Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

RYBNIK !!!! chyba też tu budujecie

Recommended Posts

• Odpowiedzi 34,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• mea

3735

• DagaAdam

3628

• queene

2053

• MaciekKamila

1087

Najaktywniejsi w wątku

Dorwalem fajny sklep z mlodymi roslinami:

http://www.drzeweczkaa.sklepna5.pl/

Roslinki sa mlode (1-2 lata) ale w doskonalych cenach - 0,7 - 1,5pln. Jak sie komus nie spieszy to jest okazja kupic hurtem. Ja juz kupilem (coprawda nie tu ale tez w tej cenie i takie male) 150 jalowcow plozacych wiltonii i obsadzilem 60mb pod frontem ogrodzenia (wylozywszy to wczesniej agrotkanina). Roznica w cenie kolosalna - za 150 jalowcow zaplacilem 225 pln. W szkolce o okolo dwa lata starsze okazy chodza po 15 pln, czyli zaplacilbym 2250. IMHO dwa lata mina jak z bicza, a 2k w kieszeni - mozna kupic za to duuuuuzo innych roslinek :)

Zaluje ze na samym poczatku budowy sie tym nie zainteresowalem bo bym kupil po 100 szt. wszystkiego za takie grosze i teraz mialbym pareset czteroletnich okazow roznych roslin ktore moznaby przesadzac na spokojnie w docelowe miejsca :)

sluchajcie mam pytanie ... kumpela trafila do szpitala a na dzien przed szpitalem sypnal sie jej laptop ... cos w systemie sie powalilo i szukam kogos kto za drobna kaske by zrobil z tym porzadek ... to jest vista wiec nie powinno byc klopotow a ja zwyczajnie NIE MAM CZASU DO TEGO USIASC !! trzeba by winde postawic na nogi i powgrywac co tam byc powinno ... sa do tego plyty itp ... jak by sie ktos znalazl to poprosze na prv :)

Dorwalem fajny sklep z mlodymi roslinami:

http://www.drzeweczkaa.sklepna5.pl/

Roslinki sa mlode (1-2 lata) ale w doskonalych cenach - 0,7 - 1,5pln. Jak sie komus nie spieszy to jest okazja kupic hurtem. Ja juz kupilem (coprawda nie tu ale tez w tej cenie i takie male) 150 jalowcow plozacych wiltonii i obsadzilem 60mb pod frontem ogrodzenia (wylozywszy to wczesniej agrotkanina). Roznica w cenie kolosalna - za 150 jalowcow zaplacilem 225 pln. W szkolce o okolo dwa lata starsze okazy chodza po 15 pln, czyli zaplacilbym 2250. IMHO dwa lata mina jak z bicza, a 2k w kieszeni - mozna kupic za to duuuuuzo innych roslinek :)

Zaluje ze na samym poczatku budowy sie tym nie zainteresowalem bo bym kupil po 100 szt. wszystkiego za takie grosze i teraz mialbym pareset czteroletnich okazow roznych roslin ktore moznaby przesadzac na spokojnie w docelowe miejsca :)

Wow, ceny rewelka !

Ja płaciłam za duże okazy Wiltonii - po 26 zł !

Fakt, że duże - ale jak ktoś ma czas i cierpliwość... to jednak można skusić się na takie małe rożlinki bo przebicie jest nieziemskie !

:o

U jaki tu spokój dzisiaj :)

A my poszukujemy tynkarzy - dzisiaj trafiłam na Pana, który zaskoczył mnie ceną: 21-22 zł/m2 :o No i może znaleźć dla nas czas w sierpniu :)

W sobotę wizja lokalna na budowie :) Zobaczymy....

Hmmmm....

to ja niedługo polecę Wam NOWEGO TYNKARZA, który dopiero pojawił się na rynku a jest dobry... widziałam na własne oczy. :D

Zagadam z nim tylko o cenach i szczegółach...

Odezwę się jak dowiem się więcej.

:yes:

roslinki polecam od szkółki Rebesia z czyzowic, za szkołą podstawowa. Ceny wydaja sie być rozsądne. elo

Gdzie ta szkolka dokladnie jest ?

Fajna jest tez w Olzie na Boguminskiej - duza i ceny calkiem OK. Ale w szkolkach sa juz duze okazy - a za takie trzeba wybulic 10-20 pln. Nigdzie nie da sie kupic mniejszych (bo im sie to nie oplaca - wola rok / dwa poczekac i miec 10 x przebitke ;) a jak ktos potrzebuje hurtem.. Ja mam w sumie ze 120mb ogrodzenia od frontu i troche tych roslinek potrzebuje :-)

Tak, przebicie nieziemskie.

Tyle, że trzeba zdawać sobie sprawę z tego, że w przypadku np. jałowców płożącach ( wspomniany tu Wiltonii ) tempo wzrostu jest potwornie wolne - roczny przyrost to tylko 10 cm !

Więc zdeseperowana kupiłam kilka dużych okazów po 26 zł.

Ale na szczęście inne roślinki rosną szybciej....

:D

U jaki tu spokój dzisiaj :)

A my poszukujemy tynkarzy - dzisiaj trafiłam na Pana, który zaskoczył mnie ceną: 21-22 zł/m2 :o No i może znaleźć dla nas czas w sierpniu :)

W sobotę wizja lokalna na budowie :) Zobaczymy....

Madzia polecam moich tynkarzy , super wykonanie zawsze mozesz podjechać i zobaczyć wykonanie po sąsiedzku super a ceny za zwykły tynk 18zł. a z tzw filcówka 22.

Tak, przebicie nieziemskie.

Tyle, że trzeba zdawać sobie sprawę z tego, że w przypadku np. jałowców płożącach ( wspomniany tu Wiltonii ) tempo wzrostu jest potwornie wolne - roczny przyrost to tylko 10 cm !

Więc zdeseperowana kupiłam kilka dużych okazów po 26 zł.

Ale na szczęście inne roślinki rosną szybciej....

:D

Wiltonii rosnie podobno znacznie szybciej - w ciagu roku powinien urosnac te 20cm :) Moje miniaturki sa dwuletnie. W szkolkach sprzedaja trzy i cztero letnie i sa juz duzo wieksze :)

Za to posadzilem je troche gesciej (blisko 3 / m2, normalnie polecaja minimum 2 / m2), wiec de facto IMHO szybciej zadarnia ten teren :) Przy kilku sztukach mozna sobie pozwolic - ja poki co wzialem 150 a bede potrzebowal drugie tyle. A to tylko jalowiec pod ogrodzenie. Kupilem jeszcze 150 fajnych sadzonek trzmieliny sunspot.. Tez na okolice ogrodzenia. A gdzie tam reszta ;-)

Daga&Adam,

to mamy zbieżne gusty co do roślinek.

Fajowo będzie.

:yes:

To pisz pisz co tam jeszcze sadzisz - ja dopiero odkrywam swiat roslinek :D :lol2:

W samym ogrodzie za bardzo nie chce jeszcze nic sadzic poki nie zrobie jakiegos sensownego projektu - bo potem takie przesadzanie jest bezsensu ;)

Na jednej czesci ogrodzenia mam kupione i czekajace na przesadzenie - rdest auberta.. Troche sie go obawiam bo ponoc rosnie jak glupi ale z tamtej strony akurat mam beznadziejnych sasiadow (za ulica) i chetnie sie od nich szczelnie i szybko odgrodze :-)