Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

RYBNIK !!!! chyba też tu budujecie

Recommended Posts

Na topie pewnie MAPEI, jak wszystko co zwiazane z kaflami i fugami :) Na podlogowke - tylko klej elastyczny! Ja jednak proponuje najtanszy jaki kupisz w hurtowni (byle elastyczny), nie ma sensu przeplacac - kazdy jeden spelni prawidlowo swoja role :)

A zuzycie to zalezy od grubosci warstwy kleju, a ta zalezy od rownosci wylewki / tynku. Mi na 10m2 lazienke poszlo pol worka kleju - kladlem go grzebieniem 2mm czyli po docisnieciu klej mial 1mm - wyszlo perfekt i trzyma od poltorej roku ale to zaleta perfekcyjnych wylewek ;-) Na sciany juz grzebien 6 albo 8 - mimo ze tez bylo rowno to wolalem zeby warstwa kleju byla grubsza / mocniejsza..

Nie wiem czy plytkujesz cos innego procz kuchni / wiatrolapu / lazienek - jezeli nie to nie ma sensu oszczedzac i dawac kleju zwyklego zamiast elastycznego - u mnie tego kleju lacznie poszlo ledwo pare workow (nie wiem ile - moze 5? 6?) a roznice w cenie nie sa znowu takie duze :)

I jeszcze jedna uwaga - jezeli przewidujesz jakies bardzo duze plytki (typu 60x60) to tez koniecznie na elastycznym kleju, nawet jak nie ma podlogowki - mniejsze ryzyko ze popekaja :)

mi na takie pomieszczenia do 15m2 na podlogach szlo niewiele ponad worek kleju, ale juz na sciany w lazience poszlo kolo 10 workow ;/ a kafelek niewiele ;//, oczywiscie wiekszosc mapei, roznica cenowa do najtanszego kleju niewielka

• Odpowiedzi 34,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• mea

3735

• DagaAdam

3628

• queene

2053

• MaciekKamila

1087

Najaktywniejsi w wątku

Gość Arturo72
a na akcje zapisalismy sie razem z zona czyli zamowienie na 150 akcji, zaluje bo mialem jechac do pko w piatek po pakiet pewnych 75 akcji dla pracownikow jsw,

Coś mi się przypomina,że ktoś niedawno jakiś strajk urządzał przeciw prywatyzacji jsw ;)

a ja zamówiłam, kolega pracuje w PIK-u w Pawłowicach, wszystko mi zaprojektował i zamontuje...a dlaczego BRW ? już mówię :)

po pierwsze - obecnie mam w mieszkaniu 10 letnią kuchnie z BRW, kupilismy wtedy najtansza jaka była, dalismy za całość 1000 zl, zmieniała juz z nami mieszkanie - i kurcze nic jakos sie z nią nie dzieje - nic nie odchodzi, nic sie nie urwało, nie wypaczyło, fronty wyglądają jak nowe dlatego zabieram ja ze soba i bedzie stała sobie dalej w piwnicy

po drugie - odiwedziłam wszystkie salony BRW w okolicy i dokładnie przyjrzałam sie kuchniom z ekspozycji które wiadomo jak sa eksploatowane - nie widać na nich żadnych śladów zużycia

po trzecie - materiały używane przez BRW to te same materiały używane przez większość studiów kuchennych, mdf to mdf, cudów nie ma za tą cenę

dlatego złego słowa na BRW nie powiem, zreszta nie tylko na kuchnie, także inne meble u nas sie sprawdziły na tyle ze córka dostanie póki nie podrośnie meble syna (też BRW) bo wyglądają wciąż idealnie

a tak - na vacie zyskałam prawie 3000 - mam zmywarke i mikrofale do zabudowy gratis :)

teraz na mieszkaniu tez mamy kuchnie za 999zl z pika, nie wiem dokladnie czy to brw ale cos taniego a naprawde solidne! beda staly w garazu naprzeciw bram i bedzie to moja majsterkownia

Cholera jasna, że tak się przywitam dziś szorstko

pamiętacie nasze pancerne stropy? 16 i 20cm? Okazuje się, że z góry będzie równa płyta, natomiast różnica będzie dołem. na szczęście nie w poprzek pomieszczeń tylko między ścianami, więc w żadnym miejscu nie będzie tego widać.

tyle, że w przekroju nasz arcyprojektant tego nie pokazał! bo jeden pracownik liczył strop, druga rysowała resztę.. budynek przecięty w poprzek ma strop w jednej linii. Także komplikują się wysokości pomieszczeń.

Z tego wynika pytanie moje do was:

Czy zostawić to jak jest, czego skutkiem będzie wysokość do sufitu części domu (w tym dużego pokoju) 254cm? reszta będzie dalej będzie miała 258cm.

czy ja te cztery centymetry w ogóle zauważę? Murarz i tak pewnie takiej precyzji nie zachowa...

prawo wymaga min. 250cm wysokości, więc tu jest OK.

projektant właśnie zaczął urlop, decyzja o PnB wyjdzie 4lipca, także dziś i tak wiele nie zdziałam..

Ciekawe jakie niespodzianki kryje jeszcze nasz projekt...

Przy okazji wyjaśniono mi, skąd wynika pancerność moich stropów. Ano z tego, że na środku części z nich będą stały słupy trzymające dach, a rozmieszczenie słupów wynika raczej z wąskiego pola manewru wynikającego z wąskiej działki.

u nas pomieszczenia wszedzie prawie 2,7m :) nie wiem czy na gorze w sypialnie nie bedzie 3,15m ;d

Coś mi się przypomina,że ktoś niedawno jakiś strajk urządzał przeciw prywatyzacji jsw ;)

niedawno tak i dalej jestesmy przeciwni, a czy to debiut jsw czy innej duzej firmy to kupujemy zawsze, bo zawsze jest zarobek :)

strajkowalismy po to, zeby przy okazji prywatyzacji wywalczyc cos dla nas typu gwarancje zatrudnienia, pozostawienie przez skarb panstwa pakietu wiekszosciowego itd itd. duzo tych punktow bylo i niestety niewiele z nich udalo sie zwiazkowcom wywalczyc :(

tak czy tak gdy panstwo prywatyzowalo huty, tpse i pare innych gigantow to tan pracownicy naprawde dostali wysokie gratyfikacje, u nas beda procenty tego!

Rutino - 254 w duzym pokoju, prawie 40 m2 to będziesz miał za mało. My tez mielismy wyliczone na 270, ale nie wzieliśmy pod uwagę, że coś tam tynki, coś może przy szalowaniu 1 cm niżej i w salonie 28 m2 mam teraz 265 i wydaje mi się, że nisko. Choć w domu gdzie teraz mieszkam mam pokoje i 250 i 256 i nic mi nie przeszkadza i kategorycznie w nowym nie chcieliśmy powyżej 270 to jednak uważam, że lepiej 10 cm wyżej niż za mało. A te 10 cm na kubaturze więcej do ogrzania to już by Ci musiał Adam policzyć kosztowo.:D

1-2% max, czyli tyle co nic :)

niedawno tak i dalej jestesmy przeciwni, a czy to debiut jsw czy innej duzej firmy to kupujemy zawsze, bo zawsze jest zarobek :)

strajkowalismy po to, zeby przy okazji prywatyzacji wywalczyc cos dla nas typu gwarancje zatrudnienia, pozostawienie przez skarb panstwa pakietu wiekszosciowego itd itd. duzo tych punktow bylo i niestety niewiele z nich udalo sie zwiazkowcom wywalczyc :(

tak czy tak gdy panstwo prywatyzowalo huty, tpse i pare innych gigantow to tan pracownicy naprawde dostali wysokie gratyfikacje, u nas beda procenty tego!

No pracownicy przeciez jeszcze dostana darmowe akcje w zaleznosci od stazu :) Moj ojciec (35,5 roku przerobione) liczy na 300-400 akcji :)

taa tylko te akcje sa zablokowane na 2 lata ... te dwa lata kiedy zyski beda najlepsze!!

Atam zablokowane - mozna je sprzedac od reki tylko po troche nizszym kursie :) Oddajesz je jakby w depozyt na dwa lata ale kase dostajesz odrazu. Nie mam pojecia jednak w jakiej cenie - zapewne sporo nizszej. Mysle jednak ze nawet jak zostana zablokowane na dwa lata to nic nie stracisz - szczegolnie ze maja byc duze dywidendy :)

gdzie w Rybniku lub Żorach można wypożyczyc "skoczka"?

Rybnik - Niedobczyce - naprzeciwko Zabki, jadac od strony Rybnika - mijasz przejazd kolejowy i za paredziesiat metrow tuz u podnoza "gory" ;) jest po lewej zabka a dokladnie naprzeciwko po prawej - wypozyczalnia sprzetu budowlanego. Tam pozyczysz skoczka :)

a ja zamówiłam, kolega pracuje w PIK-u w Pawłowicach, wszystko mi zaprojektował i zamontuje...a dlaczego BRW ? już mówię :)

po pierwsze - obecnie mam w mieszkaniu 10 letnią kuchnie z BRW, kupilismy wtedy najtansza jaka była, dalismy za całość 1000 zl, zmieniała juz z nami mieszkanie - i kurcze nic jakos sie z nią nie dzieje - nic nie odchodzi, nic sie nie urwało, nie wypaczyło, fronty wyglądają jak nowe dlatego zabieram ja ze soba i bedzie stała sobie dalej w piwnicy

po drugie - odiwedziłam wszystkie salony BRW w okolicy i dokładnie przyjrzałam sie kuchniom z ekspozycji które wiadomo jak sa eksploatowane - nie widać na nich żadnych śladów zużycia

po trzecie - materiały używane przez BRW to te same materiały używane przez większość studiów kuchennych, mdf to mdf, cudów nie ma za tą cenę

dlatego złego słowa na BRW nie powiem, zreszta nie tylko na kuchnie, także inne meble u nas sie sprawdziły na tyle ze córka dostanie póki nie podrośnie meble syna (też BRW) bo wyglądają wciąż idealnie

a tak - na vacie zyskałam prawie 3000 - mam zmywarke i mikrofale do zabudowy gratis :)

queene a możesz zdradzić jaki model wybrałaś?