Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

RYBNIK !!!! chyba też tu budujecie

Recommended Posts

• Odpowiedzi 34,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• mea

3735

• DagaAdam

3628

• queene

2053

• MaciekKamila

1087

Najaktywniejsi w wątku

ja widze jak teraz woda mi wymywa wielka wyrwe z tarasu ... musze ja ujarzmic bo w zyciu nie dojde do ladu i skladu z ta glina ... poza tym nie musze wam tlumaczyc ile kosztuje woda ... na jakas chwile taka studnia z deszczowka bedzie wystarczajaca ... potem podlaczymy sie do wodociagu celem podlewania trawki :D

Tylko sobie nie zapomnij zrobic oddzielnego licznika na wode ogrodowa, coby niepotrzebnie podwojnie nie placic za kanalizacje :)

Witam

Skąd braliście siatkę ogrodzeniową?

Ma może ktoś namiary na solidną i w miarę konkurencyjną cenowo firme?

http://www.solexogrodzenia.pl - przywozilem ostatnio od nich 200mb siatki (pare km przed zawierciem - swietny dojazd bo wbijasz na A1, potem na A4, potem na S1 i po zjezdzie z S1 jakies 5km do nich prosta droga :) Siatka z drutu ocynk 2,5 powleczona PCV do 3,8mm - bardzo sztywna i mocna - za 8,6 pln / m2. Watpie ze znajdziesz cos tanszego w okolicy - szukalem chyba wszedzie i ceny znacznie wyzsze ;)

Apropo naszych ostatnich dyskusji o trawce - caly czas testuje rozne "warianty" (w jednym miejscu robilem wertykulacje, w innym wertykulacje z piaskowaniem, w jeszcze innym to samo + dosiewanie i powiem Wam, ze najwazniejsze jest NAWOZENIE :) Mam wrazenie, ze nawet na czystej glinie przy odpowiednim nawozeniu uzyskamy zarypisty dywanik. Tam, gdzie jeszcze ~miesiac temu trawa u mnie wygladala fatalnie - po wertykulacji, lekkim piaskowaniu, a przede wszystkim nawiezieniu - dzisiaj jest pieknym dywanikiem!! A miejsca gdzie sie nawozi widac na pierwszy rzut oka - trawa jest piekna, zielona, gesta. Poki co nawozilem azofoska - od momentu nawozenia po 2 tygodniach trawa jest nie do poznania. Niestety trzeba nawozic przynajmniej co 5-6 tygodni bo po tym czasie spowrotem lekko marnieje :) Trzeba bedzie wydac stowe i kupic nawoz w granulkach z jakas zywica, ktore dzialaja 3-6 miesiecy i wystarczaja jedno lub dwa nawozenia w roku. Jak mi sie uda znalezc troche czasu i bakterie to cykne fote i sie pochwale :D

pozdr.

Apropo naszych ostatnich dyskusji o trawce - caly czas testuje rozne "warianty" (w jednym miejscu robilem wertykulacje, w innym wertykulacje z piaskowaniem, w jeszcze innym to samo + dosiewanie i powiem Wam, ze najwazniejsze jest NAWOZENIE :) Mam wrazenie, ze nawet na czystej glinie przy odpowiednim nawozeniu uzyskamy zarypisty dywanik. Tam, gdzie jeszcze ~miesiac temu trawa u mnie wygladala fatalnie - po wertykulacji, lekkim piaskowaniu, a przede wszystkim nawiezieniu - dzisiaj jest pieknym dywanikiem!! A miejsca gdzie sie nawozi widac na pierwszy rzut oka - trawa jest piekna, zielona, gesta. Poki co nawozilem azofoska - od momentu nawozenia po 2 tygodniach trawa jest nie do poznania. Niestety trzeba nawozic przynajmniej co 5-6 tygodni bo po tym czasie spowrotem lekko marnieje :) Trzeba bedzie wydac stowe i kupic nawoz w granulkach z jakas zywica, ktore dzialaja 3-6 miesiecy i wystarczaja jedno lub dwa nawozenia w roku. Jak mi sie uda znalezc troche czasu i bakterie to cykne fote i sie pochwale :D

pozdr.

jak mi znajdziesz sposob na zrobienie dywaniku na glinie to ja cie zatrudnie do mojego ogrodu :D

jak mi znajdziesz sposob na zrobienie dywaniku na glinie to ja cie zatrudnie do mojego ogrodu :D

Pewnie, ze znajde :) Nawiezc na ta gline 2-4cm piasku gruboziarnistego i przeorac. Zalezy jaka ta glina - najlepiej glebogryzarka. Jak sie nie da to spoko mozna to przeorac koparka - ja u siebie przekopalem ze 400m2 w jakies 4-5h. Choc dobrze byloby choc minimalnie to pokryc bardziej czarna ziemia (byle bez kamieni) - to nie musi byc wypas ziemia jak z worka w sklepie ogrodniczym :) Trawa spokojnie wyrosnie na takiej glebie - jedyne co ona potrzebuje to jej rozluznienia - z czystej gliny jak przyjdzie susza zrobi sie twarda skala i na tym nic nie urosnie.. Ale jak sie ja przemiesza odpowiednio z grubym piaskiem to spoko - wszystko urosnie :-)

Ostatnio robilem mala niwelacje terenu u ciotki - ona sie wogole nie pierdzieli i na czystej glinie ktora byla pod warstwa zyznej gleby posiala trawe i spoko jej juz wschodzi :D No jednak daleko temu do fajnego dywanika.

EDIT: zapomnialem o PH - sprawdzic jaki masz i jak za kwasna to razem z piaskiem dodac wapna, jak zasadowa - to odpowiedni nawoz do zakwaszenia gleby. PH dla trawy najlepszy 6,7 :)

Na koniec posiac trawe, przegrabic, nawiezc nawozem wysokoazotowym typu azofoska i za 3-4 tygodnie pierwsze koszonko :D

Pewnie, ze znajde :) Nawiezc na ta gline 2-4cm piasku gruboziarnistego i przeorac. Zalezy jaka ta glina - najlepiej glebogryzarka. Jak sie nie da to spoko mozna to przeorac koparka - ja u siebie przekopalem ze 400m2 w jakies 4-5h. Choc dobrze byloby choc minimalnie to pokryc bardziej czarna ziemia (byle bez kamieni) - to nie musi byc wypas ziemia jak z worka w sklepie ogrodniczym :) Trawa spokojnie wyrosnie na takiej glebie - jedyne co ona potrzebuje to jej rozluznienia - z czystej gliny jak przyjdzie susza zrobi sie twarda skala i na tym nic nie urosnie.. Ale jak sie ja przemiesza odpowiednio z grubym piaskiem to spoko - wszystko urosnie :-)

Ostatnio robilem mala niwelacje terenu u ciotki - ona sie wogole nie pierdzieli i na czystej glinie ktora byla pod warstwa zyznej gleby posiala trawe i spoko jej juz wschodzi :D No jednak daleko temu do fajnego dywanika.

EDIT: zapomnialem o PH - sprawdzic jaki masz i jak za kwasna to razem z piaskiem dodac wapna, jak zasadowa - to odpowiedni nawoz do zakwaszenia gleby. PH dla trawy najlepszy 6,7 :)

Na koniec posiac trawe, przegrabic, nawiezc nawozem wysokoazotowym typu azofoska i za 3-4 tygodnie pierwsze koszonko :D

No to ja pójdę z torbami na tych 3 tysiącach metrów :((

ale przynajmniej ziemia żyzna , mam nadzieję na fajną trawkę.

A powiedzcie mi robicie od razu pod ziemią zraszanie ???

Czy normalnie ze szlaufika :)))

Bo niedługo mnie czeka ogarnięcie tej zieleniny .

No to ja pójdę z torbami na tych 3 tysiącach metrów :((

ale przynajmniej ziemia żyzna , mam nadzieję na fajną trawkę.

A powiedzcie mi robicie od razu pod ziemią zraszanie ???

Czy normalnie ze szlaufika :)))

Bo niedługo mnie czeka ogarnięcie tej zieleniny .

Ja narazie szlaufik :p Nie mam jeszcze zrobionego (nawet w glowie) planu ogrodu a na pewno polowa trawska zamieni sie docelowo w utwardzone powierzchnie - sciezki, pod altanke etc. Bedzie tez strumyk z oczkiem wodnym i takie tam.. Narazie mam 400m2 trawniczka i ~1000m2 w przygotowaniu (narazie lezy tam czarna ziemia wymieszana z berga, ceglami, kamieniami). To dopiero nawiozlem.. I w tamtej czesci chce sadzic glownie drzewka owocowe - taki sad sobie zrobic (kiedys tam byl sad - wlasciciel przed sprzedaza dzialki wycial wszystkie drzewa :(

I tak szczerze mowiac to najchetniej posadzilbym na tych calych 1000m2 cos w stylu barwinka, zamiast trawy. Tani jest, szybko rosnie, jest zimozielony no i jak taka powierzchnia 1000m2 zakwitnie jednolicie na fioletowo to efekt bedzie ołsom :) Ofkors podstawowa zaleta to nie trzeba kosic i mozna po tym od czasu do czasu przejsc - nic sie barwinkowi nie stanie.. Narazie go testuje u podnoza skarpy ;)