Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

RYBNIK !!!! chyba też tu budujecie

Recommended Posts

A co do kosztów budowy, no jak jest ogromny wkład pracy własnej, nieskomplikowane wszystko i łapanie promocji

to wszystko jest możliwe.

Każdy orze jak może.

Tu się nie zgodzę. My na chwilę obecną mnóstwo rzeczy zrobiliśmy sami. Jedynie murarz do ścian parteru i piętra oraz fachowcy od więźby, reszta sami. Materiały też wcale nie z wyższej półki. I wogóle nie wyszło to tanio. A rok wyjęty z życiorysu.

• Odpowiedzi 34,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• mea

3735

• DagaAdam

3628

• queene

2053

• MaciekKamila

1087

Najaktywniejsi w wątku

no tak miodzik tylko ze ludzi pościagalismy na tydzien z myslą o zalaniu fund. pozniej odwoz ponad 400 km, tydzien przerwy i ponownie zaczynam (trzeba szanować czas innych i nasz:))

Ło rany, taniej wyszloby wynajac jednego Zenka ktory w dwa dni by to zaszalowal i zazbroil :-)

A ze spadnie snieg bylo wiadomo juz od poniedzialku. Jeszcze do jutra pogoda nie bedzie nas rozpieszczac - przelotne opady :) Ale nie jest jeszcze tak zle - troche popada, troche poswieci.. Rownowaga :p

pozdr.

Ewuś co racja to racja i jak kogoś uraziłam przepraszam wiem że dom to nie kartony to kosztowna inwestycja z poważnym nakładem pieniężnym i pracy dlatego do szacowania podchodzimy ostrożnie. Czekamy na ofertę z dwóch miejsc co do wyceny materiałów na piwnice zobaczymy jak to będzie. Na bazie tych informacji ustali się czy wszystko brać z jednego miejsca czy kupować w kilku...

Jak rozgryzę skana z w 7 to może uda mi sie co nieco wkleić

ja piwnice zrobilam z jedna firma a reszte stanu surowego z druga ... mam porownanie i po 100 kroc wybiore handlobud mimo kilku wpadek i odleglosci !!

Żona też by wolała ale poszliśmy na kompromis ;)

co to qrwa za kompromis z kuchnia od poludnia ??? porazka!!

ja co prawda nei mam z widokiem na wejscie ale mam z widokiem na jedyna droge dojazdowa/dojscie wiec efekt "wiem kto nadchodzi" bedzie zachowany !! a do tego kuchnia w polnocno/zachodnim narozniku ... wlasciwie do popoludnia /wtedy najwiecej sie przebywa przy garach/ jest chlodek :)

Mam znajomego, który wyjął 3 lata z życiorysu i z ojcem i teściem przez 3 lata budowali, zrobili sami z 60 % robót.

Wybudował niezłą hacjendę za pewnie 1/3 tej kwoty, co ja zamierzam, ale to był dla mnie przypadek ekstremalny, który mimo to wciąż podziwiam

to jest dla ludzi takich ktorzy:

a. nie maja dzieci - im trzeba jednak poswiecac conieco z zycia!!

b. maja owe 3-5 lat na budowe a nie jak my przy kredycie okolo poltora!!

c. maja jakotakie umiejetnosci !! coskolwiek w temacie trzeba jarzyc /choc znane sa przypadki kiedy laicy wybudowali mega fajne hacjedy

d. MAJA OD ZAJE..NIA CZASU !!! niestety na to ja glownie narzekam !!!

Tak, z tym ze arturo chce kible najtansze kompakty po 200 pln, ogrodzenie jak widac "ala" klinkier - takie male Chiny pod Gliwicami :p

Ja i tak nie wierze, ze zmiesci sie w tej kwocie, a jezeli sie zmiesci to w ciagu paru lat i tak czeka go generalny remont i wymiana calego tego taniego badziewia.

Kto tanio buduje - drogo buduje, czy jakos tak ;)

szynka ja tez poluje w conieco chinszczyzny /wlasciwie teraz to juz nie wiadomo co chinszczyzna a co nasze ... / ale nie zamierzam isc po najmniejszej linii oporu !! pewne standardy trzeba zachowac mimo wszystko !!!

A ja sie dawno nauczylem ze jestem za biedny, zeby kupowac tanie rzeczy. Zawsze celuje w srednia polke i to sie sprawdza.

stare przyslowie dziadzia mówi "co drogie to tanie" ale nie nalezy brac sobie tego az za bardzo do serca :) to co adam pisze ... polka srednia!!

a co do kibelkow za 200 ... wystarczy ze sie taki uszkodzi czy cos ... i potem moze sie okazac ze zeby zamontowac za 3 lata inny trzeba przerabiac instalacje!!! a stelaze maja juz jakis standardy !!

Ło rany, taniej wyszloby wynajac jednego Zenka ktory w dwa dni by to zaszalowal i zazbroil :-)

A ze spadnie snieg bylo wiadomo juz od poniedzialku. Jeszcze do jutra pogoda nie bedzie nas rozpieszczac - przelotne opady :) Ale nie jest jeszcze tak zle - troche popada, troche poswieci.. Rownowaga :p

pozdr.

Powiadasz Zenka???;) a ile taki Zenuś może przykłdowo sobie liczyć?:rolleyes:

Powiadasz Zenka???;) a ile taki Zenuś może przykłdowo sobie liczyć?:rolleyes:

Nie mam pojecia - IRB juz sie mnie pytala. Szacuje i strzelam, ze skoro za szalowanie i zbrojenie stropow 100-140m2 bral 3000 pln, za moj 170m2 wzial 3300 i zajmowalo mu to ok tygodnia, to za szalowanie i zbrojenie law zajmujace 2 dni nie powinien wziasc wiecej niz 1000-1200 ? Moze 1500 :) IRB bedzie sie z nim dogaduje - niech zdradzi cene:)

o co wam chodzi z ta kuchnia z poludnia? mi poki co dalej podoba sie to rozwiazanie :) zobaczymy co bede mowic jak sie zaczna upaly ;)

hehe poczekaj do upalow i jak ci slonko bedzie jaralo do kuchni to zycze milego stania przy garach !!

jak sie ma kuchnie od poludnia to si epowinno miec druga w wersji "latem gotuje w piwnicy" :)

To w takim układzie jeszcze tam zapukam z wyceną :) dzięki serdeczne za podpowiedź

Ja tez polecam Handlobud. Ja Ci polecam kontakt przez ich przedstawiciela - a szczegolnie polecam Lukasza Wawoka - nr 663 828 858 - dzwon bezposrednio do niego bo w samym handlobudzie przed lada przyznam szczerze siedza wiecznie nadasane baby ktore wiele nie zaoferuja poza cenami "katalogowymi". Lukasza polecam bo daje b. dobre ceny, chwalil go tez ktos z tej grupy, a pozatym to tez moj kumpel z podstawowki :) Juz mu dalem znac, ze bedzie dzwonic znajoma wiec mozesz powiedziec ze dzwonisz od Adama :) Tak jest lepiej i latwiej - wszystko zalatwiasz przez niego (od ofert, przez zamowienia i transport po reklamacje). A Lukasz jest konkretny gosc :)

szynka ja tez poluje w conieco chinszczyzny /wlasciwie teraz to juz nie wiadomo co chinszczyzna a co nasze ... / ale nie zamierzam isc po najmniejszej linii oporu !! pewne standardy trzeba zachowac mimo wszystko !!!

Chinszczyzna chinszczyznie nie rowna - wiele dobrych marek produkuje dobre rzeczy na swoich liniach produkcyjnych tylko polozonych w Chinach - tych nie neguje :) Neguje np. wszystko co jest w kategorii "najtansze" w leroy i tym podobne. Wogole kupowanie w marketach "grubszych" rzeczy jest bezsensu - bo te z kategorii "najtansze" istotnie sa najtansze (ale i mega badziewne), a za wszystko ze srednich i wyzszych polek przeplacamy duzo kasy.

To w takim układzie jeszcze tam zapukam z wyceną :) dzięki serdeczne za podpowiedź

handlobud u mnie wyszedl najtaniej jak sie dalo !! jak chcesz to dam ci namiar na konkretna osobe w handlobudzie z ktora ja rozmawiam ... da sie wszystko zalatwic !

ja mam namiar do pani eli za biurkiem ... ceny zdecydowanie najlepsze mialam :) a i gosc ktory nadzoruje ciezkie transporty - dawid - to moj oazowicz z przed lat :) nawet ekstra transport po palety sie dalo zalatwic :)

Mea - kto Ci robil hydraulike ? Czemu masz trojniki z cyrkulacji poltorej metra przed kranem ?? !! Cyrkulacje powinno sie doprowadzac doslownie na centymetry (ja mam trojnik tuz za zaworem w scianie). Taka cyrkulacja jak Ty masz mimo, ze komfort poprawi, to jednak dalej bedzie trzeba czekac te 3-5 sekund na ciepla. U mnie leci ODRAZU! :) Jeszcze mozesz poprawic, a wykonawce walnac czyms twardym ;)

ja mam namiar do pani eli za biurkiem ... ceny zdecydowanie najlepsze mialam :) a i gosc ktory nadzoruje ciezkie transporty - dawid - to moj oazowicz z przed lat :) nawet ekstra transport po palety sie dalo zalatwic :)

No ja jeszcze znam Radka - syna szefa ktory siedzi na dole na dachach - tez z nim chodzilem do klasy :) A moj braciszek obsluguje handlobud prawnie - jak bylo wezwanie do zaplaty z windykacji to mi dzwonil ze mam placic ha ha ha :p

No ja jeszcze znam Radka - syna szefa ktory siedzi na dole na dachach - tez z nim chodzilem do klasy :) A moj braciszek obsluguje handlobud prawnie - jak bylo wezwanie do zaplaty z windykacji to mi dzwonil ze mam placic ha ha ha :p

Mnie tez radek obslugiwal przy dachu ale za cholere nie potrafie sie koncowej faktury doprosic !!