Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

RYBNIK !!!! chyba też tu budujecie

Recommended Posts

• Odpowiedzi 34,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• mea

3735

• DagaAdam

3628

• queene

2053

• MaciekKamila

1087

Najaktywniejsi w wątku

Uziemienia.... temat szeroki i głęboki jak Rów Mariański.

Dość przystępny opis znajduje się na stronie http://bezel.com.pl/index.php/instalacje-elektryczne/uziemnienia.html

Uziemienia w rodzimej budowlance są traktowane trochę po macoszemu.

W przemyśle jest o niebo lepiej, a w szczególności przemysł chemiczny, petrochemiczny lub energetyczny to jest to totalny kosmos.

W budowlance na zachód od Odry uziom fundamentowy jest obowiązkowy.

Nie ma się co rozpisywać, przepisy są jasne w tej kwestii.

Jednak uwarunkowania genetyczno-historyczne Polaka każą mu omijać i łamać wszelkie przepisy/zakazy/nakazy.

A z praktyki powiem, że piorunochrony, ochronniki i alarmy montowane są hurtowo w okolicy gdzie dojdzie do spalenia budynku od uderzenia pioruna, uszkodzenia elektroniki od niewiadomo czego lub kilku kradzieży w biały dzień.

w piwnicy i na części niepodpiwniczonej stosujemy własnie siplast - http://old.muratorplus.pl/17078_10686.htm nie jest tani (w Budozbycie 10l za 120zl starcza na jakies 40m2) ale czymś trzeba tak czy siak zagruntowac, na to papa termozgrzewalna zwykła na zakładkę, na to folia i styro

Pati a ten simplast jest chyba na rozpuszczalnikach, mozesz to mieć pod ogrzewanie podłogowe, nie boisz się, że będziesz mieć jakieś zapachy. Ja sie zastanawiam nad papą pod ogrzewanie i boję się "zapachów" tej papy. Kiedys był taki watek na forum, że było czuć "zapachy" i tam pisali, ze te zapachy były spowodowane jakimś mazidłem, który zawierał rozpuszczalniki

Sie wtrace no ano papa z gruntu smierdzi u jednych rzeczywiscie jedzie a u innych nie, (tak samo jest z panelami na podlogowce) wiec Pati podjela to ryzyko, ale chyba jak da porzadna folie budowlana to powinno byc dobrze (wbrew pozorom czarna folia jest roznej jakosci ja mialem jedna cienka i jedna gruba i porzadna a w teorii mialy byc identyczne, ale w koncu tak samo jest ze styro eps100 jeden jest twardy a drugi miekki jakosc jakosci nierowna) BTW nie wiem kto u mnie byl ogladac wylewki bo sie juz pogubilem, ale dzieki za piwo (fajnie schowane jakbym prezentow od zajaczka szukal). BTW Netmar przemysl ta sciane jednowarstwowa (bo chyba taka chcesz miec) ciezko to zrobic kasy w cholere na zaprawe a i tak pewnie bedziesz ocieplac po pierwszym sezonie grzewczym.

Nie nie zadna sciana jednowarstwowa! Na 100% bedzie ocieplenie i nie ma innej opcji :)

ufff no to spoko to po co sie pakujesz w ciepla zaprawe (ciezko ci bedzie znalezc majstra co ci to dobrze zrobi a i slono sobie za to policzy) lepiej zwykla zaprawa a roznice w cenie zamienic na wiecej cm styro ot takie moje zdanie

To po co jakis pewnie drogi system profi porothermu? Murowalbym z tego co tansze, na najtanszej zaprawie. Styro przykryje i zaizoluje. Nie bedzie roznicy (tylko w portfelu:)

ja tez bym budowal z najtanszego sposrod w miare rownych kamieni i na to 20cm styro , co do cieplej zaprawy to producent pustakow profi daje ja za darmo do kamieni i podobno przyjezdza tez wymurowac pierwsze raje kamieni bo musza byc idealnie rowno.

tak sie tez ostatnio zastanawialem jakby zamiast chudziaka zostawic pod nim diure, podszalowac deskami i zrobic strop zelbetowy?! troche wiecej kasy ale pod domem byla by pustka w miare ciepla i nie podchodzilaby zadna woda:) a deski niech sobie tam kiedys zgnija

ja tez bym budowal z najtanszego sposrod w miare rownych kamieni i na to 20cm styro , co do cieplej zaprawy to producent pustakow profi daje ja za darmo do kamieni i podobno przyjezdza tez wymurowac pierwsze raje kamieni bo musza byc idealnie rowno.

tak sie tez ostatnio zastanawialem jakby zamiast chudziaka zostawic pod nim diure, podszalowac deskami i zrobic strop zelbetowy?! troche wiecej kasy ale pod domem byla by pustka w miare ciepla i nie podchodzilaby zadna woda:) a deski niech sobie tam kiedys zgnija

Za drogo by wyszlo :) Lepiej utwardzic piaskiem, a gorne 30-40cm wysypac keramzytem. Keramzyt nie podciaga wody i dobrze izoluje. Bedzie i sucho i cieplo :)