mea 14.04.2011 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2011 A to jest 21 i taki nie fajny dyrektor?? fajna masz prace znac dyrektorow szkol i przedszkoli a z wodzislawia tez znasz ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 14.04.2011 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2011 Adam Ty jesteś niesamowity! Ale skad - ja poprostu jestem PO tych wszystkich etapach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mea 14.04.2011 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2011 a skąd to wiesz ? poza tym za 3 lata dopiero tam pójdzie... chyba bez sensu wozić ją na drugi koniec miasta ale co ty ... ja i tak ci sie dziwie ze do przedszkole bedzie ci sie chcialo wozic poza tym jestem zwolennikiem tego zeby dzieci z jednego "placu" chodzily do jednej szkoly tej najblizszej my sie smiejemy ze tylko z naszej ulicy /tylko numery 9 i 11/ to busem bedziemy dzieciaki odwozic takich w wieku mojej agaty jest jak sie ostatnio sasiadka doliczyla okolo 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 14.04.2011 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2011 Na dzisiaj wiecej mi sie nie chce myslec i wyliczac, jestem jednak pewien ze takich "drobnych" haczykow znajdzie sie na minimum 100 tys pln. Od kosztu wybudowania domu nie wiem tez czemu odliczasz to co ci kopalnia zwroci - przeciez to tez wydasz na dom. 100tys.zł No dobra doliczam 10-20tys.zł na złączki i pierdoły,drenaż idzie bezpośrednio do kanalizacji deszczowej,cyrkulacji nie będzie,otuliny nie będzie,cwu idzie w warstwie 20cm styro,prysznica nie będzie. Pierdoły z dachu były wliczone w cenę,rolkę folii dokupię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mea 14.04.2011 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2011 hehe ja mam w miare prosty dach ... podliczylam ostatnio gwozdzie /same gwozdie nic wiecej/ i wyszlo mi blisko 2000zl !! a tak nawiase mowiac nie ma ktos zapotrzebowania na krokwioki bo dosc sporo im zostalo /przeliczyli sie z zapotrzebowaniem/ a szkoda nowych dac na zlom !!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 14.04.2011 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2011 100tys.zł No dobra doliczam 10-20tys.zł na złączki i pierdoły,drenaż idzie bezpośrednio do kanalizacji deszczowej,cyrkulacji nie będzie,cwu idzie w warstwie 20cm styro. Pierdoły z dachu były wliczone w cenę,rolkę folii dokupię. No 10-20 tys to dolicz do samego stanu surowego otwartego, ktory jest stosunkowo "wyliczalny". Na wykonczeniach to dopiero sie zaczna nieprzewidziane wydatki :> Ja juz koncze ten temat bo mnie zaczyna meczyc Przekonasz sie ze taki kosztorys jest baaaaardzo wstepny i ogolny. Dolicz do wszystkiego z 30% i bedzie bardziej realnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 14.04.2011 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2011 Pierdoły z dachu były wliczone w cenę,rolkę folii dokupię. A czekaj jeszcze to, bo nie zauwazylem - gdzie niby te pierdoly na 10k sa wliczone w kosztorysie, bo nie widze?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mea 14.04.2011 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2011 acha arturo tak dla ciebie jeszcze informacja ... piszesz ze kable elektryczne za 2 tys ... w takim razie dolicz raz tyle na przedluzacze bo z 5 gniazdkami na krzyz bedzie kiepsko ... sam kabel doprowadzajacy prad do domu /ja mam 30mb/ to koszt ok 25 zl za mb /optymistycznie kupisz an sieci za 20 teraz ale miedz ciagle idzie w gore/ ...patrzac an twoja dzialke licze ze powinno ci te 30m starczyc - to juz jest 600 jak nic!!rolka gniazdkowego najtaniej jak narazie za 300 zl ... min 3 musisz miec, tyle samo 3x1,5 ... to jest takie totalne minimum ... jeszcze sila do kotlowni ... do kuchni ... kolejne 200 zljakas rozdzielnica /jak jedna to 4 rzedowa/ - 200szybko liczac 600+900+600+200+200= 2500 to jest bez niczego dodatkowego !! a gdzie kostki do rozdzielnicy ?? zabezpieczenia ?? lekko kolejne 1500 a wylaczniki, gniazdka ramki ?? srednio minimalnie 3000 !! BADZ TY CHLOPCZE REALISTA !!!elektryka material jak zmiescisz sie w 7 tysiacach przy samych gniazdkach i swiatlach to moje gratulacje!!! mowisz ze bajerow nie tzreba wiec nie pisze o alarmie, roletach, telewizji czy lanie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 14.04.2011 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2011 BADZ TY CHLOPCZE REALISTA !!! Czyli trzeba zacząć oszczedzać i ciąć koszty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mea 14.04.2011 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2011 Czyli trzeba zacząć oszczedzać i ciąć koszty ja ci to tak zupelnie realnie po aktualnych cenach wrzucialm ... nawiase mowiac jak widze jak rosna ceny miedzi to zaluje ze nie posluchalam kumpla ktory w lipcu mi mowil ze mam kable kupic bo za rok sie nie wyplace!! pewnie jak bym po 3 rolki standardowych kabli wziela to troche bym oszczedzila ... no ale mi sie wydawalo ze wiem lepiej ... poza tym nie bardzo bylo za co kupowac!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 14.04.2011 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2011 elektryka material jak zmiescisz sie w 7 tysiacach przy samych gniazdkach i swiatlach to moje gratulacje!!! Hyhy, same glupie w miare ladne halogenki to stowa za 3 szt. Na szybko licze na parterze w salonie + dwoch pokojach + lazience + kuchni + wiatrolapie + holu i malym przedpokoju mam ok 55 szt. Czyli 1800 pln! Do tego 6 kinkietow, kilka ozdobnych LEDow, kilka lamp wiszacych, tanie swietlowki w garazu i dochodzisz do 4k pln za glupie *podstawowe* lampki. Bo wypas to potrafia kosztowac po 2-3 tys za sztuke jednej wiszacej lampki A jeszcze oswietlenie na zewnatrz w podbitce, oswietlenie z halogenem wejscia, jakies oswietlenie podjazdu (+drogie kable ziemne!) ihaaa.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
queene 14.04.2011 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2011 chce sie wam tak pisac w kółko to samo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 14.04.2011 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2011 chce sie wam tak pisac w kółko to samo Mi sie nudzi, moge pisac. Choc juz mam troche dosc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaciekKamila 14.04.2011 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2011 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaciekKamila 14.04.2011 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2011 moj poprzedni post wniosl tyle samo do dyskusji o budowaniu co wasze poprzednie 5 stron ;dw przyszlym tygodniu jade do liroya po plytki do kuchni na podloge i kafelkuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 14.04.2011 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2011 Czyli trzeba zacząć oszczedzać i ciąć koszty W kosztorysie nie ma parapetow zewnetrznych i wewnetrznych, karniszy, listw wykonczeniowych do paneli, cokolikow przy kaflach, listw progowych, fug do kafli, syfonow, chyba cos malo baterii policzonych, geberit 500 pln? chyba za sam stelaz - drugie tyle najtanszy kibel z deska i przyciskiem, ceny ceramiki sporo zanizone (za 200 pln to kupisz najtansza mikro umywalke w promocji marketowej), nie ma szaf wnekowych (lub zwyklych;) okablowania RTV, rury do kominka z przepustnica i czerpnia... spac mi sie zachcialo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 14.04.2011 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2011 moj poprzedni post wniosl tyle samo do dyskusji o budowaniu co wasze poprzednie 5 stron ;d w przyszlym tygodniu jade do liroya po plytki do kuchni na podloge i kafelkuje Mi jakos kafle w Castoramie najbardziej pasowaly, choc pewnie juz jestes po niejednym zwiadzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mea 15.04.2011 05:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2011 Mi jakos kafle w Castoramie najbardziej pasowaly, choc pewnie juz jestes po niejednym zwiadzie hehe w temacie kafli tez jestem marketolubna lazienke chce kupic w casto a podlogi na parter w obi!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irb 15.04.2011 05:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2011 Adam wyczyść se krzynka odbiorcza bo chcielśmy coś szkrobnąć do Cia a ni mogemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewus1719503518 15.04.2011 05:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2011 BADZ TY CHLOPCZE REALISTA !!! elektryka material jak zmiescisz sie w 7 tysiacach przy samych gniazdkach i swiatlach to moje gratulacje!!! mowisz ze bajerow nie tzreba wiec nie pisze o alarmie, roletach, telewizji czy lanie ... Mea słońce , ja mam instalacje elektr. + TV + alarm - wielkość widziałaś. Każde gniazdko osobno , przełączników w ciut ciut, 3-fazowe ze 3 odbiory. "kablów jak mrówków" i wyszło mnie mniej niż 7 tysi - rob + materiał )) i nie robiliśmy sami , ano znajomi Normalnie na zlecenie. I to jest ten jeden gość z dwóch którego mogę polecić bez mrugnięcia oka. Dodatkowo tylko było jakieś zabezpieczenie przed wyładowaniem na linii energetycznej, ale fachowo nie wiem jak się to nazywa i to płacilam osobno. Naprawdę , nie ma po co dyskutować o kosztach, ja nawet przestałam liczyć, bo się gubiłam z drobiazgami . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts