koc 23.10.2006 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2006 mam pytanko a jaki producent oczyszczalni, bo z tego co ja się orientuję to wysokość wód gruntowych ma dość znacze znaczenie na jej posadowienie Z tego, czego ja sie dowiedzialem wysokosc wody powoduje tylko koniecznosc zastosowania innego posadowienia, tzn np wylanie podmurowki pod oczyszczalnie, badz napelnianie jej juz w trakcie zasypywania, by nie wyskoczyla wypchnieta woda jak splawik. Jako takich problemow wysoka woda nie powoduje OIMW, jednakze moze byc problem z odprowadzeniem wody w tym wypadku, tak jak u mnie. my dopóki nie zrobimy porządnego drenażu to wodę z ostatniej komory (3), mamy nadzieję że czysta będzie pompą po ogródku (trawka) Hmm. Powiem tak. Taka oczyszczalnia wywala okolo pol metra szesciennego wody dziennie, to nie tak malo. Trzebaby ja gdzies zbierac, bo nie zawsze podlewa sie codziennie. Poza tym co zima? Gdzie ja wtedy wywalac, co z zamarzaniem? Ja narazie planuje zbierac deszczowke do zbiornika, bo nie mam co z nia zrobic, i zuzywac ja do podlewania, mycia gospodarczego, i do spluczek. Jednakze brak 100% gwarancji co do wyjsciowej wody z oczyszczalni nie pozwala mi na powrot z taka woda do domu. Poza tym zima taka wode moglbym zuzywac jedynie do spluczek, a do tego bedzie jej zdecydowanie za duzo. Dlatego raczej zdecyduje sie na oczyszczalnie z drenazem, chociaz tej wody nie bede musial zagospodarowywac. Deszczowke bede zbieral (ale i tak nie wiem co zrobie z nadmiarem), a drenazu opaskowego wogole nie mam po co robic, bo nie mam co zrobic z woda z niego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga - Żona Facia 23.10.2006 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2006 gromal i patikop odpowiem na pytania dzisiaj wieczorem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga - Żona Facia 23.10.2006 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2006 A propo dachu, dlatego ja szukałem domku z dachem dwuspadowym, koszty dachu mnie przerażają, a mój domek to: http://www.krajobrazy.com.pl/projekty_domow/szmaragd/#nowhere Fakt nasz dach jest duży, ale z drugiej strony mnie przerażają schody w takich domach jak wasz. I skosy na poddaszach. Jednak nie będę ukrywać, że niektóre domy z użytkowym poddaszem, zrobione ładnie i ze smakiem też mi się podobają. Mam Aga pytanko jeżeli można? Ile biorą Twoi majstrowie za postawienie domku i do jakiego stanu (otwarty, zamknięty)? Ewentualnie proszę o namiary na nich. Pozdrawiam Kris. Napisałam na priva. tak a propo: gromal czy Kris??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga - Żona Facia 23.10.2006 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2006 Żona Facia: piękny domek wybraliście. Roboty widzę już dość daleko... Możesz polecić nam swoich wykonawców?? Robią z powierzonego czy wszystko na ich głowie?? jeśli byś mogła to podaj mi kosztorys stanu surowego zamkniętego. MOżesz przesłać na prywatną.. z góry dzięki napisałam na priva Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyla 23.10.2006 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2006 A zapytałaś się kiedy będzie ta dachówka!!!! My szukaliśmy ładnej dachówki i kiedy już byliśmy zdecydowani to okazywało się że terminy realizacji zamówienia są na przyszły rok. W tej chwili od ręki możesz kupić tylko Robena i jakieś droższe niemieckie (jacobi, von muler) bo wszyscy się budują. Napisz na co się zdecydowałaś? Byliśmy dziś w Cielu w sprawie dachówki.Facet zapewniał,że 3-4 dni robocze i dachówka będzie u nas:P Ale my i tak chcemy jau niego przetrzymać do momentu kiedy będzie potrzebna. Dzięki za wszelkie info . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacenty77 24.10.2006 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2006 Może to już było w tym temacie ale kogo polecacie jeśli chodzi o okna w Bydgoszczy ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga - Żona Facia 24.10.2006 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2006 Może to już było w tym temacie ale kogo polecacie jeśli chodzi o okna w Bydgoszczy ?? Było trochę o oknach. Generalnie polecam M&S ale niestety do tanich nie należą. Ja nie mam jeszcze w domu, ale w mieszkaniu! niu kupiła w BUDVAR (też bardzo ładne!). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alex_ 24.10.2006 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2006 Może to już było w tym temacie ale kogo polecacie jeśli chodzi o okna w Bydgoszczy ?? jakiś czas temu o tym pisaliśmy poczytaj wstecz troszeczkę ktoś napisał że oknovid jest nie fajny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alex_ 24.10.2006 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2006 mam pytanko a jaki producent oczyszczalni, bo z tego co ja się orientuję to wysokość wód gruntowych ma dość znacze znaczenie na jej posadowienie Z tego, czego ja sie dowiedzialem wysokosc wody powoduje tylko koniecznosc zastosowania innego posadowienia, tzn np wylanie podmurowki pod oczyszczalnie, badz napelnianie jej juz w trakcie zasypywania, by nie wyskoczyla wypchnieta woda jak splawik. Jako takich problemow wysoka woda nie powoduje OIMW, jednakze moze byc problem z odprowadzeniem wody w tym wypadku, tak jak u mnie. my dopóki nie zrobimy porządnego drenażu to wodę z ostatniej komory (3), mamy nadzieję że czysta będzie pompą po ogródku (trawka) Hmm. Powiem tak. Taka oczyszczalnia wywala okolo pol metra szesciennego wody dziennie, to nie tak malo. Trzebaby ja gdzies zbierac, bo nie zawsze podlewa sie codziennie. Poza tym co zima? Gdzie ja wtedy wywalac, co z zamarzaniem? Ja narazie planuje zbierac deszczowke do zbiornika, bo nie mam co z nia zrobic, i zuzywac ja do podlewania, mycia gospodarczego, i do spluczek. Jednakze brak 100% gwarancji co do wyjsciowej wody z oczyszczalni nie pozwala mi na powrot z taka woda do domu. Poza tym zima taka wode moglbym zuzywac jedynie do spluczek, a do tego bedzie jej zdecydowanie za duzo. Dlatego raczej zdecyduje sie na oczyszczalnie z drenazem, chociaz tej wody nie bede musial zagospodarowywac. Deszczowke bede zbieral (ale i tak nie wiem co zrobie z nadmiarem), a drenazu opaskowego wogole nie mam po co robic, bo nie mam co zrobic z woda z niego. na szczęście robiliśmy własny zbiornik bo te 2000 to trochę małe a nam wyszła tak około 2000 na jedną komorę i zbieramy w nie wody już jakiś czas (z 2 m-ce) i całkiem dobrze się to przedstawia jak na razie sądzę że jak się wyleje z ostatniej wodę to jakiś czas to potrzyma ale na pewno nie codziennie pół metra aczkolwiek zimą to nie wiem co będziemy z tym robić sądzę że dobrze byłoby zaraz przed zimą wylać i starczy do wiosny (optymistyczne podejście) jak już jakiś czas będzie działać to będzie nam łatwiej to ocenić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alex_ 24.10.2006 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2006 tak na przyszłość dla wszystkich zaczynających budowy lub dla tych co są na bliżej niż my nastały czasy kiedy szefowie ekip (specjalistów) należy traktować jak książęta i łaskawie prosić aby pracowali za spore pieniądze hydraulik obraził się na mnie za to że podniosłam głos bo nie raczył mnie poinformować o zmianie terminu wczoraj się dowiedziałam że z tego powodu nie raczy do nas przyjść to czy przyjdzie jest na głowie hurtowni, która go poleca ale po rozmowach z ludźmi okazało się że to jest standard, u znajomego facet zaczął kłaść kafle i po zrobieniu 3/4 zostawił bo akurat był termin jego wyjazdu za granicę i martw się inwestorze co dalej generalnie brak słów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gromal 24.10.2006 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2006 . . . . . . . . . generalnie brak słów Zgadzam się z Tobą Alex całkowicie dlatego aż strach zacząć się budować, najlepiej mieć przynajmniej po jednym szpecu w obwodzie, jak jednemu znudzi się robić bo stwierdzi że mu się już nie chcę. U mojego znajomego jeden gostek wygipsował salon ale jak miał go wyszlifować to stwierdził że to za duża powierzchnia i sobie poszedł. brak słów A tak dla przypomnienia szukamy na naszym forum a później w śród mieszkańców Murowańca chętnych na popchnięcie sprawy przyłącza gazu - jest ktoś chętny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gromal 24.10.2006 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2006 Fakt nasz dach jest duży, ale z drugiej strony mnie przerażają schody w takich domach jak wasz. I skosy na poddaszach. Jednak nie będę ukrywać, że niektóre domy z użytkowym poddaszem, zrobione ładnie i ze smakiem też mi się podobają Napisałam na priva. tak a propo: gromal czy Kris??? Na wstępie serdeczne podziękowania Aga za wszelkie informacje, jesteś nie oceniona jeżeli o to chodzi duże ukłony dzięki. A tak w ogóle to i gromal taki mam nick i Kris bo to moje imię w skrócie. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alex_ 25.10.2006 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2006 lucyperek dziękuję za namiary, które dotarły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cemik1 25.10.2006 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2006 ktoś napisał że oknovid jest nie fajny A dla mnie był fajny. Okna mi się podobają, były najtańsze (jeżeli chodzi o PCV kolor dwustronny barwione w masie) i przyjechały prawie na czas (dwa dni poślizgu). Do tego mieli tanie parapety z konglomeratu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alex_ 25.10.2006 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2006 ktoś napisał że oknovid jest nie fajny A dla mnie był fajny. Okna mi się podobają, były najtańsze (jeżeli chodzi o PCV kolor dwustronny barwione w masie) i przyjechały prawie na czas (dwa dni poślizgu). Do tego mieli tanie parapety z konglomeratu. zależy od podejscia bo dwa dni to dla mnie duzo, bo tego samego dnia wstawiali okna i drzwi i można bylo zostać na noc a co by dało nocowanie w domu bez okien, ale z drzwiami, kiedy w nocy bylo blisko 0, MS tez dal mi w promocji konglomerat "boticino" (nie wiem jaka pisownia) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alex_ 25.10.2006 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2006 Marczysławy a co tam u Was zaczynacie czy nie, jak kredycik?? RobertEs tez nam zamilkł jak zamieszkał oj nieładnie sąsiad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga - Żona Facia 26.10.2006 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2006 Zapraszam nowych forumowiczów do nas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alex_ 26.10.2006 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2006 Zapraszam nowych forumowiczów do nas Aga moze jestem zmęczona ale o co chodzi?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alex_ 26.10.2006 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2006 dostałam namiary na hydraulika od lucyperka facet wydaje sie bardzo sensowny i konkretnya dla mnie to dosyc istotnebo ten co jest polecany przez Ewert od pierwszego spotkania na mnie dobrego wrazenia nie wywarl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga - Żona Facia 26.10.2006 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2006 Zapraszam nowych forumowiczów do nas Aga moze jestem zmęczona ale o co chodzi?? Jest kilkoro forumowiczów z Bydgoszczy i okolic, placzą się po innych tematach, ja ich zapraszam do nas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts