halina46 22.07.2011 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2011 Z tego co widzę to chyba większość budów jest na zaawansowanym etapie. Więc pozwólcie, że się spytam, z jakich elementów stawiacie? Tzn. chodzi mi o pustaki, ktore najlepsze na ściany zewnętrzne jednowarstwowe- bez ocieplania? Może ktoś ma doświadczenie w tym temacie? Doradźcie proszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
preem82 22.07.2011 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2011 Z tego co widzę to chyba większość budów jest na zaawansowanym etapie. Więc pozwólcie, że się spytam, z jakich elementów stawiacie? Tzn. chodzi mi o pustaki, ktore najlepsze na ściany zewnętrzne jednowarstwowe- bez ocieplania? Może ktoś ma doświadczenie w tym temacie? Doradźcie proszę. jeśli chodzi o ścianę 1W myśmy wybrali Porotherma 44 + ciepła zaprawa tak nam doradził nasz znajomy który budował pare lat predzej w tej samej technologii, jedynie on niestosował "ciepłej zaprawy" tylko normalno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netmar 22.07.2011 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2011 A co do budowy- budujemy w Popielowie:yes: o jak miło pochodzicie z Popielowa?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netmar 22.07.2011 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2011 no sąsiedzi prawie no wiesz... juz wiele razy przekonalam sie o tym ze swiat jest mały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mea 22.07.2011 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2011 no wiesz... juz wiele razy przekonalam sie o tym ze swiat jest mały zwlaszcza ten lokalny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mea 22.07.2011 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2011 nie wiem czy kogos to interesuje ale w weekend daja bez vatu agd w saturnie !! ogolnie troche nizsze ceny niz w MM i troche wiekszy wybor ale trzeba sie pofatygowac na katowice lub tychy ... my sie jutro wybieramy jak by ktos reflektowal to na prv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mea 22.07.2011 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2011 mam jeszcze pytanie ... czy ktos z was montowal kiedykolwiek tasmy ledowe w profilach aluminiowych ?? cos tego typu ?? http://allegro.pl/profil-do-tasm-led-osadzeniowy-szybka-ocrana-i1683847442.html http://allegro.pl/profil-do-tasm-led-naroznikowy-szybka-ocrana-i1683847446.html bo zastanawiam sie nad takim pod meblami w kuchni .. powinno sie to ladnie prezentowac tylko pytanie jak to sie sprawdza i ile swiatla zabiera ... mi te diody maja oswietlic blat w kuchni ... no i nie wiem czy jak bedzie reling to dac diody do rogu czy lepiej na przedniej krawedzi szafek ?? jak myslicie ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewus1719503518 22.07.2011 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2011 mam jeszcze pytanie ... czy ktos z was montowal kiedykolwiek tasmy ledowe w profilach aluminiowych ?? cos tego typu ?? http://allegro.pl/profil-do-tasm-led-osadzeniowy-szybka-ocrana-i1683847442.html http://allegro.pl/profil-do-tasm-led-naroznikowy-szybka-ocrana-i1683847446.html bo zastanawiam sie nad takim pod meblami w kuchni .. powinno sie to ladnie prezentowac tylko pytanie jak to sie sprawdza i ile swiatla zabiera ... mi te diody maja oswietlic blat w kuchni ... no i nie wiem czy jak bedzie reling to dac diody do rogu czy lepiej na przedniej krawedzi szafek ?? jak myslicie ?? My mamy, ale w kuchni się bałam ))) Możesz jak chcesz zobaczyć oganoleptycznie bo nie wiem jak ilość światła określić. Pralke musze kupić , na stronie Saturna znajde jakieś info no co e obnizki ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
halina46 22.07.2011 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2011 jeśli chodzi o ścianę 1W myśmy wybrali Porotherma 44 + ciepła zaprawa tak nam doradził nasz znajomy który budował pare lat predzej w tej samej technologii, jedynie on niestosował "ciepłej zaprawy" tylko normalno Właśnie tak planujemy. Koniecznie ciepła zaprawa, gdyż ostatnio oglądając program o budowaniu były pokazane mostki termiczne jakimi ciepło ucieka przy zastosowaniu zwykłej malty;) Co do porotherma zdania są podzielone - podobno dobre są czeskie heluz'y tańsze od poro a przenikalność cieplna taka sama. Może ktoś robić leierami lub heluzami? Czekam na opinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
viperolo 22.07.2011 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2011 Z tego co widzę to chyba większość budów jest na zaawansowanym etapie. Więc pozwólcie, że się spytam, z jakich elementów stawiacie? Tzn. chodzi mi o pustaki, ktore najlepsze na ściany zewnętrzne jednowarstwowe- bez ocieplania? Może ktoś ma doświadczenie w tym temacie? Doradźcie proszę. U nas miała byc jednowarstwowa z Ytonga 36,5 ale po przeanalizowaniu dajemy Ytonga 30 i na to Multipor 10 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
halina46 22.07.2011 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2011 U nas miała byc jednowarstwowa z Ytonga 36,5 ale po przeanalizowaniu dajemy Ytonga 30 i na to Multipor 10 cm Tak po swojemu myślę, że to podwójna robota i koszty dawać mur plus ocieplenie. Przy jednowarstwowej mostki ponoć będą ale niewielkie.Przy ścianach 40 i więcej ociepleń nie trzeba- Chyba? A tak w :mad:ogóle, czy ocieplenie się sprawdzi? Czy nie wyjdzie za parę latek jakiś grzybek ? Poza tym na ocieplinkę trzeba stosować lekkie tynki, które nie są specjalnie trwałe , no i co parę latek trzeba odnawiać. Nie znam się za dobrze na tym ale sporo czytam i szukam porady u budujących, z doświadczenia wiele więcej wynika niż z literatury:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wrzosowa 22.07.2011 23:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2011 U nas miała byc jednowarstwowa z Ytonga 36,5 ale po przeanalizowaniu dajemy Ytonga 30 i na to Multipor 10 cm O... u mnie też skończyło się na Ytongu 30 (tyle, że podmianka z Max'a 30) - to wszystko przez odsuwę czasową przy fundamentach. No i na Ytonga dostaliśmy dobrą cenę. Na to dajemy styropian 12 albo 15. Z założenia miały być ściany dwuwarstwowe, tylko materiał inny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mea 23.07.2011 05:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2011 My mamy, ale w kuchni się bałam ))) Możesz jak chcesz zobaczyć oganoleptycznie bo nie wiem jak ilość światła określić. Pralke musze kupić , na stronie Saturna znajde jakieś info no co e obnizki ???? ewus to gdzie te profile macie ?? chetnie bym sobie zobaczyla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGA NR 1 23.07.2011 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2011 Adiqq ma rację i pięknie to wyliczył. Liczono to już na FM setki razy : i zawsze wyszło........... porównywalnie. A z jednowarstwowymi jest tak, że np. mój sąsiad zrobił 1 W... a potem przemyślal i dodawał jednak wełnę 5 cm i dopiero robił elewację. Na badaniu do świadectwa energetycznego wyszły zbyt duże straty ciepła. Ot, życie budującego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasek 23.07.2011 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2011 BTW i znajdz murarza ktory ci to zrobi a jak sie znajdzie to on odpowiednio wiecej skasuje same minusy a gdzie plusy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mea 23.07.2011 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2011 ja dzis smigam na kilka godzinek na budowe ... naciesze sie tymi widokami zrobimy pare pierdolek i wracamy na obiad a popoludniu smigamy do SSC do saturna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mea 23.07.2011 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2011 wiesz, też się zastanawiam.... ale jak widać, dalej jest sporo amatorów ścian 1W ja mezowi dosc szybko ten pomysl wybilam z glowy ... a wlasciwie wybil mu to z glowy wujek jak mu kazal przylozyc reke do "mostkow" w takiej scianie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bulajev 23.07.2011 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2011 Czym najlepiej zagruntować ściany z tykami gipsowymi przed malowaniem i jaką białą farbę polecacie do malowania I warstwy(chcę cały dom wymalować na biało a potem dopiero kolorami) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mea 23.07.2011 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2011 Czym najlepiej zagruntować ściany z tykami gipsowymi przed malowaniem i jaką białą farbę polecacie do malowania I warstwy(chcę cały dom wymalować na biało a potem dopiero kolorami) ja kogo nie pytam to dostaje inne propozycje ... mowia ze zamiast gruntowania pomalowac emalia ... potem ze unigruntem ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bulajev 23.07.2011 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2011 ja kogo nie pytam to dostaje inne propozycje ... mowia ze zamiast gruntowania pomalowac emalia ... potem ze unigruntem ... Jakiś czas temu na forum o tym pisali: chodziło o śnieżkę ale nie pamiętam dokładnie-była z gruntem czy zamiast gruntu ta śnieżka.Też nie wiem co wybrać.Narazie zacząłem wietrzyć po wylewkach.Jak długo trzeba mieć zamknięty dom po wylewkach?Pojawiła mi się wilgoć na ścianach -podlewałem konkretnie przez 2 tygodnie (wodę mam ze studni)i od 2 tygodni schnie.dom był szczelnie zamknięty przez 4tygodnie -czy to dodrze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts