Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

RYBNIK !!!! chyba też tu budujecie

Recommended Posts

Gość Arturo72
Arturo można gdzies zobaczyć twój projekt ?

http://www.horyzont.com/projekt-domu/pokaz/mila/0/215

Za dużo okien też nie dobrze,bo trzeba roletami blokować słońce,żeby było komfortowo a to dodatkowy koszt,przez okna wychodzi nam zdecydowanie więcej ciepła niż przez ściany.

Ja mam powierzchnię przeszkleń 17m2.

Jakaś norma na ilość światła w pomieszczeniu jest ale w temacie jestem słaby.

• Odpowiedzi 34,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• mea

3735

• DagaAdam

3628

• queene

2053

• MaciekKamila

1087

Najaktywniejsi w wątku

Za dużo okien też nie dobrze,bo trzeba roletami blokować słońce,żeby było komfortowo a to dodatkowy koszt,przez okna wychodzi nam zdecydowanie więcej ciepła niż przez ściany.

mnie sie podoba, moglby byc ciut wiekszy ale ogolnie ok

Gość Arturo72
mnie sie podoba, moglby byc ciut wiekszy ale ogolnie ok

Dzięki :)

Gdyby była większa kasiorka,byłby zapewne ciut większy,chociaż nie wybrzydzam dla 2+1,ale mimo to kąt dachu zrobilem na 30st. i w przyszlości poddasze jest możliwe do adaptacji,miejsce na schody w stropie będzie zrobione i zarezerwowane,na poddaszu jest do wykorzystania jakieś 40m2.Także nie jest źle,pomieścimy się ;)

ładna ta parterówka :) jedno ale.....jak kucharz z kuchni bedzie latał z rosołem do salonu to lepiej żeby nikt z łazienki nie wychodził ;)

ogólnie ok, czekam na fotorelację :)

Gość Arturo72
ładna ta parterówka :) jedno ale.....jak kucharz z kuchni bedzie latał z rosołem do salonu to lepiej żeby nikt z łazienki nie wychodził ;)

ogólnie ok, czekam na fotorelację :)

queene-to było przewidziane,ponizej rzut po adaptacji,nawet i barek znalazł się przy salonie ;)

http://images40.fotosik.pl/782/8cbefe81dc61e2b5.jpg

Od września planuję rozpocząć fotorelację :)

dlatego to nasze jedyne okno z 2-ma szybami, ale okno , ktore ma Monika maja tescie i kiedys tez w miare dobrze chodzilo, dzisiaj niestety trzeba energicznie szarpnac ;/

zeby nie bylo, ze chwale tylko swoje, znajomy w podobnym czasie bral identyczne okno jak my i tez w oknoplascie, naprawiali je juz 3 razy i chyba bedzie wymiana calego okna ;]

No to które mniej awaryjne suwanka czy uchylno przesuwane.Mnie wydawało się że zwykła suwanka lepsza i bezpieczniejsza przynajmniej dla dzieci nie muszą szarpać tylko przsuwać. A ma ktoś w salonie zwykłe otwierane do środka np 3 x 1 metr chodzi mi o zdjęcia bo wydaje mi się że po otwarciu zajmują duuużo miejsca. A ja to okno mam na środku ściany ta że po otwarciu nie opierałoby się na żadnej ścianie i myślę ż przeszkadzałoby raczej

queene-to było przewidziane,ponizej rzut po adaptacji,nawet i barek znalazł się przy salonie ;)

http://images40.fotosik.pl/782/8cbefe81dc61e2b5.jpg

Od września planuję rozpocząć fotorelację :)

potwierdzam domek jest ladny ale ...

jak juz tak celujesz w dom energooszczedny to ten projekt ma jedna spora wade !!! za duzo zalaman scian zewnetrznych !!! domy energooszczedne sa energooszczedne glownie z uwagi na zwarta zabudowe !! 4 katy i nic poza tym !!

No to które mniej awaryjne suwanka czy uchylno przesuwane.Mnie wydawało się że zwykła suwanka lepsza i bezpieczniejsza przynajmniej dla dzieci nie muszą szarpać tylko przsuwać. A ma ktoś w salonie zwykłe otwierane do środka np 3 x 1 metr chodzi mi o zdjęcia bo wydaje mi się że po otwarciu zajmują duuużo miejsca. A ja to okno mam na środku ściany ta że po otwarciu nie opierałoby się na żadnej ścianie i myślę ż przeszkadzałoby raczej

roznica pomiedzy nimi jest glownie w wygladzie ... taka suwanka jak ma maciek ma niski prog i szyby w 2 plaszczyznach ... moja ma wysoki prog ale po zamknieciu jest jedna plaszczyzna szyby ... no i cena zasadniczo nizsza!!

co do otwieranych okien ... metr salonu to duzo ... przynajmniej w takim ustawieniu jak ja planowalam ... no i metrowe duze otwierane okna to klopot bo beda opadac !! mi w oknoplascie polecali otwierane max 90 a i te sa delikatnie mowiac "problemogenne"

Juz Ci to ktos wytknal:

"Stan z wykończeniami: 259413 zł netto"

Oburzyles sie ze wszystko policzyles i wyjdzie mniej.

A w kolejnym watku jak ktos spytal czy kosztorosy przy projektach sa realne to odpisales, ze ni cholery sie w tym budzecie nie zmiesci :-) Ja Ci zycze, zebys wybudowal, ale jak nie masz odlozonej ani zlotowki wiecej niz 250 tys to lepiej juz kombinuj kredyt ;)

Samo ogrodzenie, ktore chcesz miec (te z zoltej klinkierki) to lekko liczac 20-30k pln za sam front ;)

Jezeli lepsze = latwiejsze w obsludze to "zwykla" (defacto drozsza) suwanka. Ale z nimi sa wieczne problemy - swego czasu duzo wymienilem zdan z Jareko (forumowy guru od okien) i konkluzja byla prosta - takie suwanki sa przeznaczone wylacznie do np. wyjscia na ogrod zimowy. Nie nadaja sie w naszej strefie klimatycznej jako wyjscie na zewnatrz (otwarty taras) bo ich uszczelnienie jest znacznie gorsze i z czasem (a czas ten wynosi niekiedy pare tygodni) od zamontowania poprostu staja sie nieszczelne. Na forum wielokrotnie ogladalem fotki z nawianego przez szpary piasku, a nawet sniegu :-) Regulacja minimum dwa-trzy razy w roku.

Okno uchylno-przesuwne ma okucia podobne do zwyklych okien - zamkniecie klamki mocno je dociska do ramy i nie ma mowy o zadnych szparach.

Mozliwe, ze obecne suwanki maja jakies nowe mechanizmy docisku - nie interesuje sie tym od ~2 lat, choc w tym czasie wiele sie zmienilo (m.in. mozna juz u wiekszosci producentow kupic bez problemu profile do szyb dwukomorowych - jak ja kupowalem okna to robili jeszcze wielkie oczy (podobnie jak na styropian grubosci 20cm :)

potwierdzam domek jest ladny ale ...

jak juz tak celujesz w dom energooszczedny to ten projekt ma jedna spora wade !!! za duzo zalaman scian zewnetrznych !!! domy energooszczedne sa energooszczedne glownie z uwagi na zwarta zabudowe !! 4 katy i nic poza tym !!

Juz kiedys mu to persfadowalem - ten dom nie ma kompletnie nic wspolnego z domem energooszczednym. Dom energooszczedny = przede wszystkim prawidlowy rozklad pomieszczen wedlug stron swiata. Polnoc = najzimniejsze (np. garaz), potem strefa buforowa (np. wiatrolap), a na koniec od poludnia najcieplejsze - salon, pokoje. On tu ma kompletny miszmasz - dwa pokoje od polnocy - graniczace oba z wiatrolapem, a jeden z garazem, kuchnia od poludnia (wspolczuje kucharzowi) graniczaca z zimnym garazem. Kibelek (ktory normalnie powinien byc najcieplejszym pomieszczeniem) tez graniczy z garazem.

O ile uklad mi sie tez podoba (ale maaaaalllyyyyy!) to pod wzgledem energooszczednosci ten uklad moze stanowic wzor jak tego NIE ROBIC :)

Arturo - powiedz jeszcze co chcesz miec na podlogach (jakie wykonczenie) ? Ciekawi mnie bardzo Twoje podejscie odnosnie braku wylewek (podkreslasz to czesto jako wielka zalete i oszczednosc) - ktory wykonawca wykona Ci plyte fundamentowa ~140m2 z betonu rowna co do mm. na calej powierzchni ? IMO wylewek nie unikniesz. Jak nie "normalny" jastrych to przynajmniej jakis cienki samopoziom (pare k pln pojdzie przy tej powierzchni - chyba taniej bedzie wziasc miksokreta :)

Gość Arturo72
Juz Ci to ktos wytknal:

"Stan z wykończeniami: 259413 zł netto"

Oburzyles sie ze wszystko policzyles i wyjdzie mniej.

A w kolejnym watku jak ktos spytal czy kosztorosy przy projektach sa realne to odpisales, ze ni cholery sie w tym budzecie nie zmiesci :-) Ja Ci zycze, zebys wybudowal, ale jak nie masz odlozonej ani zlotowki wiecej niz 250 tys to lepiej juz kombinuj kredyt ;)

Samo ogrodzenie, ktore chcesz miec (te z zoltej klinkierki) to lekko liczac 20-30k pln za sam front ;)

Głównie bazuje na kredycie :)

Jeśli chodzi o ogrodzenie to jestem zmuszony szukać tańszych rozwiązań np.

http://www.kbcogrodzenia.com/SLUPKI_A_LA_KLINKIER-64.html

To nie będzie dużo kosztowało a efekt podobny,ja mam tylko 23m od frontu :)

Arturo - powiedz jeszcze co chcesz miec na podlogach (jakie wykonczenie) ? Ciekawi mnie bardzo Twoje podejscie odnosnie braku wylewek (podkreslasz to czesto jako wielka zalete i oszczednosc) - ktory wykonawca wykona Ci plyte fundamentowa ~140m2 z betonu rowna co do mm. na calej powierzchni ? IMO wylewek nie unikniesz. Jak nie "normalny" jastrych to przynajmniej jakis cienki samopoziom (pare k pln pojdzie przy tej powierzchni - chyba taniej bedzie wziasc miksokreta :)

Na podłogach w sypialniach i salonie panele,reszta kafle.

Poniżej cytat od gościa,który miał wylewaną płytę:

Odchyłki od poziomu nie przekraczają 3mm, ale mam chyba ze 4 jakby "kałuże" (średnicy 30-50cm) gdzie odchyłka wynosi 5mm.

Płyta jest szlifowana zacieraczkami do betonu tzw."helikopterami",

On tu ma kompletny miszmasz - dwa pokoje od polnocy - graniczace oba z wiatrolapem, a jeden z garazem, kuchnia od poludnia (wspolczuje kucharzowi) graniczaca z zimnym garazem. Kibelek (ktory normalnie powinien byc najcieplejszym pomieszczeniem) tez graniczy z garazem.

Kuchnia,salon,sypialnia jest od wschodu,łazienka od południa,dwa pokoje od zachodu,od północy mam tylko garaż.

chociaż ja wole kuchnie od frontu :D ale to twoj dom ;)

Żona też by wolała ale poszliśmy na kompromis ;)

Adam, no da się taka płyte wylać i jeszcze ładnie zatrzeć na wysoki połysk tzw betony zacierane

przy normie odchyłu 2 mm na 4 mb - więc nie jest tak źle

ale czy taniej to juz tu bym dyskutowała.