CitroCerber 07.01.2009 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 nie - ja mam ze studni. Pisalam tak ogolnie aha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dakota 07.01.2009 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 ale my myśleliśmy o wkopanym z elektryczną pompą, niestety znacznie droższym, spotkaliśmy nawet takie za 5 tys. To strasznie drogie - najtańsza opcja (~69zł) to coś takiego: http://www.mpack-opakowania.pl/brudas6.JPG http://allegro.pl/item520996896_zbiornik_1000l_zbiorniki_1000_l_promocja_69_zl.html wkopanego w ziemię + zwykłą pompa do wody myślałam o czymś takim http://www.sotralentz.pl/php/index.php?s=51&pdid=95&l=pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bekaert 07.01.2009 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 Dzieki!! Tak dla info dzisiaj dzwoniłem do firmy Darro z Fordońskiej, maja bramy garażowe firmy NormStahl, bardzo dobre bramy, cena za 450cmx200 - 5200 pln z Vat i montażem, co mnie bardzo pozytywnie zaskoczyło, w standarcie zabezpieczenia WK2...itp, jakby co polecam. Firme sprawdziłem, bramy tez, naprawdę bardzo dobra jakosc Ten wymiar produkcji Wiśniowskiego akurat jest nietypowy, ale w kolorze białym i brązowym cena detaliczna netto 3780,00 http://www.wisniowski.pl/lng_pl/content/view/16/31/ Gdyby coś służę pomocą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość OtoKero 07.01.2009 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 no i jeszcze dodam ze jakbym miala zdzierac panele na parterze za 7 tysiecy - i kupowac kafle - z ulozeniem pewnie kolejne 7 - raz ze dla mnie za duze ryzyko - dwa - ze ich nie mam a ze zbiornikami na deszczowke - uwaga - ja mam w warunkach zabudowy zakaz zatrzymywania wody opadowej - wszystko musi isc do gruntu - ale moze to z powodu bliskosci jeziora U nas woda gminna po 1,9 zl - ale jak lejesz latem ogrod caly dzien - troche wyjdzie. Ja mam piaski - wiec trzeba lac, lac i lac by cokolwiek roslo. Ogroki dzialkowe maja tania wode z jeziora.. Przyznam ze pomyslowo Salon u mnie to 26m2 więc nie wydam na panele 7tyś. Nawet gdybym wplatał pozłacane listwy:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość OtoKero 07.01.2009 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 U nas woda gminna po 1,9 zl - ale jak lejesz latem ogrod caly dzien - troche wyjdzie. Ja mam piaski - wiec trzeba lac, lac i lac by cokolwiek roslo. Zawsze możesz złożyć wniosek o wodomierz ogrodowy mkakafe nie ma kanalizacji zbiorowej stąd nie ma szans na wodomierz ogrodowy. Ma także jak pisze przyłącze wodociągowe gminne wyłącznie do kuchni jednak to właśnie korzystanie z kanalizacji daje powód do takowego wodomierza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nastka79 07.01.2009 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 u mnie panele praktycznie wszędzie - prócz łazienek, przedsionka, spiżarni i garażu. Razem wyszło ok. 140 m. Koszt z wszystkimi listwami, podkładami i położeniem to 10 tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edi1719502262 07.01.2009 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 ja potrzebuje jeszcze ok 70 tys - bez szalenstw (...) Niekoniecznie kafle. Ja w swoim domu zbudowanym onegdaj z c.o. tradycyjnym zamierzam w br. w salonie zbudować podłogówkę i położyć na tym panele. Wiem, że jest wielu przeciwników paneli ale wolę to niż kafle w salonie. Jeśli się nie sprawdzą to pozostanie mi wymiana paneli na kafle:-( Mam jednak nadzieję, że to się uda - w końcu producenci paneli nie sprzeciwiają się już tej opcji - przynajmniej niektórzy. My mamy w salonie, przedpokoju i kuchni panele na podłogówce - QuickStepa. Na pewno nie nagrzewają się tak jak płytki, ale nie są nigdy też tak zimne jak płytki... potwierdzam- my też płytki w części- kuchnia + korytarze a w salonie panele quick -stepa. Na razie nie widzę minusów- płytki czasem bywaja lekko ciepłe- w zasadzie sa takie letnie, a panele - po prostu nie są zimne. Naprawdę fajnie Na temat kosztów niewiele moge powiedzieć- zobaczymy po zimie pozdrawiam E. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
androzek 07.01.2009 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 [quote name="pyciuPrzy okazji instalacji C.O. - po pierwszej zimie w domq wszystkim "nowym" będę radził podłogókę. Im więcej tym lepiej. Świetna sprawa, a przy tym ekonomicznie wymiata w porównaniu z tradycyjnym grzejnikiem panelowym.Jedyny minus wiadomo - kaflequote]I znowy przesądy ,że muszą być tylko kafle.Mam podłogówkę na parterze i poddaszu - łącznie 2 km.rurek Drewno mam w 4 pokojach a drewno połączone z kaflami w salonie.Nie marzłem w te mrozy.Jeśli chodzi o drewno to 12 mm gruby ,dwuwarstwowy parkiet - dąb,merbau i jatoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
djanya 08.01.2009 00:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2009 OtoKero, pyciu, dakota, mkkafe bardzo Wam dziekuje za odpowiedz, ze Wam sie chcialo Przeczytalam posty z ostatnich 6 mies- ale tego napisaliscie Porobilam notatki Czuje sie ciut madrzejsza ale jeszcze decycje nie zapadly. Czekamy na wycene od firmy hortus. Nadal bede tu Was podczytywac bo tak jak pisalam nic od siebie raczej nie poradze, bo sie nie znam. Ps. a jak sobie teraz radza osoby ktore juz mieszkaja w domkach- nie pozamarazliscie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alex_ 08.01.2009 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2009 Dla wszystkich ktorzy mieszkaja za Bialymi Blotami: http://miasta.gazeta.pl/bydgoszcz/1,35590,6128581,Kierowco__Uwazaj_na_krzyzowce_w_Bialych_Blotach.html oraz http://www.wezel-stryszek-bialeblota.pl/Strona_glowna.html No to zobaczymy, co sie od jutra bedzie dzialo. Jestem dobrej mysli, zawsze uwazalem, ze swiatla spowalniaja ruch, a jedyny plus (zasadniczy w sumie), to zwiekszenie bezpieczenstwa. Michal Niestety przeczytałam za późno, choć nie do końca Dziękuję za info. Dzisiaj jak zwykle wystarowaliśmy z Murowańca i co i lipa bo samochody stały w miejscu w kierunku na Bydgoszcz, rondo jeszcze nie działało na szczęście jakoś się udało bryknąć i co prędzej do Stryszka, aby ominąć ciągnące się samochody pozdrawiam ps będzie kolorowo na skrzyżowaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyciu 08.01.2009 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2009 I znowy przesądy ,że muszą być tylko kafle.Mam podłogówkę na parterze i poddaszu (...) drewno to 12 mm gruby ,dwuwarstwowy parkiet - dąb,merbau i jatoba. To nie do końca przesądy, a raczej fizyka. Współczynnik przewodnictwa ciepła dla litego drewna jest po prostu znacząco niższy niż dla kamienia. Znaczy to tyle, że z kamienia da się więcej ciepła odzyskać. Drugi aspekt to wspomniane "przesądy" dotyczące rozsychania się drewna. Poparte przez opinie tzw. fachowców - oczywiście tylko zasłyszane. Tutaj był czynnik ryzyka i my nie podjęliśmy (poza kaflami mamy merbau na 140m2). Będę wdzięczny za opinie jak się Twój parkiet będzie zachowywał po zimie. Ile czasu już go "ogrzewasz" ? Jaką temeraturę masz na wyjściu ? Jak wypada organoleptyczne porównanie ciepłoty z gresem ? ps. dwuwarstowy parkiet oznacza ten typu "finish" - tj. taki gotowy wpostaci desek do układania, bez lakierowania ? Słyszałem, że taki właśnie "finish" od biedy może być na podłogówkę ... pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość OtoKero 08.01.2009 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2009 Zgoda co do właściwości fizycznych dwu różnych materiałów oddających ciepło z grubsza kamień a drewno. Ale... "Jak wypada organoleptyczne porównanie ciepłoty z gresem ?" Ki diabeł to ma być??? Że ma niby co?, polizać parkiet a potem gres? Na parkiecie może mu zadra wejść w język a na gresie wyłącznie kurz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CitroCerber 08.01.2009 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2009 "Jak wypada organoleptyczne porównanie ciepłoty z gresem ?" Ki diabeł to ma być??? Że ma niby co?, polizać parkiet a potem gres? Organoleptyka - metoda badawcza polegająca na sprawdzeniu właściwości badanego obiektu za pomocą zmysłów przypisanych człowiekowi. Metoda organoleptyczna jest metodą bazująca na zmysłach: * wzrokowym; * węchowym; * smakowym; * słuchowym; * dotykowym. Więc wystarczy, że pomaca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyciu 08.01.2009 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2009 Więc wystarczy, że pomaca widać od razu, że OtoKero preferuje ... lizanie pozdro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość OtoKero 08.01.2009 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2009 "Jak wypada organoleptyczne porównanie ciepłoty z gresem ?" Ki diabeł to ma być??? Że ma niby co?, polizać parkiet a potem gres? Organoleptyka - metoda badawcza polegająca na sprawdzeniu właściwości badanego obiektu za pomocą zmysłów przypisanych człowiekowi. Metoda organoleptyczna jest metodą bazująca na zmysłach: * wzrokowym; * węchowym; * smakowym; * słuchowym; * dotykowym. Więc wystarczy, że pomaca Proponuję zastosować te i może jeszcze inne (jeśli posiadasz) zmysły i zaprojektować sobie c.o. Lizanie? Owszem czemu nie? Ty się tego wstydzisz pyciu?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CitroCerber 08.01.2009 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2009 Proponuję zastosować te i może jeszcze inne (jeśli posiadasz) zmysły i zaprojektować sobie c.o. To ma być wyzwanie czy żart? Nie stosujesz emotikon to trudno się zorientować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkkafe 08.01.2009 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2009 Więc wystarczy, że pomaca widać od razu, że OtoKero preferuje ... lizanie pozdro. hehehe - fajnie chlopaki podoba mi sie ta dyskusja co do mrozow - u nas pozytywnie wypada raport. Przy minus 20 i nieco powyzej - czyli tempetarury z ostatnich dni i nocy odkrecamy pompe maks na 1/2, glownie w nocy. W dzien skrecamy na zero, grzejniki sa wtedy letnie - zwlaszcza w dni takie jak dzis - sloneczne. Wielkie okna sa naprawde zbawienne - podnoszcac rolete czuje cieplo. Slonce jest w stanie dogrzac pomieszczenia od poludnia i zachodu. I analogicznie - w dni bez slonca w wielki mroz podnoszac rolete czuje ze otwieram bariere dla mrozu.Za to dogrzewamy wieczorami kominkiem. Nie mamy dgp ani plaszcza. Ale kominek stoi w centrum domu - sasiaduje z otwarta do szczytu klatka schodowa - wiec cale cieplo "ucieka" do gory i dogrzewa sypialnie. Przyznam ze mamy wysoka temperature - 23-24 stopnie - i jak spada do 20 w nocy wydaje nam sie chlodno. Jestem bardzo pozytywnie zaskoczona bilansem - przyznam ze mialam do konca obawy jak to bedzie w mrozy: sciana 1W i jeszcze nieotynkowana, powiekszona kubatura domu - skosy pod sama kalenice..Dwa pomieszczenia jeszcze bez drugiej warstwy welny. Wyjdzie na to ze 2 tony groszku skonczymy do konca lutego - czyli prawie 6 miesiecy. Ogrzewanie budynku i wody.Chyba dobrze??A jak u Was?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
androzek 08.01.2009 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2009 I znowy przesądy ,że muszą być tylko kafle.Mam podłogówkę na parterze i poddaszu (...) drewno to 12 mm gruby ,dwuwarstwowy parkiet - dąb,merbau i jatoba. To nie do końca przesądy, a raczej fizyka. Współczynnik przewodnictwa ciepła dla litego drewna jest po prostu znacząco niższy niż dla kamienia. Znaczy to tyle, że z kamienia da się więcej ciepła odzyskać. Drugi aspekt to wspomniane "przesądy" dotyczące rozsychania się drewna. Poparte przez opinie tzw. fachowców - oczywiście tylko zasłyszane. Tutaj był czynnik ryzyka i my nie podjęliśmy (poza kaflami mamy merbau na 140m2). Będę wdzięczny za opinie jak się Twój parkiet będzie zachowywał po zimie. Ile czasu już go "ogrzewasz" ? Jaką temeraturę masz na wyjściu ? Jak wypada organoleptyczne porównanie ciepłoty z gresem ? ps. dwuwarstowy parkiet oznacza ten typu "finish" - tj. taki gotowy wpostaci desek do układania, bez lakierowania ? Słyszałem, że taki właśnie "finish" od biedy może być na podłogówkę ... pozdrowienia To jest parkiet a nie dechy.Parkiet jest tak idealnie wykonany i gotowy że kładziesz tylko klepki na pióro i już,nie trzeba cykliniwać i Bóg wie co jeszcze.Parkiet jest olejowany. Teraz jest druga zima i nie ma ŻADNEJ szczelinki ( do sprawdzenia organleptycznego .Temperatura wody "wpuszczanej do podłogi różna - jestem od roku na etapie eksperymentowania - maks. ok.41C. Drewno w dotyku cieplejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
androzek 08.01.2009 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2009 Więc wystarczy, że pomaca widać od razu, że OtoKero preferuje ... lizanie pozdro. hehehe - fajnie chlopaki podoba mi sie ta dyskusja co do mrozow - u nas pozytywnie wypada raport. Przy minus 20 i nieco powyzej - czyli tempetarury z ostatnich dni i nocy odkrecamy pompe maks na 1/2, glownie w nocy. W dzien skrecamy na zero, grzejniki sa wtedy letnie - zwlaszcza w dni takie jak dzis - sloneczne. Wielkie okna sa naprawde zbawienne - podnoszcac rolete czuje cieplo. Slonce jest w stanie dogrzac pomieszczenia od poludnia i zachodu. I analogicznie - w dni bez slonca w wielki mroz podnoszac rolete czuje ze otwieram bariere dla mrozu.Za to dogrzewamy wieczorami kominkiem. Nie mamy dgp ani plaszcza. Ale kominek stoi w centrum domu - sasiaduje z otwarta do szczytu klatka schodowa - wiec cale cieplo "ucieka" do gory i dogrzewa sypialnie. Przyznam ze mamy wysoka temperature - 23-24 stopnie - i jak spada do 20 w nocy wydaje nam sie chlodno. Jestem bardzo pozytywnie zaskoczona bilansem - przyznam ze mialam do konca obawy jak to bedzie w mrozy: sciana 1W i jeszcze nieotynkowana, powiekszona kubatura domu - skosy pod sama kalenice..Dwa pomieszczenia jeszcze bez drugiej warstwy welny. Wyjdzie na to ze 2 tony groszku skonczymy do konca lutego - czyli prawie 6 miesiecy. Ogrzewanie budynku i wody.Chyba dobrze??A jak u Was?? Tak jak pisałem na innym forum koszt ogrzewania w okresie "grzaniowym" czyli XI - V i IX -XI 2007/2008 to ok. 140 zł średniomiesięcznie.Koszty wyższe po I pierwszy sezonie ale w drugim powinny być znacząco niższe.YTong 36,5 podłoga 223 m2 - wszędzie podłogówka.Kominek rekeracyjny.Temp. w domu 20-23 C.Pompa ciepła NIbe Fighter 1240 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alex_ 08.01.2009 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2009 MkKafe mam pytanko jak sami robiliście kominek z czego i jeśli mogę prosić o fotki?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts