połysk tzw betony zacierane przy normie odchyłu 2 mm na 4 mb - więc nie jest tak źle ale czy taniej to juz tu bym dyskutowała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irb 13.04.2011 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2011 Aha przypomniało mi się Adam dzięki za namiar na pana Z rozmawiałam z nim jesteśmy umówieni na zdzwonienie się po świętach i na spotkanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaciekKamila 13.04.2011 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2011 Ja też trzymam kciuki za wybudowanie w tej kwocie ale jakoś nie widzę tego .... a ja widze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lisek_77 13.04.2011 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2011 Za dużo okien też nie dobrze, Hmm, ja mam w sumie z piwnicą 25 sztuk, ma ktoś więcej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewus1719503518 13.04.2011 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2011 A co do kosztów budowy, no jak jest ogromny wkład pracy własnej, nieskomplikowane wszystko i łapanie promocjito wszystko jest możliwe.Każdy orze jak może. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts