Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Bydgosko-Torunska

Recommended Posts

• Odpowiedzi 15,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja się tylko mogę wypowiedzieć co do zasłaniania - można zrezygnować z drogiego systemu rolet firmowych np veluxa, na rzecz produktów wewnętrznych oferowanych przez firmy typowo od plis i markiz. Z pewnością z elektryką wyjdzie nieco drożej, ale plisa z najdroższego materiału na połaciówke kosztowała nas poniżej 250 zł od okna.

to sie chyba nie sprawdzi, bo okna beda na wysokosci 5 m a nie bede sie co chwila wdrapywal skoro funkcja zasadnicza okna to doswietlenie

- na ile okno zamontowane na 5 m moze doswietlic pomieszczenie

- na ile moze podniesc temperature w lecie, czyli czy moze byc uciazliwe

Nie wiem jak duże masz te podcienie, ale zastanów się nad tym doświetlaniem. U mnie na poddaszu w pomieszczeniu od strony południowej w którym mam 2 veluxy temperatura była wyższa latem o ładne kilka stopni. Było to na tyle uciążliwe że musiałem zamontować markizy.

Cieszę się że nie zainstalowałem takiego okna nad klatką schodową :-)

od południowej..., a zamiast całego drogiego systemu elektrycznego okien można zamontować sam elektryczny podnośnik do okna, takie ramię. Ma to Fakro i kosztuje wraz z włącznikiem na 230V około 500zł na jedno okno i montaż na oknie zamiast klamki /włącznik oczywiście może być na ścianie/

A od jakiej strony masz zamontowane te okna?

Masz otwierane zdalnie, czy tez manual i nie ma problemu?

dzieki

pwa

Nie wiem jak duże masz te podcienie, ale zastanów się nad tym doświetlaniem. U mnie na poddaszu w pomieszczeniu od strony południowej w którym mam 2 veluxy temperatura była wyższa latem o ładne kilka stopni. Było to na tyle uciążliwe że musiałem zamontować markizy.

Cieszę się że nie zainstalowałem takiego okna nad klatką schodową :-)

problem w tym, ze musze sie decydowac teraz, zanim zaczne montowac dach.

fakt, ze rozwiazanie nie jest tanie, lecz pomyslalem sobie, ze jak zamontuje duze okno dachowe z roleta zewnetrzna to ;

- w pochmurne dni bedzie wiecej swiatla, roleta skutecznie wyeliminuje madmiar promieniowania w dni sloneczne,

a i caly salon bedzie tez inaczej wygladal

- problem w tym, ze nigdy nie spotkalem sie z takim rozwiazaniem, wiec do konca nie wiem jak sie to sprawdzi;

i estetycznie i funkcjonalnie ?

chyba jednak zdecyduje sie na jedno okno- tylko wieksze ( 900x1600), jak juz cos robic to z rozmachem?

mam jeszcze miesiac na przemyslenie, ale czas biednie szybko:)

pozdarwiam

pwa

Ogrodzenie-To kolejny etap.

zamierzam po SSO przystapic zaraz do wykonania ogrodzenia, aby zabezpieczyc teren przed wykonywaniem instalacji, gdyz okna chce wstawic dopiero po tynkach i posadzce.

Czy macie dobre namiary na producentow bram przesuwnych i elementow kutych lub ze sztachet?

dzieki za kontakty i sugestie.

Ostatnio widzailem ladne cegly ogrodzeniowe firmy Semmelrock, ale ceny sa strasznie wysokie

pozdarwiam

pw

a

problem w tym, ze musze sie decydowac teraz, zanim zaczne montowac dach.

fakt, ze rozwiazanie nie jest tanie, lecz pomyslalem sobie, ze jak zamontuje duze okno dachowe z roleta zewnetrzna to ;

- w pochmurne dni bedzie wiecej swiatla, roleta skutecznie wyeliminuje madmiar promieniowania w dni sloneczne,

a i caly salon bedzie tez inaczej wygladal

- problem w tym, ze nigdy nie spotkalem sie z takim rozwiazaniem, wiec do konca nie wiem jak sie to sprawdzi;

i estetycznie i funkcjonalnie ?

chyba jednak zdecyduje sie na jedno okno- tylko wieksze ( 900x1600), jak juz cos robic to z rozmachem?

mam jeszcze miesiac na przemyslenie, ale czas biednie szybko:)

pozdarwiam

pwa

Z tego co czytalam to dwa male okna doswietla lepiej niz jedno duze. No i wygladac tez chyba bedzie lepiej niz okno prawie jak balkonowe w suficie

Z tego co czytalam to dwa male okna doswietla lepiej niz jedno duze. No i wygladac tez chyba bedzie lepiej niz okno prawie jak balkonowe w suficie

w sumie to sam juz nie wiem.

jesli beda 2 to boje sie, ze bedzie wygladalo jak poddasze a ma dac poweru dla pomieszczenia.

Poza tym montaz 2 mniejszych ze sterowaniem i roleta zewnetrzna wyjdzie duzo drozej.

Musze faktycznie sie zastanowic.

pozdarwiam

pwa

Czy zatrudniajac ekipe do tynkow spisywaliscie z nimi umowe przed robota z wyliczeniem ile jest metrow i jaka laczna cena? Nie chce sie potem zaskoczyc ..

P.S: Ciagle mam na sprzedaz skrzynke budowlana i okolo 40 stempli (2,5-2,7).

umowa jak umowa, zalezy czy potrzebujesz fakture, ale

cos powinno byc co potwierdzi co ekipa ma zrobic i za co bierze pieniadze

ja na usugi, ktore nie sa objete faktura biore kosztorys plus gwarancje na wykonanie uslugi

Czy zatrudniajac ekipe do tynkow spisywaliscie z nimi umowe przed robota z wyliczeniem ile jest metrow i jaka laczna cena? Nie chce sie potem zaskoczyc ..

P.S: Ciagle mam na sprzedaz skrzynke budowlana i okolo 40 stempli (2,5-2,7).

Po tym jak mi murarz na koniec sobie więcej zażyczył niż na gębę uzgadnialiśmy - teraz z wszystkimi podpisuję umowę. Metry sam najpierw zmierz lub zobacz w kosztorysie projektu ile masz, a potem niech oni zmierzą - u fachowców nagle prawie zawsze wychodzi więcej metrów niż powinno, więc trzeba być czujnym.

Packaging umowe bedzie ale nie wiem czy standardem jest liczenie metrow przed robota.

Tomaszz o widzisz, wlasnie tego sie obawiam, to bede cisnela by metry byly policzone przed. Ja tak mialam ze sciankami dzialowymi, skosy inaczej policzyl, otwory drzwiowe byly tez liczone a wczesniej o tym nie wspomnial, ja nie pytalam wiec wtopilam.

Dzieki za odpowiedzi.

Packaging umowe bedzie ale nie wiem czy standardem jest liczenie metrow przed robota.

Tomaszz o widzisz, wlasnie tego sie obawiam, to bede cisnela by metry byly policzone przed. Ja tak mialam ze sciankami dzialowymi, skosy inaczej policzyl, otwory drzwiowe byly tez liczone a wczesniej o tym nie wspomnial, ja nie pytalam wiec wtopilam.

Dzieki za odpowiedzi.

no wlasnie roznie fachowcy podchodza do sprawy

ja pytam zawsze o kosztorys, aby wiedziec jaki jest zakres prac

nastepnie na podstawie kosztorysu targuje ryczalt za zaplanowana robote

jak na razie bylo ok, chyba, ze faktycznie nie wiemy co sami chcemy:)

dla bezpieczenstwa sciagam sobie kosztorysy prac z 2-3 firm, aby sprawdzic, czy ujety jest caly zakres prac,

oczywiscie nie mozna uogolniac, ale ja staram sie po analizie oferty zamknac w ryczalcie, gdyz fachowiec zawsze cos znajdzie,

za coi nalezy sie extra

pwa

[...]

ja na usugi, ktore nie sa objete faktura biore kosztorys plus gwarancje na wykonanie uslugi

Tak, a jak przyjdzie co do poprawek, których finansowanie będzie musiał ponieść wykonawca, to może wykpić się, że mu nie zapłaciłeś. Jak zapłacisz (czyli formalnie drugi raz) to przyjadą i poprawią. Nie wystawili faktury, bo im nie zapłaciłeś. Co więcej, mogą donieść na Ciebie do skarbówki, że wykonali usługę, pal licho pieniądze, których nie mogą od Ciebie wyciągnąć, ale podatki płacić trzeba! Usługa to też wzbogacenie się i ma swoją rynkową cenę, no i podatek.

W gwarancji, albo na kosztorysie musi być jedno zdanie, w którym będzie mowa, że wszystkie rozliczenia finansowe zostały uregulowane. Podpisy i może to pomoże.

Tak, a jak przyjdzie co do poprawek, których finansowanie będzie musiał ponieść wykonawca, to może wykpić się, że mu nie zapłaciłeś. Jak zapłacisz (czyli formalnie drugi raz) to przyjadą i poprawią. Nie wystawili faktury, bo im nie zapłaciłeś. Co więcej, mogą donieść na Ciebie do skarbówki, że wykonali usługę, pal licho pieniądze, których nie mogą od Ciebie wyciągnąć, ale podatki płacić trzeba! Usługa to też wzbogacenie się i ma swoją rynkową cenę, no i podatek.

W gwarancji, albo na kosztorysie musi być jedno zdanie, w którym będzie mowa, że wszystkie rozliczenia finansowe zostały uregulowane. Podpisy i może to pomoże.

pewnie jest jak mowisz, kazdy opiera sie na wlasnych doswiadczeniach i determinacji placenia za tzw. wartosc dodana :), ktora nie bardzo widac

czasami mysle tylko, ze tego podatku pod rozna postacia placimy tyle, a ONI i tak maja to w du...

media po mojej stronie, gaz za 2 lata, prad 2,5 , droga moze za 10 lat a oswietlenie drogi pewnie nigdy

nie widzialem jeszcze majstra, ktory donosilby na kogos skoro 99% fachowcow wystawia co 10-ta fakture

nie oceniam, czy to dobrze czy zle, bo podatki placic trzeba, tylko musi cos z tego wynikac :)

powodzonka

pwa