Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Bydgosko-Torunska

Recommended Posts

Mam pytanie do wszystkich:

Jaki rodzaj ogrzewania zastosowaliście ?

Ja chce kominkowe+piec na pelety zastanawiam sie tylko jak duzo miejsca potrzeba na to w kotłowni.

Może ktoś ma inne lepsze rozwiązanie jezeli chodzi o ogrzewanie, chetnie poczytam wasze rady

My również takie planujemy ogrzewanie . Z tego co mi mąż podpowiada kotłownia musi mieć wymiary jak na piec węglowy 6,5 bądż 8 m. Tylko pamiętaj że gdzieś musisz trzymać te pelety. Nam podpowiedziano by zrobić strop nad garazem i tam mamy zamiar przechowywać pelety. Z góry specjalnym zsypem do podajnika. Dostawcy przywiozą hurtowo dużą ilość na całą zimę i władują przez okno włażowe na poddasze. Niby proste ale okaże się w praniu jak to będzie wyglądało.

• Odpowiedzi 15,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

gromal od nas wykonawca wymaga tego. Nie chce przyjechac w ciemno i na miejscu zorientowac sie ze stoi woda itp

z tego co sie orientuje - jesli masz w warunkach zabudowy ze maja byc to juz sie nie wykrecisz

U nas jeszcze dochodzi sprawa studni - jedyny pobor wody bo z wodociagow brak i oczka wspomagajacego oczyszczalnie biologiczna wiec powinnismy to zrobic

RobertEs mógłbyś coś napisać od czasu do czasu. Pochwal się chociaż czy już palicie w piecu groszkiem! Pozdrów Anię.

zamiast RobertEsa mogę się pochwalić, że w sobotni wieczór u nas ruszyło ogrzewanie, sama myśl że wreszcie jest ciepło jest wspaniała

u nas działa kominek z płaszczem na CO na podłogówkę i na wodę użytkową, wczoraj z rozpędu zrobiło nam się w domku jakieś 28°C

ale to tak żeby odrobić zaległości z tych zimnych dni

z tego co wieść wiejska niesie to u RobertEsa działa już piec, ale co i jak to chyba sam napisze :)

Witam wszystkich.

Mam jeszcze pytanie może się oriętujecie, chodzi o badanie gruntu, trzeba czy można robić, wiem że to dla mojego dobra ale czy badania te będą potrzebne gdzieś w urzędzie np: przy pozwoleniu na budowe lub przy decyzji o zasiedleniu, albo gdzie indziej.

Pozdrawiam gromal.

gromal a Ty biegusiem lopatka i wykopki, bo sobie sam szkodę wiekszą zrobisz, i ławy będa nie dopasowane

My mapki też mieliśmy z Dako. Ale tak naprawdę to z Geoplanu, Dako tam tylko zlecało. A do Spektum idziesz bez mapek ? A grodzić się nie będziemy jeszcze bo i po co. Jak zaczniemy budowę to i takie ogrodzenie będzie tylko przeszkadzać. Tak mi się przynajmniej wydaje. Ale ja się nie znam :lol:

my sami mapki załatwiliśmy w geoplanie a reszta papierów przez p.Jaworską ma biuro koło p.Czekajewskiego (wypis i wyrys :D)

RobertEs mógłbyś coś napisać od czasu do czasu. Pochwal się chociaż czy już palicie w piecu groszkiem! Pozdrów Anię.

zamiast RobertEsa mogę się pochwalić, że w sobotni wieczór u nas ruszyło ogrzewanie, sama myśl że wreszcie jest ciepło jest wspaniała

u nas działa kominek z płaszczem na CO na podłogówkę i na wodę użytkową, wczoraj z rozpędu zrobiło nam się w domku jakieś 28°C

z tego co wieść wiejska niesie to u RobertEsa działa już piec, ale co i jak to chyba sam napisze :)

Mam pytanko czy kominek to jedyne źródło ciepła u was czy macie jeszcze jakis piec dodatkowo?

Mam pytanko czy kominek to jedyne źródło ciepła u was czy macie jeszcze jakis piec dodatkowo?

jak na razie to tak do czasu aż optymistycznie podciągną gaz ziemny to wtedy będzie kondensat, bo nie chciałam butli w ogródku

Hej!

Chciałam się przywitać :)

Zdecydowaliśmy się z mężem na budowę własnego domku. Po analizach i wizjach lokalnych padło na LMB 27 LIPIŃSKICH.

Mamy działkę, mamy projekt w adaptacji i chcemy rozpocząć na wiosnę 2007. Budować będziemy w Kruszwicy więc to kawałek o Bydgoszczy i Torunia ale nie znalazłam bliższych grup więc może nas przygarniecie?

Będziemy wdzięczni za wszelkie wskazówki. Adresy i namiary gdzie tanio i solidnie kupić bloczki fundamentowe, suporeks, więźbę dachową itp. :lol:

To tak na początek :wink:

Hej!

Chciałam się przywitać :)

Zdecydowaliśmy się z mężem na budowę własnego domku. Po analizach i wizjach lokalnych padło na LMB 27 LIPIŃSKICH.

Mamy działkę, mamy projekt w adaptacji i chcemy rozpocząć na wiosnę 2007. Budować będziemy w Kruszwicy więc to kawałek o Bydgoszczy i Torunia ale nie znalazłam bliższych grup więc może nas przygarniecie?

Będziemy wdzięczni za wszelkie wskazówki. Adresy i namiary gdzie tanio i solidnie kupić bloczki fundamentowe, suporeks, więźbę dachową itp. :lol:

To tak na początek :wink:

pewnie że przygarniemy :) cieszymy się bardzo że będziesz z nami, ale nie wiem jak to jest z adresami i namiarami na materiały

bo jak będziesz u nas kupować to może być drogi transport, a koło Ciebie możemy nie znać cen i hurtowni, także niestety chyba musisz popytać w hurtowniach koło Ciebie, ewentualnie u nas i porównać ceny, niesądzę aby było taniej np. z okolic Bydgoszczy

na pewno możemy się podzielić rozwiązaniami, które każdy z nas stosuje

albo co trzeba było zrobić na jakim etapie

Jestem, jestem

po dłuższej przerwie wszedłem na forum i dowiedziałem się, że uruchomiłem piec :lol: :lol: :lol: .

Fakt, że sporo się działo i byliśmy trochę zalatani.

Nawet z najbliższymi sąsiadami się żadko widujemy.

Prawda alex_?? 8)

A co się zmieniło?? Przede wszystkim mamy już jasno i ciepło.

Elektryka porobiona w 80% no i uruchomiliśmy piec.

Na razie wszystko w jak najlepszym porządku i zgodnie z planem.

Już niedługo parape...... :D :D :D

pozdrawiamy

rodzaj instalacji....

no i to wszystko ... około 40 tys. zł.. 8) ... bez robocizny... 8) ... na dzień dzisiejszy :-?

Pompa ciepła by była za to :D :D :D Nam wyliczyli PC za 55.000 ze wszystkim.

napisz coś więcej , prosze.

Ze wszystkim, to znaczy z kominkiem i wentylacją ? I jaka firma.

Będę wdzięczna za wszelkie informacje na ten temat... (zdaje się ktoś wcześniej pisał, że właśnie uruchamia..? (bo juz się pogubiłam w tych biurach projektowych, mapkach etc. :p )

Proszę o info za ile, co dokładnie (czyli, czy zasobniki, podłogówke, czy grzejniki)...

Z góry dziękuje :wink:

nitro wysłałam Tobie na meila. Załączniki sztuk 2.

Wycena jest robiona beż kominów - w sumie przy PC nie musi być kominka. Bez wentylacji.

PC ma TASIJA ale nie wiem jak się teraz sprawuje.

No cóż. Nowa i już z problemami.:

Otrzymaliśmy wczoraj warunki podłączenia do sieci ENEA wraz ze standardową ponoć umową. Podano tam terminy 12 miesięczne wybudowania przyłącza. Czy to rzeczywiście tylko szblon i tak straszą czy to może naprawdę tyle trwać? Nie budujemy się za miastem tylko na nowo wydzielonych działkach na osiedlu domków. Nie wiem czy mam się załamać jak góralski dach czy to tylko dla zdołowania przeciwnika. Jutro czeka mnie wizyta w ENERGETYCE. :-?

No cóż. Nowa i już z problemami.:

Otrzymaliśmy wczoraj warunki podłączenia do sieci ENEA wraz ze standardową ponoć umową. Podano tam terminy 12 miesięczne wybudowania przyłącza. Czy to rzeczywiście tylko szblon i tak straszą czy to może naprawdę tyle trwać? Nie budujemy się za miastem tylko na nowo wydzielonych działkach na osiedlu domków. Nie wiem czy mam się załamać jak góralski dach czy to tylko dla zdołowania przeciwnika. Jutro czeka mnie wizyta w ENERGETYCE. :-?

nie chcę Ciebie martwić ale jeżeli tak napisali to postarają nie zrobić nic aby to przyspieszyć :(

u nas było prawie 1,5 roku i tyle to trwało a nawet trochę dłużej

ale dla poprawy nastroju w Murowańcu jest nawet po 5-7lat

Witam wszystkich. Czy jest ktoś z Niemcza kto wybudował dom wg projektu APS 55 z Archi-Projekt? Dostałam taką inf. z firmy TechInvest i podobno zastosowano tam kilka bardzo praktycznych, funkcjonalnych zmian. Kupiliśmy z mężem ten projekt i bardzo chcielibyśmy zobaczyć dom w rzeczywistości. Zastanawiamy się nad zmianami, ale czy to praktyczne zmiany? Może są możliwe jeszcze praktyczniejsze, których się nie dopatrujemy???

Proszę o kontakt

http://www.archi-projekt.com.pl/dat/front/55_b.jpg