Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

RYBNIK !!!! chyba też tu budujecie

Recommended Posts

• Odpowiedzi 34,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• mea

3735

• DagaAdam

3628

• queene

2053

• MaciekKamila

1087

Najaktywniejsi w wątku

potrzebna mi rada ... chce dac na parterze 12 cm styro ... radzili mi zeby dac dwie warstwy i najlepiej dalabym 3 i 9 ale nie ma 9 ... wiec teraz nie wiem czy dac 6+6 czy jakas inna konfiguracje ... 3 bylaby fajna z uwagi na mega ilosc peszli na podlogach ...

daj 6x2cm :p tak powaznie to w styropianie tak latwo sie wycina, ze nie bedziecie mieli problemu dawac 2x6cm, dociskasz plyte styro do peszla i sie fajnie odbija co trzeba wyciac ;d

daj 6x2cm :p tak powaznie to w styropianie tak latwo sie wycina, ze nie bedziecie mieli problemu dawac 2x6cm, dociskasz plyte styro do peszla i sie fajnie odbija co trzeba wyciac ;d

p.s. kladzenie styro najlepszą robota na budowie! trzeba tylko miec dlugi, ostry i cienki noz, albo taki do tapet ktory nie gubi ostrza przy maksymalnym wyciagnieciu :)

Queene, nam wylewki robić będzie ten sam człowiek, co tynki; płytki też będzie kładł. My na szczęście (?) mamy dość mały domek, więc może się uda szybko to wykończyć.

A poza tym zapomniałam o życzeniach świątecznych:

WESOŁYCH ŚWIĄT!

czyli jesteś zadowolona z jego pracy...gdybys mogła spytać o moją 100metrową piwnicę w wolnym czasie..jeśli oczywiście ma taki np czekając aż u was coś wyschnie czy coś :) , chodzi o samą wylewke, cały styro położymy sami, nie bedzie tam podłogówki

termin około 10 maja...

Gość Arturo72
p.s. kladzenie styro najlepszą robota na budowie! trzeba tylko miec dlugi, ostry i cienki noz, albo taki do tapet ktory nie gubi ostrza przy maksymalnym wyciagnieciu :)

Albo najlepiej coś takiego i robota przy styro bajka :)

http://allegro.onet.pl/wycinarka-do-styropianu-i1510671519.html

http://allegro.onet.pl/wycinarka-do-styropianu-najtaniej-i1529787332.html

pewnie elementy do takiego zestawu kosztuja z 15 zl ;] do kladzenia pod wylewki wystarczy dobry noz, jest troche tanszy i poreczniejszy

@Daga&Adam

W starych postach na forum, przez przypadek, znalazłem twój wpis w którym pytałeś jak zrobić wjazd do garażu z ocieplonym fundamentem.

Jak to rozwiązałeś ? Też mam tam styropian i nie wiem jak to rozwiązać.

Narazie jeszcze nie mam kostki - poki co zasypalem to wszystko w cholere berga, ubilem i mam rowny wjazd pod garaz - nic zlego sie nie dzieje ;) Styro byl doklejony rowno ze stropem plus przy brzegu mam 12cm wylewke. I wlasnie na tej wysokosci 12cm mam wysypana berge poki co. Docelowo chyba tez nie bede zbytnio kombinowal tylko zetne jeszcze o ~5cm ten styropian, na to ~10cm ubitej bergi, troche piasku i kostka.

Raczej udreka. Takim czyms docinac to zejdzie ze dwa tygodnie na kladzenie styro - b. wolne narzedzie. Ja z tesciem dwie warstwy styro na 140m2 polozylismy w dwa dni, docina sie ostrym dlugim nozem - chocby tym od welny (z malymi zabkami). Ewentualne szczeliny mozna poprostu zapianowac.

Mea - pomysl zeby polozyc 3cm a potem 9cm jest git - pierwsza warstwe latwiej sie bedzie docinac, nie musisz tez tego robic jakos specjalnie dokladnie, a potem na to wszystko juz bez wiekszych docinek dokladnie druga warstwa :) 9cm na pewno mozna zamowic przy wiekszej ilosci - tylko czy jest sens? Poloz 10cm albo 8cm. Na pewno masz odchylki rzedu przynajmniej 2-3cm na calym stropie wiec cudowanie z zamawianiem takiego styro nie ma chyba sensu :)

Swisspor - znany styro u nas, bo produkowany blisko - w Chrzanowie. Handlobud glownie go sprzedaje :) Ja go mam na wszystkich podlogach i na scianach piwnicznych. Styro jak styro - zadnych wad nie zauwazylem - maja tez ciepla wersje 0,032 chyba, tylko przy obecnych cenach styro pewnie kosztuje to majatek :)

a co jeszcze trzeba dac pod/na styro ?? zakladajac ze ja mam piwnice :)

Pod styro grubsza czarna folie PE. Na styro tez by taka wystarczyla ale jak bedziecie sami klasc rurki z podlogowki to polecam jednak folie aluminiowa z narysowana kratownica - troche droga ale baaaaaaaaaaaaaaaaaaardzo ulatwia i przyspiesza kladzenie rurek :)

Pod styro grubsza czarna folie PE. Na styro tez by taka wystarczyla ale jak bedziecie sami klasc rurki z podlogowki to polecam jednak folie aluminiowa z narysowana kratownica - troche droga ale baaaaaaaaaaaaaaaaaaardzo ulatwia i przyspiesza kladzenie rurek :)

foli aluminiowa procz tego, ze ma naniesiony nadruk to powinna odbijac promieniowanie cieplne i nie grzac styropianu tylko wylewke

rurki klasc bedzie firma ale tez chcieli zeby ta kupic ... ze niby aluminium lepsze :)