Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

RYBNIK !!!! chyba też tu budujecie

Recommended Posts

Wiesz co nie wiem bo malo mnie nie pobili (ewakuowalem sie raczej szybko) kolesie po 50 jakis pan Marek ale fachowcy pelna geba nawet profili ud nie podkleili tasma akustyczna a rozstaw profili cd na oko wygladal na 60-70cm a moj kumpel teraz kombinuje co z tym zrobic.

rutino78 ales ty nieromantyczna a fee, ogien w domu fajna rzecz ;)

a po co tasma akustyczna? ona ma isc miedzy ud a sciane czy jak? ja nie dawalem ale na dole tylko podwieszam w lazience a nad nia jest druga lazienka

• Odpowiedzi 34,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• mea

3735

• DagaAdam

3628

• queene

2053

• MaciekKamila

1087

Najaktywniejsi w wątku

Mea, bardzo dziękuję za porady :) Ekipę która nam w tym roku buduje (az po dach) juz mamy. Teraz dostali ostateczny projekt i maja konkretną cenę podać,bo na razie wszystko było orientacyjnie. tzn ekipy są dwie, ale współpracujące ze sobą. jedni skonczą mury to następni wchodzą robić dach.

o negocjacjach juz tu poczytałam (dzis skonczyłam czytać ostatni rok:D). będę się musiała nauczyć negocjować,bo raczej cienki bolek ze mnie w tej kwestii;) a gdzie nie będę mogła to chłopa poślę:D

Jasek, tam od razu nieromantyczna.. mma inne sposoby na romantyczny wieczór ;)

Adam, bardzo fajne te rolety! Moze se jeszcze takie sprawimy do mieszkania teraz po poprzednie szlag trafil.

rutino u nas podzial jest nastepujacy ... ja jestem od zalatwiania, rozmow z ludzmi, grozenia palcem i wogole co zle to ja ... maz natomiast jest od robienia co trzeba i wymyslania co tez jeszcze musialabym zlecic fachowcom :) jak by go zapytac z kim i gdzie sie rozmawia to lipa ...

Kominek jak z katalogu!!! Podoba mi sie kolorystyka a takie rozwiazanie z miejscem na drewno juz dawno chodziło mi po głowie wiec upewniłes mnie w tym pomysle :)

PS: czym masz wyłozoną tą wnekę na drewno? ja myslałam o jakims kamieniu badz stalówce choc obawiam sie ze po jakims czasie pojawią sie liczne zarysowania ;/

Narazie jest pomalowana zmywalna tikurrila - pewnie wyloze ja predzej czy pozniej czyms twardszym - acz po dwoch sezonach wyglada calkiem normalnie - ja ta wneke mam bardziej do ozdoby i drewno tam lezy w polowie nieruszane przez sezon wiec moze dlatego ;)

Pati a mogłabyś się pochwalić tymi matowymi kratkami do kominka i zdradź proszę gdzie je kupiłaś.Ten domek z tym szarym klinkierem,który wkleiłaś jest boski....

nie mam ich jeszcze bo montaż kominka dopiero w lipcu, ale kupowałam je razem z całym kominkiem u Wilczoka na WOdzisławskiej

człowiek cały dzień zapieprza nA budowie a wy tu na dobry wieczór 3 strony napisaliście przez cały dzień...masakra normalnie :)

Z Roundupem ostroznie - to niezbyt zdrowa chemia (po ostatnim przegranym procesie musieli wymienic etykiety - zniknelo "biodegradowalny" ... ) - przynajmniej dzieciakow nie wpuszczaj na te 3-4h w okolice, po oprysku :) Prosciej i zdrowiej byloby to przekopac i polozyc agrowloknine przez ktora sie chwasciory nie przebija. A wczesniej skosic zwykla podkaszarka :)

wiesz co bałam sie tego roundapa jak ognia bo słyszałam całą tą aferę...ale bez niego sobie nie poradzę bo mam SAME CHWAŚCIORY ! mnóstwo...

chce to zrobic teraz poki dzieci tam nie ma i przed wysianiem trawnika na wiosne bo zdaje sobie sprawe ze na raz tego nie wytłukę, poza tym czeka mnie jeszcze przerzucanie ziemi więc w sumie sie to wymiesza jakos

i jeszcze cos....w tym chwastach są jakies gwozdzie, druty, kamienie - musze wybic chwasty i to ręcznie wyzbierac.....dzizas kiedy ja bede miec porzadek wokol domu :(

pati ja dzis mialam koparke na budowie i tez sie rozmarzylam kiedy ja tam zrobie jakis porzadek zeby w koncu rozplantowac ziemie i miec jakis trawnik !! no ale juz i tak lepiej wyglada ... jest troche uprzatniete przed domem, taras nabral docelowego ksztaltu i jest gdzie wysypac piasek na wylewki !!

acha macie nmiar na jakas sensowna ekipe do wylewek ?? bo juz mam dosc pana Adama i jego wielkiego kolegi Slawka ... moja cierpliwosc ma wymiar skonczony wiec dajcie jakis namiar kto by mi szybko przyjechal i zrobil piwnice !!

pati ja dzis mialam koparke na budowie i tez sie rozmarzylam kiedy ja tam zrobie jakis porzadek zeby w koncu rozplantowac ziemie i miec jakis trawnik !! no ale juz i tak lepiej wyglada ... jest troche uprzatniete przed domem, taras nabral docelowego ksztaltu i jest gdzie wysypac piasek na wylewki !!

acha macie nmiar na jakas sensowna ekipe do wylewek ?? bo juz mam dosc pana Adama i jego wielkiego kolegi Slawka ... moja cierpliwosc ma wymiar skonczony wiec dajcie jakis namiar kto by mi szybko przyjechal i zrobil piwnice !!

dzwon do firmy Romeks ze SKoczowa http://www.romexbud.pl/

robili z polecenia, na miejscu okazało sie ze u sąsiada tez robili :) raz dwa i gotowe cena 30zl/m2

wiesz co bałam sie tego roundapa jak ognia bo słyszałam całą tą aferę...ale bez niego sobie nie poradzę bo mam SAME CHWAŚCIORY ! mnóstwo...

chce to zrobic teraz poki dzieci tam nie ma i przed wysianiem trawnika na wiosne bo zdaje sobie sprawe ze na raz tego nie wytłukę, poza tym czeka mnie jeszcze przerzucanie ziemi więc w sumie sie to wymiesza jakos

i jeszcze cos....w tym chwastach są jakies gwozdzie, druty, kamienie - musze wybic chwasty i to ręcznie wyzbierac.....dzizas kiedy ja bede miec porzadek wokol domu :(

To lepiej daj temu spokoj i poczekaj az koparka to przemieli, skoro jeszcze bedziesz tam ziemie przerzucac - to jest walka z wiatrakami i nawet roundup nie pomoze - wybijesz jedne chwasty, a za miesiac wyrosnie nowy busz :-) Ja bym to poprostu skosil podkaszarka i dal do "przeorania" przy okazji koparce ;) Skoro chcesz trawnik siac dopiero za rok to nie ma bata zeby na tym do tego czasu nie wyroslo mnostwo kolejnych chwasciorow - te scierwo rosnie na wszystkim :-) Poki nie zaczniesz regularnie kosic to wiecznie bedzie wylazic ;)

nalepiasz na ud (miedzy ud a sciana) a po cholere nie wiem wyczytalem ze ma byc, ja sie na tym nie znam, wiem tyle ile wyczytam.

Ma byc po to zeby drgania nie przechodzily ze scian na sufit i odwrotnie - sufit ma wtedy zdecydowanie lepsza izolacje akustyczna :) Szczerze mowiac to ja u siebie tasmy dawalem tylko na UW przy montazu SCIANEK dzialowych. Tu na pewno rigips w systemie nakazuje uzycie tasmy, przy montazu sufitow podwieszanych chyba nie jest to az tak konieczne (a przynajmniej nie przypomina mi sie, zeby wspominali o tym w opisie montazowym :)

Mea skąd ty tego Sławka wytrzasnęłaś?? Ja w ogóle nie wiem kto to jest,w życiu z nim nic nie załatwiałam i wszystko dobrze,bez problemu.Już zapomniałam o tynkach i wylewkach.W sumie to ja wielu ludziom tą firmę polecałam,u wielu znajomych robili a Ty jesteś pierwsza,która narzekasz.

Ps.2 dychy mam Ci oddać,może Was nawiedzę na budowie,tylko pytałam jak do Was trafić,bo znalazłam tylko dojazd do numeru 11.

Hej :)

Mam dylemat odnośnie montażu rolet zewnętrznych. Facet, od którego bierzemy okna namawia nas na pewien system, który jak twierdzi jest lepszy i cieplejszy niż normalne rolety naokienne. Montaż tych rolet różni się od standardowego. Roleta nie jest montowana do okna tylko wstawia się tak jakby dodatkowe nadproże o szerokości ok połowy wnęki okiennej (czyli ok 10 cm). Do tego od spodu montuje się okno i od zewn. strony roletę. Tak, że roleta praktycznie nie ma styku z oknem, max. ok 1 cm może zachodzić na ramę. Skrzynkę chowa się w ociepleniu. Coś podobnego znalazłam w necie:

http://i55.tinypic.com/2w72rrm.jpg

Ale teraz tak czytam w necie jak powinno się montować okna w ścianach dwuwarstwowych i wszędzie pisze, że aby uniknąć mostków termicznych okno powinno być zlicowane z zewnętrzną krawędzią ściany. A wybierając powyższy system okno będzie w połowie ściany.

Poradźcie coś, bo jutro przyjeżdżają na pomiar i muszę się zdecydować czy zostajemy przy normalnych roletach naokiennych czy bawimy się w ten ich system.

Najsensowniejsze są rolety Integro, wrzuć na necie.

Cofasz nadproże o 5 cm, na to 5 cm xpsu a na to rolety, wejdź na forum o oknach, tam wszystko o tym piszą

Oczywiście skrzynkę rolety trzeba ukryć w styro, ale teraz mniej niz 15 cm to chyba nikt nie daje...

Gotowe nadproża są fajne, ale drogie... a tak tylko robisz węższe nadproże przy wieńcu i wsio.

U mnie wygląd to tak:

http://img857.imageshack.us/img857/3377/dsc00258f.jpg

Ps.2 dychy mam Ci oddać,może Was nawiedzę na budowie,tylko pytałam jak do Was trafić,bo znalazłam tylko dojazd do numeru 11.

to ta sama droga do 11 i do mnie do 9 ... po prostu 11 sa po prawej a 9 po lewej :)

do mnie trafisz jak pojedziesz za kierunkowskazem na krawcowa (11L o ile dobrze pamietam) :) gdyby nas tam nie bylo to mozesz u niej zostawic tylko powiedz ze to dla mnie :) nasz domek jest na przeciwko :)