Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

RYBNIK !!!! chyba też tu budujecie

Recommended Posts

• Odpowiedzi 34,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• mea

3735

• DagaAdam

3628

• queene

2053

• MaciekKamila

1087

Najaktywniejsi w wątku

a skąd to wiesz ?

poza tym za 3 lata dopiero tam pójdzie...

chyba bez sensu wozić ją na drugi koniec miasta

ale co ty ... ja i tak ci sie dziwie ze do przedszkole bedzie ci sie chcialo wozic :) poza tym jestem zwolennikiem tego zeby dzieci z jednego "placu" chodzily do jednej szkoly :) tej najblizszej :)

my sie smiejemy ze tylko z naszej ulicy /tylko numery 9 i 11/ to busem bedziemy dzieciaki odwozic :) takich w wieku mojej agaty jest jak sie ostatnio sasiadka doliczyla okolo 8 :)

Gość Arturo72

Na dzisiaj wiecej mi sie nie chce myslec i wyliczac, jestem jednak pewien ze takich "drobnych" haczykow znajdzie sie na minimum 100 tys pln. Od kosztu wybudowania domu nie wiem tez czemu odliczasz to co ci kopalnia zwroci - przeciez to tez wydasz na dom.

100tys.zł :)

No dobra doliczam 10-20tys.zł na złączki i pierdoły,drenaż idzie bezpośrednio do kanalizacji deszczowej,cyrkulacji nie będzie,otuliny nie będzie,cwu idzie w warstwie 20cm styro,prysznica nie będzie.

Pierdoły z dachu były wliczone w cenę,rolkę folii dokupię.

100tys.zł :)

No dobra doliczam 10-20tys.zł na złączki i pierdoły,drenaż idzie bezpośrednio do kanalizacji deszczowej,cyrkulacji nie będzie,cwu idzie w warstwie 20cm styro.

Pierdoły z dachu były wliczone w cenę,rolkę folii dokupię.

No 10-20 tys to dolicz do samego stanu surowego otwartego, ktory jest stosunkowo "wyliczalny". Na wykonczeniach to dopiero sie zaczna nieprzewidziane wydatki :>

Ja juz koncze ten temat bo mnie zaczyna meczyc :D Przekonasz sie ze taki kosztorys jest baaaaardzo wstepny i ogolny. Dolicz do wszystkiego z 30% i bedzie bardziej realnie.

acha arturo tak dla ciebie jeszcze informacja ... piszesz ze kable elektryczne za 2 tys ... w takim razie dolicz raz tyle na przedluzacze bo z 5 gniazdkami na krzyz bedzie kiepsko ...

sam kabel doprowadzajacy prad do domu /ja mam 30mb/ to koszt ok 25 zl za mb /optymistycznie kupisz an sieci za 20 teraz ale miedz ciagle idzie w gore/ ...patrzac an twoja dzialke licze ze powinno ci te 30m starczyc - to juz jest 600 jak nic!!

rolka gniazdkowego najtaniej jak narazie za 300 zl ... min 3 musisz miec, tyle samo 3x1,5 ... to jest takie totalne minimum ... jeszcze sila do kotlowni ... do kuchni ... kolejne 200 zl

jakas rozdzielnica /jak jedna to 4 rzedowa/ - 200

szybko liczac 600+900+600+200+200= 2500

to jest bez niczego dodatkowego !! a gdzie kostki do rozdzielnicy ?? zabezpieczenia ?? lekko kolejne 1500

a wylaczniki, gniazdka ramki ?? srednio minimalnie 3000 !!

BADZ TY CHLOPCZE REALISTA !!!

elektryka material jak zmiescisz sie w 7 tysiacach przy samych gniazdkach i swiatlach to moje gratulacje!!!

mowisz ze bajerow nie tzreba wiec nie pisze o alarmie, roletach, telewizji czy lanie ...

Czyli trzeba zacząć oszczedzać i ciąć koszty ;)

ja ci to tak zupelnie realnie po aktualnych cenach wrzucialm ... nawiase mowiac jak widze jak rosna ceny miedzi to zaluje ze nie posluchalam kumpla ktory w lipcu mi mowil ze mam kable kupic bo za rok sie nie wyplace!! pewnie jak bym po 3 rolki standardowych kabli wziela to troche bym oszczedzila ... no ale mi sie wydawalo ze wiem lepiej ... poza tym nie bardzo bylo za co kupowac!!

elektryka material jak zmiescisz sie w 7 tysiacach przy samych gniazdkach i swiatlach to moje gratulacje!!!

Hyhy, same glupie w miare ladne halogenki to stowa za 3 szt. Na szybko licze na parterze w salonie + dwoch pokojach + lazience + kuchni + wiatrolapie + holu i malym przedpokoju mam ok 55 szt. Czyli 1800 pln! Do tego 6 kinkietow, kilka ozdobnych LEDow, kilka lamp wiszacych, tanie swietlowki w garazu i dochodzisz do 4k pln za glupie *podstawowe* lampki. Bo wypas to potrafia kosztowac po 2-3 tys za sztuke jednej wiszacej lampki ;) A jeszcze oswietlenie na zewnatrz w podbitce, oswietlenie z halogenem wejscia, jakies oswietlenie podjazdu (+drogie kable ziemne!) ihaaa.... ;)

Czyli trzeba zacząć oszczedzać i ciąć koszty ;)

W kosztorysie nie ma parapetow zewnetrznych i wewnetrznych, karniszy, listw wykonczeniowych do paneli, cokolikow przy kaflach, listw progowych, fug do kafli, syfonow, chyba cos malo baterii policzonych, geberit 500 pln? chyba za sam stelaz - drugie tyle najtanszy kibel z deska i przyciskiem, ceny ceramiki sporo zanizone (za 200 pln to kupisz najtansza mikro umywalke w promocji marketowej), nie ma szaf wnekowych (lub zwyklych;) okablowania RTV, rury do kominka z przepustnica i czerpnia... spac mi sie zachcialo :D

BADZ TY CHLOPCZE REALISTA !!!

mowisz ze bajerow nie tzreba wiec nie pisze o alarmie, roletach, telewizji czy lanie ...

Mea słońce , ja mam instalacje elektr. + TV + alarm - wielkość widziałaś.

Każde gniazdko osobno , przełączników w ciut ciut, 3-fazowe ze 3 odbiory.

"kablów jak mrówków" i wyszło mnie mniej niż 7 tysi - rob + materiał :))) i nie robiliśmy sami , ano znajomi

Normalnie na zlecenie.

I to jest ten jeden gość z dwóch którego mogę polecić bez mrugnięcia oka.

Dodatkowo tylko było jakieś zabezpieczenie przed wyładowaniem na linii energetycznej, ale fachowo nie wiem jak się to nazywa

i to płacilam osobno.

Naprawdę , nie ma po co dyskutować o kosztach, ja nawet przestałam liczyć, bo się gubiłam z drobiazgami :(.