Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

RYBNIK !!!! chyba też tu budujecie

Recommended Posts

• Odpowiedzi 34,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• mea

3735

• DagaAdam

3628

• queene

2053

• MaciekKamila

1087

Najaktywniejsi w wątku

u mnie ikea odpada bo ja mam niewymiarowa kuchnie i sporo bym doplacila ... zdecydowalam sie na mojego stolarza i chyba bede zadowolona :)

hanka co do firm od kuchni - polecali tu siwca, maciek mial dobra firme i gabrysia ... wszystkie sa chyba w namiarach wypisane ... teraz nie pamietam jakie nazwy tam byly ... moze jak nie znajdziesz to napisz na prv ... w domu mam je w ulubionych :)

Miał ktoś z Was doświadczenie z kuchniami pod zabudowę z BRW - do końca czerwca mają promocję meble bez vat. Sama się zastanawiam czy nie skorzystać

a ja zamówiłam, kolega pracuje w PIK-u w Pawłowicach, wszystko mi zaprojektował i zamontuje...a dlaczego BRW ? już mówię :)

po pierwsze - obecnie mam w mieszkaniu 10 letnią kuchnie z BRW, kupilismy wtedy najtansza jaka była, dalismy za całość 1000 zl, zmieniała juz z nami mieszkanie - i kurcze nic jakos sie z nią nie dzieje - nic nie odchodzi, nic sie nie urwało, nie wypaczyło, fronty wyglądają jak nowe dlatego zabieram ja ze soba i bedzie stała sobie dalej w piwnicy

po drugie - odiwedziłam wszystkie salony BRW w okolicy i dokładnie przyjrzałam sie kuchniom z ekspozycji które wiadomo jak sa eksploatowane - nie widać na nich żadnych śladów zużycia

po trzecie - materiały używane przez BRW to te same materiały używane przez większość studiów kuchennych, mdf to mdf, cudów nie ma za tą cenę

dlatego złego słowa na BRW nie powiem, zreszta nie tylko na kuchnie, także inne meble u nas sie sprawdziły na tyle ze córka dostanie póki nie podrośnie meble syna (też BRW) bo wyglądają wciąż idealnie

a tak - na vacie zyskałam prawie 3000 - mam zmywarke i mikrofale do zabudowy gratis :)

BTW. Jestescie na biezaco z plytkami - gdzie kupie najtanszy gres do garazu ?

ja bralem w castoramie gres techniczny po niecale 12zl/m2, nie wiem czy ta promocja jeszcze jest dostepna. Jakosciowo OK, wymiar trzyma, niektore plytki jakby pekniete (wada produkcyjna chyba), ale do garazu czy piwnicy jak najbardziej sie nadaje.

Przy okazji przestrzegam przed malowaniem posadzki zywicami. Rzucilem sie na to, bo estetycznie akceptowalne i bardzo szybko mozna to zaaplikowac a zalezalo mi na czasie. Cena porownywalna z gresem. Niestety zimy nie wytrzymalo - przy duzych mrozach mam w garazu lekki minus na termometrze i tam gdzie stala woda farba odpadla. Moze beton byl za slaby, nie wiem, ale wiecej nie bede ryzykowal.

a ja zamówiłam, kolega pracuje w PIK-u w Pawłowicach, wszystko mi zaprojektował i zamontuje...a dlaczego BRW ? już mówię :)

po pierwsze - obecnie mam w mieszkaniu 10 letnią kuchnie z BRW, kupilismy wtedy najtansza jaka była, dalismy za całość 1000 zl, zmieniała juz z nami mieszkanie - i kurcze nic jakos sie z nią nie dzieje - nic nie odchodzi, nic sie nie urwało, nie wypaczyło, fronty wyglądają jak nowe dlatego zabieram ja ze soba i bedzie stała sobie dalej w piwnicy

po drugie - odiwedziłam wszystkie salony BRW w okolicy i dokładnie przyjrzałam sie kuchniom z ekspozycji które wiadomo jak sa eksploatowane - nie widać na nich żadnych śladów zużycia

po trzecie - materiały używane przez BRW to te same materiały używane przez większość studiów kuchennych, mdf to mdf, cudów nie ma za tą cenę

dlatego złego słowa na BRW nie powiem, zreszta nie tylko na kuchnie, także inne meble u nas sie sprawdziły na tyle ze córka dostanie póki nie podrośnie meble syna (też BRW) bo wyglądają wciąż idealnie

a tak - na vacie zyskałam prawie 3000 - mam zmywarke i mikrofale do zabudowy gratis :)

Dokładnie to samo zdanie na temat tych kuchni ma moja znajoma, która intensywnie ją użytkuje i też się nic złego z nią nie dzieje, a faktycznie masz rację na ich materiałach bazuje znaczna część studiów kuchennych

Ale w BRW idealnie co do centymetra chyba sie dopasowac nie da? Czy sie myle? :) Tez powoli szukam kuchni bo wciaz mam stara z mieszkania jeszcze, tyle ze obawiam sie ze i tak mnie czeka stolarz bo dodatkowo mam nietypowa wneke do zabudowy w ktorej stoi duza lodowka, a i szafke pod zlewem musze miec troche nietypowa z uwagi na to ze za nia jest zabudowana skrzynka z rozdzielaczami wody uzytkowej.. Kuchnia w ksztalcie litery "L" :)

Cholera jasna, że tak się przywitam dziś szorstko

pamiętacie nasze pancerne stropy? 16 i 20cm? Okazuje się, że z góry będzie równa płyta, natomiast różnica będzie dołem. na szczęście nie w poprzek pomieszczeń tylko między ścianami, więc w żadnym miejscu nie będzie tego widać.

tyle, że w przekroju nasz arcyprojektant tego nie pokazał! bo jeden pracownik liczył strop, druga rysowała resztę.. budynek przecięty w poprzek ma strop w jednej linii. Także komplikują się wysokości pomieszczeń.

Z tego wynika pytanie moje do was:

Czy zostawić to jak jest, czego skutkiem będzie wysokość do sufitu części domu (w tym dużego pokoju) 254cm? reszta będzie dalej będzie miała 258cm.

czy ja te cztery centymetry w ogóle zauważę? Murarz i tak pewnie takiej precyzji nie zachowa...

prawo wymaga min. 250cm wysokości, więc tu jest OK.

projektant właśnie zaczął urlop, decyzja o PnB wyjdzie 4lipca, także dziś i tak wiele nie zdziałam..

Ciekawe jakie niespodzianki kryje jeszcze nasz projekt...

Przy okazji wyjaśniono mi, skąd wynika pancerność moich stropów. Ano z tego, że na środku części z nich będą stały słupy trzymające dach, a rozmieszczenie słupów wynika raczej z wąskiego pola manewru wynikającego z wąskiej działki.

pamiętacie nasze pancerne stropy? 16 i 20cm? Okazuje się, że z góry będzie równa płyta, natomiast różnica będzie dołem. na szczęście nie w poprzek pomieszczeń tylko między ścianami, więc w żadnym miejscu nie będzie tego widać.

To sie ciesz - wiecej zabawy by bylo jakby roznica byla gora :) 4cm roznicy w zyciu nie zauwazysz - ja mam w salonie 270, w przedpokoju obnizylem do 250, a w malej lazience dla gosci do chyba 230. Generalnie jest zasada - im wieksze pomieszczenie tym sufit wyzej. Im mniejsze - sufity obnizyc, zeby nie bylo wrazenia przebywania w waskiej i wysokiej windzie.

BTW. Te 254 / 258 to juz mam nadzieje na gotowo? Z wylewkami, podlogami i tynkami na sufitach ? Jezeli jeszcze nie macie tego wymurowanego to objechalbym calosc o jednym pustakiem wiecej. Wysoko = zawsze lepiej, sufity mozna obnizyc a nad nimi schowac roznego typu instalacje - MEA tak ma :)

queene ja mialam meble z vis a vis z BRW i rozsypywaly sie po kilku latach ... dlatego taka a nie inna opinie mam o tych meblach ...

ja tez mam ten system obecnie w pokoju w mieszkaniu :) poza zawiasami w szafkach unoszonych nic sie nie popsuło, a meble po przeprowadzkach ...meble zabieram i gdzieś w piwnicy dożyją swoich lat

Ale w BRW idealnie co do centymetra chyba sie dopasowac nie da? Czy sie myle? :) Tez powoli szukam kuchni bo wciaz mam stara z mieszkania jeszcze, tyle ze obawiam sie ze i tak mnie czeka stolarz bo dodatkowo mam nietypowa wneke do zabudowy w ktorej stoi duza lodowka, a i szafke pod zlewem musze miec troche nietypowa z uwagi na to ze za nia jest zabudowana skrzynka z rozdzielaczami wody uzytkowej.. Kuchnia w ksztalcie litery "L" :)

co do cm pewnie nie chociaż nie wiem....ja namalowałam co gdzie ma być...i tak będzie, nawet wolnostojącą lodówkę prawdopodobnie (chyba że mi sie odwidzi w trakcie montażu) bede mieć w ciągu wysokiej zabudowy wiec powinno być ok

szuflady z samodomykaczem, na blumach - czego chcieć więcej za taką cenę

też mam w kształcie "L" (z półwyspem) a do tego wysoka zabudowa, dodatkowe szafki które beda wisiały w jadalni, podwójne wysokie cargo - zapłaciłam po obniżce 10.000

co do cm pewnie nie chociaż nie wiem....ja namalowałam co gdzie ma być...i tak będzie, nawet wolnostojącą lodówkę prawdopodobnie (chyba że mi sie odwidzi w trakcie montażu) bede mieć w ciągu wysokiej zabudowy wiec powinno być ok

szuflady z samodomykaczem, na blumach - czego chcieć więcej za taką cenę

też mam w kształcie "L" (z półwyspem) a do tego wysoka zabudowa, dodatkowe szafki które beda wisiały w jadalni, podwójne wysokie cargo - zapłaciłam po obniżce 10.000

A za ile metrow ? :)

tyle, że w przekroju nasz arcyprojektant tego nie pokazał! bo jeden pracownik liczył strop, druga rysowała resztę.. budynek przecięty w poprzek ma strop w jednej linii. Także komplikują się wysokości pomieszczeń.

Z tego wynika pytanie moje do was:

Czy zostawić to jak jest, czego skutkiem będzie wysokość do sufitu części domu (w tym dużego pokoju) 254cm? reszta będzie dalej będzie miała 258cm.

czy ja te cztery centymetry w ogóle zauważę? Murarz i tak pewnie takiej precyzji nie zachowa...

.

Rutino - 254 w duzym pokoju, prawie 40 m2 to będziesz miał za mało. My tez mielismy wyliczone na 270, ale nie wzieliśmy pod uwagę, że coś tam tynki, coś może przy szalowaniu 1 cm niżej i w salonie 28 m2 mam teraz 265 i wydaje mi się, że nisko. Choć w domu gdzie teraz mieszkam mam pokoje i 250 i 256 i nic mi nie przeszkadza i kategorycznie w nowym nie chcieliśmy powyżej 270 to jednak uważam, że lepiej 10 cm wyżej niż za mało. A te 10 cm na kubaturze więcej do ogrzania to już by Ci musiał Adam policzyć kosztowo.:D

Tak więc wg mnie salon min. 270 przy tej powierzchni co masz

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?17439-Wysoko%C5%9B%C4%87-pomieszcze%C5%84

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?117587-Jaka-wysoko%C5%9B%C4%87-pomieszcze%C5%84

tu masz wątki o podobnej tematyce, ale decyzję i tam musisz podjąć sam

254 cm to ja bym chciala miec :) u nas w korytarzu wyszlo max 245...w pozostalych pokojach bedzie podobnie, o salonie i kuchni nie mowie bo tam 245 ale od tyłu..no ale chcialam 30cm welny to mam...bedzie niewysoko ale cieplo ;)

natomiast 254 w duzym salonie to faktycznie moze byc mało - masz jakies alternatywy ?

BTW. Jestescie na biezaco z plytkami - gdzie kupie najtanszy gres do garazu ? Obojetnie jaki - pewnie 30x30, czy tam 33x33, maksymalnie drugi gatunek choc wolalbym pierwszy, szary (ew. w jakies "ciapki" ;) Kiedys byla fajna promo w MixPolu w Czyzowicach za 10 pln / m2 ostatnie metry ale jakos sie nie skusilem i teraz zaluje :) Moze widzieliscie jakies promocje w marketach czy mniejszych sklepach na takie plytki ?

A tak poza tematem budowy to dzis ostatni dzien zapisow na akcje JSW - kto sie nie zapisal ma ostatnia szanse - kasa zamrozona tylko do 6-go lipca (+~2dni), powinna dac te 10-15% zysku :-)

gres szkliwiony 1gat na folwareckiej chyba kolo 15zl.

a na akcje zapisalismy sie razem z zona czyli zamowienie na 150 akcji, zaluje bo mialem jechac do pko w piatek po pakiet pewnych 75 akcji dla pracownikow jsw, ale w bylismy po weselu tak ze zaden nie mogl jechac autem a autobusem nie warto po te 1000-1500zl (na taki zysk licze w pierwszych dniach) ;)

254w salonie o pow wiekszej niz 25m2 to O WIELE ZA MALO !!! bedzie klaustrofobicznie i smiesznie ze o lampach nie wspomne !! to nie sa pomieszczenia w bloku gdzie duzy pokoj na 4 na 5m !! ja sie skusilam na jeden pustak wiecej a i tak mialam projektowane 2,60 ... teraz od stropu do stropu mam 3,15 ... mam miejsce na wiecej styro na podlodze i bajeranki sufit nad glowa ... jakies ledy, obnizenia i sporo miejsca na wentylacje !! moge spokojnie obnizac sufity o 20 cm bo i tak zostanie w smie 2,75 :)

no i to co pisal szyna ... jest gdzie wsadzic instalacje ... zwlaszcza kable i rury wentylacyjne z ktorymi jest nielada problem przy wentylacji !!