Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

- Przebudowa drogi krajowej , skrzyżowanie ,obwodnica( węzły i ślimaki )

Mnie interesuje ten temat. Czy możecie go rozwinąć, bardzo proszę. Co, gdzie i jak ma wyglądać.

Cześć Aga

Jeżeli chodzi o przebudowę tej drogi to nie padły konkretne terminy rozpoczęcia prac ale ma to nastąpić w najbliższym czasie . Ma być przebudowane skrzyżowanie obwodnicy z drogą krajowa z Poznania , ma zostać przebudowane skrzyżowanie w okolicach zajazdu biskupinek . Tutaj będzie powstawała droga ekspresowa więc powstaną w tych miejscach wiadukty i ślimaki .

Jeszcze w tym roku ma powstać wiadukt nad obwodnicą aby bezkolizyjnie połączyć Białe Błota z Kruszynem Krajeńskim omijając zakorkowane skrzyżowanie .

To tak w skrócie .

Troszkę zamotałem no ale .....

Może inni coś dodadzą którzy byli na zebraniu . :wink:

Pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/280424-grupa-bydgosko-torunska/page/291/#findComment-8348596

• Odpowiedzi 15,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

TO Są FAKTY a nie mocne słowa.

[...]

Dostarczony przez niego materiał zginął mi w ciągu niecałej doby - TO SĄ FAKTY.

Tak długo jak długo będą ludzie kupujący od złodziei tak długo oni będą mieli zajęcie. A także jak ludzie będą się bali nazywać rzeczy po imieniu tak długo także pozostają bezkarni.

I właśnie to mnie przeraża, bo mając w perspektywie rozpoczęcie budowy nie wyobrażam sobie przeprowadzki na budowę, żeby pilnować bloczków. Pozostaje tylko skaładować u znajomego i codziennie dowozić w miarę potrzeb, ale jak dla mnie to jest chore, a nie budowa. To niesamowite jak garstka popaprańców wpływa na życie tylu ludzi.

Pocieszam się tylko tym, że sąsiad przez ulicę właśnie rozpoczął budowę, ma ogordzony teren i postawił przyczepę kampingową to może się uda jakoś dogadać co do pilnowania albo składowania materiałów w jednym miejscu.

No właśnie z powodu złodziei nie prowadzę dziennika , oraz także już nie uzupełniam fotek . Na budowie mam także przyczepkę w która służy do spania i pilnowania przywiezionych materiałów . Zamontowane także zostało oświetlenie oraz pewne zabezpieczenia elektroniczne z własnym zasilaniem .

Obecnie budowa dzięki zabezpieczeniom oraz pomocnym sąsiadom jest bardziej strzeżona jak mój dom czy firma i jak na razie doskonale się to sprawdza.

Pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/280424-grupa-bydgosko-torunska/page/291/#findComment-8348595

I właśnie to mnie przeraża, bo mając w perspektywie rozpoczęcie budowy nie wyobrażam sobie przeprowadzki na budowę, żeby pilnować bloczków. Pozostaje tylko skaładować u znajomego i codziennie dowozić w miarę potrzeb, ale jak dla mnie to jest chore, a nie budowa. To niesamowite jak garstka popaprańców wpływa na życie tylu ludzi.

Pocieszam się tylko tym, że sąsiad przez ulicę właśnie rozpoczął budowę, ma ogordzony teren i postawił przyczepę kampingową to może się uda jakoś dogadać co do pilnowania albo składowania materiałów w jednym miejscu.

Oj - to jakieś rozwiązanie masz. U mnie niestety w okolicy nie ma nikogo kto mógłby mi przechować materiał. Rozważam przechowywanie u ojca - ale codziennie przyczepą wozić gazobeton z Miedzynia do Niemcza. A najpierw musiałbym kupić przyczepę. Ile to nieotrzebnej roboty i kosztów!! Wkurza mnie to. Ja się nei zdziwię jak dojdzie do samosądów na złodziejach.

https://forum.murator.pl/topic/280424-grupa-bydgosko-torunska/page/291/#findComment-8348594

To co się dzieje w Murowańcu jest zadziwiające. W innych rejonach Bydgoszczy nie słyszałam o tak częstych wypadkach kradzieży...a może nie piszą. Mało tego, będąc u znajomych poza miastem, gdzie pojawiła się enklawa nowych budów, widzialam jak ludzie składuja obecnie materiały na działkach nieogrodzonych. I stoją ... nie wiem od czego to zależy?
https://forum.murator.pl/topic/280424-grupa-bydgosko-torunska/page/291/#findComment-8348593

moim zdaniem to ze w murowańcu jest lawina kradzieży to sprawa jednej osoby / grupy. Dziwnym jest fakt iż zlodziej/zlodzieje wiedza tak nagle gdzie i po co przyjsc. moze jakies patrole obywatelskie ? :wink:

jedno jest pewne - jak takiego bym zlapal policja by mu nie pomogla.

https://forum.murator.pl/topic/280424-grupa-bydgosko-torunska/page/291/#findComment-8348592

Gość Kero

Nie wiem czy to jest prawda ale ten sam co mi sprzedawał BK chwalił się, że w Murowańcu też zaopatruje jakieś budowy. Tyle tylko, że już zdążyłem zauważyć iż jego słowa to zwyczajny wiatr pustosłowia ale kto wie?...

Pewne jest, że węszy niczym pies gończy - to akurat wiem z osobistych kontaktów z nim.

Normalnie uczciwy człowiek gdyby usłyszał zarzuty pod swoim adresem to wściekłby się i zerwał jakiekolwiek kontakty z pomawiającym go klientem.

Tylko złodzieje posiadający tupet chama i prostaka nic sobie z tego nie robią bo mają świadomość, że nie przyłapany na gorącym uczynku może bezczelnie śmiać się niczym nieuleczalnie chory człowiek.

https://forum.murator.pl/topic/280424-grupa-bydgosko-torunska/page/291/#findComment-8348591

Kero a jednak dziennik przestaje zyc :-? Ano tak - moim zdaniem dzienniki to skarbnica wiedzy dla zlodziei :-? U nas narazie nie ma czego ukrasc - najblizsze tygodnie to oczekiwanie wiec robota bedzie stala - ale potem - zrobie chyba to samo - albo bede pisala z opoznieniem :roll:

Niewątpliwe, że dziennik budowy może być źródłem informacji dla złodzieja materiałów budowlanych, ale zastanawiam się, czy zamieszczane w stopkach odnosniki do projektów domów z układami pomieszczeń nie będzie również pomocne w przyszłości dla tych typków, bo widząc skąd jest osoba to już łatwo znaleźć taki dom z projektu. Zwłaszcza, że niektórzy do dzienników dorzucają zdjęcia jak już wykończyli i urządzili się w nowym domu. Złodziej wówczas wie gdzie, którędy łatwiej i po co może iść.

https://forum.murator.pl/topic/280424-grupa-bydgosko-torunska/page/291/#findComment-8348590

Kero a jednak dziennik przestaje zyc :-? Ano tak - moim zdaniem dzienniki to skarbnica wiedzy dla zlodziei :-? U nas narazie nie ma czego ukrasc - najblizsze tygodnie to oczekiwanie wiec robota bedzie stala - ale potem - zrobie chyba to samo - albo bede pisala z opoznieniem :roll:

Niewątpliwe, że dziennik budowy może być źródłem informacji dla złodzieja materiałów budowlanych, ale zastanawiam się, czy zamieszczane w stopkach odnosniki do projektów domów z układami pomieszczeń nie będzie również pomocne w przyszłości dla tych typków, bo widząc skąd jest osoba to już łatwo znaleźć taki dom z projektu. Zwłaszcza, że niektórzy do dzienników dorzucają zdjęcia jak już wykończyli i urządzili się w nowym domu. Złodziej wówczas wie gdzie, którędy łatwiej i po co może iść.

taaa

chyba najbezpieczniej wykasowac wszystko i niczym sie nie chwalic, choc szkoda bo to przeciez tak cieszy :-?

https://forum.murator.pl/topic/280424-grupa-bydgosko-torunska/page/291/#findComment-8348589

Zmieniam temat-jestem dziś wkurzona na maxa-a właściwie na Bank Millenium-kolejny tydzień załatwiamy kredyt, sprawa ciagnie się i ciągnie(składalismy jakby się wydawało komplet domkumentów wg. listy-ponad 4 tygodnie temu)-dziś dowiedziałam się kolejnej rewelacji, że wkład własny który włozyliśmy w zakup materiałów przed wizytą rzeczoznawcy na działce nie liczy się szok :o :o :o

nie możemy trafić na kompetentych pracowników banku, zawsze to samo... że oni tego nie ustalają, że to analityk... że to rzeczoznawaca szok... odradzam ten bank... narazie czekamy czekamy i załtwiamy kolejne absurdalne zaświadczenia :D :D

https://forum.murator.pl/topic/280424-grupa-bydgosko-torunska/page/291/#findComment-8348588

Zmieniam temat-jestem dziś wkurzona na maxa-a właściwie na Bank Millenium-kolejny tydzień załatwiamy kredyt, sprawa ciagnie się i ciągnie(składalismy jakby się wydawało komplet domkumentów wg. listy-ponad 4 tygodnie temu)-dziś dowiedziałam się kolejnej rewelacji, że wkład własny który włozyliśmy w zakup materiałów przed wizytą rzeczoznawcy na działce nie liczy się szok :o :o :o

nie możemy trafić na kompetentych pracowników banku, zawsze to samo... że oni tego nie ustalają, że to analityk... że to rzeczoznawaca szok... odradzam ten bank... narazie czekamy czekamy i załtwiamy kolejne absurdalne zaświadczenia :D :D

Karolina a u kogo załatwiasz kredyt (który doradca), nie wiem dlaczego ale wkład własny jeżeli nie jest w postaci materiałów a wykonanej już pracy powinien się liczyć jak najbardziej (np. wymurowane fundamenty), też mamy kredyt w millennium i teraz jest ok, ale też mieliśmy schody na początku :lol: :lol: :lol:

https://forum.murator.pl/topic/280424-grupa-bydgosko-torunska/page/291/#findComment-8348586

- Przebudowa drogi krajowej , skrzyżowanie ,obwodnica( węzły i ślimaki )

Mnie interesuje ten temat. Czy możecie go rozwinąć, bardzo proszę. Co, gdzie i jak ma wyglądać.

Cześć Aga

Jeżeli chodzi o przebudowę tej drogi to nie padły konkretne terminy rozpoczęcia prac ale ma to nastąpić w najbliższym czasie . Ma być przebudowane skrzyżowanie obwodnicy z drogą krajowa z Poznania , ma zostać przebudowane skrzyżowanie w okolicach zajazdu biskupinek . Tutaj będzie powstawała droga ekspresowa więc powstaną w tych miejscach wiadukty i ślimaki .

Jeszcze w tym roku ma powstać wiadukt nad obwodnicą aby bezkolizyjnie połączyć Białe Błota z Kruszynem Krajeńskim omijając zakorkowane skrzyżowanie .

To tak w skrócie .

Troszkę zamotałem no ale .....

Może inni coś dodadzą którzy byli na zebraniu . :wink:

Pozdrawiam

Aga

skrzyżowanie Gdańsk-Poznań miałobyć tak zrobione jak w Stryszku :D :D :D, prace miały się zacząć w tym roku, ale Stryszek się przedłuża, a tę inwestycję wyrzucono z planów na najbliższy czas

i jak pooglądasz telewizorek, to teraz posłowie z naszego regionu krzyczą, aby tę inwestycję wpisać w finansowanie mistrzostw 2012, nie wiadomo co z tego wyda,

ale gmina BB musi zapewnić alternatywę na czas budowy i tak mają wyasfaltować ulicę Centralną w BB i dalej Kruszyńską, żeby równolegle dojechać, a marzenia są takie, że koło Biskupinka będzie specjlany zjazd bezkolizyjny dla mieszkańców Kruszyna i Murowańca

pozdr

https://forum.murator.pl/topic/280424-grupa-bydgosko-torunska/page/291/#findComment-8348585

Witam wszystkich

Przepraszam że tak dłudo się nie odzywam ale w domu komp mam popsuty i nie mam czasu sie za niego wziąść a w pracy nie mogę się zalogować w forum chyba to wina administratora w mojej firmie coś poblokował.

Gromal pochwal się gdzie zamawiałeś więżbę? A może ktoś inny ma namiary na dobre tartaki?

A odpowiadając na pytanie to w drewno zaopatruje sie na wyżynach tartak na ul. Ujejskiego, dobrze się z nimi dogaduje i już kilka razy poratowali mnie z drewnem na wczoraj, polecam bardzo miło i fachowo.

A co do okien to odwiedziłem w bydzi M&S na inowrocławskiej i okna z Krakowa na C.Skłodowskiej i wyszlo taniej z M&S ale ostatecznie zamówiłem w firmie z torunia (profile z aluplastu) ale różnica w cenie ponad 4 tysiace zł.

https://forum.murator.pl/topic/280424-grupa-bydgosko-torunska/page/291/#findComment-8348584

Cześć Alex - zgadza się próbowałam się dodzwonić do Ciebie potem zagadywałam na GG Gacusia. Otóż mam dylemat ponieważ pod fundamentem mamy położyć rurę od kanalizacji i od wody. I tak ta od kanalizy ma być 160 plus rura osłonowa (t.zw. peszela) 250. No i problem tkwi w tym, że takiej wielkiej osłony nie mogę dostać nigdzie :o No i pytam się Was jak to robiliście - szczególnie dotyczy to tych, którzy już ten aspekt mają za sobą. Można wrzucić np tę kanalizacyjną fi 160 w większą kanalizacyjną np. fi 200 ... Tak? Co o tym myślicie??

Poza tym poszukuję rozdzielni elektrycznej na budowę no i elektryka, który by mi to przyłączył. W Enei dowiedziałam się, że muszę mieć szkic przyłącza oczywiście od elektryka z uprawnieniami... Ile to może mnie kosztować???

https://forum.murator.pl/topic/280424-grupa-bydgosko-torunska/page/291/#findComment-8348583

Poza tym poszukuję rozdzielni elektrycznej na budowę no i elektryka, który by mi to przyłączył. W Enei dowiedziałam się, że muszę mieć szkic przyłącza oczywiście od elektryka z uprawnieniami... Ile to może mnie kosztować???

wysłałam na priv

https://forum.murator.pl/topic/280424-grupa-bydgosko-torunska/page/291/#findComment-8348582

Karolina a u kogo załatwiasz kredyt (który doradca), nie wiem dlaczego ale wkład własny jeżeli nie jest w postaci materiałów a wykonanej już pracy powinien się liczyć jak najbardziej (np. wymurowane fundamenty), też mamy kredyt w millennium i teraz jest ok, ale też mieliśmy schody na początku :lol: :lol: :lol:

Kredyt załatwiamy na rogu gdańskiej i słowackiego. Narazie mamy zakupione materiały ;-)))bloczki itd. na co mamy faktury.

ah poztym chca zaświdczenie z Zus o wysokości moich dochodów-(jestem parcownikiem nie pracodawca) odwiedziałam więc ZUS a tam nic o takim zaświdczeniu nie wiedza;-))))jedynie o zaswiadczeniu o wysokości składek hmmm zobaczymy teraz znowu czekamy ...czekamy.... już się zastanawiam czy nie wziaść kredytu w PKO BP

https://forum.murator.pl/topic/280424-grupa-bydgosko-torunska/page/291/#findComment-8348581

Chyba wszyscy ulegliście jakiejś niezdrowej teorii spiskowej. :D :D :D

Nieżartujcie z tymi złodziejami węszącymi w necie, oglądającymi Nasze fotki i Nasze terminy dostaw czychającymi za rogiem aby pokonać siatki i ukraść towar. :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Moim zdaniem duże kradzieże jak u Kero to faktycznie ustawione sprawy jednak zdarzające się raz na kilkanaście kradzieży i nie ma na nie wpływu dzinnik prowadzony w necie. :lol: :lol: To organizują dostawcy ale teżnie wszyscy. Przecież na nieuczciwego dostawcę nie ma mocnych (słaby beton, przeterminowany cenemt, słabe bloczki, super okazyjne ceny) wszyscy kupujemy jakby to powiedzieć "kota w worku" a jeśli łapiemy okazję w niewiadomym źródle to i zaczynamy poruszać się w niezbyt czystej (jasne) strefie. :-? Unikajmy nowych małych składów, firemek rejestrowanych w domu i załatwiających wszystko na terenie klienta pod pozorem zajebistej obsługi a raczej unikniemy kłopotów.

A na kradzieże drobne to nie ma absolutnie wpływy Nasz dziennik. To są lokalni złodziejaszkowie, którzy nie mają pojęcia o kompach a jedynie szukaja zarobku podpieprzając co się da z garażu i placu i zamieniając na piwko u lokalnego pasera lub częściej "żuczliwego sasiada" we wsi obok. Na to już kompletnie nie ma wpływu dziennik i nie ma szans ustrzec się chyba że znów nieulegniemy magi cyferem i zaprzestaniemy kupować cokolwiek w okazyjnej cenie, z drugiej ręki (chyba ze pokaże fakturę).

Proszę Was niekasujcie dzienników bo to niesamowite źródło informacji, możliwość podejrzenia rozwiązań, ciekawych pomysłów ale i błedów jakie należy uniknąć. :D

A zapomniałbym o planach budynku jakich (przepraszam zapomniałem kto) nienależy pokazywać w stopkach. :D :D :D Przepraszam ale to kolejny przykład podejścia spiskowego. Przecież każdy szanujący złodziej nastawiający się na daną hatę po jednodniowej obserwacji wie wszystko o układzie pomieszczeń a po kilku dniach wie co jecie na kolację i kiedy wchodzicie i wychodzicie z domu. Krzaków i niskich drzewek jest pełno w Murowańcu i okolicy i wystarczy troszkę cierpliwości. Przy dzisiejszych systemach alarmowych, grupach interwencyjnych, zabezpieczeniach antywłamaniowych i ubezpieczeniach kradzieże w domu to wizyty na poziomie 1-2 minut. Wpadają łapią co popadnie (plazmę) i spieprzają. Czasy gdy wchodzili z torbami parcianymi, przeszukiwali i pakowali a nawet żywili się na koszt właścicieli dawno minęły.

Niedajmy się zwariować.

https://forum.murator.pl/topic/280424-grupa-bydgosko-torunska/page/291/#findComment-8348579

Cześć Alex - zgadza się próbowałam się dodzwonić do Ciebie potem zagadywałam na GG Gacusia. Otóż mam dylemat ponieważ pod fundamentem mamy położyć rurę od kanalizacji i od wody. I tak ta od kanalizy ma być 160 plus rura osłonowa (t.zw. peszela) 250. No i problem tkwi w tym, że takiej wielkiej osłony nie mogę dostać nigdzie :o No i pytam się Was jak to robiliście - szczególnie dotyczy to tych, którzy już ten aspekt mają za sobą. Można wrzucić np tę kanalizacyjną fi 160 w większą kanalizacyjną np. fi 200 ... Tak? Co o tym myślicie??

Dorisa

jeśli chodzi o elektryka to nasz sołtys ma papiery, które oni w Enei trawią :D

natomiast my nie mamy rur w żadnych peszelach i jest też dobrze

pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/280424-grupa-bydgosko-torunska/page/291/#findComment-8348578

Kredyt załatwiamy na rogu gdańskiej i słowackiego. Narazie mamy zakupione materiały ;-)))bloczki itd. na co mamy faktury.

ah poztym chca zaświdczenie z Zus o wysokości moich dochodów-(jestem parcownikiem nie pracodawca) odwiedziałam więc ZUS a tam nic o takim zaświdczeniu nie wiedza;-)))) jedynie o zaswiadczeniu o wysokości składek hmmm zobaczymy teraz znowu czekamy ...czekamy.... już się zastanawiam czy nie wziaść kredytu w PKO BP

Spróbuj podejść do innego doradcy w millennium i żeby najwyżej przekazali sprawę, jeżeli jesteś jako pracownik na etacie to zaświadczenie od pracodawcy, chyba że zaświadczenie z Zusu o niezaleganiu ze składkami (zazwyczaj dla działalności), po prostu dowiedz się u kogoś innego :) :) :)

https://forum.murator.pl/topic/280424-grupa-bydgosko-torunska/page/291/#findComment-8348577

Gość Kero

dori nie musisz mi wierzyć zupełnie ale wiedz, że wod-kan to moja branża tak handlowa jak i wykonawcza.

Ktoś kto każe Ci wrzucać pod fundament rurę kanalizacyjną fi 160 to wie tyle o tym, że widział gdzieś takie rury.

Wyjście z budynku poziomej kanalizacji robi się rurą fi 110 i można ją spokojnie przepuścić przez osłonówkę fi 160.

Jeśli będziesz miała kanalizację miejską (zbiorową) to pomiędzy budynkiem a tą że budujesz studzienkę rewizyjną i dopiero od niej wychodzi rura fi 160 do kanalizacji zbiorczej.

Jeśli będziesz miała POŚ to wejście do niej następuje poprzez rurę fi 110 i wcześniejsze użycie już od budynku rury fi 160 jest tak samo zbędne jak i mogące sprawiać w przyszłości problemy z zatorami gdyż rura ta przez samą POŚ musi być zredukowana.

Tak więc bez żadnych obaw wychodzisz rurą fi 110 w osłonówce fi 160 i kropka,.

Dla przyłącza wodociągowego wystarczy zastosować rurę osłonową fi 75 kanalizacyjną i po krzyku.

https://forum.murator.pl/topic/280424-grupa-bydgosko-torunska/page/291/#findComment-8348576