Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

moj elektryk wzial 3 tygodnie urlopu, kupil sam kable, skrzynke, kontakty itd. i wszystko zrobil za darmo ;d troche krzywo kable leca ale w kazdym gniazdku jest prad!

procz tego dzisiaj odebralem nadany numer budynku "10d" nie jest najgorzej :p

dopisz ze tym elektrykiem jest twoj tesc !!

a co do numerku ... hehehe dzis mi dzwonili z UM ze nie bede miala numeru 9Ł ale - uwaga - 9K1 :) z dwojga zlego wole zeby mi paczki pzychodzily do sasiadow z pod K niz tych z pod L

https://forum.murator.pl/topic/280423-rybnik-chyba-te%C5%BC-tu-budujecie/page/803/#findComment-9035720

• Odpowiedzi 34,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• mea

3735

• DagaAdam

3628

• queene

2053

• MaciekKamila

1087

Najaktywniejsi w wątku

Gość Arturo72
Ja mam inna propozycje - wklej nam tutaj twoj dokladny kosztorys (ten na 250 tys). Kazdy z nas jest na innym etapie i jest swiezo z cenami, materialami, pamieta tez "pierdoly" na ktore wydal 100, 500, 1000 pln a ktorych sie w takim kosztorysie nie uwzglednia (typu srubki, kleje, gwozdzie, folie). To cie sprobujemy wypunktowac i wykazac bledy..

Liczę na wytknięcie błędów,albo i nie :)

Na pewno musialem coś przeoczyć(albo i nie),wszak jestem tylko teoretykiem ale sporo kasy mam w zapasie do limitu :)

Stan 0

Geodeta-0,5tys.zł

Koparka-gratis za paliwo 0,1tys.zł

Styropian-33m3 EPS200-9tys.zł

Stal fi12 4t-10tys.zł

Beton B25-45m2-11,5tys.zł

Folia 2 rolki-0,5tys.zł

Rurki pex/al/pex ok.800mb-2tys.zł

GWC drenaż. fi160-50m-0,8tys.zł

Drenaż fi100-0,3tys.zł

Rozdzielacz-1tys.zł

Rury kanalizacyjne-0,2tys.zł

Rury cwu-0,2tys.zl

Kruszywo ok.3tys.zł

Robocizna 8tys.zł

SUMA-46,9tys.zł

Stan SSZ

Bloczek BK24cm ściany zewn.119m2-6tys.zł

Silka 24cm ściany wewn.59m2-3tys.zł

Silka 12cm ściany działowe 56m2-1,7tys.zł

Bloczek U-1tys.zł

Stal do wieńca-2tys.zł

Nadproża prefabr.-0,8tys.zł

Klej-2tys.zl

Więżba+strop 10m3=8tys.zł

Dachówka 215m2-Nelskamp Nibra R-10-7,5tys.zł+akcesoria=12-15tys.zł

Folia Tyvek Pro z taśmą-1,5tys.zł

Komin 6,5m-1,8tys.zł

Reku+rury i anemostaty-6tys.zł

Stolarka okienna 18m2+brama garażowa-15tys.zł

Robocizna 30tys.zł

SUMA=91,8tys.zł po 3 miesiącach zwrot z kopalni min.20tys.zł=71,8tys.zł

Wykończenie

Tynki wewn.350m2-8tys.zł

Elektryka robocizna-1tys.zł

Kable elektr.2tys.zł

Płyta kg-170m2+profile-3tys.zł

Styro na strop 51m3-7,6tys.zł

Styro na ocieplenie zewn.33m3-6tys.zł

Pianka do styro-0,6tys.zł

Robocizna za ocieplenie-3tys.zł

Panele 70m2+podkład-3tys.zł

Gres 70m2+klej-6tys.zł

Kafle łazienka-3tys.zł

Wanna-0,6tys.zł

Umywalka-0,2tys.zł

Geberit-0,5tys.zł

Meble-0,5tys.zł

Baterie-0,5tys.zł

Robocizna-5tys.zł

Kuchnia meble-5tys.zł

Kuchnia sprzęt-5tys.zł

Zlewozmywak-0,6tys.zł

Bateria-0,2tys.zł

Kafle-2tys.zł

Kominek-9tys.zł

Piec elektr-3tys.zł

Bojler-0,8tys.zł

Kafle pom.gosp.-1tys.zł

Uwywalka+bateria pom.gospod.-0,2tys.zł

Robocizna-1tys.zł

WC ubikacja,umywalka,kafle-2tys.zł

Drzwi wewnętrzne kpl.7szt-5tys.zł

Drzwi zewn-3tys.zł

Lampy,gniazdka,pierdoły-5tys.zł

SUMA 100tys.zł

Kosztorys budowy zrobiony przez "teoretyka" do wprowadzenia się to 238,7tys.zł-min.20tys.zł zwrot od kopalni za szkody górnicze=218,7tys.zł bez odliczeń VAT-u z US,chyba starczy jeszcze na ogrodzenie a`la klinkier i jakąś kostkę ;)

edit:

zapomniałem o tynkach zewn.na okrągło to ok.+6tys.zł

Jeśli tak wyjdzie w rzeczywistości to będzie jeszcze zakupiona PCi p-w 12kW za ok.8tys.zł.

edit2:

ceny aktualne,liczę,że na zimę zejdą na dół,stal,styro,BK na pewno.

edit3:

zauważyłem brak okien na poddszu,jedno połaciowe,jeden wyłaz i schody stropowe-1,4tys.zł

https://forum.murator.pl/topic/280423-rybnik-chyba-te%C5%BC-tu-budujecie/page/803/#findComment-9035723

Kosztorys budowy zrobiony przez "teoretyka" do wprowadzenia się to 238,7tys.zł-min.20tys.zł zwrot od kopalni za szkody górnicze=218,7tys.zł bez odliczeń VAT-u z US,chyba starczy jeszcze na ogrodzenie a`la klinkier i jakąś kostkę ;)

nie widze ocieplenia poddasza! :p fajne ale nie che mi sie dokladnie czytac ;/

https://forum.murator.pl/topic/280423-rybnik-chyba-te%C5%BC-tu-budujecie/page/803/#findComment-9035724

Queen znalazla dzisiaj swoja osobe na listach przedszkolnych i od wrzesnia wraca :) na tym etapie i z tym doswiadczeniem pojdziesz pewnie do starszakow :p

ooooo dowcip sie komus wyostrzył hehehe :D

a wiesz, mnie jest dobrze z moim wiekiem i nie chciałabym mieć ani 3 ani 18 lat :p przyznaję się do 34 i jest mi z tym baaardzo dobrze :p

a twoja Malwinka ile ma - też coś koło przedszkola chyba ?

https://forum.murator.pl/topic/280423-rybnik-chyba-te%C5%BC-tu-budujecie/page/803/#findComment-9035726

Gość Arturo72
nie widze ocieplenia poddasza! :p fajne ale nie che mi sie dokladnie czytac ;/

Jako,że będzie to parterówka a poddasze nieużytkowe to ocieplam tylko strop 30cm styro(lub granulat) a poddasze zostawiam gołe.Moze kiedyś jak rodzina się powiększy czyli jak zostanę dziadkiem ;)

https://forum.murator.pl/topic/280423-rybnik-chyba-te%C5%BC-tu-budujecie/page/803/#findComment-9035729

a wiesz, mnie jest dobrze z moim wiekiem i nie chciałabym mieć ani 3 ani 18 lat :p przyznaję się do 34 i jest mi z tym baaardzo dobrze :p

queene a gdzie mala zapisalas do przedszkola ?? gdzies tu blisko czy planujesz przed wrzesniem sie przeprowadzic ??

https://forum.murator.pl/topic/280423-rybnik-chyba-te%C5%BC-tu-budujecie/page/803/#findComment-9035732

Malwinka, tez ma tak jak Ty tylko 30 mniej :) 2 dni temu skonczyla 4 latka ;d aktualnie chodzi do przedszkola w jankowicach i mamy nadzieje, ze od wrzesnia tez tak zostanie, bo przedszkole 800m od budowy

https://forum.murator.pl/topic/280423-rybnik-chyba-te%C5%BC-tu-budujecie/page/803/#findComment-9035734

u ciebie nie przestanie sie kurzyc do czasu jak nie wykonczysz gory !! ewa ma to szczescie ze ma calosc juz powykanczana :)

swoja droga kiedy parapetowa ewus ??

No jak wyrazisz chęć :)))

Jeden parapet jest :)))

Ale jeszcze 2 -3 miesiące .

https://forum.murator.pl/topic/280423-rybnik-chyba-te%C5%BC-tu-budujecie/page/803/#findComment-9035735

Malwinka, tez ma tak jak Ty tylko 30 mniej :) 2 dni temu skonczyla 4 latka ;d aktualnie chodzi do przedszkola w jankowicach i mamy nadzieje, ze od wrzesnia tez tak zostanie, bo przedszkole 800m od budowy

to sie nazywa "dobra lokalizacja dzialki :D"

https://forum.murator.pl/topic/280423-rybnik-chyba-te%C5%BC-tu-budujecie/page/803/#findComment-9035740

queene a gdzie mala zapisalas do przedszkola ?? gdzies tu blisko czy planujesz przed wrzesniem sie przeprowadzic ??

planuję się przeprowadzic w okolicach września ale małą zapisałam do 5-tki bo syn chodzi do szkoly nr 5 wiec bede ich miała po drodze jeszcze przez 3 lata , chociaż to po drugiej stronie miasta a nawet prace mam w centrum :)

do szkoly Maja pojdzie juz koło domu bo szkołe mam 200m od budowy i jest to podstawówka do której ja chodziłam

( i adiqq też :p )

https://forum.murator.pl/topic/280423-rybnik-chyba-te%C5%BC-tu-budujecie/page/803/#findComment-9035741

[...]

Drenaż fi100-0,3tys.zł

Ha, ha :) A do czego bedziesz spuszczal wode? Na kazdym zakrecie - studzienki. Studzienki najtaniej to rury fi320 po 80 pln / mb. Masz cztery rogi czyli wypada dac cztery. Niech beda metrowe - to masz +320 pln. Trzeba je czyms nakryc - najtaniej 50 pln / szt. plastikowe nakrywy, czyli +200 pln. Musisz wykopac studnie chlonna - ze trzy kregi po 120 pln kazdy. Zeby drenaz mial sens - musisz owinac geowloknina zarowno rure (no chyba ze kupisz odrazu kokosowa ale to 12 pln / mb) jak i zwir. ~50mb geowlokniny 2mb szerokiej = 100m2 = +250 pln. Taka pierdola a juz wychodzi +1150 pln (czyli prawie 4 x wiecej niz zalozyles, a juz nawet rury nie licze choc to dodatkowe ~150-200 pln).

Rury kanalizacyjne-0,2tys.zł

Fi160? Do czego bedziesz to spuszczal ? Liczac ze bedziesz mial np 10mb rury fi160 to sama rura na zewnatrz to ok 15 pln / mb = 150 pln. Dolicz kilkanascie metrow fi110 plus fi50 plus kilkanascie (albo i dziesiat) kolanek 30, 45, 90st na fi110 i fi50, kazde po 5-10 pln. Same kolanka fi160 kosztuja po 20-30 pln i wiecej za sztuke. 500-600 pln minimum. Znowu wyszlo 3 x wiecej :D

Rury cwu-0,2tys.zl

A zlaczki ? Z czego beda te rury - PP ? Ile bedzie wyprowadzen (dwie umywalki, zlewozmywak, dwa kible, prysznic, bedziesz tez pewnie chcial sobie wyprowadzic wode na zewnatrz i w garazu) - samo kolano PP-GW to 5 pln, w/w masz 12 sztuk = 60 pln. Plus rury i kilkadziesiat zlaczek. Plus otuliny - na sama ciepla wode + cyrkulacje. Plus wypadaloby policzyc jakis zawor termostatyczny, pompe cyrkulacyjna ? No chyba ze cyrkulacji nie robisz. 200 pln za CWU - dobre sobie :) Mnie wyszlo na gotowo ok 1,5k pln.

Więżba+strop 10m3=8tys.zł

Dolicz spokojnie 1-1,5k pln na same gwozdzie i laczniki ciesielskie roznego typu plus prety gwintowane, nakretki i podkladki.

Folia Tyvek Pro z taśmą-1,5tys.zł

3 rolki = 225m2 nie wystarcza. Z tasma widze na allegro po 525 pln. Dolicz 300-400 pln.

Komin 6,5m-1,8tys.zł

A wykonczenie komina z czego ? Na sama klinkierke, mimo ze moj komin to miniaturka i jest maly wydalem 1,5k pln, fugowalem sam. Olowiana tasma kominowa na uszczelnienie +150 pln. Czapa? Obrobka blacharska i uszczelniacz dekarski = kolo 100 pln. Nie widze tasmy kalenicowej (duuuuuuzo pojdzie na taki skomplikowany czterospad), blachy koszowej, gabki na blache koszowa, wroblowki pod pierwszy rzad dachowek, blachy okapowej, wylazu dachowego, stopni / lawy kominiarskiej, ew. drabinek przeciwsniegowych, a przede wszystkim rynien, uchwytow, spustow, wykonczenia okapu, deski czolowej. Jakies +10k pln na sam daszek w wersji minimalistycznej. Ciekawy tez jestem czy policzyles jakies +10-15% lub wiecej wiecej za dachowke ktora pojdzie na przycinke - masz tam b. duzo koszow. Plus ze dwa kominki wentylacyjne (kazdy po 150 pln) do odpowietrzenia kanalizy. A podbitka? Podbitka to 2-3 tys pln.

Na dzisiaj wiecej mi sie nie chce myslec i wyliczac, jestem jednak pewien ze takich "drobnych" haczykow znajdzie sie na minimum 100 tys pln. Od kosztu wybudowania domu nie wiem tez czemu odliczasz to co ci kopalnia zwroci - przeciez to tez wydasz na dom.

https://forum.murator.pl/topic/280423-rybnik-chyba-te%C5%BC-tu-budujecie/page/803/#findComment-9035750

Pati,bo wyrzucił mnie za drzwi wtedy jak byłam u niego z ofertą.I to był jeden z trzech klientów na może 300 odwiedzonych w Rybniku w przeciągu prawie ośmiu lat pracy. Aha i jeszcze sekretarka mnie uprzedziła,że do niego to nie warto nawet podchodzić.Pewnie nawet gdyby tam jeszcze był to przez dyrektora nie warto dziecka wozić gdzie indziej.
https://forum.murator.pl/topic/280423-rybnik-chyba-te%C5%BC-tu-budujecie/page/803/#findComment-9035756