Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

RYBNIK !!!! chyba też tu budujecie

Recommended Posts

Ludziska....pogubiłam się.... :o ...powiedzcie mi jak to z tą wodą jest.....ma sąsiad na działce obok(widziałam bo polewał se fundament :lol:)...i co ja mam teraz zrobić coby sama mieć tą wodę :o . Gdzie się zwrócić, co po kolei zrobic i komu dac w łapę :lol: :lol: :lol: ....żartowałam oczywiście. Szkopuł w tym że nie wiem jak mam to ugryźć...w zasadzie juz bym se to załatwiła i miała z głowy.

• Odpowiedzi 34,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• mea

3735

• DagaAdam

3628

• queene

2053

• MaciekKamila

1087

Najaktywniejsi w wątku

Ludziska....pogubiłam się.... :o ...powiedzcie mi jak to z tą wodą jest.....ma sąsiad na działce obok(widziałam bo polewał se fundament :lol:)...i co ja mam teraz zrobić coby sama mieć tą wodę :o . Gdzie się zwrócić, co po kolei zrobic i komu dac w łapę :lol: :lol: :lol: ....żartowałam oczywiście. Szkopuł w tym że nie wiem jak mam to ugryźć...w zasadzie juz bym se to załatwiła i miała z głowy.

Łopata- i kopać - studnia fajno rzecz :)

Sebo8877

Witam wszystkich z rybnika i okloic. Właśnie zaczynam na wiosę budować w świerklanach ale w tym roku tylko piwnica( brak kasy ). Pomóżcie mi bo poszukuję gdzie naj taniej w okolicy kupić stal na zbrojenie , gdzie jest najtańszy tartak ( dechy na ławy i na szłunek - ile za kubik? ) oraz gdzie znajde najtańsze bloczki betonowe. Z góry wszystkiim dzieki serdeczne. Może znacie też dobrego murarza w okolicy ( sprawdzonego ) nie stac mnie na firmę.

Dzieki za wszeszelaka pomoc.

witamy wśród rybnickich budowlańców :)

stal najtaniej kupiłam w Hadexie - naciśnij o rabat

bloczki betonowe - całkiem dobrej jakości kupisz w Medremie (na obwodnicy biegnącej z PKS do ronda na wodzisławskiej)

pewnie będziesz potrzebować tez beton - ten udało mi sie najtaniej dostać w budozbycie

pamiętaj wszędzie naciskaj o rabaty - chyba najlepiej sie kontaktowac z przedstawicielami handlowymi bo oni są premiowani od sprzedaży i zależy im żeby była duża w związku z tym sypią rabatami

powodzenia!

Droga podobna jak o prąd. Najpierw - warunki.

no to czeka Cię dziołszko randka z wodociągami :)

a tak poważnie to z tego co pamiętam musisz tam zajechać zabrac jakies świsktki i je wypełnić a potem z nimi oraz całą toną innej dokumentacji (mapki, projekt itp.) tam wrócić i je złożyć. oni Ci wykonają projekt - u nich wychodzi najtaniej - sprawdzałam

jak będziesz miała szczęście to "obsłuży" Cię całkiem przystojny pan Sebastian (chyba tak sie zwie) :lol:

potem cosik trzeba zapłacić

ja juz to mam za soba

potem ktosik musi Ci wykonać przyłącze - mi będzie robił jakiś znajomy ojca ale chyba jak nikogo nie masz to opłaca sie skorzystac z usług wodociągów (robią to hurtowo i wychodzi najtaniej)

no a jak juz rurki będziesz miała wyprowadzone z domku do drogi gdzie biegnie rura główna to zgłosi się szanowna komisja z wodociągów i za wpięcie Towjej rurki do ich skasuje jakąś sypmatyczną (dla nich oczywiście) sumkę.

powiem Ci że u mnie całość ma wyjść coś kole 1200-1400 zł

No własnie...mapki, projekty.... a czy to nie musi być wszystko zrobione już w momencie składania wniosku o pozwolenie na budowę razem ze wszystkimi innymi dokumentami?

Bo sprawy maja się u mnie tak, że mnie wszystko załatwia architekt.... całą papierologię ...i z tego co wiem, to miesiąc temu złożył wszystko co było potrzebne w stariostwie i już czekamy tylko na pozwolenie na budowę które ma być podobno niebawem (nie wiem ile się czeka :roll: ).

Tak więc...czy to już aby nie jest załatwione i teraz tylko jak dostaniemy pozwolenie razem z kompletem wszystkiego (dokum. , projekt,i inne) to z tym po prostu znaleźc hydraulika...i niech robi?

No o ile pamiętam - wcinka kosztowała ok. 1200 zł (moze ciutek mniej - 1036,71 :lol: ).Wodociąg mam w granicy działki (tj. pod płotem) od domu 6m :lol: .Ceny rybnickie z końca 2005 r. tj. 21.09.2005r.

W koszt wcinki wchodzi - sama wcinka, opaski, zasuwy, obudowy teleskopowe, objemki itp.

Obym się myliła :lol:

No o ile pamiętam - wcinka kosztowała ok. 1200 zł (moze ciutek mniej - 1036,71 :lol: ).Wodociąg mam w granicy działki (tj. pod płotem) od domu 6m :lol: .Ceny rybnickie z końca 2005 r. tj. 21.09.2005r.

W koszt wcinki wchodzi - sama wcinka, opaski, zasuwy, obudowy teleskopowe, objemki itp.

Obym się myliła :lol:

Ja nie twierdze że tyle to nie kosztuje ale każdy zakład wodociągów ma inny cennik i najlepiej jest sprawdzić samemu ile to kosztuje w danej gminie.Pozdrawiam

No własnie...mapki, projekty.... a czy to nie musi być wszystko zrobione już w momencie składania wniosku o pozwolenie na budowę razem ze wszystkimi innymi dokumentami?

Bo sprawy maja się u mnie tak, że mnie wszystko załatwia architekt.... całą papierologię ...i z tego co wiem, to miesiąc temu złożył wszystko co było potrzebne w stariostwie i już czekamy tylko na pozwolenie na budowę które ma być podobno niebawem (nie wiem ile się czeka :roll: ).

Tak więc...czy to już aby nie jest załatwione i teraz tylko jak dostaniemy pozwolenie razem z kompletem wszystkiego (dokum. , projekt,i inne) to z tym po prostu znaleźc hydraulika...i niech robi?

nie projekty ale projekt domu jest potrzebny do wodociągów.

nie wiem jak się umawiałaś z architektem ale mówisz o papierologii do pozwolenia a wodociągi to odrębna instytucja i tam trzeba osobno aplikować.

Daggulka zresztą zadzwoń sobie do wodociągów lub zajrzyj na ich www (mówię tu o tych rybnickich wodociągach bo oni akurat mają swoją stronkę) - w informacji kobitka wszystki mi dość sensownie wytłumaczyła włącznie z kosztami.

wiem że to kolejna walka w biurokracją i papierkologią ale z tego co pamiętam nie było tak źle