Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Bydgosko-Torunska

Recommended Posts

Ostatnio na targach pewnien pan zawolal ode mnie 19.000 zl za SAM REKUPERATOR (z grzalka :smile:). Miales tak atrakcyjna oferte? Byla tak atrakcyjna, ze do teraz zaluje, ze nie skorzystalem :smile:.

Jak sie dobrze poszuka to do 3.000 da sie chyba zejsc. Albo moze zrobic samemu - rozmawialem i wiem jedno - realny koszt takiego urzadzenia (krzyzowy wymiennik) miesci sie w 900 zl.

I tyle - jeden czlowiek, ktory sie nie boi spawarki i potrafi poklepac mlotkiem (no, moze troche trywializuje :smile: i po sprawie.

No tak, jak gaz w ulicy to nie ma nad czym sie zastanawiac :smile:.

Pozdr,

M.

• Odpowiedzi 15,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

On 2003-03-03 23:02, michael wrote:

Ostatnio na targach pewnien pan zawolal ode mnie 19.000 zl za SAM REKUPERATOR (z grzalka :smile:). Miales tak atrakcyjna oferte?

Takiej nie miałem. To, co mi oferowano, to rekuperator za ok. 3000 - 3600 zł (to jeszcze bym zdzierżył) + prawie dwa razy tyle za rozprowadzenie. Razem prawie 10 tys. zł. Tyle raczej nie dam (za mało - szukam takiej oferty, jak Twoja :wink: ). Zastanawiam się, czy nie zrobić tego samodzielnie, a zamówić tylko porządny projekt (rozprowadzenie puściłbym w projektowanej wentylacji grawitacyjnej).

pozdrawiam

Grzegorz

<font size=-1>[ Ta wiadomość była edytowana przez: grzegorz2 dnia 2003-03-04 20:49 ]</font>

Dopiero dzisiaj zauważyłem, że taki wątek istnieje. Ja buduję w Osielsku koło Bydgoszczy. Obecnie jestem na etapie stanu surowego zamkniętego i ocieplonego. Dom 150m2 w jednym poziomie - Dom w Nasturcjach bez garażu. W tym roku jeszcze nic nie zrobiłem ale przymierzam się do wody, centralnego ogrzewania i instalacji elektrycznej. Trochę mnie przeraża oferta jaką magę otrzymać na wykonanie wyżej wymienionych robót, ale jeśli posiadacie jakąś wiedzę na temat rzetelnych wykonawców to chętnie skorzystam.

Witam Wszystkich!

Andrzej z Bydgoszczy.

Budujemy z żoną w Strzelcach Górnych. Obecnie stan surowy otwarty kryty dachówką. Zbieram oferty na okna i CO, kotłownia olejowa z pełną automatyką. Ceny są potworne :sad:. Mogę się podzielić informacjami. Czy ktoś wie gdzie można kupić niedrogie szambo w naszej okolicy?

Andrzej

Pawpiwo - pracujemy w tej samej firmie :smile:

• 2 weeks później...

Zapewne wszyscy są zapracowani.U mnie prace ruszają w piątek, garaż od Wojasa na razie bez dachu, ale już postawiony -po skręcaniu został tylko ból w plecach. Najbardziej martwią mnie jednak zapowiedziane śnieżyce, zawieje i mrozy, choć mam nadzieję, że prognozy i tym razem nie sprawdzą się

pozdrawiam

[ Ta wiadomość była edytowana przez: AndrzejD dnia 2003-04-04 00:09 ]

czesc Droga Grupo BydTor!

pomyslalem sobie, ze troche nas podciagne wyzej...

zauwazylem ze sporo jest osob budujacych z regionu Biale Blota i okolice. Czy oprocz Maciasa jeste jeszcze ktos kto buduje lub budowanie planuje w Lochowie?

ja i moi dwaj kumple bedizemy startowac tak konkretniej od przyszlego roku - a w tym chcemy zrobic stan zero.

czy macie jakies doswiadczenia z prcownia proejktowa z Bialych Blot z budynku w ktorym miesci sie Geoplan (przy Betonowej)? Pani ktora bedize robila mi adaptacje proejktu zaoferowala mi swojego meza jako kierownika budowy i zastanawiam sie czy mozeci mi o nich cos powiedziec...

Bugal,

Ja i moja zonka (Monisia) budujemy w Kruszynie Krajeńskim, gmina też BB. Spytam fachowca co sadzi o tej firmie projektowej i dam znac.

Czy macie jakiego znajomego, ktory ma wiedze na temat systemow grzewczych z akumulacja energii? Pilnie szukam. Jak wczesniej wspominalem jestem zainteresowany piecem na drewno ze zgazowaniem i doglebnie analizuje watek na ten temat na forum (polecam!), ale skorzystalbym rowniez z pomocy kogos z doswiadczeniem w projektoiwaniu takich instalacji. Moze kogos znacie w naszym rejonie?

Poza tym, to powoli do przodu, planowany termin przeprowadzki - polowa czerwca - zbliza sie nieuchronnie i nie wiem czy starczy czasu i .... funduszy. Ale jak zwykle jestem dobrej mysli.

Pozdrawiam.

Wojtek.

czesc Wojtas (ja tez jestem Wojtas:smile: - jestem ciekawy czy Twoje majstry beda cos mieli ciekawego do powiedzenia o panstwie Jaskulskich - zobaczymy, czy dobrsze trafilem :smile:

jesli chodzi o fachowca od systemow to nie mam zadnych referencji ani znajomych z tej branzy. sam sie motam i zastaniawiam nad systemem... w Lochowie (tak mi mowili w gminie przynajminej) za 3-4 lata maja zakladac gaz, poki co myslalem o butli i kotle jednofunkcyjnym z zasobnikiem (do tego koniecznie chce zalozych rekuperator z GWC!!!) - oczywiscie, licze kazdy grosz, wiec zakladam ze wykonanie GWC i rozprowadzenie przewodow reku zrobie sam - wtedy koszty zupelnie inaczej wygladaja (najlepszy rabat jaki sobie mozna wytargowac :wink:

myslalem tez o tych madrzejszych i nowoczesniejszych kotlach na wegiel (i pochodne) lub drewno lecz wydaje mi sie ze caly czas daleko tu do bezobslugowego komfortu - a jednak trudno zalozyc ze czlowiek bedzie zawsze w stanie dorzucic....

najlepeij to wejsc w pompe ciepla, do zbiornika podlaczyc kominek, kilka baterii slonecznych, tylko kurcze kogo na to stac....

gdbyby te pompy ciepla troche tansze byly (niby caly czas tanieja) to mysle ze bylaby to naprawde rewelacja

pozdraiwam i zycze powodzenia

Gratulacje - też bym tak chciał... U mnie może zaczną po Świętach - ale dopiero fundamenty. Ile wytargowałaś za Porotherm? I jak wyszedł transport (te 100 zł, o których piszesz wyżej, to za jaki samochód?) Mnie na razie proponują P+W44 za ok. 4,46 zł (+ jeszcze dodatkowo płatne za transport i HDS - kamaz 140 zł)

pozdrawiam

Grzegorz

[ Ta wiadomość była edytowana przez: grzegorz2 dnia 2003-04-14 14:35 ]