kola1719501112 19.10.2006 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2006 Ło matko !!! Jedno spotkanie a tyle wpisów Chciałam tylko powiedzieć, że miło nam było poznać mieszkańców Strusiej i okolic, jak również ich pupili pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GACUŚ 19.10.2006 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2006 Najlepiej na wiosnę ekipa murowańca prężna jak się wszyscy zbierzemy to na każdej działce po tygodniu pracy, temu fundamencik, temu ściani itd. i nie potrzeba będzie budowlańców. A jak dobrze pójdzie to otworzymy wlasną firmę. Pomysł nawet i dobry ale chyba troszkę szalony ,. trudno będzie zebrać wszystkich i nakłonić do pracy na innych budowach. A co z tymi którzy już się pobudowali lub prawie pobudowali ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gromal 19.10.2006 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2006 Najlepiej na wiosnę ekipa murowańca prężna jak się wszyscy zbierzemy to na każdej działce po tygodniu pracy, temu fundamencik, temu ściani itd. i nie potrzeba będzie budowlańców. A jak dobrze pójdzie to otworzymy wlasną firmę. Pomysł nawet i dobry ale chyba troszkę szalony ,. trudno będzie zebrać wszystkich i nakłonić do pracy na innych budowach. A co z tymi którzy już się pobudowali lub prawie pobudowali ? zostały jeszcze ogródki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GACUŚ 19.10.2006 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2006 Najlepiej na wiosnę ekipa murowańca prężna jak się wszyscy zbierzemy to na każdej działce po tygodniu pracy, temu fundamencik, temu ściani itd. i nie potrzeba będzie budowlańców. A jak dobrze pójdzie to otworzymy wlasną firmę. Pomysł nawet i dobry ale chyba troszkę szalony ,. trudno będzie zebrać wszystkich i nakłonić do pracy na innych budowach. A co z tymi którzy już się pobudowali lub prawie pobudowali ? zostały jeszcze ogródki A no żeczywiście , zapomniałem o ogródkach No to czekamy do wiosny , zobaczymy co z tego wyniknie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koc 19.10.2006 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2006 Mam pytanie w sprawie wniosku o wydanie decyzji o WZ. O co chodzi w pkt. 2.3 "Określenie charakt. parametrów techn. inwestycji". Nie wiem jeszcze czy bedziemy się budować więc skąd mam wiedzieć takie szczegóły? Rozumiem, że nie są mi do wniosku potrzebne warunki przyłącza z Enea lub Wodociągami, bo moge przecież nie być właścicielem działki a mam prawo złożyć wniosek o WZ. We wniosku piszą załączniki: umowa z gestorem sieci!! Ktoś wczesniej pisal, że w styczniu składał wniosek o WZ i dołączył warunki przyłaczenia do sieci z Enea i wodociągów. Może mi ktoś wyjaśni z budujących. Please! i Dzięki Najwazniejsze - jaka gmina? Bo przepisy sobie, a praktyka sobie. Do czego ci decyzja, skoro nie zamierzasz sie budowac? Jesli chcesz sprawdzic, czy mozna tam postawic domek - to we wniosku wpisz ogolne warunki, takie, jakich oczekujesz. Domek jednorodzinny z poddaszem uzytkowym, podpiwniczony, dach wielospadowy o nachyleniu 20-45stopni. Albo zapytaj w gminie co proponuja tu wpisac. Dalej, jesli chodzi o warunku przylacza wodkan - dostaniesz je nie bedac wlascicielem, jesli chodzi o Enee - wymaga aktu, ale mozna napisac we wniosku "akt dostarcze w terminie 3 tyg", a pozniej przy odbiorze "zapomniec" aktu, i nikt sie raczej nie polapie;) Ew. zapytac w gminie tlumaczac, ze sie nie jest wlascicielem, gmina w decyzji w podpunktach o przylaczach i tak pisze "zgodnie z warunkami przylaczy zakladu xxx". Takze kombinowac, albo pytac, pytac, pytac, urzednik jest tez po to, by pomagac petentom:) Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koc 19.10.2006 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2006 Ja ze swojej strony mam pytanie techniczne. Wiem, ze sa specjalne dzialy na takie pytania, jednakze wiem tez, ze w okolicach Bydgoszczy bardzo wielu z nas staje przed tym samym problemem - plytkiej wody gruntowej. No, nie wiem jak jest w Murowancu, ale mam nadzieje, ze nie trafiam kula w plot:)Problem mianowicie dotyczy zagospodarowania wody z instalacji deszczowej, drenazu i oczyszczalni biologicznej. "Normalnie" taka wode spuszcza sie do kanalizacji deszczowej, ktorej mysle prawie nikt z nas nie ma. Innym wyjsciem jest row melioracyjny lub rzeka przy dzialce - ja nie mam:) Ostatnim wyjsciem jest studnia chlonna, ale do niej potrzeba poltora metra suchego gruntu pod fundamentem, a ja nie mam ani centymetra. I tu rodzi sie pytanie: co robicie z deszczowka, oraz woda z drenazy lub oczyszczalni bez rozsaczy - o ile macie takowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alex_ 20.10.2006 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2006 co sie dzieje w tym roku z wszelkimi ekipami to normalnie jakas paranoja w tym roku to jakies niemozliwe książęta którym trzeba w d.. Włazić aby łaskawie przyszli coś zrobili podaje nr do mojego magica od kominka na priv nie doszło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
harpo 20.10.2006 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2006 Ja ze swojej strony mam pytanie techniczne. Wiem, ze sa specjalne dzialy na takie pytania, jednakze wiem tez, ze w okolicach Bydgoszczy bardzo wielu z nas staje przed tym samym problemem - plytkiej wody gruntowej. No, nie wiem jak jest w Murowancu, ale mam nadzieje, ze nie trafiam kula w plot:) Problem mianowicie dotyczy zagospodarowania wody z instalacji deszczowej, drenazu i oczyszczalni biologicznej. "Normalnie" taka wode spuszcza sie do kanalizacji deszczowej, ktorej mysle prawie nikt z nas nie ma. Innym wyjsciem jest row melioracyjny lub rzeka przy dzialce - ja nie mam:) Ostatnim wyjsciem jest studnia chlonna, ale do niej potrzeba poltora metra suchego gruntu pod fundamentem, a ja nie mam ani centymetra. I tu rodzi sie pytanie: co robicie z deszczowka, oraz woda z drenazy lub oczyszczalni bez rozsaczy - o ile macie takowe? Będziemy mieli oczyszczalnię biologiczną może już za tydzień. Wody gruntowe mamy na 1,5m i wg instalatora nie stanowią żadnego problemu. Studnia chłonna będzie napełniona żwirem a do tego wystawać z niej bedzie rura drenażowa do rozsączania ewentualnego nadmiaru wody. W opisie technicznym oczyszczalni jest napisane, że wody gruntowe nie mają wpływu na jej posadowienie. Ale to wszystko U nas, a u Ciebie? Moze najlepiej skontaktuj się z jakimś instalatorem. Swojego polecę Ci dopiero po montazu ale z tego co mówił to montował już oczyszczalnie w różnych warunkach więc może coś poradzi na Twój przypadek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyla 20.10.2006 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2006 Hejo! Nie wiem czy mnie ktoś tu jeszcze pamięta W każdym razie dziękuję za namiary na Ewert, kominy Schidla już zamówione teraz szukamy dobrych ofert na dachówkę.Znaleźlismy fajną hurtownię w Cielu- dachówka ceramiczna Euronit,ale cały czas szukamy innych sklepów. Może macie jakieś pomysły gdzie warto jeszcze zajrzeć ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eunika 21.10.2006 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2006 Hejo! Nie wiem czy mnie ktoś tu jeszcze pamięta W każdym razie dziękuję za namiary na Ewert, kominy Schidla już zamówione teraz szukamy dobrych ofert na dachówkę.Znaleźlismy fajną hurtownię w Cielu- dachówka ceramiczna Euronit,ale cały czas szukamy innych sklepów. Może macie jakieś pomysły gdzie warto jeszcze zajrzeć ! Cze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eunika 21.10.2006 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2006 Hejo! Nie wiem czy mnie ktoś tu jeszcze pamięta W każdym razie dziękuję za namiary na Ewert, kominy Schidla już zamówione teraz szukamy dobrych ofert na dachówkę.Znaleźlismy fajną hurtownię w Cielu- dachówka ceramiczna Euronit,ale cały czas szukamy innych sklepów. Może macie jakieś pomysły gdzie warto jeszcze zajrzeć ! Cześć! a zapytaa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eunika 21.10.2006 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2006 Hejo! Nie wiem czy mnie ktoś tu jeszcze pamięta W każdym razie dziękuję za namiary na Ewert, kominy Schidla już zamówione teraz szukamy dobrych ofert na dachówkę.Znaleźlismy fajną hurtownię w Cielu- dachówka ceramiczna Euronit,ale cały czas szukamy innych sklepów. Może macie jakieś pomysły gdzie warto jeszcze zajrzeć ! A zapytałaś się kiedy będzie ta dachówka!!!! My szukaliśmy ładnej dachówki i kiedy już byliśmy zdecydowani to okazywało się że terminy realizacji zamówienia są na przyszły rok. W tej chwili od ręki możesz kupić tylko Robena i jakieś droższe niemieckie (jacobi, von muler) bo wszyscy się budują. Napisz na co się zdecydowałaś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netinka 21.10.2006 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2006 Witam:) Gdy poraz pierwszy zobaczylam ten Wasz temat, pomyslalam ze na pewno znajde tutaj cos o firmach budowlanych w tych okolicach;). Niestety, a pewnie i stety tak nie bylo:) My dopiero myslimy nad budowa domu. Widzielismy projekty i poszukujemy informacji w necie na temat roznych firm budujacych. Niestety poszukujemy bardziej takiej firmy ktora specjalnizuje sie we wszystkim;). Chociaz mowia, co jest do wszystkiego to jest do niczego. Macie moze jakies doswiadczenia z domami z drewna? czy na nasza aure nadaja sie? A moze polecacie , znacie takie firmy budowlane z pelnym zakresem uslug? Przepraszam jezeli pytania juz sie pojawily, wiem ze to zmora moderatorow i pewnie Wasza.. Ale mam nadzieje ze przymkniecie na Nas troszke oka;). Co do budowy domu i informacji zdobywania o nich, zostalam osamotniona czesciowo. Wiec sama musze zdobyc czas i zakrecic sie troche tu troche tam. Niestety nie wiem do konca gdzie sie udac:(. Mieszkam w okolicach Bydgoszczy, a dokladniej miejscowosc Ciele i tu tez rowniez chcielibysmy zbudowac dom. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nitro 21.10.2006 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2006 netinka, jak chcesz to podeslę Ci na priva namiary na firmę z Inowrocławia, która buduje od A do Z i do tego dobrze Widziałam efekty ich pracy i ludzie po 3 latach sa zadowoleni.... niestety, ja dzwoniąc po wakacjach i pytajac o wycenę jak i termin..... dostałam informację, że najwcześnie II połowa 2007... no dla mnie to za póżno ... szkoda acha, i facet powiedział, że szkolą ekipę pod budowę domów szkieletowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netinka 21.10.2006 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2006 netinka, jak chcesz to podeslę Ci na priva namiary na firmę z Inowrocławia, która buduje od A do Z i do tego dobrze Widziałam efekty ich pracy i ludzie po 3 latach sa zadowoleni....owiedział, że szkolą ekipę pod budowę domów szkieletowych. No pewnie bede czekala na wiadomosc prywatna na forum. Hmm mowisz po 3 latach;) mam nadzieje ze beda zadowoleni jeszcze dluzej:)... Hmm nie mam jeszcze za duzego obycia ze strona, forum, ale mam nadzieje ze sie nie pogubie. Bardzo prosze WAS wlasnie o takie wiadomosci;). Bede wdzieczna i mozna cos jeszcze o tych drewnianych domkach? bo to temat tabu w polowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga - Żona Facia 21.10.2006 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2006 Hejo! Nie wiem czy mnie ktoś tu jeszcze pamięta W każdym razie dziękuję za namiary na Ewert, kominy Schidla już zamówione teraz szukamy dobrych ofert na dachówkę.Znaleźlismy fajną hurtownię w Cielu- dachówka ceramiczna Euronit,ale cały czas szukamy innych sklepów. Może macie jakieś pomysły gdzie warto jeszcze zajrzeć ! CEGPOL na ul. Mińskiej, pytaj o terminy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga - Żona Facia 21.10.2006 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2006 netinka niestety nie pomogę Ci, bo nie znam takiej ekipy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga - Żona Facia 21.10.2006 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2006 alex nie mam żadnych namiarów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alex_ 21.10.2006 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2006 netinka, jak chcesz to podeslę Ci na priva namiary na firmę z Inowrocławia, która buduje od A do Z i do tego dobrze Widziałam efekty ich pracy i ludzie po 3 latach sa zadowoleni....owiedział, że szkolą ekipę pod budowę domów szkieletowych. No pewnie bede czekala na wiadomosc prywatna na forum. Hmm mowisz po 3 latach;) mam nadzieje ze beda zadowoleni jeszcze dluzej:)... Hmm nie mam jeszcze za duzego obycia ze strona, forum, ale mam nadzieje ze sie nie pogubie. Bardzo prosze WAS wlasnie o takie wiadomosci;). Bede wdzieczna i mozna cos jeszcze o tych drewnianych domkach? bo to temat tabu w polowie. netinka ja przemieszkuję w drewnianym, sprecyzuj o jaki drewniany Tobie chodzi (szkielet czy bale), wczesniej byla rozmowa z mkkafe bodajze na ten temat czy macie juz projekt, bo o domach drewnianych jest sporo na forum, jest grupa budownictwa szkieletowego, są zalety i wady jest tego sporo do czytania tylko poszukac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alex_ 21.10.2006 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2006 netinka, jak chcesz to podeslę Ci na priva namiary na firmę z Inowrocławia, która buduje od A do Z i do tego dobrze Widziałam efekty ich pracy i ludzie po 3 latach sa zadowoleni.... niestety, ja dzwoniąc po wakacjach i pytajac o wycenę jak i termin..... dostałam informację, że najwcześnie II połowa 2007... no dla mnie to za póżno ... szkoda acha, i facet powiedział, że szkolą ekipę pod budowę domów szkieletowych. czy chodzi o firmę Filar?? sasiedzi maja od nich, ale mieszkaja od maja i nie wiem czy zadowoleni ale mają trochę inaczej niż my zobaczymy co będzie z tego po latach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts