Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

RYBNIK !!!! chyba też tu budujecie

Recommended Posts

• Odpowiedzi 34,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• mea

3735

• DagaAdam

3628

• queene

2053

• MaciekKamila

1087

Najaktywniejsi w wątku

jeden ma ponad 3 lata, drugi 3 miesiące :)

a budowę chcielibysmy zacząć w sierpniu

Bdan, fajny domek. ale najbardziej w oczy rzuciły mi się fikuśne zasłonki w oknach ;) (zeby nie było to pisała żona;) )

Rutino pytam tak o te dzieci bo, zeby nie burzyć Waszego optymizmu to chciałabym coś pozytywnego napisać.

Parterówka jednak trochę kosztuje (wszystko co rozłożone na ziemi, jest wielkie i drogie) Nas stan surowy zamknięty tak jak widzisz ale z bramą garażową kosztował niecałe 170 tys.; w tym stan "0" - ok 29 tys. Tyle, że mam troche droższych rozwiązań, np. Isomur, okna są trzyszybowe 0,5 (ale to juz chyba standard), rolety zewnętrzne (ale tylko część dzienna). Teraz koszt stropu : zbrojenie -4000, beton: 5 500; stal: 5240. (ale jakby był drewniany, to też jakiś wieniec łączący wszystko musiałby być) Tyle, że zbrojarz za głowe się łapał, że takie mocne zbrojenie, więc może tu było przesadzone. Budujemy parterówkę, bo małżonek ma uprzedzenie do płyt kartonowo gipsowych i jak juz były dyskusje, żeby zalewać skosy w domu z poddaszem to w końcu poszliśmy w stronę parterówki (oczywiście tez inne plusy i minusy:D). No to tyle tych gorszych informacji.

Teraz dobra:

Przedszkole w Moszczenicy jest świetne, gdybyście chcieli tam posłać dzieci

bdan jak tak piszesz o parterowce to wlasnie sobie pomyslalam o tych kilomatrach rur i kabli na podlodze ... jednak piony maja to do siebie ze sa oszczedniejsze :D

No akurat to kilometrów rur nie zauważyłam, mamy tam tylko rury wod-kan z kotłowni korytarzem do łazienek i kuchni. Rur do grzejników nie mamy bo tylko podłogówka, a rur do podłogówki bo bedzie mniej niż w domku z podaszem (u nas na 130 m), gdzie przeważnie podłóg jest więcej, bo jeszcze te w tych skosach. Tak więc w moim przypadku rury to pikuś; gorzej z kosztem 20 cm styropianu na posadzkę, bo wszędzie trzeba dac grubo

o widze Danusiu ze nie tylko my jeszcze nie mamy schodów :D jakie planujecie ? my w projekcie mamy palisadowe ale ja nie jestem przekonana do takiego rozwiązania

Pati to jeden z milionów dylematów. Raczej chcę coś, co można umyć, bo mam tam część zadaszoną, która deszcz nie umyje. Plytek sie boję, bo mogą odpadać. Będę mieć chyba podest i jeden stopień i nie wiem, czy nie zrobię tego z granitu + parapety granitowe. Mam nadzieję, że na tym jednym stopniu nikt się przez zimę nie zabije (najwyżej na zimę coś położę)

Pati to jeden z milionów dylematów. Raczej chcę coś, co można umyć, bo mam tam część zadaszoną, która deszcz nie umyje. Plytek sie boję, bo mogą odpadać. Będę mieć chyba podest i jeden stopień i nie wiem, czy nie zrobię tego z granitu + parapety granitowe. Mam nadzieję, że na tym jednym stopniu nikt się przez zimę nie zabije (najwyżej na zimę coś położę)

mam ten sam dylemat...ale chyba wole jakieś płyty tarasowe tylko piasku troche sie obawiam, to samo jest z tarasem

Bdan, o przedszkolu juz słyszałam :) Cieszę się ze potwierdzasz opinię :)

Zdajemy sobie sprawę z kosztów. z drugiej strony to też wiele rzeczy nam odpada przy parterówce.

np. schody i ich wykończenie, wszelkie lukarny i ryzyka nieszczelności z nimi związane, balkony, skosy ograniczające przestrzeń i inne komplikacje typu wentylacja więźby, która podobno rzadko kiedy jest poprawnie wykonana w przypadku użytkowego poddasza. Mój dom rodzinny ma pełno schodów i stąd moja awersja do nich.

Tak czy inaczej takie rozwiązanie wynika z różnych powodów.

Np. takich, że ja (mąż) mam chore kolana i schody na dłuższą metę mnie wykończą.

Posty piszemy "symultanicznie", w miarę postępów w usypianiu dzieci:)

mam ten sam dylemat...ale chyba wole jakieś płyty tarasowe tylko piasku troche sie obawiam, to samo jest z tarasem

Ty masz zadaszone wejście do domu i taras (bo u mnie wszystko zadaszone). Jak z utrzymaniem w czystości takich płyt, gdy naniesiesz tam błota albo na tarasie Ci grilowane jedzonko pospada

Bdan, o przedszkolu juz słyszałam :) Cieszę się ze potwierdzasz opinię :)

Zdajemy sobie sprawę z kosztów. z drugiej strony to też wiele rzeczy nam odpada przy parterówce.

np. schody i ich wykończenie, wszelkie lukarny i ryzyka nieszczelności z nimi związane, balkony, skosy ograniczające przestrzeń i inne komplikacje typu wentylacja więźby, która podobno rzadko kiedy jest poprawnie wykonana w przypadku użytkowego poddasza. Mój dom rodzinny ma pełno schodów i stąd moja awersja do nich.

Tak czy inaczej takie rozwiązanie wynika z różnych powodów.

Np. takich, że ja (mąż) mam chore kolana i schody na dłuższą metę mnie wykończą.

Posty piszemy "symultanicznie", w miarę postępów w usypianiu dzieci:)

Rutino oczywiście, że dacie radę. Na pewno są domy z poddaszem, których koszt zamknięty tez oscyluje w kosztach jakie ja poniosłam przy parterówce. A porównywać trzeba by dwa domy z takich samych materiałów

Ty masz zadaszone wejście do domu i taras (bo u mnie wszystko zadaszone). Jak z utrzymaniem w czystości takich płyt, gdy naniesiesz tam błota albo na tarasie Ci grilowane jedzonko pospada

nie wiem...mam dobrego znajomego w MaxBudzie i myślę że mi dobrze doradzi

wejście zadaszone, taras częściowo

a parterówka...to Boze Narodzenie :D

Gabrysiu bo my do tych leniwych należymy; jeżeli chodzi o drzwi, to są bardzo ładne, tyle że ja bym sobie zrobiła mniej miejsc do wycierania kurzu, czyli może bardziej w pionie jakies doświetlenie pojedyncze, ale to jest zwiazane tylko z tym moim lenistwem. A małżonek to znowu ma schizę na punkcie, że jakby miał zrobione poddasze płytami kartonowo gipsowymi, to by mu to pękało i musiałby to poprawiać.

Tak więc każdy ma jakies swoje odchyły