marcin84 01.05.2011 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2011 dlugo nad tym myslalam ale przekonalo mnie to co kiedys napisal chyba Maciek ... jak kupujesz material samemu to niestety ale firmie nei zalezy na tym zeby robic to w miare oszczednie bo po co skoro nie oni za to placa ... wniosek ?? idzie dwa razy tyle materialu a porownanie cenowe w skali mojego domu wyszlo na oszczednosc okolo tysiaca zlotych /zakladajac ze policzylam wszystko czego trzeba do tynkowania ... / a tak bogiem a prawda pewnie bym do tego doplacila kilka tysiakow ... a to na "nieprzewidziane wykonczenia" a to na "dodatki" o ktorych nie wiem ... dlatego wybralam opcje "tynki robocizna + material" w przypadku elewacji za to wybiore opcje samej robocizny a material kupie ja ... i to jest wlasnie problem. ja mam tylko gore do tynkowania (nadbudowa) wiec nie jest tego duzo. caly czas sklanialem sie do tego by material zalatwiac samemu bo taniej wyjdzie tylko nie zawsze sie to sprawdza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
preem82 01.05.2011 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2011 mysmy do saloon-u kupili panele - jodełke jakos za niecale 30 zł, ale praktycznie całe pietro tj. 2 pokoje od dzieci i nasza sypialnia jest z PROMO z LM za tez jakos 19 zł. Jak za tą cenę to 7mm panele są super, nic im nie brakowało, dobrze wykonane, proste, bez wad. I co ważne dla nas nie były gładkie, tylko takie porowate. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mea 01.05.2011 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2011 mysmy do saloon-u kupili panele - jodełke jakos za niecale 30 zł, ale praktycznie całe pietro tj. 2 pokoje od dzieci i nasza sypialnia jest z PROMO z LM za tez jakos 19 zł. Jak za tą cenę to 7mm panele są super, nic im nie brakowało, dobrze wykonane, proste, bez wad. I co ważne dla nas nie były gładkie, tylko takie porowate. no mi tez zalezy zeby nie byly gladkie!! i chyba pojade po te co teraz sa w promocji bo 80m2 kupic panele za 19 zl a kupic takie nawet za 29 to juz spora roznica !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaciekKamila 01.05.2011 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2011 no mi tez zalezy zeby nie byly gladkie!! i chyba pojade po te co teraz sa w promocji bo 80m2 kupic panele za 19 zl a kupic takie nawet za 29 to juz spora roznica !! po co przeplacac! tez tak bedziemy roibili, jak sie zniszcza to zas kupimy tansze no moze srednie cenowo i bedzie nowa inna podloga mysle tylko o tej piance co polecal Adam 10zl/m2, tylko nie umie sie do konca przekonac?! a wogole to ogladal ktos panele w ruckzuck- tam chyba klada gratis, procz tego maja w ofercie drzwi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
preem82 01.05.2011 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2011 mysmy dawali podkład Arbiton "nad ogrzewanie podłogowe" i sie sprawdza. A co kładzenia paneli w cenie, to niewiem czy dostaniesz panele w tak dobrej cenie jak gdzies z PROMO, a co to masz położyć panele - PIKUŚ, Pan PIKUŚ. Z żonką pokoj 16 m2 kładliśmy 2,5 h , drugi taki sam 3 h , bo była docinka wokół komina a naszą sypialnie 20 m2 gdzies kolo 4,5 h bo mamy wnęke pod skosem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mea 01.05.2011 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2011 ja wlasnie ogladalam tego arbitona w praktikerze i narazie tam widzialam go najtaniej!! ponoc sie super sprawdza ... znaczy ze panele nie dudnia a ogrzewanie dziala dobrze my planujemy dac na cala gore panele .. .w sumie 90m2 ... ale tam nie bedzie podlogowki wiec moge dac cos dobrze tlumiacego a tanszego !! natomiast na dole bedzi epodlogowka i w salonie i u tesciowej panele ... raz ze do salonu chce kupic jakies eleganckie i wytrzymale panele /przynajmniej ac4 8mm/ to jeszcze dobry podklad i na podlogowke!! do tescowej tez damy te tansze panele ale lepszy podklad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 01.05.2011 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2011 po co przeplacac! tez tak bedziemy roibili, jak sie zniszcza to zas kupimy tansze no moze srednie cenowo i bedzie nowa inna podloga mysle tylko o tej piance co polecal Adam 10zl/m2, tylko nie umie sie do konca przekonac?! a wogole to ogladal ktos panele w ruckzuck- tam chyba klada gratis, procz tego maja w ofercie drzwi Dalej polecam Roznica jest naprawde spora (widze po tym jak moj piesek biega po naszych panelach z podkladem z pianomatu, a po panelach z podladem z taniego arbitronu dodawanego chyba gratis, jaki kupil moj ojciec na mieszkaniu). Pianomat szary 3mm kupisz za 7 pln / m2 na allegro lub w dywycie. W komforcie jest chyba troche drozszy (nie wiem - 8-9 pln chyba za m2). Roznica naprawde spora. W trwalosci tez pewnie bedzie taka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 01.05.2011 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2011 ja wlasnie ogladalam tego arbitona w praktikerze i narazie tam widzialam go najtaniej!! ponoc sie super sprawdza ... znaczy ze panele nie dudnia a ogrzewanie dziala dobrze my planujemy dac na cala gore panele .. .w sumie 90m2 ... ale tam nie bedzie podlogowki wiec moge dac cos dobrze tlumiacego a tanszego !! natomiast na dole bedzi epodlogowka i w salonie i u tesciowej panele ... raz ze do salonu chce kupic jakies eleganckie i wytrzymale panele /przynajmniej ac4 8mm/ to jeszcze dobry podklad i na podlogowke!! do tescowej tez damy te tansze panele ale lepszy podklad Szukaj na allegro paneli KRONOTEX - jest chyba w tej chwili juz dwoch przedstawicieli na Polske. To sa panele blizniaczej dla naszego polskiego kronopolu - a de facto produkcji KRONO GROUP. Kronotex to produkcja dla Niemcow - tych dwoch przedstawicieli sprowadza je z Niemiec do nas. Kazdy panel ma nadruk na piorze "made in germany" wiec jak to u germancow jakosc naprawde pierwsza klasa, a cena patrzac na jakosc - grubo ponizej marketowego szajsu AC4 i 8 a i czesto 10mm kupisz za 30-40 pln / m2. POLECAM! Naprawde porzadne panele ktore u nas kosztuja 70-100 pln / m2. Nie polecam niczego ponizej 8mm i ponizej AC4. Czeste promocje na panele w marketach to 6-7mm, ktore sa wiotkie i laczenia nie wytrzymuja zbyt wiele lat. 10mm AC4 to panele na lata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaciekKamila 01.05.2011 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2011 a jak obliczyc grobosc potrzebnej pianki? np kachla+klej daje grubosc 14mm, to do panela 8mm dac pianke az 6mm czy nie przejmowac sie minimalna roznica wysokosci? wiadomo im cienszy panel + ciensza pianka tym mniejszy opor cieplny do podlogowki?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 01.05.2011 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2011 a jak obliczyc grobosc potrzebnej pianki? np kachla+klej daje grubosc 14mm, to do panela 8mm dac pianke az 6mm czy nie przejmowac sie minimalna roznica wysokosci? wiadomo im cienszy panel + ciensza pianka tym mniejszy opor cieplny do podlogowki?! Do 1cm wogole bym sie nie przejmowal roznicami - takie wysokosci "zniweluje" odpowiedni prog 14mm VS 11mm panela + podkladu 3mm to takie milimetry ze w zyciu tego nikt nie zauwazy bez poziomnicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaciekKamila 01.05.2011 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2011 Do 1cm wogole bym sie nie przejmowal roznicami - takie wysokosci "zniweluje" odpowiedni prog 14mm VS 11mm panela + podkladu 3mm to takie milimetry ze w zyciu tego nikt nie zauwazy bez poziomnicy a jest jakas minimalna wymagana grubosc pianki,zeby nie bylo za cienko, ale tez, zeby mi sie kapcie nie wbijaly w panel przy kazdym kroku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mea 01.05.2011 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2011 Szukaj na allegro paneli KRONOTEX - jest chyba w tej chwili juz dwoch przedstawicieli na Polske. To sa panele blizniaczej dla naszego polskiego kronopolu - a de facto produkcji KRONO GROUP. Kronotex to produkcja dla Niemcow - tych dwoch przedstawicieli sprowadza je z Niemiec do nas. Kazdy panel ma nadruk na piorze "made in germany" wiec jak to u germancow jakosc naprawde pierwsza klasa, a cena patrzac na jakosc - grubo ponizej marketowego szajsu AC4 i 8 a i czesto 10mm kupisz za 30-40 pln / m2. POLECAM! Naprawde porzadne panele ktore u nas kosztuja 70-100 pln / m2. Nie polecam niczego ponizej 8mm i ponizej AC4. Czeste promocje na panele w marketach to 6-7mm, ktore sa wiotkie i laczenia nie wytrzymuja zbyt wiele lat. 10mm AC4 to panele na lata przegladnelam allegro i kurka masz racje mozna niezle panele wyhaczyc w super cenie ... co prawda pojde z gora w najtansze - tak jak maciek pisze co jakies czas bedzie pretekst do remonciku ale na dol kupie juz takie porzadniejsze ... nawet juz wiem co wybiore a w naszych /mojej i meza/ glowach wlasnie powstal plan "demolki" jednej z pieczolowicie stawianych scianek dzialowych jesli tylko uda sie wstawic drzwi na dolnym biegu schodow do piwnicy to wywalamy czesciowo szara scianke i powiekszamy te klaustrofobiczne schody http://foto0.m.onet.pl/_m/88d5c005e75836280a7c00bcb3c9cf08,10,19,0.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaciekKamila 01.05.2011 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2011 przegladnelam allegro i kurka masz racje mozna niezle panele wyhaczyc w super cenie ... co prawda pojde z gora w najtansze - tak jak maciek pisze co jakies czas bedzie pretekst do remonciku ale na dol kupie juz takie porzadniejsze ... nawet juz wiem co wybiore a w naszych /mojej i meza/ glowach wlasnie powstal plan "demolki" jednej z pieczolowicie stawianych scianek dzialowych jesli tylko uda sie wstawic drzwi na dolnym biegu schodow do piwnicy to wywalamy czesciowo szara scianke i powiekszamy te klaustrofobiczne schody tzn, nie do konca pisalem, ze kupie wlasnie najtansze ale chce sie zmiescic do 40-50zl, a nie isc np. w pergo za 110zl, oczywiscie, ze prawdziwe drewno ma swoj o wiele wiekszy urok ale przy podlogowce by sie nie sprawdzilo. z a scianka to swietny wybor mysmy tez wyrzucili ale sciane nosna, zeby odrkyc i doswietlic klatke schodowa. ta dzialowke u gory tez zdemontuj i daj kawalek poreczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
queene 01.05.2011 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2011 naprawde chcecie kupować najtańsze panele po to zeby robić remont co jakiś czas, zgodzę się z Adamem....nie kupujcie najtańszych z możliwych ale tanie z lepszych, też planuje panele do dziecięcych ale na pewno nie jakies niewiadomoco które porysuje sie przy zabawie resorakami...mam teraz w dziennym panele jakies po 15 zet z Krono...leżą 2,5 roku i wyglądają STRASZNIE, nie dały rady przesuwanej ławie, fotelowi pomimo filcowych podkładek i jeżdżącym zabawkom dzieciaków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 02.05.2011 05:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2011 a jest jakas minimalna wymagana grubosc pianki,zeby nie bylo za cienko, ale tez, zeby mi sie kapcie nie wbijaly w panel przy kazdym kroku? To zalezy od wylewki! Ja wszedzie dalem pianomat (dywyta 7,5 / m2, komfort bodaj 9 pln / m2, allegro szlo kupic 7 pln / m2) i nic innego nigdy juz bym nie dal Pianomat 3mm szary. Od podkladu tez wiele zalezy - m.in. trwalosc samych paneli! Jak dasz slaby podklad i panele na laczeniach beda sie uginac to zamki moga popekac, porobia sie szpary i bedzie brzydko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 02.05.2011 05:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2011 przegladnelam allegro i kurka masz racje mozna niezle panele wyhaczyc w super cenie ... co prawda pojde z gora w najtansze - tak jak maciek pisze co jakies czas bedzie pretekst do remonciku ale na dol kupie juz takie porzadniejsze ... nawet juz wiem co wybiore Kupuj u goscia wszystko!! On przeciez ma nawet AC4 10mm za 20-22 pln Przynajmniej mial pol roku temu jeszcze W porownaniu do marketowego 7mm ac3 to jak mercedes do syrenki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bdan 02.05.2011 05:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2011 kto z was przerabiał prawidłowe wykonanie tarasu, warstwy, izolacje; u mnie będzie taras zadaszony, ławą połączony z domem. Co polecacie na taras jako wykończenie, raczej nie zakładam kostki brukowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 02.05.2011 05:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2011 kto z was przerabiał prawidłowe wykonanie tarasu, warstwy, izolacje; u mnie będzie taras zadaszony, ławą połączony z domem. Co polecacie na taras jako wykończenie, raczej nie zakładam kostki brukowej Ja robie z drewna Kostka na tarasie mi nie podchodzi. Plyty tarasowe roznego typu (betonowe) tez jakos nie bardzo. Troche sie obawiam ze drewniany mi pies zryje ale zaryzykuje. Wybiore raczej nasz krajowy modrzew na pokrycie W tym wypadku nie trzeba sie bawic ani martwic o zadne warstwy. Ja sobie wylalem plyte betonowa i na tym beda lezec legary (na jakichs niewielkich podkladkach). Plyta jest oczywiscie oddylatowana od domu warstwa styro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mea 02.05.2011 06:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2011 tzn, nie do konca pisalem, ze kupie wlasnie najtansze ale chce sie zmiescic do 40-50zl, a nie isc np. w pergo za 110zl, oczywiscie, ze prawdziwe drewno ma swoj o wiele wiekszy urok ale przy podlogowce by sie nie sprawdzilo. z a scianka to swietny wybor mysmy tez wyrzucili ale sciane nosna, zeby odrkyc i doswietlic klatke schodowa. ta dzialowke u gory tez zdemontuj i daj kawalek poreczy tu glownie o ta dzialowke chodzi !! wlasnie chcemy dac porecz zeby tam troche przestrzeni sie zrobilo ... to nadproze zdemontuje sie ze tak powiem "przy okazji" musze tylko pojechac na budowe i obadac czy te drzwi sie zmieszcza za schodami !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewus1719503518 02.05.2011 06:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2011 Ja robie z drewna Kostka na tarasie mi nie podchodzi. Plyty tarasowe roznego typu (betonowe) tez jakos nie bardzo. Troche sie obawiam ze drewniany mi pies zryje ale zaryzykuje. Wybiore raczej nasz krajowy modrzew na pokrycie W tym wypadku nie trzeba sie bawic ani martwic o zadne warstwy. Ja sobie wylalem plyte betonowa i na tym beda lezec legary (na jakichs niewielkich podkladkach). Plyta jest oczywiscie oddylatowana od domu warstwa styro. Chcemy tak samo ale bez płyty betonowej, legary na pestkach I też modrzew krajowy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts