DagaAdam 06.05.2011 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2011 czy ktoś korzystał z lokalnych projektantów krajobrazów/ogrodów ? Ja aktualnie korzystam. Co wiecej - nie tylko projektuje ale i odrazu wykonuje pomysly w terenie. Tu wyciagnie tuje jak mu sie nie podoba, tam wykopie dziure i usypie kopczyk jak uzna teren za zbyt monotonny. Przycinke niektorych galezi zrobi.. Ah ten moj piesek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 06.05.2011 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2011 dokładnie, też o tym pisałam, problem w tym że podpisu długopisem nawet dobrym ksero nie powielisz bo nie jest wklęsły na ksero Pozostaje dobry skaner, dobra drukarka i przynajmniej spiracony photoshop Oj da sie wiele podrobic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 06.05.2011 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2011 ALUMINIOWA STOLARKA OKIENNA Witam wszystkich użytkowników forum i zapraszam do współpracy . Jesteśmy doświadczoną firmą działającą na rynku od 1993 r. No widac, ze firma stara bo netykiety nie zna ni cholery. Proponuje zainwestowac w sensowny dzial marketingu bo spamowanie na lewo i prawo po forach nie sluzy dobremu imieniu firmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 06.05.2011 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2011 u teściów system sprawnie działa od 15 lat , ważne zeby podkręcić ogrzewanie ZANIM bedziemy w domu A tescie jaka maja izolacje na scianach / dachu i ile zuzywaja opalu na rok ? Przypuszczam ze Twoj domek jednak bedzie pokoleniowo grubo do przodu, a w takich domkach zmiana temperatury trwaaaaaaaaa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 06.05.2011 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2011 u teściów system sprawnie działa od 15 lat , ważne zeby podkręcić ogrzewanie ZANIM bedziemy w domu To musi być cienka wylewka lub wysoka temperatura zasilania.Z tego co czytam podłogówka w "normalnej" wylewce ma dużą bezwładność i szybkie podnoszenie temperatury zbytnio nie działa. Poniżej przykład grzania podłogówką w 20cm płycie fundamentowej gdzie bezwładność jest sporo większa ale może to nam uzmysłowić jak to działa: Wygrzanie zaczynalem od 20 st.C zasilania, az do 40 st.C. Piszac bezwladnosc, mam na mysli powolne migrowanie ciepla z podlogowki przez grubosc plyty. Jesli np. wlaczysz piec, to wzrost temperatury wewnatrz zaobserwujesz dopiero po 2, 3 dniach. Bezwladnosc samego domu dziala w momencie wylaczenia pieca, czyli I taryfy. Gdy konczylem wygrzewanie (stopniowo zmniejszana temperatura zasilania), temperatura wewnatrz wynosila 17 st.C - po tygodniu bez grzania mialem 15 st.C (poczatek marca, temperatury zewnetrzne byly w miare stabilne).. Oczywiście na taki wynik ma wpływ również technologia budowy,czyli wszystko podporządkowane pod akumulację ciepła czyli budowa np. z silki,płyta fundamentowa,dobra izolacja itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 06.05.2011 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2011 Koniec swiata - zgadzam sie z Arturo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 06.05.2011 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2011 Koniec swiata - zgadzam sie z Arturo... Normalnie koniec świata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosia samosia 06.05.2011 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2011 Oczywiscie malowalem wszystko potem kolorem jeszcze - wszystko zmywalnym lateksem polmatem Tikurrili (sufity bialym, sciany wszystko z mieszalnika). Kartongipsy jak najbardziej tez!! Wlasnie sniezka grunt jest na tyle zarypista ze jak masz gdzies np. polaczenie tynku z karton gipsem i zagruntujesz wszystko sniezka grunt walkiem z dlugim wlosiem to faktura na obu powierzchniach robi sie identyczna i ciezko odroznic co jest tynkiem a co kartonem Parapety np. robilem po tynkach (bo powiedzmy drewniane) i pozostale ubytki uzupelnilem gipsem, mimo ze tynk to c-w ze szpachla cementowa na wierzchu. Przed malowaniem wyraznie fakture dalo sie odroznic (tynk lekko chropowaty, gips gladki) - po przemalowaniu juz nie A na to jeszcze przyszla farba i wszystko wyglada idealnie. Inna sprawa ze ja nie jestem milosnikiem gladkich jak lustro powierzchni na scianach - walek z dlugim wlosiem i lekka faktura, matowa i zmywalna (szorowalna) farba lateksowa, to jest to Normalnie życie mi urtowałeś...zamówiłam i zapłaciłam już tą śnieżkę...a potem za duzo się na necie naczytałam...fakt wziełam wszystkie za i przeciw ale sie wydygałam mimo wszystko ...mogę spac spokojnie...ufff:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 06.05.2011 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2011 Tyle że Arturo zapomniał napisać że nie było wentylowane...przy włączonej wentylacji spadnie dużo szybciej... A skąd to wiesz ? To był tylko cytat a z ponizszego cytatu może wynikać,że jednak było wentylowane.Z logiki równiez to wynika w nowo wybudowanym domu(przynajmniej dla mnie),dla niektórych może logika jest inna lub znają lepszy sposób na pozbycie się wilgoci technologicznej niźli wentylacja Jesli chodzi o mnie, to reku nie montowala mi ASK. Sam reku to super maszyna - cicha, maly pobór prądu (25-40W - mierzone). Sprawnosci jeszcze nie liczylem. A to stopka forumowicza: Z91 (w budowie). Parterowy, poddasze nieużytkowe. 110m2 użytkowej, 106m2 ogrzewane + 34m2 odizolowany garaż. Płyta fundamentowa z ogrzewaniem podłogowym wodnym. Ściany zewn.: gazobeton, działówki: silikaty. Izolacja: 30/30/51cm 0,031-0,033. Reku Renovent HR300, GWC glikolowe. Okna Thermic90 Uw=0,8, Ug=0,5, rolety zewn. CO: kocioł elektryczny 6kW, CWU: bojler elektryczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bdan 06.05.2011 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2011 To jet bezsensu - to czy grzejesz czy nie ma czynic sterownik (obojetnie czy pogodowy, czy pokojowy), a podlogowka swietnie sie dostosowuje zarowno do jednego jak i do drugiego. W takich okresach jak mamy teraz dziala to tak ze puszczam np. 24stC na podlogi. Podloga ma ok 21 stC. W srodku jest podobnie. Jak zaswieci slonce to w pokoju robi sie cieplej i podloga przestaje oddawac cieplo (bo temperatura podlogi i powietrza jest zblizona) - wiec piec sie automatycznie wylacza. Adrian ma sterowanie pokojowe wiec podobnie - jak slonce zagrzeje to oprocz tego ze w samej podlogowce zaczyna dzialac mechanizm samoregulujacy sie (tj. im cieplej w pokoju tym grzejnik podlogowy ma mniejsza moc) to jeszcze sterownik pokojowy daje sygnal pompie ze jest cieplo i wylacza pompke obiegowa Wiec raczej zapomnij o jakimstam codziennym chodzeniu do kotlowni i wylaczaniu ogrzewania jak pojawi sie slonce *Dobra* izolacja i gaz stanie sie tani, a nie drogi Adam, źle się wyraziłam. Nie chodzi mi o to, że jak zaświeci słońce to lecę wyłanczać, tylko, że parę dni zrobi sie ciepło, a potem przyjda przykładowo noce z przymrozkami, czy pojedyncze chłodniejsze dni, a ogrzewanie juz byc może wcześniej wyłączone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 06.05.2011 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2011 Adam, źle się wyraziłam. Nie chodzi mi o to, że jak zaświeci słońce to lecę wyłanczać, tylko, że parę dni zrobi sie ciepło, a potem przyjda przykładowo noce z przymrozkami, czy pojedyncze chłodniejsze dni, a ogrzewanie juz byc może wcześniej wyłączone Z gazem,prądem nie powinno być żadnego problemu,sterownik pokojowy czy pogodowy sam zdecyduje czy włączyć ogrzewanie zaleznie od ustawionej temperatury. Jeśli zamknięte na amen to pozostaje kominek lub farelka P.S. Gaz nie jest taki drogi to nasz dom jest za mało gościny dla ciepła edit: doczytałem dogłębnie,że to już było wcześniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
queene 06.05.2011 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2011 Ja aktualnie korzystam. Co wiecej - nie tylko projektuje ale i odrazu wykonuje pomysly w terenie. Tu wyciagnie tuje jak mu sie nie podoba, tam wykopie dziure i usypie kopczyk jak uzna teren za zbyt monotonny. Przycinke niektorych galezi zrobi.. Ah ten moj piesek a ma zmysł przestrzenny ? rozumiem, że dowozisz na miejsce i kasujesz od godziny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
queene 06.05.2011 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2011 A tescie jaka maja izolacje na scianach / dachu i ile zuzywaja opalu na rok ? Przypuszczam ze Twoj domek jednak bedzie pokoleniowo grubo do przodu, a w takich domkach zmiana temperatury trwaaaaaaaaa widzisz a ja rozumiem to odwrotnie - skoro teraz domy są bardziej "ciepłe" więc tak nie tracą temperatury szybko jak "stare"....wychodzi na to że tym szybciej sie nagrzewają skoro temperatura nie ucieka tak jak w starszych....stąd wniosek ze w nowym budownictwie temperatura powinna rosnąć szybciej... tkwi gdzieś błąd w moim rozumowaniu ? teście mają parterówke i sciane 3-warstwową, opał-olej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaciekKamila 07.05.2011 01:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2011 korzystal ktos z was z uslug brata p. Damiana Czernego? bo aktualnie robia u mnie i troche im nie wychodzi... najlepsze jest to ze robia bez prowadnic. u was p.Damian robil takze bez prowadnic? niestety, u nas tylko przy c-w dawali listwy i mimo to nie jest idealnie ;/ ale nie wiem czy to robila firma brata bo on sam tam byl kilka razy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bdan 07.05.2011 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2011 Powiedzcie proszę jak na chudziaku rozwijaliście folię, to na jaką wysokość "wywijaliście" ja na ściany. Ja bede mieć 20 cm styro + wylewka.Kupowaliście jakąś specjalną folię, jakiś polecony producent Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 07.05.2011 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2011 Adam, źle się wyraziłam. Nie chodzi mi o to, że jak zaświeci słońce to lecę wyłanczać, tylko, że parę dni zrobi sie ciepło, a potem przyjda przykładowo noce z przymrozkami, czy pojedyncze chłodniejsze dni, a ogrzewanie juz byc może wcześniej wyłączone Od tego jest sterownik pogodowy ktory ma czujke temperatury wystawiona na zewnatrz i reaguje z wyprzedzeniem - robi sie cieplo - obniza temperature zasilania ogrzewania. Zrobi sie 21stC i wiecej - to je calkiem wylaczy. Spadnie ponizej - wlaczy spowrotem Pogodowka w polaczeniu ze sterownikiem pogodowym swietnie reaguje na takie wlasnie okresy przejsciowe - sama sie reguluje. Nie wiem jak jest z piecami gazowymi - zupelnie sie na nich nie znam ale przypuszczam ze te nowoczesniejsze potrafia sie wylaczyc i wlaczyc same (w sensie ze nie trzeba zapierniczac z zapalkami i zapalac plomienia za kazdym razem jak w starych junkersach lazienkowych he he Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 07.05.2011 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2011 widzisz a ja rozumiem to odwrotnie - skoro teraz domy są bardziej "ciepłe" więc tak nie tracą temperatury szybko jak "stare"....wychodzi na to że tym szybciej sie nagrzewają skoro temperatura nie ucieka tak jak w starszych....stąd wniosek ze w nowym budownictwie temperatura powinna rosnąć szybciej... tkwi gdzieś błąd w moim rozumowaniu ? teście mają parterówke i sciane 3-warstwową, opał-olej W sumie masz racje - z tym ze kiedys wstawialo sie kotly po 30-40kW do domu, ktore to potrafily rozgrzac wnetrze w chwile - szczegolnie jak uzywano kaloryferow. Lub zle zaprojektowanej podlogowki (ktora dawala zbyt goraca podloge - a ze ocieplenia byly duzo gorsze, moce podlog i ich temperatury musialy byc znacznie wyzsze). Dzisiaj wszystko wylicza sie prawie ze aptekarsko w OZC i jak wyjdzie 8kW to dajesz piec rzedu np. 10-12kW (z nadtadkiem na grzanie CWU), ktory szczegolnie w mrozy idac na maksa - nie jest nawet fizycznie w stanie nagrzac szybko chaty bo to cieplo ktore produkuje wystarcza akurat na utrzymanie w nim obliczeniowej temperatury Czy tescie maja 100% podlogowki, czy gdziestam wisi jednak kaloryfer? Bo polaczenie kaloryfer + mocny piec rzeczywiscie potrafi nagrzewac w kilka chwil chate Jezeli maja 100% podlogowki i w 2h potrafi im sie zmienic temperatura to prawdopodobnie podlogi maja przegrzane. To niestety ani nie jest zdrowe, ani przyjemne Ja moge wylaczyc calkiem ogrzewanie i przy temperaturach rzedu -5stC do 0stC spada mi 0,5stC na dobe, przy -20stC spada moze 1-1,5stC na dobe. Niestety tyle samo czasu trwa potem dogrzewanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 07.05.2011 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2011 Adam zapomniałeś dodać, że szybkość wychładzania i nagrzewania zależy od nastaw wentylacji... Ma to wplyw ale nie przecenialbym go - szczegolnie przy rekuperacji gdzie ucieczka ciepla przez wentylacje jest b. niewielka Powietrze przenosi niewielka ilosc energii w porownaniu do energii zakumulowanej w scianach, podlogach, betonowych schodach (jak ktos ma) etc Np. -> 100m3/h przy roznicy temperatur nawiew/wywiew rzedu nawet 5stC to 0,15kWh traconej energii. Wystarczy wlaczyc zarowke 200W i wplyw wentylacji juz znika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
queene 07.05.2011 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2011 Czy tescie maja 100% podlogowki, czy gdziestam wisi jednak kaloryfer? Bo polaczenie kaloryfer + mocny piec rzeczywiscie potrafi nagrzewac w kilka chwil chate Jezeli maja 100% podlogowki i w 2h potrafi im sie zmienic temperatura to prawdopodobnie podlogi maja przegrzane. To niestety ani nie jest zdrowe, ani przyjemne coś nienormalnego - zgadzasz sie z Arturo i ze mną na jednej stronie...koniec świata wszędzie podłogówka tylko piwnica kaloryfery podłoga nie jest przegrzana, zawsze jest ledwo ciepła, poza tym oni nagrzewaja pomieszczenie zanim wejda do domu, potem podloga juz sie wychładza a tylko powietrze jest ciepłe, no nie wiem u nich to działa mam nadzieje ze u mnie też sie sprawdzi co do listew przy tynkach - mam c-w i listwy są wszedzie poza futrynami bo tam przyjda ościeżnice opaskowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
queene 07.05.2011 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2011 wiesz co za ciepła podłoga nie jest zdrowa...chyba że to ciepły piaseczek na plaży ....więc oby sie sprawdziło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts