Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

RYBNIK !!!! chyba też tu budujecie

Recommended Posts

• Odpowiedzi 34,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• mea

3735

• DagaAdam

3628

• queene

2053

• MaciekKamila

1087

Najaktywniejsi w wątku

Aga nr 1 lub inni -> jaka znasz/cie najszybciej zadarniajaca / rosnaca rosline ktora nadawalaby sie na skarpe usypana z mieszaniny gliny / dosyc dobrego czarnoziemu / zuzlu. Skarpa jest w miejscu zacienionym, nie widac jej i jest daleko od ogrodka, wiec nie musi to byc nic ladnego - ba, to moze byc nawet jakis chwast - byle szybko urosnie i pusci dlugie / duzo korzeni umacniajac te skarpe. Chodzi przede wszystkim o dosyc duze ilosci wody jakie sie gora przez ta skarpe beda laly. Bezposrednio na nia deszcz nie bedzie padal ale bedzie po niej w czasie deszczow plynac mala "rzeka" (no docelowo troche ja pozabezpieczam zeby tak zle nie bylo :)

Najlepsza bylaby biowloknina ale szkoda mi kasy i roboty - wolalbym tam cos poprostu wysiac i poczekac :) Mysle ze do jesieni nie powinno juz byc takich deszczow jak ostatnio, a i skarpa bedzie troche pozabezpieczana. Powierzchnia tej skarpy jest calkiem calkiem - na oko jakies 10-15mb szerokosci i 7-10m dlugosci. Nie dam pare stowek za biowloknine... Macie jakies propozycje ? ;)

Trawa wydaje mi sie zbyt wolno rosnaca - szczegolnie w takim dosc zacienionym miejscu..

Aga nr 1 lub inni -> jaka znasz/cie najszybciej zadarniajaca / rosnaca rosline ktora nadawalaby sie na skarpe usypana z mieszaniny gliny / dosyc dobrego czarnoziemu / zuzlu. Skarpa jest w miejscu zacienionym, nie widac jej i jest daleko od ogrodka, wiec nie musi to byc nic ladnego - ba, to moze byc nawet jakis chwast - byle szybko urosnie i pusci dlugie / duzo korzeni umacniajac te skarpe. Chodzi przede wszystkim o dosyc duze ilosci wody jakie sie gora przez ta skarpe beda laly. Bezposrednio na nia deszcz nie bedzie padal ale bedzie po niej w czasie deszczow plynac mala "rzeka" (no docelowo troche ja pozabezpieczam zeby tak zle nie bylo :)

Najlepsza bylaby biowloknina ale szkoda mi kasy i roboty - wolalbym tam cos poprostu wysiac i poczekac :) Mysle ze do jesieni nie powinno juz byc takich deszczow jak ostatnio, a i skarpa bedzie troche pozabezpieczana. Powierzchnia tej skarpy jest calkiem calkiem - na oko jakies 10-15mb szerokosci i 7-10m dlugosci. Nie dam pare stowek za biowloknine... Macie jakies propozycje ? ;)

Trawa wydaje mi sie zbyt wolno rosnaca - szczegolnie w takim dosc zacienionym miejscu..

Jak szybko rosnąca - to jałowce płożące odpadają zdecydowanie. ;)

Polecam niezawodny barwinek - bardzo tani, szybki i efektowny. Niewymagający.

Osiąga 0,3 m wysokości a dość szybko rozrasta się do 0,5 - 0,7 m szerokości.

No i jeszcze irgi :

- irga Dammera "Major" : wysokość do 20 cm, sadzić co 70 - 100 cm

- irga Dammera "Coral Beauty" ( moja ulubiona z czerwonymi kuleczkami ) - wys. do 50 cm, 100 cm szeroka, sadzić 3 - 4 szt. na m2.

- irga "Ursynów" - wys. do 0,4 m, szeroka do 1,5 m.

:yes:

mam pytanie odnosnie paneli i podlogowki ... bo podobaja mi sie takie panele:

http://allegro.pl/panele-podlogowe-ac5-10-mm-orzech-negro-i1673843396.html#gallery

ale to jest 10mm ... czy nie bedzie za grubo dla podlogowki ?? chce je polozyc na 12m2 z 40 w salonie ... jest tam dosc gesto rurek /takie silidne 9-10 cm rozstawu ... / pod panel pianka w kratke ... pytanie tylko czy nie zaizoluje zbyt mocno ...

http://allegro.pl/panele-podlogowe-ac5-10-mm-orzech-negro-i1673843396.html#gallery

ale to jest 10mm ... czy nie bedzie za grubo dla podlogowki ?? chce je polozyc na 12m2 z 40 w salonie ... jest tam dosc gesto rurek /takie silidne 9-10 cm rozstawu ... / pod panel pianka w kratke ... pytanie tylko czy nie zaizoluje zbyt mocno ...

ja tam mam zamiar kłaść deskę barlinecką 14 mm na podłogówkę i się jakoś nie łamię, no chyba że powienienem?

By the way, jaką grubość tynku na elewacji macie i polecacie?

Spokojnie mozesz klasc - bedzie OK :)

Lider6,

wklejam z podwątku o polecanych wykonawcach.

Ten Piotr Waszak robi też docieplenia i elewacje - na Baumicie, Dolina Nidy ( cementowe plus malowanie ) i silikatowo - silikonowe na Ceresicie.

Muszę tam dopisać, zapomniałam :

(... ) Tynki - hmmmm.... kurczę, no niby P. Damian też ( ;) ), ale że trochę podpadł to... skłaniam się bardziej do nowego agregatu i dobrej ekipy mojego kolegi Piotrka Waszaka ( Jastrzębie Z ).

Chcę mu pomóc w rozruszaniu firmy, wcześniej specjalizował się tylko w oknach VEKA. Teraz poszerza działalność. ;)

Robi on teraz tynki c-w o drobniutkiej gramaturze 0,5 mm ( niemal gładkie jak gładź ! ) z "Doliny Nidy" - niesamowicie piękne ( !!! ), tylko już do pomalowania, bez konieczności kładzenia gładzi.

Wiem, bo widziałam na własne oczy - czasami tam kawkę pijam i z kotkiem się bawię.

Można się z Piotrkiem umówić, żeby zobaczyć na własne oczy - wszystko Wam pokaże i wytłumaczy.

Cena : 26 zł netto / m2 do negocjacji. W cenie : materiał, robocizna, kątowniki protektory, listwy przyokienne apilastry.

Robi też tynki c-w na "Baumicie" - cena : 24 zł / m2 netto.

Ręczę za jakość usługi, naprawdę polecam.

Oczywiście robi też ocieplenia budynków i elewacje.

Tel : 608-533-284 (... )

Dodaję ceny tych elewacji, tam już poprawiłam.

;)

Oczywiście Piotrek robi też ocieplenia budynków i elewacje.

Ceny :

- ocieplenie styro, siatka, klej plus położenie gruntu i tynku ( CZYLI KOMPLETNA ELEWACJA ) - 50 zł netto / m2 ( robocizna )

- samo położenie gruntu i tynków cementowych ( do malowania lub nie ) na "Baumicie" ( 25 zł netto / m2 ) i "Dolinie Nidy" ( 27 zł netto / m2 )

- samo położenie gruntu i tynków silikatowo - silikonowych na "Ceresit" - 15 zł / m2

FHU Piotr Waszak, tel. : 608-533-284

ja tam mam zamiar kłaść deskę barlinecką 14 mm na podłogówkę i się jakoś nie łamię, no chyba że powienienem?

By the way, jaką grubość tynku na elewacji macie i polecacie?

Co do tynku 2mm. To rozsądny poziom, niektóre firmy 1,5mm robią tylko na Polskę i wschód, Niemcy dają 3mm. Cieńsze tynki jak 2mm mogą pekać. Ale im jaśniejszy kolor tym cieńszy tynk bezpieczniejszy.

Co do desek to barlinek ma na prawde marną opinię, o wiele lepsze warstwowe parkiety robi Finishparkiet (6mm warstwa wierzchnia, podkład dąb a nie jakiś tam świerk) albo Dąbex (paratdos), grubości gorsze ale też jakość ok. Ale oczywiście warstwa ścieralna marna. Jak deska ma 2mm to raz to szlifniesz i koniec potem się rozleci. Dąbex jest też ok dla maniaków grubości podłogi na podłogówce bo jego panele mają 11mm grubości! Mało kto takie ma, ale ma to poza zaletą dobrego przepuszczania ciepła wadę grubości warstwy wierzchniej i cieniutkiej podłogi po prostu. Obie firmy to ceny w okolicy 110-180zł/m kw przy czym pierwsza deska z 6mm warstwa na dębie to rząd 140zł.

pamietacie sarne o której niedawno pisałam ze mi pod okna podchodzi ? dzisiaj napedzila mi niezlego stracha jak moj pies ja pogonił i wyskoczyła z wysokich krzaków wprost na mnie.....przes sekunde nie wiedziałam - w prawo w lewo czy padnij, kurcze ale mi sie cieplo zrobiło :D

a co do podłóg - zrezygnowalismy z Barlinka na rzecz Haro.

ja ciagle o kronotexie mysle ... cena bez porownania i jakosc z tego co slysze tez ...

Jak dla mnie imitacja drewna w postaci twardego, mocnego, wrecz niezniszczalnego i 5-10 x tanszego laminatu (czyli paneli np. kronotexu) jest lepsza niz imitacja drewna w postaci warstewki paru mm drewna w Barlinku i podobnych, a nawet normalnego grubego parkietu. Takie podlogi nadaja sie chyba tylko zeby je polozyc i zrobic zdjecie bo po roku czy dwoch (w zaleznosci oczywiscie od intensywnosci uzytkowania) pelno na nich rys i wgniecen - jak to w drewnie. Posiadacze twierdza, ze to dodaje podlodze uroku :) Jedyna zaleta parkietu klejonego jest "cichosc" tej podlogi. Zalety tej nie maja niestety juz parkiet chocby wspomniany przez queene - Haro. Queene - jak patrze na ceny allegrowe to podlogi z Haro ktore mi sie podobaja kosztuja 300 w zwyz ;) ;) To juz bym wolal panele quick-stepa po 120 pln ktore wygladaja wprost oblednie :)