Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

RYBNIK !!!! chyba też tu budujecie

Recommended Posts

• Odpowiedzi 34,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• mea

3735

• DagaAdam

3628

• queene

2053

• MaciekKamila

1087

Najaktywniejsi w wątku

Witajcie.

PnB prawomocne, drzewa ścięte (2 jabłonie, 1 grusza).

Z czego macie więźbę? tartaki koniecznie chcą mi sprzedać świerk. Mam upierać się na droższą sosnę?

bylas w mszanie ?? oni maja sosne i chyba najlepsze ceny w okolicy ...

acha sporo nowosci w moim dzienniku :)

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?161617-%C5%BBabek-k%C4%85t-w%C5%82asny-...-chyba-niezbyt-ciasny-)&p=4809018#post4809018

gruntem ? a jakim np ? ale pod płytki mam nadzieje że nie bo wchodzą w piatek

a jakąs tą folie w płynie mozesz polecić ?

ahoj no ano zwyklym tylko musisz to zrobic zgodnie z instrukcja (a kazdy ma inna jesli chodzi o przenikanie itp) najlepiej dzien wczesniej walkiem przejechac

... a ja dzisiaj w koncu przesadzilem z doniczek do gruntu cztery krzaczki rdestu auberta ... Pare galazek uleglo awarii bo pomagal mi moj piesek a ze ma ostre zeby a tak bardzo chcial mi te krzaczki przyniesc ... ;) No bywa. Tak czy siak przetestuje czy podobno najszybciej rosnace w naszym klimacie pnacze rzeczywiscie tak szybko rosnie :) Ponoc niektorym rosnie do 10-ciu metrow rocznie i daje efekt wysokiej zielonej sciany juz po 2-3 m-cach :-)

... a ja dzisiaj w koncu przesadzilem z doniczek do gruntu cztery krzaczki rdestu auberta ... Pare galazek uleglo awarii bo pomagal mi moj piesek a ze ma ostre zeby a tak bardzo chcial mi te krzaczki przyniesc ... ;) No bywa. Tak czy siak przetestuje czy podobno najszybciej rosnace w naszym klimacie pnacze rzeczywiscie tak szybko rosnie :) Ponoc niektorym rosnie do 10-ciu metrow rocznie i daje efekt wysokiej zielonej sciany juz po 2-3 m-cach :-)

pokaz jak to to wyglada ?? ja tez chce !!! ja mam do obsadzenia 35mb siatki !!

pokaz jak to to wyglada ?? ja tez chce !!! ja mam do obsadzenia 35mb siatki !!

Powiadam Ci wstrzymaj sie albowiem mowia ze ten rdest to masakra jest :)

A tak powaznie to zalecaja zeby podpory byly bardzo solidne (pedy robia sie grube, zdrewniale, ciezkie) i mialy minimum 3 metry. Ja te krzaczki zasadzilem poki co na 1,5mb ogrodzeniu z grubych (drut 6mm) paneli ale jak bedzie trzeba to je podwyzsze (od tej strony nie lubie sasiadow ;) Siatke moglby ten rdest obalic!! Jest mega ekspansywny i jak w poblizu sa jakies drzewka to sie na nie rzuci i pokryje ;) Kup raczej cos troche wolniej rosnacego typu bluszcz, winobluszcz, wiciokrzew, czy milin :)

Zapomnialem o fotce - ona jest dosc wymowna ;)

http://www.ogrodkroton.pl/zdjecia/Pol-600.jpg

:D

Który to tartak? dzwoniłem do mszany z namiarów, to pan obecnie pracuje w jastrzębiu na Pszczyńskiej, bo w mszanie źle się działo :o

drewno ma "półświeże", ciekawa kategoria. Poszukam jeszcze.

bylas w mszanie ?? oni maja sosne i chyba najlepsze ceny w okolicy ...

acha sporo nowosci w moim dzienniku :)

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?161617-%C5%BBabek-k%C4%85t-w%C5%82asny-...-chyba-niezbyt-ciasny-)&p=4809018#post4809018

nieźle się dzieje, pozazdrościć postępów. Możesz podac orientacyjny koszt twoich tynków i podłóg?

Musimy się ostatecznie zdecydować ile chcemy kredytu, a ciężko to wszystko policzyć.

Jasek dzięki za wsparcie,ale Instalmex nawet nie raczył odpisać na maila.

Adiqq uspokoiłeś mnie,że po tym mapeielasticu już Ci nic nie przecieka,mąż malował w sobotę schody,bo po ostatnich deszczach było mokro na ćwierć salonu.

Jedno zdanie powiem tylko na temat drzewa na podłodze,podoba mi się bardzo,ale jakoś wiele rzeczy szybko mi się nudzi i nie bardzo widzi mi się oglądanie drzewa do końca życia.Panele sobie wymienię za pięć lat i gitara.Zresztą to co Adam pisze o użytkowaniu to święte słowa.U nas już coś komuś spadło na schody i jest wielkie wgniecenie,drażni mnie to bardzo,przy okazji zapytam pana Karola czy da się z tym cos jeszcze zrobić.

Aha mamy drzwi u góry,Danusia jak jesteś jeszcze chętna na oglądanie,zapraszam!

Powiadam Ci wstrzymaj sie albowiem mowia ze ten rdest to masakra jest :)

A tak powaznie to zalecaja zeby podpory byly bardzo solidne (pedy robia sie grube, zdrewniale, ciezkie) i mialy minimum 3 metry. Ja te krzaczki zasadzilem poki co na 1,5mb ogrodzeniu z grubych (drut 6mm) paneli ale jak bedzie trzeba to je podwyzsze (od tej strony nie lubie sasiadow ;) Siatke moglby ten rdest obalic!! Jest mega ekspansywny i jak w poblizu sa jakies drzewka to sie na nie rzuci i pokryje ;) Kup raczej cos troche wolniej rosnacego typu bluszcz, winobluszcz, wiciokrzew, czy milin :)

Zapomnialem o fotce - ona jest dosc wymowna ;)

http://www.ogrodkroton.pl/zdjecia/Pol-600.jpg

no faktycznie sciana jest konkretna !! a ja to chce dac na siatke ... ale z drugiej strony wyglada super !!

Który to tartak? dzwoniłem do mszany z namiarów, to pan obecnie pracuje w jastrzębiu na Pszczyńskiej, bo w mszanie źle się działo :o

drewno ma "półświeże", ciekawa kategoria. Poszukam jeszcze.

nieźle się dzieje, pozazdrościć postępów. Możesz podac orientacyjny koszt twoich tynków i podłóg?

Musimy się ostatecznie zdecydować ile chcemy kredytu, a ciężko to wszystko policzyć.

nie wiem czy do mojego tartaku dzwonilas ale ten gosc to stary dziadek ktory raczej sie nie przenosil nigdzie !! to taki typco jedzie na zamowieniach kopalnianych wiec powinien jakos ciagnac !!

Hejka z rana,

obiecana lista roślin na skarpy.

Roślin, które akurat pasowały na moją skarpę tzn. nie podwyższałyby i tak już wysokiej skarpy.

Odrzuciłam więc wszelkiego rodzaju drzewka czy wysokie krzewy.

Wybrałam gatunki, które stylowo i gabarytowo odpowiadałyby moim kryteriom, ale oczywiście każdy z Was może sobie skorygować wedle swoich ( i roślin ! )wymagań.

Bo rzecz jasna, każda z tych roślin ma tam jakieś swoje wymagania glebowe, kwasowe, oraz "kierunkowe".

Trzeba sobie po prostu dopasować je do swojej skarpy.

:yes:

Oto one :

- rozplenica japońska

- tawuła japońska "Golden Carpet" lub Golden Princess" ( 0,5 m wysokie )

- tawuła japońska "Gold mound" ( 0,6 m wysokie )

- jałowce płożące ( plus : przepiękne, minus : wolno rosną ) :

1. "Repanda"

2. "Blue Forest"

3. "Wiltonii"

4. "Blue Danube"

5. "Schlager"

6. "Blue Carpet" ( o niebieskawym odcieniu )

- trzmielina Fortune'a "Emerald'n Gold" ( 0,5 m wysokie, max 1 m szerokie )

Bardzo tania, a efektowna roślinka.

- Irgi :

1. Irga Dammera "Major" ( wys. 20 cm, szadzić co 70 - 100 cm )

2. Irga Dammera "Coral Beauty", z czerwonymi kuleczkami ( wys. 50 cm, szerok. 1 m ), sadzić 3 - 4 szt. na m/2

3. Irga "Ursynów" ( wys. 0,4 m, 1,5 szeroka )

- kostrzewa "Festuca" ( niebieska trawa, takie "jeżyki" ) - średnica ok. 20 - 30 cm.

Są też takie same, ale jasnozielone. Uwielbiam je. Mam ich 50 szt. ;)

- tuja kulista "Danica"

- rokitnik ( kłujące )

- ostrokrzew ( kłujące )

- jukki ( zasadowość ziemi 6,8 - 7,8 PH ! )

- opuncja

- barwinek ( szybko rośnie ), 0,3 m wysoki, 0,5 m szeroki

- bukszpan ( wolno rośnie )

- macierzanka ( szybko rośnie, bardzo ekspansywna, pięknie pachnie )

- fiołek wonny ( szybko rośnie, pięknie pachnie )

- skalnica Arendsa ( ładnie kwitnie wiosną, takie malutkie białe kwiatki )

- wrzosy ( KOCHAM JE ! :yes: ) ( uwaga, obniżyć kwasowość ziemi do poziomu 4,0 - 5,5 PH )

- lawenda ( uwaga, podwyższyć zasadowość ziemi do poziomu 6,8 - 7,8 PH )

:D:D:D

Czy możecie podpowiedzieć coś w kwestii izolacji podłogi w piwnicy? Po ostatnich ulewach, niestety, pojawiła nam się wilgoć na pęknięciach betonu (nie zbierała się woda, ale widać było wilgoć). Chcemy teraz dobrze zaizolować tę podłogę, tylko pytanie CZYM?

Jak dobrze to tylko izolacja bitumiczna, bezszwowa , dwuskładnikowa (specjaliści mówią na to szlam, bo trochę go przypomina).

Żadna folia - badziewie, która się dziurawi ani papa, którą nie zrobisz narożników, rur, itp.

Mówimy oczywiście o trudniejszych warunkach gruntowych, tj. glina lub wysoki poziom wód gruntowych, jak ktoś ma piasek i niski poziom wód to oczywiście folia albo papa wystarczy, nie ma sensu przepłacać.

Polecam system f-my Botament nazwa Botazit 901.

Ja robiłem tym całą posadzkę piwnicy i ściany piwnicy. Zawiera specjalne włókna szklane, jest elastyczna itp. itd., pokrywa mikroszczeliny.

Koszt tego na posadzkę w piwnicy (120 m2) to ok. 4.500 zł.

Nakłada się szpachelką i nie znam lepszej alternatywy od tego, a uwierz mi, że temat zbadałem dogłębnie. ;-)

http://www.botament.pl/appc/content_manager/page.php?ID=89093&dbc=

http://www.chemiabudowlana.info/zdjecia/produkty/botazit_be_901_398.jpg

Jakby co to mam namiary na firmę z Gliwic (PSB Buster), gdzie kupowałem to znacznie poniżej ceny cennikowej.

.

nie wypowiadam sie juz o podlogach, mamy odmienne potrzeby, w zyciu nie dałabym kilkuset zl za panele, gdybym szukała idealnie wytrzymałej podłogi to dałabym beton żywice czy cos w tym stylu

Adam, ty jestes przeciwnikiem drewna, ja zwolennikiem pod pewnymi warunkami...wiec nie dojdziemy do porozumienia

No cóż, w kwestii paneli plastikowych, dla mnie nie ma większego dziadostwa i nie chodzi o trwałość, ale o ten feeling pod stopami ... :no:

Alergicznie na nie reaguję, wydaje mi się, że jestem w basenie. :p

Nawet jakbym miał co 5 lat wymieniać podłogę drewnianą to i tak bym taką zrobił, :yes: dlatego teraz większość to będzie podłoga drewniana (raczej skłaniam się do firmy finishparkiet niż barlinka), nawet sobie nie wyobrażam innej alternatywy i jestem pewien, że wybierając dobrą podłogę, przez 20 lat będę miał spokój, a uwierz mi, mam 3 dzieci, także hazardzistą nie jestem.

Jak dobrze to tylko izolacja bitumiczna, bezszwowa , dwuskładnikowa (specjaliści mówią na to szlam, bo trochę go przypomina).

Żadna folia - badziewie, która się dziurawi ani papa, którą nie zrobisz narożników, rur, itp.

Mówimy oczywiście o trudniejszych warunkach gruntowych, tj. glina lub wysoki poziom wód gruntowych, jak ktoś ma piasek i niski poziom wód to oczywiście folia albo papa wystarczy, nie ma sensu przepłacać.

Polecam system f-my Botament nazwa Botazit 901.

Ja robiłem tym całą posadzkę piwnicy i ściany piwnicy. Zawiera specjalne włókna szklane, jest elastyczna itp. itd., pokrywa mikroszczeliny.

Koszt tego na posadzkę w piwnicy (120 m2) to ok. 4.500 zł.

Nakłada się szpachelką i nie znam lepszej alternatywy od tego, a uwierz mi, że temat zbadałem dogłębnie. ;-)

http://www.botament.pl/appc/content_manager/page.php?ID=89093&dbc=

http://www.chemiabudowlana.info/zdjecia/produkty/botazit_be_901_398.jpg

Jakby co to mam namiary na firmę z Gliwic (PSB Buster), gdzie kupowałem to znacznie poniżej ceny cennikowej.

.

A, to ja poproszę o te namiary :) mogą być na priv