Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

RYBNIK !!!! chyba też tu budujecie

Recommended Posts

wymysliłam...założę siatkę taką jak planuje na skarpy, będą chwasty ale nie bedzie dzdzownic ani kretów, mam w szopie kilka rolek starej siatki tynkarskiej - chyba ją wykorzystam :)

No na krety widzialem sa tez jakies specjalne siatki - nie wiem jakie. Pewnie zwykla metalowa siatka wystarczy :) Odrazu tam chwasty !! Jak bedziesz regularnie kosic to chwasty wytepisz! Ja sialem trawe na takim ugorze ze glowa mala (nie nawozilem specjalnie ziemi) i zaczyna jakos wygladac. Coprawda daleeeeeeko jej do idealu (jeszcze z rok, dwa i bedzie git;) i jakbym drugi raz urzadzal trawnik to bym przede wszystkim przesypal calosc mocno piaskiem i przemielil glebogryzarka (albo jakims traktorkiem z plugiem, brona, czy jak to sie tam nazywa) na te 10-15cm. Ale chwastow nie ma :-) Podstawa to zeby grunt byl przepuszczalny (czysta glina odpada - ale glina z piaskiem juz jest OK) i jak to nie byl czarnoziem - to nawozic dobrym nawozem i nie ma byka - bedzie roslo :) Mozna jeszcze sie wyposazyc w PH-metr (40 pln) i wczesniej przygotowac ziemie - musi miec PH 6,5 - jak jest zbyt kwasna - to sypiemy wapnem, jak zbyt zasadowa - to sa odpowiednie nawozy zeby ja skwasic :) Jak masz PH 4 i przywieziesz te 5cm ziemi o PH 6,5 to ta ziemia tez za pare tygodni bedzie miala PH 4 :D

Dlatego duzo opinii doswiadczonych ogrodnikow jest taka ze siejemy na tym gruncie co mamy, a nie nawozimy specjalnie nowej ziemi (jezeli nie trzeba podnosic etc) - tylko przygotowujemy odpowiednio ta co mamy :)

A co do ogrodka tej forumowiczki - dla mnie rzeczywiscie tez zbyt sztuczny - ja tu mam z dwoch stron las i piekny widok i taka idealna murawa jak na boisku (w sensie poziomu) by mi tu nie pasowala :-)

• Odpowiedzi 34,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• mea

3735

• DagaAdam

3628

• queene

2053

• MaciekKamila

1087

Najaktywniejsi w wątku

wlasnie moze wy wiecie ... przy przebudowie zorskiej sa mega ilosci slicznej czarnej ziemi ... z kim by gadac zeby ta ziemie sobie zgarnac ??

Z kierbudem tej budowy (pewnie siedzi w kanciapie jakiejs;). Jak ziemia jest czarna to jest juz dawno zaklepana / zaplacona i sam kierowca ma pewnie z gory prikaz gdzie ja rozwozic :) Ofkors jak cos zaplacisz to pewnie sie znajdzie jeszcze ;)

Na gline juz tak nie patrza ;)

! Jak bedziesz regularnie kosic to chwasty wytepisz! Ja sialem trawe na takim ugorze ze glowa mala (nie nawozilem specjalnie ziemi) i zaczyna jakos wygladac. Coprawda daleeeeeeko jej do idealu (jeszcze z rok, dwa i bedzie git;)

Dlatego duzo opinii doswiadczonych ogrodnikow jest taka ze siejemy na tym gruncie co mamy, a nie nawozimy specjalnie nowej ziemi (jezeli nie trzeba podnosic etc) - tylko przygotowujemy odpowiednio ta co mamy :)

A co do ogrodka tej forumowiczki - dla mnie rzeczywiscie tez zbyt sztuczny - ja tu mam z dwoch stron las i piekny widok i taka idealna murawa jak na boisku (w sensie poziomu) by mi tu nie pasowala :-)

to co mam 5 lat na trawe czekać ??

acha bylam w primo łazienki i zamowilam pomiar ... narazie wstepnie wybralam plytki ...

mogłas sie powołać ze z polecenia...może bym miała taniej :D ja już wykorzystałam Maćka że tam brał :D

a jakie te płytki w końcu ? ja wczoraj "pożyczyłam" z ich wystawki gres i na 99% go wezme na parter tylko musze jakoś cene obniżyć bo masakra cenowa bedzie :)

mogłas sie powołać ze z polecenia...może bym miała taniej :D ja już wykorzystałam Maćka że tam brał :D

a jakie te płytki w końcu ? ja wczoraj "pożyczyłam" z ich wystawki gres i na 99% go wezme na parter tylko musze jakoś cene obniżyć bo masakra cenowa bedzie :)

powiedzialam ze od ciebie :D

jak planujesz dalej kuchnie w czerwieniach to ta łazienka obok kuchni bedzie pasowała kolorystycznie :)

a do zielonej też pasuja różne dodatki - czarne, żółte, pomarańczowe, szare czy fioletowe nawet - dużo możliwości jak ci sie znudzi :)

ja już zdecydowałąm że turkus z brązem - tak jak chciałam na samym początku

zresztą teraz sie okazuje że w większosci wracam do pierwszych pomysłów....dużo burz było po drodze ale wychodzi na to że pierwsza myśl bywa najlepsza...

Robocizna 60 PLN? Drożej niż płytki...

Tak z grubsza:

Robocizna przy płytkach: zagruntowanie, położenie płytek, fugowanie

Robocizna przy g-k: stelaż, wełna x2, folia, płyty, łączenia, gładzie, pierwsze malowanie... także na 1 m2 składają się różne prace.

Pozdrawiam.

też to zauważyłam, tylko projekt kosztuje chyba 500zl w glazurze, do zwrotu oczywiscie

a ceny plytek chyba sa podobne wszedzie, za duza konkurencja, primo chwali sie ze schodzi do cen internetowych - i tego sie bede trzymac ;)

mi pani na wejsciu powiedziala ze nie ma szans na taka cene jak mialam w internecie !! i jeszcze mi pani powiedziala ze caly material mam u nich kupic a w GK mam wydac 2 tys !!

bylam w tym prom-dragon i mam zagwozdke!! pan od przylacza kazal mi kupic kolanka polirak a pani w prom-dragon kazala wziac elektroopor ... I CO JA MAM WZIAC ????? help !!!

acha bylam w primo łazienki i zamowilam pomiar ... narazie wstepnie wybralam plytki ...

Polirak to ksztaltki zaciskowe, skrecane, elektroopor to elektrooporowe - zgrzewane. Te drugie zdecydowanie lepsze, pewniejsze, drozsze, tyle ze trzeba miec maszynke do ich zgrzewania :) Zdecydowanie pewniejsze sa elektrooporowe.